Gradering
Varierande
Resa med viss fysisk aktivitet
Dagar
20
Resedatum
Pris
22 900 kr
2025
18 juli
- 6 augusti
Börjar:2025-07-18 i Chengdu.
Avslutas:2025-08-06 i Chengdu.
Reslängd:20 dagar
Deltagare:6 - 12
Lediga platser: Ja
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:22 900 kr
Boka-tidigt-rabatt:- 700 kr

En resa i enastående vackra tibetanska landskap med levande kultur. Resan på högplatån går över gröna berg med snöklädda toppar vid horisonten. Du tar del av tibetanska familjers vardagsliv och besöker deras heliga platser. Beundra områdets buddhistkloster, hälsa på pilgrimer, besök välkomnande nomader och bo hemma hos en familj. Du möter även andra minoritetsfolk i Yunnanprovinsen, vandrar längs Tiger Leaping Gorge och besöker jättepandorna utanför Chengdu. Men resans höjdpunkt blir nog den spektakulära hästfestivalen i Litang där du får vara med om en unik upplevelse på 4000 meters höjd.

Resedetaljer

DagProgram
1-2 Chengdu
3-4 Mosofolket vid Lugusjön
5 Världsarvet Lijiang
6-7 Vandring vid Tigersprångsklyftan
8-9 Shangri-La och buddhistkloster
10-11 Byboende och jakostfabrik
12-13 Tibetanska högplatån
14-16 Litang - hästfestival på 4000 m höjd
17 Kangding - Tibet möter Kina
18 Shangli Old Town
19 Jättepandor och Chengdu
20 Resan avslutas i Chengdu
Vad ingår i resan?

 • Kvalificerad reseledning
 • Informationspaket med utvald litteratur och karta
 • Samtliga transporter under resan
 • Inrikes flygplatsskatt och samtliga obligatoriska avgifter
 • Del i dubbelrum eller annan inkvartering under resan (2 nätter i byboende)
 • Mat på tågresorna, under vandringen samt vid bybesök
 • Samtliga utflykter, inträden och aktiviteter enligt resplan (Lijiang, Tiger Leaping gorge, Bifenxia pandareservat, jättebuddhan i Leshan mm)
 • Lokala guider och tolkar enligt resplan
 • Samtliga formella tillstånd
 • Dricks till lokala guider, tolkar och chaufförer vid aktiviteter enligt resplan
 • Visum. Vi ordnar innan resan
Vad ingår inte i resan?

 • Internationellt flyg till/från resmålet
 • Måltider som ej nämns ovan
 • Utflykter och aktiviteter utanför resplanen
Resplan dag för dag
Östra Tibet

Dag 1-2 Chengdu

Samling på vårt hotell i Chengdu. Under två dagar utforskar du den moderna staden, känd för sin goda men starka Sichuan mat, samt för de många templen och tehusen. Nattåg till Xichang dag 2.

Dag 3-4 Mosofolket vid Lugusjön

Du anländer till makalöst vackra Lugusjön på 2600 meters höjd. Här lever mosofolket med sina aspekter av matriarkal kultur. Du bor hos en mosofamilj och utforskar byn och dess omgivningar. Vacker resa mot Lijiang på eftermiddagen dag 4.

Erche Dashi Namu välkomnar dig till ditt boende vid Lugusjön
Äldre kvinna från mosofolket i en by vid Lugusjön

Dag 5 Världsarvet Lijiang

Staden finns med på UNESCO:s världsarvslista. Strosa runt på kullerstensgatorna längs kanalerna, beundra arkitekturen och gå på en kulturföreställning på kvällen.

Världsarvsstaden Lijiang

Dag 6-7 Vandring vid Tigersprångsklyftan

Två dagars vandring i Tigersprångsklyftan (Tiger Leaping Gorge). Från en led högt uppe i bergen, ovanför Jinshafloden, kan du blicka ned i en av världens djupaste raviner. Du övernattar på fina vandrarhem och väljer svårighetsgrad på vandringen: lätt, medel eller rejält krävande.

Paus under vandring

Dag 8-9 Shangri-La och buddhistkloster

Zhongdian eller Shangri-La som staden är omdöpt till, tillhör kulturellt och historiskt Khamprovinsen i det tidigare självständiga Tibet. Här ligger Songzanlinklostret uppfört av den femte Dalai Lama. Många tibetanska pilgrimer vallfärdar till tempelområdet, beläget på 3200 m.

En ung munk på väg hem till sitt kloster

Dag 10-11 Byboende och jakostfabrik

Resan går genom ett enastående vackert landskap till byn Luorong. På vägen passerar du otaliga chorten med tibetanska böneflaggor. Du bor hos en familj som driver en jakostfabrik och får smaka egenproducerade produkter. Dag 10 är målet byn Kasi vid gränsen till Yunnan.

