Gradering
Varierande
Resa med viss fysisk aktivitet
Dagar
19
Resedatum
2025
1 april
- 19 april
Börjar:2025-04-01 i Lahore.
Avslutas:2025-04-19 i Islamabad.
Reslängd:19 dagar
Deltagare:6 - 12
Lediga platser: Ja
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:Ring för pris
Boka-tidigt-rabatt:- 500 kr
2025
30 september
- 18 oktober
Börjar:2025-09-30 i Lahore.
Avslutas:2025-10-18 i Islamabad.
Reslängd:19 dagar
Deltagare:6 - 12
Lediga platser: Ja
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:Ring för pris
Boka-tidigt-rabatt:-1 000 kr

Den här unika resan tar dig till norra Pakistan. Här mellan Indien, Kina och Afghanistan är bergen lite mäktigare, glaciärerna lite vitare och leendena lite bredare. Res längs den mytumspunna Karakoram Highway, vandra över glaciärer, beundra naturen och forten i Hunzadalen och res tillbaka i tiden vid de buddhistiska lämningarna i magnifika Taxila. Du bor hos en familj i en liten bergsby, besöker Skardu och Khaplu med makalös natur och en kultur som i de östra delarna påminner om Tibet. Förbered dig på extraordinära naturupplevelser och många möten med en nyfiken och gästvänlig befolkning. Resan inleds i Pakistans kulturella huvudstad Lahore och avslutas i metropolen Islamabad. Under vårresan står körsbärs- och aprikosträden i blom. Under höstens resa njuter du av landskapet i vacker höstskrud.

Resedetaljer

DagProgram
1-2 Lahore – Pakistans kulturella huvudstad
3 Med tåg till Islamabad
4 Karakoram Highway
5 Mot Hunzadalen
6-7 Världsarv, aprikoser och matlagning
8-9 Byboende, glaciärer och båtfärd
10-11 Skardu och höghöjdsöken
12-13 Buddhistisk arkitektur i Khaplu
14-15 Mot Gilgit
16 Åter till Islamabad
17 Utforska Rawalpindi
18 Buddhistiska lämningar i Taxila
19 Resan avslutas
Vad ingår i resan?

 • Kvalificerad reseledning
 • Informationspaket med utvald litteratur och karta
 • Samtliga transporter under resan (mestadels transport med jeep)
 • Inrikes flygplatsskatt och samtliga obligatoriska avgifter
 • Del i dubbelrum eller annan inkvartering under resan (två nätters familjeboende)
 • Mat under familjeboendet samt ytterligare cirka 5 middagar och 5 luncher.
 • Tillstånd för besök i specifika områden
 • Samtliga utflykter, inträden och aktiviteter ingåendes i resplan (museum, moskéer, båttur, Taxila mm)
 • Rundturer enligt resplan
 • Lokala guider och tolkar enligt resplan
 • Samtliga formella tillstånd
 • Dricks till lokala guider, tolkar och chaufförer vid aktiviteter enligt resplan
Vad ingår inte i resan?

 • Internationellt flyg till/från resmålet
 • Måltider som ej nämns ovan
 • Utflykter och aktiviteter utanför resplanen
 • E-visum till Pakistan
Resplan dag för dag
Pakistan & Karakoram Highway

Dag 1-2 Lahore – Pakistans kulturella huvudstad

Samling på vårt möteshotell i Pakistans kulturella huvudstad.

Lahore är en av Sydasiens äldsta metropoler och har under historien haft mängder av olika styren. Perser, sikher, britter och Alexander den Store; alla har de härskat över Lahore. Det var dock under mogulriket som de flesta av stadens kända byggnader uppfördes. Idag är Lahore en sprudlande och färgstarka stad känd för sina konstnärer, parker och sin arkitektur. Under besöket i staden besöker du fantastiska moskéer som Badshahi och Wazir Khan. Det blir också besök vid Lahore Fort samt en rundvandring i stadens gamla kvarter och basarer. Här möter du hantverkare och konstnärer i en miljö som inte förändrats nämnvärt sedan 1600-talet.

Det finns också tid för att besöka gränsceremonin vid Wagah, gränsövergången mellan Pakistan och Indien. Här genomförs ett nationalistiskt spektakel varje kväll med en vibrerande atmosfär som är väl värd att ta del av.

