Gradering
Varierande
Resa med viss fysisk aktivitet
Dagar
17
Resedatum
Pris
22 700 kr
2024
25 september
- 11 oktober
Börjar:2024-09-25 i Kilimanjaro.
Avslutas:2024-10-11 i Dar es Salaam.
Reslängd:17 dagar
Deltagare:6 - 12
Lediga platser: Ja
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:22 700 kr
2025
20 februari
- 8 mars
Börjar:2025-02-20 i Kilimanjaro.
Avslutas:2025-03-08 i Dar es Salaam.
Reslängd:17 dagar
Deltagare:6 - 12
Lediga platser: Ja
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:Ring för pris
Boka-tidigt-rabatt:- 700 kr

Följ med på en spännande och annorlunda resa till Tanzania. Landet har mycket mer att erbjuda än savann och vilda djur. Safari blir det, men höjdpunkten är att vakna upp i byn Chome och blicka ut över det grönskande bergslandskapet. Härifrån vandrar du i bergsregnskog. Till Zanzibar seglar du på natten med en traditionell dhow. Stjärnorna visar vägen till kryddornas ö.

Resedetaljer

DagProgram
1 Arusha
2-3 Tarangire och Ngorongoro
4 Byn Same
5-9 Byvistelse & bergsregnskog
10 Dar es-Salaam
11-12 Bagamoyo
13-16 Zanzibar, kryddornas ö
17 Avslut i Dar es-Salaam
Vad ingår i resan?

 • Kvalificerad reseledning
 • Informationspaket med utvald litteratur och karta
 • Samtliga transporter under resan
 • Del i dubbelrum eller annan inkvartering under resan (övernattning i tält och byvistelse ingår i resan)
 • Mat under vistelsen i Chome och Parebergen samt lunchlådor i nationalparker och på bussen till Dar es-Salaam. Frukost ingår samtliga dagar
 • Samtliga utflykter och aktiviteter ingåendes i resplanen
 • Nationalparksavgifter till samtliga nationalparker ingåendes i resplanen
 • Lokala guider och tolkar enligt resplanen (nationalparker och i Parebergen)
 • Samtliga formella tillstånd
 • Utrustning (tält och liggunderlag)
 • Dricks till lokala guider, tolkar och chaufförer vid aktiviteter enligt resplanen
Vad ingår inte i resan?

 • Internationellt flyg till/från resmålet
 • Måltider som ej nämns ovan
 • Utflykter och aktiviteter utanför resplanen
 • Visum (ca 50 USD)
Resplan dag för dag
Tanzania

Dag 1 Arusha

Samling på hotellet i Arusha.

Dag 2-3 Tarangire och Ngorongoro

Med landcruiser till Tarangire nationalpark. Tarangire är en av de parker som har högst koncentration av vilda djur. Här kan du se mycket av den välkända östafrikanska faunan, som giraffer, zebror, buff lar, antiloper, elefanter och lejon. Savannen är öppen och du kommer att få se det mesta du hoppats på. Nästa morgon vidare till Ngorongorokratern som är ett av världens mest berömda naturområden. Djurlivet är överväldigande rikt året om på grund av kratersjön. Ngorongorokratern är ett av landets åtta UNESCO världsarv.

En höjdpunkt under resan

Dag 4 Byn Same

På morgonen tillbaka till Arusha och vidare med buss till Same där du övernattar.

Dag 5-9 Byvistelse & bergsregnskog

Buss på morgonen längs en slingrande bergsväg till byn Chome i södra Parebergen. Inkvartering hos familjer i denna ganska välmående by, där flertalet försörjer sig på att odla grönsaker, majs, bananer och kassava. Chome ligger på 1900 meters höjd i en bördig dal. Härifrån vandrar du några dagar i bergsregnskogen i Chome Forest Reserve. Du bor i tält. Programmet är flexibelt och ni delar upp er i mindre grupper som gör längre eller kortare vandringar. Från högsta toppen Shengena Peak ser du en klar dag Kilimanjaros topp. Vill du inte vandra går det bra att stanna i Chome och delta i din familjs sysslor samt besöka marknaden, skolan, kliniken och kyrkan. Sista dagen åter till Same.

Skolan i Chome

Dag 10 Dar es-Salaam

Med buss till Dar es-Salaam, landets största stad med omkring tre miljoner invånare och en livlig hamnstad. På marknaderna finns tinga-tinga-målningar, makondekonst och andra souvenirer.

Dag 11-12 Bagamoyo

Vidare norrut till Bagamoyo, en av de historiskt mest intressanta platserna längs swahilikusten. Här påbörjades karavanerna och utforskandet mot Afrikas inre. Burton, Livingstone och Stanley startade alla här. Bagamoyo blev senare utskeppningshamn för elfenben och slavar samt huvudstad i Tyska Östafrika. När tidvattnet stigit tillräckligt seglar du under stjärnorna med dhow mot Zanzibar, eller Unguja som själva ön heter. Dhow är en traditionell båt med latinsegel för kustfart, i princip oförändrad sedan 1500-talet. Båten är öppen och du sover under bar himmel.

