Våra lokala reseledare är ett av de tyngsta skälen att välja Läs & Res.

Våra reseledare talar engelska och de flesta har arbetat för oss i många år. De har goda kontakter längs resvägen och ger dig naturligt det lokala perspektivet. Med honom eller henne kan du diskutera politik, religion och sociala frågor. Ta chansen att följa med din reseledare till lokala restauranger dit få turister kommer. Du är gäst i landet, reseledaren är din värd.

Aung Zaw
Aung Zaw
Aung Zaw som kallas Zaw Zaw är född 1973 och bor i Mandalay.
Zaw Zaw är gift och har två barn, en flicka som är 22 och en pojke som är 14.
Han har arbetat som reseledare på frilansbasis sedan 1996. Zaw Zaw vill att du som resenär skall lära dig mycket om Burma både av äldre och modernare historia. Dessutom kommer han att dela med sig av talrika historier om hur vanligt folk lever i ett samhälle under snabb omvandling.

Eliana Baltazar
Eliana Baltazar
Har lett våra resor sedan 2005. Arbetar som djungelguide i Manu och har läst ekoturism på universitetet. Engagerad i skydd av både natur och traditionell kultur.
"Many places in the world are probably beautiful, but I have to be honest, Peru is the best!"
Joseph Baratos
Joseph Baratos

Född 1978. Erfaren reseledare som är född i Ghana och uppväxt i Togo. Talar utöver engelska och franska även norska samt sju lokala togolesiska dialekter. Har lett resor i Ghana i över tio år och leder sin första resa för Läs & Res under 2020.

Reseledaren Eva vid Valle de Los Ingenios.
Eva Garcia

Född 1979. Mångsysslare som de flesta kubaner. Utbildad inom kommunikationsvetenskap och arbetar med olika filmprojekt. Bor med sin dotter utanför Havanna. Började arbeta för oss 2008.

Sergio Jiménez 2
Sergio Jiménez
Född 1980 i Bogotá, där han bor tillsammans med sin fru och dotter. Sergio är konstnär och många av hans tavlor gestaltar resandet i dess olika former. Han älskar att resa och brinner för att visa upp Colombias alla guldkorn! Han är involverad i ett flertal kulturella projekt och har gjort scenografin till den norsk-colombianska filmen Hjertestart. Han började arbeta för oss våren 2017.
Polly
Polly

Född 1971. En mycket uppskattad reseledare som började hos oss som mycket ung tolk 1990. Uppväxt på Borneo, men bor numera i Jakarta. Engagerad i organisationer som arbetar för eko-turism. Rest mycket på olika uppdrag i landet. Gillar naturen och duktig på fåglar.

Mina berättar om den gamla tekniken att dekorera kakel
Mina Eslami

Född 1988. Mina bor i Shiraz och har en examen i engelska. Arbetar som professionell guide. Gillar att resa och ägnar sig gärna åt cykling och volleyboll på fritiden.

"The highlight of this tour is the opportunity to meet Iranian people"

Shekhar Singh Dangol2
Shekhar Singh Dangol
Född 1966. Började som tolk 1989, som reseledare 1995. Bor i Panga där han arbetar som lärare i engelska. Fru och två söner. Han har gjort otaliga vandringar. Väl insatt i politiska frågor. Bäst under resan "staying with families along the trek". Leder resan i Nepal.
Hassan Hisse
Hassan Hisse
Född 1985. Hassan är Amazigh Berber, uppvuxen i Atlasbergen och har en gedigen erfarenhet av Marockos berg, öknar och städer.

Hassan är mycket stolt över sitt lands natur, kultur och traditioner och älskar att visa upp det lokala perspektivet på de platser vi besöker. Han drivs av att öka förståelsen mellan människor från olika kulturer och bakgrund.

reseledarehamisi.JPG
Hamisi Gyori

Född 1964. Arbetat för oss sedan 1999. Bor till vardags i Dodoma där han arbetar med det nationella skogsprogrammet. Allmänt mycket kunnig och välinformerad om sitt land.


