Gradering
Varierande
Resa med viss fysisk aktivitet
Dagar
20
Resedatum
Pris
31 500 kr
2024
6 oktober
- 25 oktober
Bekräftad
Börjar:2024-10-06 i Victoria Falls.
Avslutas:2024-10-25 i Dar es Salaam.
Reslängd:20 dagar
Deltagare:6 - 12
Lediga platser: Ja
Bekräftad:Ja, du kan boka ditt flyg
Pris:31 500 kr
2025
2 mars
- 21 mars
Börjar:2025-03-02 i Victoria Falls.
Avslutas:2025-03-21 i Dar es Salaam.
Reslängd:20 dagar
Deltagare:6 - 12
Lediga platser: Ja
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:31 500 kr
Boka-tidigt-rabatt:- 500 kr
2025
12 oktober
- 31 oktober
Börjar:2025-10-12 i Victoria Falls.
Avslutas:2025-10-31 i Dar es Salaam.
Reslängd:20 dagar
Deltagare:6 - 12
Lediga platser: Ja
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:Ring för pris
Boka-tidigt-rabatt:-1 000 kr

Denna unika och äventyrliga resa tar dig till mäktiga Victoriafallen och vidare till Zambezifloden och dess djurliv. Du spenderar tid i byar och upptäcker djurlivet under en safari. En av resans höjdpunkter är att långsamt färdas med legendariska Tazaratåget från Zambia och vidare norrut genom Tanzania. I Tanzania väntar flodfärder, resa med traditionell dhow och vistelse på Zanzibar med dess stränder och fascinerande blandning av kulturer.

Resedetaljer

DagProgram
1-2 Victoriafallen i Zimbabwe
3 Livingstone och ett nytt perspektiv
4-5 Lokalsamhälle och plantager
6-7 Lugnet vid Karibasjön
7 Naturupplevelser vid Zambezifloden
8-9 Zambias huvudstad Lusaka
10-11 Stig på legendariska Tazaratåget
12-14 Utforska djurlivet vid Rufijifloden
15 Vidare till Tanzanias östkust
16 Bagamoyo och äventyr med dhow
17 Swahilikultur och slavhistoria
18-19 Zanzibars magiska stränder
20 Båt till Dar es-Salaam
Vad ingår i resan?

 • Kvalificerad reseledning
 • Informationspaket med utvald litteratur
 • Samtliga transporter under resan
 • Del i dubbelrum eller annan inkvartering under resan (övernattning i byar ingår i resan)
 • Middag vid boendet i Zambezidalen i Zambia och i Nyerere nationalpark samt vissa frukostar
 • Samtliga utflykter och aktiviteter i resplanen
 • Entréavgifter till Victoriafallen i Zimbabwe, Livingstone museum samt Nyerere nationalpark i Tanzania
 • Lokal safariguide i Nyerere nationalpark
 • Dricks till lokala guider, tolkar och chaufförer vid aktiviteter enligt resplanen (dricks till reseledare ingår ej)
Vad ingår inte i resan?

 • Internationellt flyg till/från resmålet
 • Måltider som ej nämns ovan
 • Utflykter och aktiviteter utanför resplanen
 • Visum (köps enkelt vid ankomst till respektive land)
Resplan dag för dag
Med tåg genom Zambia och Tanzania

Dag 1-2 Victoriafallen i Zimbabwe

Resan börjar i Zimbabwe och här besöker du dag 2 världsarvet Victoriafallen, eller Mosi-oa-Tunya som de egentligen heter. Fallen är 1,7 km breda och är som högst 108 meter. Detta gör Victoriafallen till världens största sammanhängande vattenfall, vars ljud dundrar och storlek hänför. Mosi-oa-Tunya betyder just "röken som dundrar" och hänvisar till vattenröken som bildas vid fallen och vattenmassornas dundrande ljud. Att stå framför denna mäktiga vattenmassa är en erfarenhet du sent kommer att glömma, inte minst under regnsäsongen.

På eftermiddagen tar du dig över gränsen till Zambia och staden Livingstone. Staden har fått sitt namn efter upptäcktsresaren David Livingstone som i mitten av 1800-talet kom fram till fallen och de människor som bodde i området sedan långt innan. Det finns en staty av Livingstone i början av promenaden längs fallen i Zimbabwe. Zambia har engelska som officiellt språk och Zimbabwes officiella språk är engelska, ndebele och shona.

Mäktiga Victoriafallen sett från bron mellan Zimbabwe och Zambia
Du besöker tågmuseet i Livingstone

Dag 3 Livingstone och ett nytt perspektiv

Dag 3 har du en fri förmiddag när du kan besöka Livingstone museum, Zambias största museum, med en utställning om David Livingstone samt en avdelning om några av landets 73 folkgrupper som du kommer möta på din resa i Zambia. Till exempel kan du lära dig mer om din reseledares folkgrupp, Tonga, som är landets näst största folkgrupp. Alternativt finns möjligheten att få nya perspektiv av fallen genom att besöka Victoriafallens del i Zambia på egen hand. Victoriafallen räknas som ett av naturens sju världsunderverk. Livingstone var landets huvudstad mellan åren 1911-1935. Staden har en känsla av en småstad med såväl en liten marknad som ett litet tågmuseum som du kan besöka på egen hand.

