Gradering
Lugnare
Resa utan större fysisk aktivitet
Dagar
21
Resedatum
Inga planerade datum

Resan tar dig till det okända nordöstra Indien. Här vid Himalayas östra sluttningar hittar du Indiens sista orörda regnskog och mängder av minoritetsfolk. Följ med till Kaziranga med ett enastående djurliv, tigrar och världens största population av noshörning. Du färdas på Brahmaputrafloden, bor hos en familj på ön Majuli och vandrar bland jakar i Himalaya. Resan avslutas med en vistelse vid Indiens största kloster, Tawang, inklämt
mellan Tibet och Bhutan.

Resedetaljer

DagProgram
1 Samling i Calcutta
2-3 Calcutta - glädjens stad
4 Guwahati
5 Kaziranga Nationalpark
6-7 Noshörningar, elefanter och tigrar
8 Båt på Brahmaputra
9-10 Assamesisk kultur och minoritetsfolk
11 Nameri Nationalpark
12-13 Monpafolket och vandring
14-16 Tawang - Indiens största kloster
17 Zemithang och Jhamtse Gatsal
18-19 Bomdila och Tezpur
20-21 Åter till Calcutta
Vad ingår i resan?

 • Kvalificerad reseledning
 • Informationspaket med utvald litteratur och karta
 • Samtliga transporter under resan
 • Inrikes flygplatsskatt och samtliga obligatoriska avgifter
 • Del i dubbelrum eller annan inkvartering under resan (tre nätter bor du i stugor tillhörande en lokal familj på Majuli)
 • Mat under vistelsen på ön Majuli, i Kaziranga nationalpark och i Nameri nationalpark (ca 9 dagar)
 • Inträde till Kaziranga nationalpark och Nameri nationalpark
 • 4 safariturer i Kaziranga och 1 guidad vandring i Nameri nationalpark
 • Tillstånd (RAP) för att besöka Arunachal Pradesh
 • Samtliga utflykter, inträden och aktiviteter ingåendes i resplan (Moder Teresas hus, Kali templet Calcutta, Tempelbesök i Guwahati, barnhemsbesök, nunnekloster mm)
 • Lokala guider och tolkar enligt resplan
 • Samtliga formella tillstånd
 • Dricks till lokala guider, tolkar och chaufförer vid aktiviteter enligt resplan
Vad ingår inte i resan?

 • Internationellt flyg till/från resmålet
 • Måltider som ej nämns ovan
 • Utflykter och aktiviteter utanför resplanen
 • E-visum ordnar du själv innan resan
Resplan dag för dag
Nordöstra Indien

Dag 1 Samling i Calcutta

Samling på vårt hotell i Calcutta, östra Indiens största stad.

Möte i Calcutta

Dag 2-3 Calcutta - glädjens stad

Du får chansen att utforska 15 miljoners staden under två dagar. Calcutta, som ofta kallas glädjens stad, anses även vara Indiens kulturella huvudstad. Upplev stadens rika historia, besök Moder Teresas ashram, ta del av det fantastiska kulturutbudet och ät gott. Dag 3 nattåg till Guwahati på eftermiddagen.

Besök vid Moder Teresas hus i Calcutta

Dag 4 Guwahati

Guwahati är inte bara delstaten Assams största stad. Den är även porten till det orörda nordöstra Indien, även kallat "de sju systrarna" (syftar på områdets sju delstater). Du besöker stadens tempel och det mycket intressanta Kalakshetra art center. Här finns en gedigen samling konst och hantverk från områdets många minoritetsfolk. Passa även på att prova olika maträtter från de sju delstaterna. Finns det tid över kan du ta en tur på Brahmaputrafloden.

Vi chartrar en egen båt på Brahmaputrafloden

Dag 5 Kaziranga Nationalpark

Förmiddagen är fri i Guwahati. Efter lunch börjar en fem timmars resa till en av Asiens bästa Nationalparker, Kaziranga. I Assam breder jordens nordligaste tropiska regnskog ut sig längs med Brahmaputrafloden. Det här är Djungelboken på riktigt. Nationalparken, som är utnämnt till världsarv av Unesco, är fylld med en otrolig mångfald och variationsrikedom både gällande djur och växter. Du bor i en vacker kolonialbyggnad mitt i reservatet.

I Kaziranga finns det gott om Noshörningar

Dag 6-7 Noshörningar, elefanter och tigrar

Under två dagar får du ta del av Kazirangas rika flora och fauna. Dina erfarna guider kommer ta dig nära djur som hjort, noshörning, elefant, vattenbuffel, mängder av fåglar och om du har tur, tiger. Nationalparken har den tätaste populationen av tigrar i världen, så chanserna bör vara goda. Det kommer även finnas tid över för en lokal kulturföreställning samt besök i närliggande byar.

