Klimatkompensation för din flygresa

För att klimatkompensera använder Läs & Res projekt som uppfyller de högsta kraven (CDM, Gold Standard, Plan Vivo) och är utformade för att reducera utsläppen av växthusgaser och på så sätt skydda klimatet. Förutom att reducera klimatpåverkande utsläpp bidrar de också till en hållbar utveckling i projektområdet. Myclimate driver olika typer av projekt för klimatkompensation över hela världen.

Beräkningsgrunder

Myclimate har en kalkylator som fastställer den mängd CO2 en flygning genererar per person under flygsträckan. Beräkningen utgår från genomsnittliga förbrukningssiffror för korta, medellånga respektive långa flygresor. Beräkningen tar också hänsyn till om personen flyger ekonomi, business eller första klass.

Så här fungerar det

Läs & Res har betalat för biogasanläggningar som ligger i delstaten Karnataka i södra Indien. En anläggning kostar €716 och varje anläggning genererar minst 38 ton CO2 minskning under fem år. Vi har betalat till Zeromission som överför pengar till den lokala organisationen. Du som reser med oss är välkommen att kompensera för flygresan. Du betalar således till Läs & Res.

  • Använd kalkylatorn för att bestämma den summa du vill betala. Observera att du själv väljer om du vill betala något och även med vilken summa du vill kompensera.
  • Beloppet skriver du in i formuläret när du anmäler dig till resan eller säger detta om du anmäler dig på telefon.
  • Beloppet kommer senare på slutfakturan för resan.
  • Vi tar inte betalt för vår administration av klimatkompensationen.
  • Enkelt, schysst och du sover utmärkt på natten.

Idén

Idén bygger på att fattiga bönder använder biogas i stället för ved, fotogen eller kodynga. Deras förändrade engergiförbrukning kompenserar alltså för utsläppen från din flygresa. Anläggningen ingår i projektet under fem år, därefter tillfaller anläggningen brukaren medan anläggningen förhoppningsvis fortsätter att producera gas i ytterligare många år. De organiska restprodukterna blir utmärkt gödsel på åkrarna. I princip är det här en jättestor kompost där man inte enbart lägger kodynga utan allt organiskt avfall. De här anläggningarna har blivit väldigt populära och finns över hela Sydasien. Vi har själva sett dem i södra Nepal och Indien. Som trolleri när man ser rör som går in i de enkla lerhusen. Inne i huset sitter en kvinna och lagar mat bekvämt över en gaslåga. Hon behöver inte längre gå långt varje dag för att hitta ved.

Vi på Läs & Res är stolta över att äntligen kunna erbjuda ett enkelt och väl fungerande sätt att kompensera för utsläppen från våra flygresor. Nu kan det även bli din biogasanläggning!