Alma Ugarte Pérez
Alma Ugarte Pérez

Född 1987 i delstaten Puebla och bor numera i Mexico City. Alma har studerat internationella relationer och arbetar med mänskliga rättigheter i Mexiko. Alma älskar att resa och lära känna människor från olika kulturer. Hon vill visa våra resenärer det Mexiko som inte visas på nyheterna, ett solidariskt och vänligt land. Ledde sin första resa för oss i december 2017.

Reseledaren Myo på utflykt till grottor  utanför Hpa An
Nay Myo Ko

Myo är född 1980 och han började arbeta hos oss 2012. Han är gift och har två barn och familjen bor strax utanför Mandalay. Myo arbetar sedan många år som reseledare och har en universitetsexamen i turism. Han är mycket kunnig när det gäller allt som rör Burma, religion, historia och samhällsliv. Myo har alltid nära till skratt och han är en passionerad cyklist och vandrare.

Aziz Diop
Aziz Diop

Aziz Diop är uppvuxen i Senegal och bor sedan 2012 i Sverige. Just nu bygger han ett hus i Touba, Senegal. Aziz är engagerad i flera ideella föreningar och jobbar till vardags som svetsare. Han är utåtriktad och älskar att jobba med människor. Aziz är även en duktig musiker och engagerad i en senegalesisk grupp i Stockholm. Aziz är 39 år.

Marisa Espinola
Marisa Espinola

Född 1975 i Buenos Aires. Marisa är arkitekt och har även studerat konst. Hon har arbetat i Argentina, Uruguay, Colombia och Sverige. Under 2 år arbetade hon som arkitekt i Stockholm och hon talar lite svenska. Hon bor nu i Bogotá i Colombia tillsammans med sin dotter och man. Hon arbetar inom olika projekt (både inom arkitektur, design och kultur) i Colombia och Argentina. Marisa älskar att resa, lära känna människor och att uppleva kulturella uttryck i alla dess former. Hon är entusiastisk över att visa upp sitt hemland Argentina, som hon beskriver som ett land med underbara kontraster och rik kultur, och även sitt fantastiska grannland Uruguay. Marisa ledde sina första resor för Läs & Res under våren 2018.

Nelson Vinodh
Nelson Vinodh

Född 1981 och uppvuxen i en liten stad utanför Chennai. Han har en mastersutbildning i Socialt arbete och jobbar med utvecklingsfrågor och fattigdomsbekämpning. Som kristen tillhör han en religiös minoritet i Indien, vilket gett honom viktiga perspektiv. Han har rest i samtliga delstater i södra Indien och älskar att utforska nya områden.

Bamin Baro
Bamin Baro
Född 1976 och har arbetat som guide sedan 2010. Han tillhör Apatani folket, bor i Arunachal Pradesh och har en examen i konst. Han gillar att resa, fotografera och går gärna upp tidigt för fågelskådning.
Munkhjargal Ganbaatar
Munkhjargal Ganbaatar

Född 1980. Bor i Ulaanbaatar där hon arbetar som rekryteringskonsult och karriärcoach. Har bott i Sverige under fem års tid. Studerade då ekonomi och arbetade som tolk. Talar engelska, svenska och lite ryska. Älskar att vara ute i naturen och klättra i berg.

Rajiv Udayabhanu
Rajiv Udayabhanu

Född 1961 och har arbetat med oss sedan 1989. Bor i Thiruvananthapuram, driver egen resebyrå och undervisar i turism. Skrattar för det mesta. Gift med Sarita och har ett barn. Kommer från en känd skådespelarfamilj.

Brenda Besada
Brenda Besada

Född 1988 i Santa Clara. Sedan 2010 bosatt i Havanna där hon studerat musik och nu producerar musikprogram för TV och radio. Sysslar även med mycket annat inom musik och dans. Hela hennes familj sysslar med musik i olika former. Nära vän till Eva Garcia. Började arbeta som reseledare våren 2016.

Hasmukh Gor
Hasmukh Gor

Född 1962. Har arbetat för oss sedan 1993. Bor i Bhuj som ligger i Kutch i delstaten Gujarat. Gift och har en son. Han har doktorerat i antropologi som han nu också undervisar i. Talar Gujarati, Hindi, Kutchi och engelska. Arbetat för svensk TV. Älskar att ...resa!

