Gradering
Varierande
Resa med viss fysisk aktivitet
Dagar
20
Pris
29 700 kr
Resedatum
2020
9 februari - 28 februari Bekräftad
Börjar:2020-02-09 i Victoria Falls.
Avslutas:2020-02-28 i Dar es Salaam.
Reslängd:20 dagar
Deltagare:5 - 14
Lediga platser:3 platser kvar
Bekräftad:Ja, du kan boka ditt flyg
Pris:29 700 kr
2020
27 september - 16 oktober
Börjar:2020-09-27 i Victoria Falls.
Avslutas:2020-10-16 i Dar es Salaam.
Reslängd:20 dagar
Deltagare:5 - 15
Lediga platser:Fler än fem
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:29 700 kr
Boka-tidigt-rabatt:-1 000 kr
2021
7 februari - 26 februari
Börjar:2021-02-07 i Victoria Falls.
Avslutas:2021-02-26 i Dar es Salaam.
Reslängd:20 dagar
Deltagare:5 - 15
Lediga platser:Fler än fem
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Boka-tidigt-rabatt:-1 000 kr
2021
3 oktober - 22 oktober
Börjar:2021-10-03 i Victoria Falls.
Avslutas:2021-10-22 i Dar es Salaam.
Reslängd:20 dagar
Deltagare:5 - 15
Lediga platser:Fler än fem
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Boka-tidigt-rabatt:-1 000 kr

Denna unika resa tar dig till mäktiga Victoriafallen och vidare till Zambezifloden och dess djurliv, låter dig bo hemma hos familjer och spendera tid i byar och tar dig ut på safari. En av resans höjdpunkter är att åka med legendariska Tazaratåget som tar dig från Zambia norrut mot Tanzania. I Tanzania väntar flodfärder, resa med traditionell dhow och vistelse på Zanzibar med dess fascinerande blandning av kulturer såväl som vackra vyer över Indiska oceanen.

Resedetaljer

DagProgram
1-2 Victoriafallen i Zimbabwe
3 Livingstone och nytt perspektiv
4 Familjeboende i Lusaka
5-6 Byliv och lugn vid Karibasjön
7-9 Kanot och safari vid Zambezi
10-11 Stig på legendariska Tazaratåget
12-14 Utforska djurlivet vid Rufijifloden
15 Tåg till kusten
16 Bagamoyo och äventyr med dhow
17 Swahilikultur och slavhistoria
18-19 Zanzibars magiska stränder
20 Bärplansbåt till Dar es-Salaam
Vad ingår i resan?

 • Kvalificerad reseledning
 • Informationspaket med utvald litteratur och karta
 • Samtliga transporter under resan
 • Del i dubbelrum eller annan inkvartering under resan (övernattning i tält och byar ingår i resan)
 • Mat på boendet vid Zambezifloden i Zambia, familjeboendet i Lusaka och i Selous viltreservat samt vissa frukostar
 • Samtliga utflykter och aktiviteter i resplanen
 • Entréavgifter till Victoriafallen i Zimbabwe, Livingstone museum och Lower Zambezi nationalpark i Zambia samt Selous viltreservat i Tanzania
 • Lokala safariguider i Lower Zambezi nationalpark och Selous viltreservat
 • Utrustning vid eventuell camping vid Zambezi (tält och liggunderlag)
 • Dricks till lokala guider, tolkar och chaufförer vid aktiviteter enligt resplanen
Vad ingår inte i resan?

 • Internationellt flyg till/från resmålet
 • Måltider som ej nämns ovan
 • Utflykter och aktiviteter utanför resplanen
 • Visum köps enkelt vid ankomst
Resplan dag för dag
Zambia och Tanzania karta

Dag 1-2 Victoriafallen i Zimbabwe

Resan börjar i Zimbabwe och här besöker du dag 2 världsarvet Victoriafallen, eller Mosi-oa-Tunya som de egentligen heter. Fallen är 1,7 km breda och är som högst 108 meter. Detta gör Victoriafallen till världens största sammanhängande vattenfall, vars ljud dundrar och storlek hänför. Mosi-oa-Tunya betyder just "röken som dundrar" och hänvisar till vattenröken som bildas vid fallen. Att stå framför denna mäktiga vattenmassa är en erfarenhet du sent kommer att glömma.

På eftermiddagen tar du dig över gränsen till Zambia och staden Livingstone. Staden har fått sitt namn efter upptäcktsresaren David Livingstone som i mitten av 1800-talet kom fram till fallen och de människor som bodde i området sedan långt innan. Det finns en staty av Livingstone i början av promenaden längs fallen i Zimbabwe. Zambia har engelska som officiellt språk och Zimbabwes officiella språk är engelska, ndebele och shona.

