Gradering
Varierande
Resa med viss fysisk aktivitet
Dagar
16
Pris
27 600 kr
Resedatum
2019
8 november - 23 november Bekräftad
Börjar:2019-11-08 i Windhoek.
Avslutas:2019-11-23 i Windhoek.
Reslängd:16 dagar
Deltagare:5 - 15
Lediga platser:Fler än åtta
Bekräftad:Ja, du kan boka ditt flyg
Pris:27 600 kr
2020
16 februari - 2 mars
Börjar:2020-02-16 i Windhoek.
Avslutas:2020-03-02 i Windhoek.
Reslängd:16 dagar
Deltagare:6 - 15
Lediga platser:Fler än åtta
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Boka-tidigt-rabatt:-1 000 kr
2020
18 oktober - 2 november
Börjar:2020-10-18 i Windhoek.
Avslutas:2020-11-02 i Windhoek.
Reslängd:16 dagar
Deltagare:6 - 15
Lediga platser:Fler än åtta
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Boka-tidigt-rabatt:-1 000 kr

Namibia bjuder på dramatisk öken, vackra kuster och majestätiska vattenfall samt imponerande berg, stenformationer och hällristningar. Landet är glesbefolkat samtidigt som det utgörs av en mängd folkgrupper. Du möter några av dessa folkgrupper, bl a Himbafolket vars vardag präglas av boskapsskötsel, enkla levnadsförhållanden och en vardag där traditioner är starkt närvarande. Du övernattar hos familjer vid kusten och även hos familjer i norr som tillhör landets största folkgrupp Owambo. Etosha nationalparks rika djurliv och färgprakten samt kontrasterna vid sanddynerna i Sossusvlei lämnar starka intryck under din resa i Namibia.

Resedetaljer

DagProgram
1 Samling i Windhoek
2-3 Sanddyner i Sossusvlei
4-5 Bo med värdfamiljer vid kusten
6 Berget Spitzkoppe
7 Hällristningar och naturfenomen
8-10 Byboende och vardag hos Himbafolket
11-12 Möten med Ovambofolket
13-14 Safari i Etosha nationalpark
15-16 Karga landskap och huvudstad
Vad ingår i resan?

 • Kvalificerad reseledning
 • Informationspaket med utvald litteratur och karta
 • Samtliga transporter under resan
 • Del i dubbelrum eller annan inkvartering under resan (övernattning i byar ingår i resan)
 • Frukost alla dagar, åtta luncher, fjorton middagar
 • Samtliga utflykter och aktiviteter ingåendes i resplanen
 • Nationalparksavgifter till samtliga nationalparker enligt resplanen
 • Samtliga formella tillstånd
 • Dricks till lokala guider, tolkar och chaufförer vid aktiviteter enligt resplanen
 • Visum krävs inte till Namibia
Vad ingår inte i resan?

 • Internationellt flyg/transport till/från resmålet
 • Måltider som ej nämns ovan
 • Utflykter och aktiviteter utanför resplanen
Resplan dag för dag
Namibia

Dag 1 Samling i Windhoek

Du möter dina medresenärer på gästhuset i huvudstaden Windhoek. Där får du även träffa reseledaren Job som kommer från norra Namibia. På kvällen finns möjlighet att promenera ut i denna vänliga stad och umgås och äta middag tillsammans. Windhoek betyder det "vindiga hörnet". Landet blev självständigt först 1990 från Sydafrika och innan dess tillämpades apartheid även här. Namibia är idag en demokrati och räknas som ett medelinkomstland.

Windhoek

Dag 2-3 Sanddyner i Sossusvlei

På förmiddagen dag 2 får du träffa en aktivist som jobbar med att förbättra situationen för personer som lever med HIV i Namibia. Lunch äter du i huvudstaden.

På eftermiddagen möts du av prakten i Sossusvlei med dess ikoniska ockrafärgade sanddyner, som är kännetecknande för Namibia. Du befinner dig nu i Namib Desert nationalpark. Här finner du världens högsta sanddyner och detta är världens äldsta öken. Du övernattar i tält omgiven av det magiska landskapet och öknens stjärnklara himmel ovanför. Under två nätter campar vi vilket är enda sättet att övernatta inne i parken och vilket ger oss en unik möjlighet att erfara platsen vid dagens tidiga och sena skeden då solljuset skapar en magisk värme åt ökens färger. Soluppgången över dynerna är spektakulär och dag 3 fortsätter du att uppleva sanddynerna och du får gå upp för berömda Dune 45 och även se vackra området Dead Vlei med uttorkade träd som skapar en speciell atmosfär i ökenlandskapet. En höjdpunkt blir även att att se dynerna vid solnedgången.

Världens högsta sanddyner finns vid Sossusvlei

Dag 4-5 Bo med värdfamiljer vid kusten

Efter vår tid i öknen beger vi oss mot Atlantkusten och Walvis Bay. Där får ni träffa era värdar och du äter middag med din värdfamilj. Walvis Bay är en hamnstad samt landets tredje största stad med 60 000 invånare, vilket säger något om storleken på städerna i Namibia. Dagen efter är fri för att utforska Walvis Bays många naturupplevelser med fågelliv. Det finns även möjlighet att åka på båtutflykter för den som önskar.

Upplev flamingos och många andra djur vid Walvis bay

Dag 6 Berget Spitzkoppe

Under förmiddagen får du se delar av turistorten Swakopmund samt även besöka personer som bor i ett township. Under en period hette landet Tyska Sydvästafrika och det tyska arvet från kolonialtiden syns på flera ställen i huvudstaden såväl som här vid kuststäderna. Under tyskt styre bedrevs folkmord på folkgrupperna Herero och Nama och morgonens program innefattar ett besök till monumentet över folkmordet av Herero.