Sonam Sherpa
Sonam Sherpa

Sonam är född 1978 i byn Khoriya, i Solukhumbu området nära Everest. Han är utbildad guide, har lång erfarenhet av bergsklättring och vandring på hög höjd och har genomfört Great Himalayan Trail ett 15-tal gånger. Han är gift och har två barn. Har rest mycket både i Asien och Europa.

Jorge Valencia Flores
Jorge Valencia Flores
Född i Oruro 1969. Uppvuxen i Sverige och Bolivia, bor nu med sin sambo och dotter i Malmö, där han arbetar på Emmaus.
Jorge har studerat lingvistik i La Paz och talar flytande svenska, spanska, engelska och lite Quechua.
Tycker om att dansa salsa, spela fotboll och umgås med familj och vänner. Ledde sin första resa för Läs & Res till Bolivia hösten 2015.
Nguyen Van Nang
Nguyen Van Nang
Född 1964 och arbetat för oss sedan 1999. Bor i Hanoi med fru och två barn. Utbildad lärare i engelska. Samlar antikt porslin och keramik. Inbjuden till Sverige sommaren 2014.
Reseledaren Carlos i Miraflor, Nicaragua
Carlos Mijangos

Född 1979 och har lett våra resor sedan 2003. Bor i Ciudad Vieja, en liten stad utanför Antigua i Guatemala. Professionell guide.

"This tour is more than a job, I consider it my hobby. Come travel with me to discover how different Europe is to Central America"

Rarivosoa Rivo Rivomahefa
Rivomahefa Rarivosoa (Rivo)

Ledare för våra resor sedan 2006. Bor i Antananarivo med fru och två barn. Driver eget reseföretag och talar utöver engelska och franska även japanska. Mycket kunnig och intresserad av natur.


Ruslan Bin Ujang
Ruslan bin Ujang
Född 1963. Arbetat för oss sedan 1998. Bor med fru och tre barn i Ampang, en förstad till Kuala Lumpur. Arbetar som guide.
Wangchen
Wangchen
Född 1981 i en avlägsen by 180 km från Lhasa. Kommer från en jordbrukarfamilj men har studerat utomlands. Arbetat som reseledare sedan 2003. Är nyfiken som person och tycker om att utbyta erfarenheter med resenärer. Läser mycket böcker och tycker om att resa.
Lee Mao Qing2
Lee Mao Qing

Född 1965. Började som tolk 2000 och blev reseledare 2004. Bor i Kaili i Guizhou-provinsen med fru och två barn. Examen från lärarhögskola. Lee tillhör miaofolket och modersmålet är miao, men han talar även dong och naturligtvis kinesiska och engelska. Spelar xiao som han påstår är en perfekt kombination med stränginstrumentet Qin.

Samuel Cordova
Samuel Córdova
Född 1975 i Ambato och bor sedan år 2000 i Quito. Samuel har en utbildning som kommunikatör och har arbetat som nyhetsreporter på tv och med internationellt studentutbyte med Kanada. Samuel har arbetat som reseledare för Läs & Res sedan 2003. Han njuter av att resa, dela med sig av Ecuadors kultur och visa upp de fyra regioner som gör Ecuador till ett världens mest spännande länder; Anderna, Amazonas, Galápagos och Stilla Havskusten. Samuel är stolt över att visa upp sitt lands rikedomar, i form av dess varierande natur, olika etniska grupper och gastronomi.

"Jag har turen att arbeta samtidigt som jag känner mig som en del av gruppen under mina resor med Läs & Res resenärerna. Jag njuter av att vandra i bergen, beskåda solnedgången vid Stilla Havet, variationen av djur och mäktiga floder i Amazonas och självklart möjligheten att simma med sjölejonen i Galápagos!"
Nguyen Chi Linh
Nguyen Chi Linh

Född 1972. Började arbeta hos oss 2007. Linh är uppvuxen i Bac Ninh, men bor nu i Hanoi. Han är gift och har tre barn. Utbildad engelsklärare. Linh vill visa upp Vietnam som det mångfacetterade land som det faktiskt är.