Resa i Zimbabwe Viktoriafallen.jpeg

Dag 3 Livingstone och nytt perspektiv

Dag 3 besöker du Livingstone museum, Zambias största museum, med en utställning om David Livingstone samt en avdelning om några av landets 73 folkgrupper som du kommer möta på din resa i Zambia. Din reseledare, Chipo, berättar om sin folkgrupp Tonga som är landets näst största folkgrupp. På eftermiddagen kan du få nya perspektiv av fallen genom att besöka Victoriafallens del i Zambia på egen hand. Victoriafallen räknas som ett av naturens sju världsunderverk. Livingstone var landets huvudstad mellan åren 1911-1935. Staden har en känsla av en småstad med såväl en liten marknad som ett litet tågmuseum som du kan besöka på egen hand.

Besök majestätiska Viktoriafallen på resan i Zambia

Dag 4 Familjeboende i Lusaka

Lusaka är Zambias huvudstad med strax över 2 miljoner invånare. Det är en lugn och fridfull stad med mycket grönska. Här bor du hemma hos en familj och får äta och samtala med nya vänner. Fredliga och lugna Zambia räknas som ett lägre medelinkomstland även om majoriteten av befolkningen lever under fattigdomsgränsen och är jordbrukare. Zambia blev självständigt år 1964 och tog sitt namn från floden Zambezi. Under kolonialtiden hette landet Nordrhodesia. Zambia är kustlöst och grannländer är Angola, Kongo-Kinshasa, Tanzania, Malawi (nära där tåget går över gränsen), Mocambique, Namibia, Botswana samt Zimbabwe. Landet är glesbefolkat och har 17 miljoner invånare.

Resan i Zambia tar dig till lokala marknader och möten

Dag 5-6 Byliv och lugn vid Karibasjön

Karibasjön har ett rikt djurliv och är en sjö som delas av Zambia och Zimbabwe. När Karibadammen skapades år 1960 som en kraftstation, så kom även denna konstgjorda sjö till. Sjön är en del av floden Zambezi, som kommer från Victoriafallen och sedan fortsätter mot Lower Zambezi nationalpark. Totalt passerar Zambezifloden hela sex länder innan den når Indiska oceanen. Här bor du vid byn Siavonga och får utforska byn samt ges möjlighet att besöka dammen och på egen hand följa med en av båtarna på sjön.

Elefanterna kommer till vattenkällorna längs Zambezi

Dag 7-9 Kanot och safari vid Zambezi

Under tre nätter får du njuta av den vackra omgivningen vid Zambezifloden. Du bor där floderna Zambezi och Kafue möts. En dag står safari i Lower Zambezi nationalpark på programmet, med många djur längs floden och på land. En annan dag har du möjlighet att välja till att paddla kanot på floden.

Ta chansen att paddla kanot på Zambezifloden

Dag 10-11 Stig på legendariska Tazaratåget

En av resans många höjdpunkter börjar när du får stiga på det legendariska Tazaratåget i staden Kapiri Mposhi. TAZARA står för Tanzania-Zambia Railway Authority. Härifrån går tåget sedan 186 mil genom norra Zambia, in till Tanzania och hela vägen till Dar es-Salaam vid kusten. Rälsen byggdes av Kina mellan åren 1970-1975 för att frakta koppar från Zambia ut till kusten. Idag används tåget även av många lokalbor.

På färden genom norra Zambia passerar tåget i höjd med landets största sjö som heter Bangweulu. Söder om sjön är den plats där Livingstone dog i byn Chitambo. Efter Livingstones död begravde hans medresenärer Chuma och Susa hans hjärta på platsen och balsamerade kroppen som de först tog till Bagamoyo och sedan Zanzibar, två platser du kommer ta dig till senare under resan.

Efter första natten kommer tåget till gränsen som du passerar dag 11, om tåget går nära tidtabell. Koppla av och följ inte tidtabellen, då det kommer att bli timmar av avvikelser - extra timmar att få njuta av tågresan. Området innan stationen där du kommer att gå av ligger vid Udzungwabergens nationalpark och i detta område finns 18 av tågsträckans 23 tunnlar. Den längsta tunneln är nästan en kilometer lång. Som högst går tåget på 1500 meters höjd för att sedan komma ner till 300 meters höjd. Längs vägen finns grönskande skogar, byar och små städer, vattenfall på vissa platser och har du tur ser du något djur. Maten äter du i tågets restaurangvagn eller köper av de många försäljarna som väntar vid stationerna där det finns tid att gå av. Nätterna spenderar du i sovkupé. Tågresan genom två av Afrikas länder är en riktigt unik upplevelse.

På stationerna längs resan med Tazara-tåget kan du handla godsaker

Dag 12-14 Utforska djurlivet vid Rufijifloden

Dag 12 stiger du av tåget efter två nätter ombord och åker vidare till en safarilodge vid Rufijifloden. Närmsta två dagarna är fokus att se djurlivet på land och vid, såväl som i, floden och vattendragen. Du åker på safari i Selous viltreservat, som parlamentet beslutat ska delas upp i två delar och den delen du besöker kommer inom snar framtid att ombildas till Nyerere nationalpark. Detta blir då Tanzanias yngsta nationalpark. Nationalparken döps efter Tanzanias första president Julius Nyerere som styrde landet mellan åren 1960-1985.

