1. Vår unika resefilosofi

Vårt koncept och sätt att resa skiljer sig från andra researrangörer. På våra resor är inte sevärdheter resans huvudsakliga mål. Självklart missar vi inte de viktigaste sevärdheterna, men med oss är mötet med människor, deras vardag och den lokala kulturen resans centrala tema. Våra duktiga lokala reseledare gör att dessa möten blir en naturlig del av resan. Genom små grupper och lite längre resor så får våra resenärer de rätta förutsättningarna för att komma lite närmare.

Läs mer om vårt sätt att resa under Vår resefilosofi - så reser du med oss.


2. Våra omtyckta reseledare

Våra lokala reseledare är en av de viktigaste orsakerna till att välja Läs & Res. De har en stark förankring i det land du besöker. De talar bra engelska och de flesta har arbetat för oss i många år. De har goda kontakter längs resvägen och ger dig naturligt det lokala perspektivet. Med din reseledare kan du diskutera politik, religion och sociala frågor. Ta chansen att följa med din reseledare till lokala restauranger dit få turister kommer. Du är gäst i landet, reseledaren är din värd.

Våra reseledare är mycket omtyckta av våra resenärer och är, tillsammans med vår resefilosofi, den viktigaste orsaken till att våra resenärer väljer att resa med oss. Snittbetyget för våra reseledare ligger mellan 4,5 och 5,0 i utvärderingen av resorna.

Läs mer om våra reseledare under Våra reseledare.


3. Vi har nöjda resenärer

Våra resor får mycket högt betyg från våra resenärer. Snittet ligger på 4,7 av 5 möjliga. Det finaste betyget är dock vår höga andel av återkommande resenärer. Resenärer som gång på gång återkommer är det bästa betyget man kan få som researrangör och vi har genom åren fått många trogna stamkunder som fortsätter att resa med oss. Många resenärer reser dessutom väldigt många gånger med oss, rekordet är faktiskt hela 29 resor!

Vi har även många nya resenärer som kommer till oss via rekommendationer från tidigare resenärer vilket även det är ett gott betyg.


4. Vi har funnits i över 40 år

Läs & Res grundades 1979 och 2019 firade vi hela 40 år som researrangör. Vi har genom vår långa erfarenhet lärt oss vad våra resenärer efterfrågar. Vi har ett starkt koncept som vi själva tror på och som vi vet att våra resenärer uppskattar.  Vi har valt att stå fast vid vår profil och vårt sätt att resa utan att fastna för frestelsen att producera resor som inte passar vårt koncept bara för att öka lönsamheten. Genom att vi har behållit vårt renodlade koncept har vi kunnat behålla känslan av att vara en personlig researrangör och vi är än idag, över 40 år sedan grundandet, fortfarande ett litet, privatägt och oberoende företag utan externa ägarintressen. 

Läs mer om oss under Vår historia.


5. Vi älskar själva att resa och vi kan våra resmål

Vi som arbetar på Läs & Res älskar att resa och vi har en gedigen kunskap om de länder vi arrangerar resor till. Våra reseproducenter har alltid en bakgrund med gedigen erfarenhet från den eller de regioner som han eller hon ansvarar för. Tillsammans med vår långa erfarenhet av att producera resor så kan våra resenärer därför känna dig trygga i att vi har planerat och producerat våra resor på ett genomtänkt och kvalitetssäkrat sätt.


6. Vi är pionjärer på nya resmål

Ända sedan starten 1979 har vi producerat resor till platser dit få andra researrangörer, om ens några, har resor. Detta beror dels på vår egen vilja att upptäcka nya platser, men dels finns svaret även att hitta i vår resefilosofi, det vill säga att producera och genomföra resor bortom turistattraktionerna.

Genom åren har de resmål vi varit "först med" blivit många. Av den anledningen så sneglar många av våra konkurrenter på oss och de resor vi producerar. Det är ett bra betyg för oss.

Du hittar alla nyheter under Nya resor.


7. Våra resor är unika och genomarbetade

Våra resor skiljer sig från andra researrangörers resor. Vi lägger stor kraft på att producera resor som är unika i sitt upplägg. Att resa med oss är att uppleva vardagen i en annan kultur, få kontakt med människor och komma hem med starka upplevelser och nya tankar. Kunniga lokala reseledare, lokala transporter, genuina hotell och tonvikt på de små platserna, byarna och naturen är vårt recept.

Våra lokala reseledare har, tillsammans med våra reseproducenter, en beprövad förmåga att hitta platser som få andra researrangörer har upptäckt. På alla våra resor ingår därför upplevelser och aktiviteter som är svåra att arrangera på egen hand.

Eftersom vi anser att det behövs tid för att upptäcka nya kulturer så är våra resor dessutom lite längre än andra researrangörers. Du får uppleva mer och du gör det i en lite lugnare takt helt enkelt.

Våra resor har endast ett begränsat antal avgångar per år. Flera resor går endast en gång per år och det är sällan en resa har mer än två avgångar under ett år. Du kan därför känna dig trygg med att din resa inte är massproducerad.


8. Med oss resor du mer medvetet och hållbart

Sedan 1979 har Läs & Res skapat resor där ökad kunskap om världen varit en viktig drivkraft. Genom lärorika, medvetna och hållbara resor samt ett stort omvärldsintresse vill vi visa våra resenärer världen på ett lite annorlunda sätt, där vi kommer lite närmare.

Vi vill påstå att vi har tänkt hållbarhet långt innan ordet ekoturism fanns, det har helt enkelt alltid funnits naturligt i vårt sätt att resa: småskalighet, mindre grupper, lokalt ägda hotell och transporter, lokala reseledare, tåg snarare än inrikesflyg osv.


9. Med oss kommer du mer förberedd inför din resa

Kontakten med våra resenärer är viktig för oss och vi håller dig informerad kring viktiga händelser inför din resa ända till resans start.

När du har anmält dig till resan får du tillsammans med din bekräftelse en litteraturlista med tips på litteratur för just din resa.

Cirka två månader innan resan får du ett gediget informationspaket med praktisk information inför resan. I detta ingår dessutom ett kart- och bokpaket. Cirka två till tre veckor innan resans start får du ytterligare slutinformation inför resan.


10. Våra resor är prisvärda

Vi sticker gärna ut hakan och vågar påstå att våra resor är mycket prisvärda. När man jämför resor mellan olika researrangörer är det viktigt att man tittar noga på vad som ingår. Exempelvis bör man jämföra resornas längd i antal dagar. Våra resor är ofta längre än andra arrangörers. Det är inte ovanligt att en resa med Läs & Res är över 10 000 kronor billigare än andra arrangörer efter att ha korrigerat för resans längd samt lagt till kostnaden för det internationella flyget.

Med oss får du helt enkelt mer upplevelse för pengarna.


11. Vi har generösa om- och avbokningsvillkor

Vi har troligtvis marknadens mest generösa om- och avbokningsvillkor. Det är exempelvis helt kostnadsfritt att boka om till en senare avgång eller en annan resa nära inpå resans start.

Vi har även mycket generösa avbokningsregler jämfört med andra researrangörer. Exempelvis är avbokningsavgiften endast 500 kr fram till två månader innan resans start.

Läs mer under Våra villkor eller under Vanliga frågor.

12. Vår resegaranti

Självklart har vi ställt samtliga lagstadgade resegarantier till Kammarkollegiet. Att vi har ordnat med resegaranti innebär att du som resenär har ett ekonomiskt skydd om din resa blir inställd eller avbruten på grund av att researrangören blivit insolvent.