Med dhow över till Zanzibar

Dag 13-16 Zanzibar, kryddornas ö

På morgonen seglar du in i Stonetowns hamn. Här får du tid att ströva runt på egen hand. I de vindlande, vitkalkade gränderna med dess arabiska arkitektur är det lätt att gå vilse. Njut av läcker mat från flera kulturer. Vanliga kryddor är kardemumma och kanel. Kryddsafari rekommenderas. Med särskilt tillstånd besöker vi en dag den närliggande ön Tumbatu. Både själva ön och Stonetown specifikt är bägge världsarv. Ön har även en tragisk historia då det under 1800-talet såldes 100.000-tals slavar på öns slavmarknader. Ta del av den rika och mångbottnade historian såväl som den slående vackra naturen på ön.

Stränderna på Zanzibar

Dag 17 Avslut i Dar es-Salaam

Snabb bärplansbåt tillbaka till Dar es-Salaam där resan avslutas.

Reseledare
reseledarehamisi.JPG
Hamisi Gyori

Hamisi är född 1964 och har arbetat för oss sedan 1999. Han har under många år arbetat med det nationella skogsprogrammet. Hamisi är en mycket erfaren och omtyckt reseledare som är allmänt kunnig och välinformerad om sitt land.


Övrig information om resan

Flyg

Det är enkelt och prisvärt att flyga till Tanzania. Med exempelvis Ethiopian Airlines går det att flyga på utmärkta flygtider med priser från ca 5000 kr och uppåt. Flygplatsen utanför Arusha heter Kilimanjaro International Airport (flygplatskoden är JRO). Det går utmärkt att flyga hem från Dar es-Salaam där resan avslutas. Många väljer dock att stanna några extra dagar på Zanzibar och flyga hem därifrån (flygplatskoden är ZNZ). Att flyga till en destination och hem från en annan kallas för "Open-Jaw". Det är enkelt att boka en "Open Jaw"-biljett på exempelvis www.flygresor.se. Du kan även kontakta oss för att få tips inför din flygbokning eller för att bli hänvisad till vår samarbetspartner för flygbokningar.

Boende

Byboende

I byn Chome bor ni i familj två och två. Det är en utspridd landsortsby där man numera har det förhållandevis bra där familjerna har tillgång till utedass, rinnande vatten i någon kran och en enkel dusch. Det kan dock vara lite olika standard från hem till hem. Till byn åker ni i hyrda bilar.

Tält

Under byvistelseveckan är ni ute och vandrar ett par dagar. Då bor ni i tält som Läs & Res har på plats. Vi har också införskaffat liggunderlag som ni använder under dessa nätter.

Utrustning

Regnkläder är att rekommendera under vandringen i skogen. En tunn regnponcho räcker bra.Förslagsvis packar du i ryggsäck, då det underlättar för dig att bära. Men det är du som vet vad du är van vid.
Under vandringen rekommenderas bra och stabila sportskor alternativt lättare vandringsskor. I övrigt går sandaler utmärkt.Liggunderlag ska ni inte behöva, däremot gärna en tunn sovsäck för att kunna campa i skogen. Temperaturen går som mest ner till +10 grader på natten. Den enda gång ni möjligtvis har glädje av ett liggunderlag är när ni bor hos familjerna ute på landsbygden, men med största sannolikhet får ni en madrass på golvet eller en riktig säng att sova i.

I övrigt behövs ej någon speciell utrustning för denna resan.

Ta med kikare om du vill för safariturerna.Hälsa

Besök vaccinationscentralen i god tid, helst en dryg månad före avresa eftersom vissa malariaprofylax bör påbörjas tre veckor innan avresa. Rådgör med din vaccinationsläkare - omständigheter kan förändras snabbt. Men det är alltid du som avgör vilka vaccinationer du skall ta (förutom sådant som är obligatoriskt).

Om du har stämpel i ditt pass från ett annat land med gula febern, då måste du ta med bevis för att du tagit vaccination mot gula febern.

Ytterligare hälsoråd

Bergsvandringarna kräver någorlunda bra kondition. Individuella anpassningar - kortare turer för dem som så önskar - kommer dock att ordnas. Långa skumpiga resor i ofta fullpackade varma bussar kan också bli ganska ansträngande.

För att må bra är det viktigt att man dricker mycket vätska när det är varmt. Vatten på flaska finns att köpa överallt. Kokosnötsmjölk går också bra att dricka. Extra salt på maten eller salttabletter kan behövas i svår värme. Försök också att undvika drag och luftkonditionering. Använd solskyddskräm och solhatt, främst vid kusten.

Förkylning och lite magproblem bör du nästan räkna med. Några goda råd för att radikalt minska risken för svårare magåkommor är att alltid dricka kokt eller buteljerad vätska och aldrig äta okokta eller oskalade grönsaker. Några konkreta råd:

 • Ät väl tillagad mat. Bäst är små restauranger som har mycket besökare, hög omsättning och därmed oftast färska råvaror
 • Drick kokt vatten eller vatten på förseglad flaska. Vatten finns att köpa på flaska nästan överallt.
 • Handhygien. Var noga med att tvätta händer före måltider. Det finns inte alltid vatten att tillgå så våtservetter kan vara bra att ha med sig, eller t.o.m. alcogel som finns receptfritt på apoteket.

Du skall under hela resan försöka skydda dig mot myggbett, som kan ge malaria. Ta på dig långbyxor och långärmad skjorta på kvällen, använd myggmedel, undvik parfym eller aftershave och använd de myggnät som finns på samtliga av resans inkvarteringar. I byn Chome finns inga myggor på grund av höjden över havet. Där behövs ej nät. Det är viktigt att känna till malariasymptomen: huvudvärk, illamående, hög feber och svettningar, ledvärk, nack- och halsont.

Under resan möter du ny kultur såväl som fattigdom.