En resa till Himalaya är en resa till väldens tak! Här finns fjorton toppar över 8000 meter, unika och bevarade kulturer, turkosa bergssjöar och vackra rhododendronskogar. Bergskedjan sträcker sig 2500 km från Indusdalen i väst till Brahmaputrafloden i öst. Våra resor går till Tibets mäktiga högplatå och Bhutans unika draknäste. I Pakistan får du se uppleva området där Himalaya möter bergskedjorna Hindukush och Karakoram och i Nepal vandrar du i Dolpo samt i området söder om Everest. Himalaya upphör aldrig att förföra och fascinera. Följ med på en resa till Himalaya med Läs & Res, med oss kommer du närmare!

Resa Pakistan Hunza hösten
Läs mer om resan
Pakistan & Karakoram Highway

Pakistan & Karakoram Highway

September

Magiskt bergslandskap och unik gästvänlighet

19 dagar
Du passerar många charmiga byar
Läs mer om resan
Vandring söder om Everest

Vandring söder om Everest

Mars, november

Unik vandring – makalösa vyer

15 dagar
Resa Nepal Bhaktapur
Läs mer om resan
Nepal

Nepal

November

Bergsbyar, makalös natur och minoritetsfolk

14 dagar
Tigers nest
Läs mer om resan
Sikkim, Bhutan och Nepal

Sikkim, Bhutan och Nepal

Mars, november

En resa genom tre länder i Himalaya

19 dagar
Tawang klostret är en mäktig syn
Läs mer om resan
Nordöstra Indien

Nordöstra Indien

Minoritetsfolk och regnskog i östra Himalaya

Det magiska Potalapalatset besöker du i Lhasa
Läs mer om resan
Vandra i Tibet

Vandra i Tibet

Genom Tibet och över Himalaya

Full fart under hästfestivalen i Litang
Läs mer om resan
Östra Tibet - med Litang hästfestival

Östra Tibet - med Litang hästfestival

Juli

En resa i Yunnan och Sichuan

20 dagar
Fakta och restips

Klimat och väder

Himalaya, som på sanskrit betyder "snöns boning", är en bergskedja i centrala Asien som skiljer den tibetanska högplatån från den indiska halvön. Himalayas bergssystem är de högsta i världen med fjorton bergstoppar över 8 000 meter, bland annat Mount Everest och Kangchenjunga. Himalaya är cirka 2500 km lång och sträcker sig från Indusdalen i väster till de Brahmaputra i öster.
Himalaya bebos av ungefär 53 miljoner människor, som är spridda över fem länder: Bhutan, Kina, Indien, Nepal och Pakistan.

Förutom de mäktiga bergen så domineras även Himalaya av djupa bördiga dalar, jättelika floder och vackra turkosa sjöar. Just de stora floderna (Indus, Ganges, Brahmaputra mfl) samt de många, stora glaciärerna är viktiga för hundratals miljoner människor i regioner som är beroende av dess vattentillförsel.

Det enorma höjdområdet och den komplexa topografin av Himalaya betyder att området har ett brett utbud av klimat, från fuktigt subtropiskt klimat vid foten av bergskedjan till kalla, torra ökenförhållanden på den tibetanska sidan av Himalaya. Delar av bergskedjan påverkas av monsunen vars kraftiga regn anländer i juni och kvarstår till september månad. De flesta av våra resor till Himalaya går därför under hösten (okt-nov) samt under våren (mars-april) då vädret och soligt och temperaturen behaglig. I delar av Himalaya där det uppstår en viss regnskugga går det att ha resor även under sommaren (jun-sept). Här är nederbörden sparsam även under den värsta monsunperioden. Det gäller exempelvis i Tibet, Dolpo, Spiti, Ladakh och Mustang. Du får också räkna med stora temperaturskillnader mellan dag och natt på hög höjd. Vädret växlar dessutom snabbt i bergen så räkna med att en varm dag kan slå om till betydligt kallare väder på ganska kort tid.

Religion

Himalaya domineras främst av hinduism och buddhism, men även islam och jainism är framträdande i delar av området. I områden som Tibet, Bhutan, Ladakh, Spiti, Sikkim och Arunachal Pradesh dominerar den tibetanska buddhismen. I de här regionerna ser man fantastiska kloster, tempel, stupor, pilgrimer samt munkar och nunnor i röda tyger. Här spelar lamorna en viktig roll med Dalai lama i spetsen. Naturen är helig där sjöar, berg och floder bör bevaras så orörda som möjligt. Berget Kailash i Tibet är en av de viktigaste platserna, inte bara för buddhister utan även för hinduister och jainister. Andra viktiga platser är Potala palatset i Lhasa samt stupan Boudha i Kathmandu.

Hinduismen stöter du främst på i de indiska regionerna av Himalaya, samt i delar av Nepal. Viktiga pilgrimsplatser är Badrinath, Kedarnath, Gangotri och Yamunotri belägna i delstaten Uttarakhand i den indiska delen av Himalaya. Här stöter du på tempel som hyllar olika gudar samt mängder av pilgrimer och sadhus (heliga män). Några av de viktigaste gudarna är Brahma, Shiva och Vishnu.

Jainismen stöter man på lite överallt i Himalaya. Islam är dominerande religion i de pakistanska delarna av Himalaya samt i Kashmir.

Språk och folkgrupper

Himalaya med sina höga berg och djupa dalar har historiskt haft mängder av isolerade områden där unik kultur utvecklats ostört.
De flesta talar språk som tillhör antingen tibetoburmanska eller indoeuropeiska språkfamiljer, men det finns också austroasiatiska, dravidiska och altaiska språkgemenskaper som bevarats i isolerade dalar. Även om det tibetanska språket dominerar i ganska många delar av Himalaya så skiljer sig de olika dialekterna kraftigt åt. De som bor i exempelvis östra Tibet har ganska svårt att kommunicera med folkgrupper i Ladakh och Spiti trots att de i grunden pratar samma språk.

Det är svårt att uppskatta hur många språk eller folkgrupper som finns i Himalaya, men det finns i alla fall ett 40-tal registrerade språk och många fler folkgrupper. Vandrar du i Nepal eller Tibet eller åker runt i Nordöstra Indien eller i norra Pakistan så möter du ständigt nya folkgrupper som har sin egna variant av språk, kultur och religion. De flesta folkgrupper påminner lite om andra grupper med inslag av buddhism eller hinduism samt med ett språk som kan förstås i andra delar av Himalaya.

Men det finns också helt unika och isolerade kulturer. Ett exempel på detta är folkgruppen Kalasha som bor i tre isolerade dalar i nordvästra Pakistan. Folkgruppen är ättlingar till Alexander den stores armé som kom till området för 2300 år sedan. Folkgruppen är alltså närmast besläktad med greker och har under åren utvecklat en helt unik kultur. Liknande exempel går att hitta på många olika ställen i Himalaya.

Kulturella tips

Om du åker på en resa med oss till Himalaya så skickar vi ut ett informationspaket med bok, karta samt en litteraturlista med kulturella tips. Här kommer dock några smakprov:

  • Himalaya (film), Éric Valli
  • Himalaya with Michael Palin (6 avsnitt), BBC
  • Walking the Himalayas, Levison Wood