Vuthy Phan
Phan Vuthy
Vuthy är född 1975 och arbetar som journalist och TV-producent, följaktligen är han väl insatt i hur dagens Kambodja fungerar. Han är gift och har två döttrar och är bosatt i Phnom Penh.
Khaled Lamlih
Khaled Lamlih
Född 1982. Khalid är Amazigh Berber, uppvuxen i Atlasbergen. Arbetar som bergsguide. Älskar friluftsliv och att visa upp sin kultur för besökare. Talar tamazigh (Berber), arabiska, engelska, franska och spanska. Trivs bäst hemma i Atlasbergen.
Fasil Mesfin
Fasil Mesfin

Född 1977. Har en masterexamen i turism. Driver sedan lång tid en egen trekking agency i Gondar. Fågelskådare som gillar att vara ute och vandra i bergen. På olika sätt engagerad i hållbar turism som gynnar lokalbefolkningen.

Jewel
Mostafizur Rahman Jewel
Jewel är född 1985 och bor i Dhaka. Han har studerat fotografi och arbetar som fotojournalist och frilans guide. Har lett resor i Gangesdeltat sedan 2004, både turistgrupper, forskare och National Geografic, och började jobba för oss 2015.
Souvannalath Detoudorn
Souvannalath Detoudorn

Souvannalath Detoudorn, kallas för Det. Född 1977 och bosatt i södra Laos. Började arbeta för oss 2012 och är utbildad lärare. Sport och musik är stora intressen.

Pratham Tyagi
Pratham Tyagi
Pratham är född 1986 och uppvuxen i Delhi. Han är utbildad ingengör samt har en mastersutbildning inom turism. Han älskar att vara ute i naturen, gärna i någon av indiens nationalparker, och han är en hängiven fotograf.
Lucian Clinciu
Lucian Clinciu
Lucian är född 1971 och uppvuxen i de transsylvanska bergsområdena. Han har varit professionell utövare inom ski-mountaineering och jobbar numera som tränare och guide. Han är gift och har en dotter. Han älskar att vara ute i naturen och hans största utmaning är att få fler att uppleva de rumänska bergen.
Touy Syhalath
Touy Syhalath

Touy är ursprungligen från norra Laos och provinsen Phong Sali numer bor han i Luang Prabang med sin fru och två barn. Som mycket ung arbetade han som vandringsguide i Phong Sali och så småningom flyttade familjen till Luang Prabang där han fortsatte att arbeta inom turistbranschen parallellt med att han avslutade sin skolgång. Idag är Touy 34 år och har arbetat med turism i 18 år det vill säga mer än halva livet. Touy pratar utmärkt engelska och han vill verkligen att Laosresenärer skall komma nära den lokala kulturen och få uppleva det verkliga Laos.

Marc Daniel
Marc Daniel
Marc är född 1971 och har varit professionell utövare inom ski-mountaineering i 25 år. Hans liv kretsar kring berg, natur och rumänska traditioner. Han kan allt om Apuseni bergen och anses som lite av en legend bland vandrare och klättrare i Rumänien. Han är gift och har tre barn.
Takpa Tenzin
Takpa Tenzin
Takpa är född 1982 och har växt upp i byn Chicham i Spiti. Han är utbildad bergsguide, älskar att klättra och vandra, och kan varenda dal i Spiti utan och innan. Han har stor kunskap om buddhismen och kulturen i norra Indien.
Leon Rabelo
Leon Rabelo

Född 1971 och har sina rötter i centrala Brasilien men levde en del av sin barndom i Sverige. Leon är utbildad inom musik, men har även studerat filosofi och antropologi. Han doktorerar nu i kommunikationsvetenskap på Brasílias Universitet. Han har jobbat med en rad utbyten mellan Brasilien och Sverige, bland annat inom musik och hållbar utveckling. Han vill bidra till att skapa kontakter och möten som går utöver klichéerna. Han älskar litteratur, film och teater men gillar även utomhusaktiviteter samt att utforska främmande matvanor och levnadskulturer. Leder sin första resa för Läs & Res 2019.