Makalös grönska i Kaziranga

Dag 8 Båt på Brahmaputra

Efter frukost lämnar vi Kaziranga och beger oss mot ön Majuli. Efter en två timmar lång båtfärd på mäktiga Brahmaputrafloden anländer vi till den fridfulla flodön. Majuli har ett rikt historiskt arv och ses som centrum för den assamesiska hindukulturen. Här bor du i enkla men bekväma bungalows som sköts av en entusiastisk lokal familj.

Lugnt och harmoniskt på ön Majuli

Dag 9-10 Assamesisk kultur och minoritetsfolk

Under två dagar utforskar du öns många hemligheter. Du besöker assamesiska kloster där munkarna lär sig en unik form av konst, drama, musik och vaishnavite filosofi (dyrkar guden Vishnu). Dessutom får du se hur lokala masker tillverkas på traditionellt vis, följa med på promenader till byar som tillhör minoritetsfolk som Mishing och Deori samt gå på fågelskådning. Kvällstid avnjuts solnedgången och den efterföljande lägerelden.

Fantastiskt homestay på Majuli

Dag 11 Nameri Nationalpark

Efter frukost väntar fem timmars resa till Nameri Nationalpark vid foten av Himalaya. Parken har en enorm mångfald av djur men är framförallt känd som ett paradis för fågelskådare, med över 300 arter. Du bor i ett ekoboende som drivs av en lokal NGO, och får ta del av hur de arbetar med att bevara utrotningshotade djur.

På väg till nationalparken Nameri

Dag 12-13 Monpafolket och vandring

Efter ett tidig promenad i nationalparken beger du dig mot Himalayas snöklädda toppar. Kulturen blir mer och mer buddhistisk ju längre upp i bergen vi kommer. I Thembang på 2100 meter stannar du två nätter. Du bor hos en lokal familj och lär dig mer om Monpafolket. De är nära besläktade med tibetanerna, men har sin egen särpräglade kultur. Vandra i närområdet och besök den vackra Sangtidalen.

Monpa folket är besläktade med tibetanerna

Dag 14-16 Tawang - Indiens största kloster

Vägen till Tawang är naturskön i ordets rätta bemärkelse. Du passerar jakar och vattenfall och når som högst 4100 m vid Selapasset. Staden Tawang ligger vackert på 3000 m och domineras helt av det 400 år gamla klostret, Indiens största. Här genomsyras allt av den tibetanska kulturen. Du besöker flera kloster och nunnekloster samt ett barnhem och en helig bergssjö. Prata med munkar och pilgrimer, besök marknaden och prova på den säregna tibetanska maten.

Tawang klostret, störst i Indien

Dag 17 Zemithang och Jhamtse Gatsal

Längst in i hörnet mellan Bhutan och Tibet ligger byn Zemithang. Du besöker området under en dagstur och får uppleva hur livet ser ut i ett avlägset gränsområde. Här är Monpakulturen helt intakt och man får känslan av att tiden har stått stilla. På vägen tillbaka blir det ett stopp vid barnhemmet Jhamtse Gatsal som gör mycket gott för barnen i området. Åter till Tawang vid skymningen.

Husen i Monpa byarna är byggda i trä och sten

Dag 18-19 Bomdila och Tezpur

På vägen ner från bergen bor du en natt i Bomdila på 2200 meter. Besök klostret, vandra till någon av utsiktspunkterna och njut av en sista natt i Himalaya. Dag 19 går resan vidare till Tezpur där du vilar ut.

Dag 20-21 Åter till Calcutta

Efter frukost flyg till Calcutta. Vi anländer till Calcutta på eftermiddagen och checkar in på hotellet.
Du får en sista natt i Calcutta. Här avslutas resan.

Reseledare
Bamin Baro
Bamin Baro Född 1976 och har arbetat som guide sedan 2010. Han tillhör Apatani folket, bor i Arunachal Pradesh och har en examen i konst. Han gillar att resa, fotografera och går gärna upp tidigt för fågelskådning.
Övrig information om resan

Flyg

På den här resan flyger du tur och retur till Calcutta. Flyg kostar från 4000 kr tur och retur.

Utrustning

En mindre ryggsäck är också bra att ha för dagsvandringar i natur eller stad. Som kvinna måste du tänka på att inte visa ben och axlar, alltså inga linnen eller shorts (långa shorts/trekvartsbyxor funkar).
För vistelsen i parkerna behöver du tänka på att inte bära ljusa eller alltför färgstarka kläder. För att gruppen skall kunna komma nära djurlivet är det därför bättre med mörka/dova kläder.

 • Reselakan i siden behövs vid byboendena.
 • vindtät jacka gärna med kapuschong
 • långkalsonger eller underställ (merinoull rekommenderas), sockor, mössa och vantar inför kalla kvällar och nätter i bergen runt Tawang
 • varm tröja / fleecejacka/tunn dunjacka
 • kikare
 • plastpåse eller annan vattentät påse av god kvalitet för att skydda kameran