Selous är ett av Afrikas största viltreservat och är större än Danmark till ytan. Här finns möjlighet att se alla "big five"; leopard, lejon, elefant, noshörning och afrikansk buffel. Det uppskattas att det finns cirka 7 000 lejon, vilket gör Selous till ett av Afrikas viktigaste områden med lejon. Utöver det finns här uppskattningsvis cirka 30 000 elefanter, 35 000 zebror, 40 000 flodhästar och 200 000 afrikanska bufflar. Det är även ett viktigt område för vildhundar. Vegetationen är relativt tät och djuren kan med fördel ses på flodsafarin. Selous är ett UNESCO-världsarv.

Se zebror och impala i Selous

Dag 15 Tåg till kusten

Dag 15 går du på Tazaratåget och lämnar Selous viltreservat bakom dig för att åk sista sträckan till Dar es-Salaam. När du stiger av har du passerat 93 stationer, 320 broar och 23 tunnlar samt en sträcka på 1 860 km. Stationsbyggnaden i Dar es-Salaam är pampig och ljus och ger ett varmt välkomnande till Tanzanias största stad samt ekonomiska centrum. Här bor 3 miljoner invånare och staden var huvudstad fram till år 1973, då Dodoma blev ny huvudstad.

Resan genom Zambia och Tanzania går med Tazaratåget

Dag 16 Bagamoyo och äventyr med dhow

Dar es-Salaam ligger vackert vid Indiska oceanen. Fisket är viktigt här och på förmiddagen finns möjlighet till ett besök till fiskmarknaden. Vidare norrut med buss till Bagamoyo, en av de historiskt mest intressanta platserna längs Swahilikusten, och reseledaren Hamisi visar runt. Här startade karavanerna och utforskandet mot Afrikas inre. Senare en utskeppningshamn för elfenben och slavar samt huvudstad i Tyska Östafrika. När tidvattnet stigit tillräckligt seglar du under stjärnorna med traditionell dhow till Zanzibar, eller Unguja som ön heter på Swahili.

Du färdas med traditionell dhow över till Zanzibar

Dag 17 Swahilikultur och slavhistoria

På Unguja (Zanzibar) i Indiska oceanen ligger UNESCO-världsarvsstaden Stone Town. Staden är den stad i Östafrika som har varit bebodd längst. Stone Town är känd för sin vackra swahilikultur och blandningen av koloniala byggnader såväl som gamla moskéer och omanska palats, bland annat från tiden då detta var Omans huvudstad. Detta är Afrikas kanske mest historiskt intressanta stad med dess vindlande gränder. Såväl själva ön som Stonetown specifikt är världsarv. Ön har även en tragisk historia då det under 1800-talet såldes 100.000-tals slavar på öns slavmarknader. Ta del av den rika och mångbottnade historien såväl som den slående vackra naturen på ön.

Gå vilse i Stone Towns gränder och upptäck vackra dörrar och hus

Dag 18-19 Zanzibars magiska stränder

Din resa avslutas med vackra dagar vid havet. Under några dagar upptäcker du kryddornas ö. Om du vill kan du simma, snorkla, gå promenader längs stranden och bara njuta av denna fantastiska ö.

Gå promenader på Zanzibars västra stränder

Dag 20 Bärplansbåt till Dar es-Salaam

På morgonen färdas du med motordriven passagerarbåt, istället för traditionell dhow med segel som tog dig över till Zanzibar, tillbaka till Dar es-Salaam där resan avslutas. För dig som vill går det även dagliga flyg, med till exempel Ethiopian Airlines, till Addis Ababa för vidare färd mot Sverige.

Möten på Zanzibar
Reseledare
reseledarehamisi.JPG
Hamisi Gyori

Född 1964. Arbetat för oss sedan 1999. Bor till vardags i Dodoma där han arbetar med det nationella skogsprogrammet. Allmänt mycket kunnig och välinformerad om sitt land.


Chipo Chiiya
Chipo Chiiya

Chipo har rest till 44 länder i Afrika. Flera länder har han rest till för olika NGOs och han har även haft uppdrag för Svenskt Näringsliv. Chipo kommer från södra Zambia och tillhör folkgruppen Tonga. Idag bor han i Lusaka och älskar bland annat att spela fotboll.

Övrig information om resan

Flyg

Det är enkelt och prisvärt att flyga till Zimbabwe och hem från Tanzania med exempelvis Ethiopian Airlines från cirka 5500 kr och uppåt. Det går utmärkt att flyga hem från Dar es-Salaam där resan avslutas. Många väljer dock att stanna några extra dagar på Zanzibar och flyga hem därifrån. Att flyga till en destination och hem från en annan kallas för "Open-Jaw". Det är enkelt att boka en "Open Jaw"-biljett på exempelvis www.flygresor.se. Du kan även kontakta oss för att få tips inför din flygbokning eller för att bli hänvisad till vår samarbetspartner för flygbokningar.