Felipe Pardo
Felipe Pardo

Bor i San José och är utbildad naturguide och mycket intresserad av fåglar och växter. Han arbetar mycket med resor på landsbygden, en form av "samhällsturism" och tycker att kontakten med människor och speciellt att bo hemma hos familjer under resor utan tvekan är det bästa sättet att lära sig om landet.

"Jag tycker om att dela med mig av min kunskap tillsammans med alla människor vi besöker i olika samhällen. Följ med mig för att njuta av Costa Ricas alla underverk!"

Hector Calvo
Hector Calvo

Bor i San José tillsammans med sin dotter och är utbildad naturguide, specialiserad i förvaltning av naturresurser. Är en naturälskare och tycker om att visa upp Costa Ricas djurliv.

"Jag tycker om att dela min erfarenhet av mitt fantastiska Costa Rica med mina grupper så att de tar med sig hem de bästa av upplevelser. Det är utan tvekan kontakten med andra människor som är mest givande under en resa och som ger oss minnen för livet".

Job Mwongeli
Job Mwongeli

Job Mwongeli kommer från norra Namibia och tillhör landets största folkgrupp Ovambofolket. Job har många kontakter i landet och han älskar att stifta nya bekantskaper. Job kan sitt land utan och innan och har lett resor i över 20 år. Job trivs ute i vildmarken bland natur och vilda djur och inspireras av att utforska nya platser. Job är 50 år och far åt nio barn.

Zaide Harneker - reseledare.jpg
Zaide Harneker

Zaide bor i Johannesburg. Hon har ett långt engagemang från antiapartheid-rörelsen. Zaide har jobbat för flera organisationer med landsbygdsutveckling och fattigdomsbekämpning. Hon har även varit reseledare för många grupper genom åren och hon ser sig själv som en kulturaktivist som brinner för att jobba med byutveckling. Zaide är 58 år och har tre söner.

Geri Cakoni
Geri Cakoni

Född 1987 och uppvuxen i Shijak, en liten stad i Durres. Han har en examen i ekonomi i Genova och har rest över hela världen. Han är en professionell vandringsguide, en kännare av ”Raki” och lokal mat från Balkanregionen och en amatörgardist.

Keo Bidarvong
Keo Bidarvong

Keo är uppvuxen i byn Ban Pakjack i närheten av Luang Prabang. Under åtta år levde Keo som munk i ett buddhistiskt tempel innan han studerade engelska på universitetet och började jobba med turism. Han tycker om att dela med sig av inhemska historier och presentera Laos kultur för besökare.

Pedro Meza
Pedro Meza

Bor i San José och är utbildad naturguide, specialiserad på destinationer "off the beaten track". En riktig naturälskare som ofta är ute på volontäruppdrag.

Chipo Chiiya
Chipo Chiiya

Chipo har rest till 44 länder i Afrika. Flera länder har han rest till för olika NGOs och han har även haft uppdrag för Svenskt Näringsliv. Chipo kommer från södra Zambia och tillhör folkgruppen Tonga. Idag bor han i Lusaka och älskar bland annat att spela fotboll.

Ismail Ingroui
Ismail Ingroui

Ismail är uppvuxen i Atlasbergen och är berber. Han har jobbat för National Geographic och är en passionerad och entusiastisk bergsguide som älskar friluftsliv. Talar berber, arabiska, engelska och ryska. Ismail vann 2019 brons av World Gide Awards som guide. Lett resa för Läs & Res 2015 och nu 2019.

Obadias Mupurua
Obadias Mupurua

Obi kommer från norra Namiba och är en sann naturälskare och fågelkännare. Han har jobbat som guide i över 20 år. Obi talar herero, tswana, afrikaans utöver engelska. Han har fyra barn och bor idag i Windhoek.

Luke Rehmet
Luke Rehmat

Luke föddes 1984 och tillhör Kalashafolket i nordvästra Pakistan. Han har rest och studerat i olika delar av landet men bor fortfarande i bergen utanför Chitral med sin familj. Han har startat en organisation som finns till för Kalashafolkets bästa och han arbetar som journalist, både lokalt och nationellt.