Resan fortsätter norrut mot Damaraland och berget Spitzkoppe som även kallas Namibias Matterhorn. Naturen i den här delen av öknen är dramatisk och hänförande med vackra bergstoppar och stenformationer. Området är även populärt bland bergsklättrare. Här bor du naturnära i rogivande miljöer, något som förstärks av att du denna natt campar i detta magiska område.

Spitzkoppe

Dag 7 Hällristningar och naturfenomen

Idag får du fortsätta utforska Damaraland och får besöka Twylfontein dår du på nära hand får studera dess uppåt 2 000 år gamla hällristningar. Twylfontien är ett UNESCO-världsarv och ristningarna utfördes av bland annat folkgruppen Khoikhoi som är ett av södra Afrikas äldsta ursprungsfolk. Vidare får du tid att besöka tre imponerande geologiska naturfenomen: Organ Pipes, Burnt Mountain och Petrified Forest. Denna natt campar du i tält på en ny plats och får återigen komma riktigt nära naturen. Närheten till naturen och människor under denna resa kommer ge dig unika erfarenheter och minnen.

Hällristningar vid Twyfelfontein

Dag 8-10 Byboende och vardag hos Himbafolket

Idag når du samhället Opuwo som kallas för Himbafolkets hemort och är huvudstad för landets nordvästra region. Himbafolket är ett ursprungsfolk som lever på avlägsna platser under enkla förhållanden och där traditioner är närvarande och en levande del av Himbafolkets vardag. Här bor du som folk bor i regionen, nämligen i ett omgärdat område som kallas homestead. Du får dela vardagen med personer från området och stifta nya bekantskaper medan du hjälper till med vardagssysslor och deltar i aktiviteter i byn.

På eftermiddagen står ett besök till byns ledare på agendan och du får möjlighet att samtala och utbyta tankar och intryck. Du får lära dig om Himbafolkets historia, dagens situation samt även om kulturella koder och traditioner. Under två nätter campar du som gäst in en homestead.

Dag 10 tar dig till gränsen till Angola. Här tar du del av byliv och den vackra naturen som är en del av Himbafolkets omgivningar. Dagens höjdpunkt blir besöket till de majestätiska vattenfallen som heter Epupfallen. I närheten finns marknader och tid ges för att lära känna byn i anslutning till fallen. Denna natt sover du in en lodge nära fallen.

Himba Homestead

Dag 11-12 Möten med Ovambofolket

Namibias största folkgrupp är Ovambofolket som är den folkgrupp som reseledaren Job tillhör. Idag går resan vidare mot Outapi och här får du lära känna fler från samma område som Job kommer ifrån. På eftermiddagen promenerar vi till ett vackert baobabträd utanför staden och lär oss mer om trädets historia. Även här kommer du att få besöka en marknad och känna av gatulivets puls i staden. Natten spenderas i staden Outapi. Dag 12 går resan vidare mot Ohangwena-regionen och på vägen ser du flera gårdar. Det är skördetid när vi besöker landet i februari och det är fullt av liv och rörelse i byarna. Du besöker en homestead som tillhör en familj i området och äter lunch tillsammans med familjen och på natten sover du hos gäst hos en familj och här sover du i säng.

Du får laga mat tillsammans med Owambu

Dag 13-14 Safari i Etosha nationalpark

På förmiddagen dag 13 får du vara med på ett besök hos en stamledare för samtal och utbyte. På eftermiddagen får du se en av världens främsta nationalparker - Etosha. Följande två nätter sover du inne i parken. I Etosha finns en av världens största populationer av spetsnoshörningar och har vi tur får du se detta skygga däggdjur. Under safariturerna i nationalparken hänförs du även av möten med djur som zebra, giraff, antilopdjur och elefant samt förhoppningsvis även lejon och gepard. Det finns även gott om fåglar, t ex flamingo, pelikan och struts.

Noshörningarna ökar i antal i Etosha nationalpark

Dag 15-16 Karga landskap och huvudstad

Efter en frukost omgiven av vacker natur är det dags att återvända till huvudstaden. Vägarna är bra och tar oss genom ett kargt och öppet landskap. Du kommer fram på eftermiddagen och på kvällen umgås du med gruppen du rest med över en gemensam grillkväll som också är en avskedsmiddag. Under kvällen får du möjlighet att tillsammans med de andra resenärerna summera erfarenheter och reflektera över möten under resan.

Dag 16 är det dags att skiljas åt för denna gången. Om du har avresa senare på dagen finns tid att utforska huvudstaden innan du beger dig av för hemresa eller vidare färd.

Vackra vyer under resorna
Reseledare
Job Mwongeli
Job Mwongeli

Job Mwongeli kommer från norra Namibia och tillhör landets största folkgrupp Ovambofolket. Job har många kontakter i landet och han älskar att stifta nya bekantskaper. Job kan sitt land utan och innan och har lett resor i över 20 år. Job trivs ute i vildmarken bland natur och vilda djur och inspireras av att utforska nya platser. Job är 50 år och far åt nio barn.

Övrig information om resan

Flyg

Ethiopian Airlines är oftast billigast och har bra flygtider. Pris från ca 6000 sek ToR. I dagsläget har de ett plan som landar 13:20 i Windhoek och ett plan som avgår 14:20 och med korta mellanlandningar i Addis Abeba.

Boende

Campa

Under resan campar du i Sossusvlei, Damaraland och under byvistelseveckan med Himbafolket. Under homestay i Walvis Bay och i Ohangwena bor du hemma hos en familj och sover i säng, medan under byvistelsen hos Himbafolket sover du i sovsäck. Gruppen hjälps åt att sätta upp tält samt att diska efter måltider.