Majestätiska Victoriafallen på gränsen mellan Zimbabwe och Zambia

Dag 4-5 Lokalsamhälle och plantager

Du åker cirka 35 mil norrut och kommer till orten Mazabuka där du kommer få uppleva vardagen på landet. Staden kallas även för "the sweet town" då det i denna region finns många sockerrörsplantager och huvudkontoret för Zambia Sugar ligger i staden. Tåget från Livingstone på väg mot huvudstaden och vidare mot koppardistriktet längre norrut passerar Mazabuka.

I Mazabuka besöker du sockerrörsplantager
Lugnet under ett svalkande träd i en by i Zambia

Dag 6-7 Lugnet vid Karibasjön

Vackra Karibasjön är en sjö som delas av Zambia och Zimbabwe. När Karibadammen skapades år 1960 som en kraftstation, så kom även denna konstgjorda sjö till. Sjön är en del av floden Zambezi, som kommer från Victoriafallen och sedan fortsätter mot Lower Zambezi nationalpark. Totalt passerar Zambezifloden hela sex länder innan den når Indiska oceanen. Här bor du vid byn Siavonga och får utforska byn samt besöka dammen och om du vill på egen hand följa med en av båtarna på sjön.

Elefanterna kommer till vattenkällorna längs Zambezi
Du bor vid Karibadammen under resan

Dag 7 Naturupplevelser vid Zambezifloden

Här får du njuta av vackra omgivningen vid floderna i Lower Zambezi valley, som Zambezifloden, Kafuefloden och Gwabifloden. Du kan paddla kanot och se naturen och djurlivet vid floden.

Du paddlar på mäktiga Zambezifloden
Du spanar efter vilda djur i Nyerere nationalpark

Dag 8-9 Zambias huvudstad Lusaka

Lusaka är Zambias huvudstad med strax över två miljoner invånare. Det är en lugn och fridfull stad med mycket grönska. Här bor du hemma hos en familj och får äta och samtala med nya vänner. Under heldagen i huvudstaden besöker du en lokal organisation. Fredliga och lugna Zambia räknas som ett lägre medelinkomstland även om majoriteten av befolkningen lever under fattigdomsgränsen och är jordbrukare. Zambia blev självständigt år 1964 och tog sitt namn från floden Zambezi. Under kolonialtiden hette landet Nordrhodesia. Zambia är kustlöst och grannländer är Angola, Kongo-Kinshasa, Tanzania, Malawi (nära där tåget går över gränsen), Mocambique, Namibia, Botswana samt Zimbabwe. Landet är glesbefolkat och har 17 miljoner invånare.

Resan i Zambia tar dig till lokala marknader och möten

Dag 10-11 Stig på legendariska Tazaratåget

En av resans många höjdpunkter börjar när du får stiga på det legendariska Tazaratåget i staden Kapiri Mposhi. TAZARA står för Tanzania-Zambia Railway Authority. Härifrån går tåget sedan 186 mil genom norra Zambia, in till Tanzania och hela vägen till Dar es-Salaam vid kusten. På sträckan passerar tåget 93 stationer, 320 broar och 23 tunnlar. Rälsen byggdes av Kina mellan åren 1970-1975 för att frakta koppar från Zambia ut till kusten. Idag används tåget även av många lokalbor.

På färden genom norra Zambia passerar tåget i höjd med landets största sjö som heter Bangweulu. Söder om sjön är den plats där Livingstone dog i byn Chitambo. Efter Livingstones död begravde hans medresenärer Chuma och Susa hans hjärta på platsen och balsamerade kroppen som de först tog till Bagamoyo och sedan Zanzibar, två platser du kommer ta dig till senare under resan.

Efter första natten kommer tåget till gränsen som du passerar dag 11, om tåget går nära tidtabell. Koppla av och följ inte tidtabellen, då det kommer att bli timmar av avvikelser - extra timmar att få njuta av tågresan. Området innan stationen där du kommer att gå av ligger vid Udzungwabergens nationalpark och i detta område finns 18 av tågsträckans 23 tunnlar. Den längsta tunneln är nästan en kilometer lång. Som högst går tåget på 1500 meters höjd för att sedan komma ner till 300 meters höjd. Längs vägen finns grönskande skogar, byar och små städer, vattenfall på vissa platser och har du tur ser du något djur. Maten äter du i tågets restaurangvagn eller köper av de många försäljarna som väntar vid stationerna där det finns tid att gå av. Nätterna spenderar du i sovkupé. Tågresan genom två av Afrikas länder är en riktigt unik upplevelse.