Tibetansk kvinna mjölkar i Sangdui village

Day 12-13 Tibetanska högplatån

Resan fortsätter på den tibetanska högplatån där ett grönt landskap omgivet av snöklädda toppar breder ut sig. I Daocheng vandrar du fritt på kullar och njuter av utsikten över grässlätterna där jakar betar.

Sister lakes i Haizi bergen

Dag 14-16 Litang - hästfestival på 4000 m höjd

Den långa och upplevelserika bussresan fortsätter mot Litang på cirka 4000 meters höjd. Här möts du av en fantastiskt vänlig och avkopplande atmosfär. Platsen är dessutom väldigt vacker och är den plats där den 7de Dalai Lama föddes. Här besöker du kloster och gör lätta dagsvandringar i det vackra, kuperade landskapet. Men höjdpunkten är givetvis Litangs hästfestival.

Litang hästfestival är en traditionell tibetansk festival som hålls i början av augusti varje år. Festivalen är en av de mest populära högtiderna på den östra tibetanska högplatån. Tibetaner från de traditionella områdena Amdo och Kham anländer i tusental uppklädda i sina finaste traditionella kläder och smycken. Tält sätts upp överallt och förutom hästtävlingarna är detta en tid för firande och handel. Passa på att mingla med nomaderna på deras tillfälliga handelsmarknad där du kan fynda vackra souvenirer.

De olika hästtävlingarna är enastående uppvisningar i balans, styrka, kreativitet och pricksäkerhet. Efter att tävlingarna är avklarade fylls området av traditionella danser och sång.

Uppvisning under hästfestivalen väster om Litang
Ung kvinna i traditionella kläder under hästfestivalen väster om Litang
Ryttare under hästfestivalen väster om Litang

Dag 17 Kangding - Tibet möter Kina

Kangding, som länge varit en handelsplats där tibetaner och kineser möts, ligger vackert i en ravin. Vid horisonten ser du berget Minya Konka (7556 m), ett av världens högsta berg utanför Himalaya. Du kan ta linbanan upp till Paomashan Mountain eller koppla av i en varm källa strax utanför staden.

Uppklädda tibetaner i Kanding

Dag 18 Shangli Old Town

Buss till Luding där du gör ett kortare stopp för lunch. Bron över floden Dadu byggdes ursprungligen under Qingdynastin och är ett historiskt landmärke. Du fortsätter till Shangli old town, staden med en perfekt mix av historia, kultur och tradition.

Konstnärer i Shangli

Dag 19 Jättepandor och Chengdu

Du besöker Bifengxia Panda Raise base - ett stort uppfödningsreservat för den utrotningshotade jättepandan. Buss till Chengdu på eftermiddagen. På kvällen har du en sista middag med gruppen och reseledaren.

Jättepanda äter bambu i pandaparken Bifengxia

Dag 20 Resan avslutas i Chengdu

Resan avslutas här.

Reseledare
Lee Mao Qing2
Lee Mao Qing

Född 1965. Började som tolk 2000 och blev reseledare 2004. Bor i Kaili i Guizhou-provinsen med fru och två barn. Examen från lärarhögskola. Lee tillhör miaofolket och modersmålet är miao, men han talar även dong och naturligtvis kinesiska och engelska. Spelar xiao som han påstår är en perfekt kombination med stränginstrumentet Qin.

Övrig information om resan

Flyg

För den här resan ska du boka en flygbiljett tur och retur till Chengdu. Till Chengdu går det att hitta en t o r biljett för ca 10 000 kronor under större delen av året.

Boende

Byboende

Vid två tillfällen kommer du att bo hemma hos familjer i en by på landet. Under byvistelsen råder mycket enkla förhållanden både vad gäller sanitet/hygien och komfort. Du kommer att bli erbjuden att sova i säng eller på golvet. Räkna med utedass och inga möjligheter till dusch. Tvättmöjligheterna kommer troligen att begränsa sig till ett tvättfat.
I Kina är det inte brukligt att man byter lakan för varje person som sover i en säng varför det är praktiskt att ha med dig någon form av reselakan, tex ett tunt reselakan i siden som inte väger så mycket. Våtservetter kan också vara bra att ha med sig om du vill känna dig något fräschare.

Gästhus

Under vandring längs Tiger Leaping gorfe kommer du att bo på enkla gästhus. Du får en säng att sova i och toaletten kommer sannolikt att vara separat, kanske i korridoren, kanske i en separat byggnad. Räkna inte med tillgång till varm dusch under dessa dagar.

Utrustning

Den här resan går både på låglands- och höglandsområden. Dagtid kommer det vara relativt varmt under hela resan men på kvällar och nätter kryper temperaturen ned på högplatån. För att själv kunna reglera din klädsel efter temperaturen rekommenderar vi att klä sig efter lager-på-lager principen.
Solen är stark på hög höjd varför solkräm och en hatt rekommendera

 • tunt underställ (om du vet med dig att du är frusen av dig)
 • långärmad tröja
 • tunn fleecetröja
 • tunna vindjacka
 • Sidenlakan (reselakan) och ev. underställ för nätterna hos familjer i byarna