Vackra moskén Wazir Khan i Lahore
Utsmyckning inne i Wazir Khan moskén i Lahore
Intressanta möten på basarerna i Lahore

Dag 3 Med tåg till Islamabad

Dag 3 inleds med ledig tid i Lahore innan resan fortsätter med tåg till Islamabad. Resan går genom provinsen Punjab, även kallad femflodslandet. Och under resan passerar vi flera av dessa floder och genom tågfönstret ser du vete- och bomullsfält. Väl i huvudstaden Islamabad väntar en middag på en klassisk restaurant högst upp på Margallakullarna, med en oslagbar utsikt över Islamabad.

Kvinna på marknaden i Lahore

Dag 4 Karakoram Highway

Idag går vår resa norrut mot bergskedjorna Hindukush och Himalaya samt Pakistans högplatåer. Du färdas i bil längs den legendariska Karakoram Highway som binder ihop Pakistan med Kina. Vägen var ursprungligen en del av sidenvägarna och är idag fortfarande en viktig handelsväg. Karakoram Highway är 1200 km lång och är världens högst belägna asfalterade väg, med en maxhöjd på 4 693 meter över havet. Vägen tog 20 år att bygga och stod färdig 1978.

Det finns tusentals buddhistiska hällristningar längs Karakoram Highway och du besöker några av dessa under resan. På kvällen anländer du till den lilla staden Chilas, vackert belägen vid Indusfloden. Du ser de snöklädda bergen i fjärran och övernattar på ett charmigt hotell.

Karakoram Highway i höstfärger
Resa Pakistan Hunza hösten

Dag 5 Mot Hunzadalen

Resan fortsätter längs med Karakoram Highway till Karimabad i Hunzadalen. Utsikten blir vackrare för varje meter och du stannar vid några tillfällen för oslagbara vyer av bergsmassiven Hindukush, Himalaya och Karakoram.

Du anländer efter lunch till Karimabad belägen 2500 meter över havet. Här bor du omringad av snöklädda 7000-meters toppar. Eftermiddagen är fri för egen utforskning. Området är i första hand befolkat av burushufolket som tillhör en mer liberal form av islam kallas ismaili. Atmosfären är avslappnad och välkomnande.

Att färdas på Karakoram Highway är en av höjdpunkterna på resan
En av flera spektakulära broar som du får provgå under resan

Dag 6-7 Världsarv, aprikoser och matlagning

Under två dagar får du bekanta dig med Hunzadalens prakt och historia. Omgivningen är enastående vacker. På våren blommar körsbärs- och aprikosträden och på hösten bidrar lövens färger till en fantastisk syn. Här lever befolkningen betydligt längre än i övriga delar av Pakistan och anledningen till detta debatteras flitigt. En del anser att den ekologiskt odlade maten samt det rena vattnet från de omgivande glaciärerna spelar en viktig roll medan andra menar att Hunzadalens aprikoser är hemligheten till långt liv. Under en stor del av året dricker nämligen befolkningen stora mängder juice från just aprikoser.

Du besöker de mäktiga forten Altit och Baltit, båda erkända som världsarv av UNESCO. Baltitfortet byggdes redan på 700-talet då området var under stark påverkat av Tibet. Det är anledningen till att fortet påminner om tempel och kloster i Tibet och Ladakh.

Under tiden i Karimabad får du också tid till att handla mattor och annat intressant hantverk. Varför inte gå en kortare promenad till en av de närliggande byarna. Sista kvällen väntar en matlagningskurs hos en lokal familj.

Mäktiga Baltitfortet i Hunza besöker du under din resa till Pakistan
Många läckra måltider under resan
Under resan på våren blommar det för fullt

Dag 8-9 Byboende, glaciärer och båtfärd

Resan går vidare norrut längs med Karakoram Highway. Vid den oerhört vackra Attabadsjön får du följa med på en kortare båttur. Under två dagar bor du hos en familj i en väldigt charmig by i Hunzadalen. Här får du ta del av deras kultur och leverne. Utforska gärna byn och ta promenader till närliggande byar om andan faller på.

Du får även följa med på en lättare vandring vid Passuglaciären, en av många vackra glaciärer i norra Pakistan.