Tazara tåget som tar dig genom delar av Zambia och Tanzania
Resa Zambia och Tanzania - Hamisi på tåg.jpg
Resan genom stora delar av Zambia går med Tazaratåget

Dag 12-14 Utforska djurlivet vid Rufijifloden

Dag 12 stiger du av tåget efter två nätter ombord och du får påbörja dina äventyr i Tanzania. Nästkommande dag åker du vidare till en safarilodge vid Rufijifloden. Närmsta två dagarna är fokus att se djurlivet på land och vid, såväl som i, floden och vattendragen. Du åker på safari i Nyerere nationalpark (som tidigare hette Selous viltreservat). Detta är landets yngsta nationalpark och har bildats genom att Selous viltreservat delats upp i två delar och den delen du besöker är Nyerere nationalpark. Parkens namn kommer från Tanzanias första president Julius Nyerere som styrde landet mellan åren 1960-1985. Selous var ett av Afrikas största viltreservat och är större än Danmark till ytan. Här finns möjlighet att se alla "big five"; leopard, lejon, elefant, noshörning och afrikansk buffel. Här finns stora antal lejon, elefanter, zebror, flodhästar och afrikanska bufflar. Det är även ett viktigt område för vildhundar. Vegetationen är relativt tät och djuren kan med fördel ses på flodsafarin.

Gott om djur vid Zambezifloden
Resan bjuder på många vilda djur

Dag 15 Vidare till Tanzanias östkust

Dag 15 lämnar du Nyerere nationalpark bakom dig och åker med buss till Dar es-Salaam, Tanzanias största stad samt ekonomiska centrum. Här bor 3 miljoner invånare och staden var huvudstad fram till år 1996, då Dodoma blev ny huvudstad.

Du besöker storstaden Dar Es Salaam

Dag 16 Bagamoyo och äventyr med dhow

Dar es-Salaam ligger vackert vid Indiska oceanen. Fisket är viktigt här och på förmiddagen finns möjlighet till ett besök till fiskmarknaden. Vidare norrut med buss till Bagamoyo, en av de historiskt mest intressanta platserna längs Swahilikusten, och reseledaren Hamisi visar runt. Här startade karavanerna och utforskandet mot Afrikas inre. Senare en utskeppningshamn för elfenben och slavar samt huvudstad i Tyska Östafrika. När tidvattnet stigit tillräckligt seglar du under stjärnorna med traditionell dhow till Zanzibar, eller Unguja som ön heter på Swahili.

Traditionell Dhow

Dag 17 Swahilikultur och slavhistoria

På Unguja (Zanzibar) i Indiska oceanen ligger UNESCO-världsarvsstaden Stone Town. Staden är den stad i Östafrika som har varit bebodd längst. Stone Town är känd för sin vackra swahilikultur och blandningen av koloniala byggnader såväl som gamla moskéer och omanska palats, bland annat från tiden då detta var Omans huvudstad. Detta är Afrikas kanske mest historiskt intressanta stad med dess vindlande gränder. Såväl själva ön som Stonetown specifikt är världsarv. Ön har även en tragisk historia då det under 1800-talet såldes 100.000-tals slavar på öns slavmarknader. Ta del av den rika och mångbottnade historien såväl som den slående vackra naturen på ön.

Strosa runt i charmiga Stone Town
Stone Town på Zanzibar i solnedgång

Dag 18-19 Zanzibars magiska stränder

Din resa avslutas med vackra dagar vid havet. Under några dagar upptäcker du kryddornas ö. Om du vill kan du simma, snorkla, gå promenader längs stranden och bara njuta av denna fantastiska ö.

Magiska stränder på Zanzibar

Dag 20 Båt till Dar es-Salaam

På morgonen färdas du med motordriven passagerarbåt, istället för traditionell dhow med segel som tog dig över till Zanzibar, tillbaka till Dar es-Salaam där resan avslutas. För dig som vill går det även dagliga flyg, med till exempel Ethiopian Airlines, till Addis Ababa för vidare färd mot Sverige.

Lokala kvinnor på Zanzibar
Reseledare
reseledarehamisi.JPG
Hamisi Gyori

Hamisi är född 1964 och har arbetat för oss sedan 1999. Han har under många år arbetat med det nationella skogsprogrammet. Hamisi är en mycket erfaren och omtyckt reseledare som är allmänt kunnig och välinformerad om sitt land.


Chipo Chiiya
Chipo Chiiya

Chipo har rest till över 40 länder i Afrika. Flera länder han rest till har varit för olika organisationer (NGOs) och han har även haft uppdrag för Svenskt Näringsliv. Chipo kommer från södra Zambia och tillhör folkgruppen Tonga. Idag bor han i Lusaka och älskar bland annat att spela fotboll.

Övrig information om resan

Flyg

Det är enkelt och prisvärt att flyga till Zimbabwe och hem från Tanzania med exempelvis Ethiopian Airlines från cirka 7500 kr och uppåt. Det går utmärkt att flyga hem från Dar es-Salaam där resan avslutas. Många väljer dock att stanna några extra dagar på Zanzibar och flyga hem därifrån. Att flyga till en destination och hem från en annan kallas för "Open-Jaw". Det är enkelt att boka en "Open Jaw"-biljett på exempelvis www.flygresor.se. Du kan även kontakta oss för att få tips inför din flygbokning eller för att bli hänvisad till vår samarbetspartner för flygbokningar.