Du bor hos en familj i en mindre by
Du får besöka Passuglaciären

Dag 10-11 Skardu och höghöjdsöken

Dag 10 väntar en relativt lång men vacker färd längs med Indus, en av Asiens längsta och viktigaste floder, till staden Skardu. Det blir många stopp längs vägen och du får bland annat möjlighet att beundra 8000-meters toppen Nanga Parbat. Tidig kväll anländer du till Skardu, belägen där floderna Indus och Shigar möts.

Dag 11 besöker du byn Shigar belägen vackert i en dal längs Shigarfloden. Här finns ett 400 år gammalt fort samt en vackert utsmyckad moské. På vägen tillbaka till Skardu stannar du till och beundrar Katpana, en höghöjdsöken. Finns det tid över besöker du den ekologiska byn Nansoq som ligger en timmes promenad från Skardu.

Spektakulära vyer på Karakoram Highway nära Kaghan
Höghöjdsöken utanför Skardu

Dag 12-13 Buddhistisk arkitektur i Khaplu

Resan går vidare till byn Khaplu belägen i en dal som anser vara en av landets vackraste. Här övernattar du två nätter på ett charmigt boende. I Khaplu är arkitekturen tibetansk och du märker tydligt att det inte är långt varken till Tibet eller Ladakh. Fortet i Khaplu är en av de vackraste byggnaderna du besöker under resan.

Under vistelsen i Khaplu besöker du gamla moskeer samt två olika organisationer som stöttar kvinnor i regionen. Här får de bland annat lära sig väva och spinna. Har du tur får du möjlighet att gå på en polomatch i området.

Det mäktiga palatset vid Khaplu

Dag 14-15 Mot Gilgit

Det blir ett stopp vid sjön Rama på vägen till Gilgit. Räkna med en restid på ungefär 4 timmar. Gilgit är porten till Pakistanska Himalaya och en stad väl värd att utforska. Besök den gamla brittiska kyrkogården, strosa runt på marknaderna och se en polomatch.

Slående natur nära Gilgit

Dag 16 Åter till Islamabad

Idag flyger du tillbaka till Islamabad.

Möte i Islamabad

Dag 17 Utforska Rawalpindi

Efter frukost besöker du världens fjärde största moské, Faisal, i soluppgången. Det blir också ett besök på ett litet intressant etnografiskt museum. Eftermiddagen vigs åt ett besök i tvillingstaden Rawalpindis gamla marknader. Strosa runt och pruta bland butikerna. Du får besöka en butik där konstnärer målar en del av de färgglada lastbilar som du kommer se många exempel på under resan. Konsten som pryder lastbilarna är ett kulturarv som är unikt för Pakistan.

Mäktiga Pakistan Monument museum i Islamabad
Lastbilarna i Pakistan har fantastiska målningar

Dag 18 Buddhistiska lämningar i Taxila

Dagen vigs åt ett besök vid det enastående världsarvet Taxila, beläget 10 km från Islamabad. Det är ett stort arkeologiskt museum med världen bästa lämningar från den tidiga buddhismen under det fornindiska Gandharariket, som grundades 500 år f.v.t. Du får besöka utgrävningar av ett par olika städer med buddhastatyer, kloster och bostäder. Buddhistiska lämningar kommer att återkomma på ett par olika ställen under resan.

Sen eftermiddag är du åter i Islamabad.

Besöket vid de buddhistiska lämningarna i Taxila är en höjdpunkt
Du besöker flera historiska platser från den buddhistiska eran

Dag 19 Resan avslutas

Resan avslutas i Islamabad dag 19.

Reseledare
Luke Rehmet
Luke Rehmat

Luke föddes 1984 och tillhör Kalashafolket i nordvästra Pakistan. Han har rest och studerat i olika delar av landet men bor fortfarande i bergen utanför Chitral med sin familj. Han har startat en organisation som finns till för Kalashafolkets bästa och han arbetar som journalist, både lokalt och nationellt.

Övrig information om resan

Flyg

På den här resan flyger du till Lahore och hem från Islamabad. Flyg kostar från 6200 kr tur och retur. Resan inleds kl 17 dag 1 med informationsmöte, så se till att anlända i god tid för detta.

Boende

Under resan bor du två nätter i bekvämt boende hos familjer i Hunzadalen. I övrigt använder vi oss av hotell och gästhus under resan. Du inkvarteras i dubbelrum. Enkelrumstillägg går att välja.