Gradering
Varierande
Resa med viss fysisk aktivitet
Dagar
16
Resedatum
Pris
29 800 kr
2024
23 oktober
- 7 november
Börjar:2024-10-23 i Windhoek.
Avslutas:2024-11-07 i Windhoek.
Reslängd:16 dagar
Deltagare:6 - 12
Lediga platser: Ja
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:29 800 kr
Boka-tidigt-rabatt:- 700 kr
2025
22 oktober
- 6 november
Börjar:2025-10-22 i Windhoek.
Avslutas:2025-11-06 i Windhoek.
Reslängd:16 dagar
Deltagare:6 - 12
Lediga platser: Ja
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:32 700 kr
Boka-tidigt-rabatt:- 700 kr

Namibia bjuder på dramatisk öken, vackra kuster och majestätiska vattenfall samt imponerande berg, stenformationer och hällristningar. Landet är glesbefolkat samtidigt som det utgörs av en mängd folkgrupper. Du möter några av dessa folkgrupper, bl a Himbafolket vars vardag präglas av boskapsskötsel, enkla levnadsförhållanden och en vardag där traditioner är starkt närvarande. Du övernattar hos familjer vid kusten och även hos familjer i norr som tillhör landets största folkgrupp Owambo. Etosha nationalparks rika djurliv och färgprakten samt kontrasterna vid sanddynerna i Sossusvlei lämnar starka intryck under din resa i Namibia.

Resedetaljer

DagProgram
1 Samling i Windhoek
2-3 Sanddyner i Sossusvlei
4-6 Bo med värdfamiljer vid kusten
7 Berget Spitzkoppe
8 Världsarv i öknen
9-10 Byboende och vardag hos Himbafolket
11-12 Möten med Ovambofolket
13-14 Safari i Etosha nationalpark
15-16 Karga landskap och huvudstad
Vad ingår i resan?

 • Kvalificerad reseledning
 • Informationspaket med utvald litteratur och karta
 • Samtliga transporter under resan
 • Del i dubbelrum eller annan inkvartering under resan (övernattning i byar ingår i resan)
 • Frukost alla dagar, åtta luncher, fjorton middagar
 • Samtliga utflykter och aktiviteter ingåendes i resplanen
 • Nationalparksavgifter till samtliga nationalparker enligt resplanen
 • Samtliga formella tillstånd
 • Dricks till lokala guider, tolkar och chaufförer vid aktiviteter enligt resplanen
 • Visum krävs inte till Namibia
Vad ingår inte i resan?

 • Internationellt flyg/transport till/från resmålet
 • Måltider som ej nämns ovan
 • Utflykter och aktiviteter utanför resplanen
Resplan dag för dag
Namibia karta

Dag 1 Samling i Windhoek

Du möter dina medresenärer på gästhuset i huvudstaden Windhoek. Där får du även träffa reseledaren Job som kommer från norra Namibia. På kvällen finns möjlighet att promenera ut i denna vänliga stad och umgås och äta middag tillsammans. Windhoek betyder det "vindiga hörnet". Landet blev självständigt först 1990 från Sydafrika och innan dess tillämpades apartheid även här. Namibia är idag en demokrati och räknas som ett medelinkomstland.

Windhoek

Dag 2-3 Sanddyner i Sossusvlei

På förmiddagen dag 2 får du träffa en aktivist som jobbar med att förbättra situationen för personer som lever med HIV i Namibia. Lunch äter du i huvudstaden.

På eftermiddagen möts du av prakten i Sossusvlei med dess ikoniska ockrafärgade sanddyner, som är kännetecknande för Namibia. Du befinner dig nu i Namiböknen och mer specifikt i Namib-Naukluft nationalpark. Sossusvlei är samlingsnamnet för det område vi besöker och där du finner världens högsta sanddyner och detta är världens äldsta öken. Du övernattar i tält omgiven av det magiska landskapet och öknens stjärnklara himmel ovanför. Under två nätter campar vi vilket är enda sättet att övernatta inne i parken och vilket ger oss en unik möjlighet att erfara platsen vid dagens tidiga och sena skeden då solljuset skapar en magisk värme åt ökens färger. Soluppgången över dynerna är spektakulär och dag 3 fortsätter du att uppleva sanddynerna och du får gå upp för berömda Dune 45 och även se vackra området Dead Vlei med uttorkade träd som skapar en speciell atmosfär i ökenlandskapet. En höjdpunkt blir även att att se dynerna vid solnedgången. Dag två färdas du över trettio mil.

Världens högsta sanddyner finns vid Sossusvlei

Dag 4-6 Bo med värdfamiljer vid kusten

Efter vår tid i öknen beger du dig dag 4 iväg mot Atlantkusten och Walvis Bay. På vägen stannar du till och ser flamingos och njuter av havsbrisen. Där får ni träffa era värdar och du äter middag med din värdfamilj. Walvis Bay är en hamnstad samt landets tredje största stad med 60 000 invånare, vilket säger något om storleken på städerna i Namibia. Idag färdas du cirka trettio mil. Dag 5 är fri för att utforska Walvis Bays många naturupplevelser med fågelliv. Det finns även möjlighet att åka på båtutflykt för att se sälar och förhoppningsvis delfiner för den som önskar. Dag 5 eller 6 går du en promenad i kåkstaden Kuisebmond tillsammans med en av dina nya bekantskaper från värdfamiljerna.

Upplev flamingos och många andra djur vid Walvis bay

Dag 7 Berget Spitzkoppe

Under förmiddagen får du se delar av turistorten Swakopmund. Under en period hette landet Tyska Sydvästafrika och det tyska arvet från kolonialtiden syns på flera ställen i huvudstaden såväl som här vid kuststäderna. Under tyskt styre bedrevs folkmord på folkgrupperna Herero och Nama och morgonens program innefattar ett besök till monumentet över folkmordet av Herero.

Resan fortsätter norrut mot Damaraland och berget Spitzkoppe som även kallas Namibias Matterhorn. Naturen i den här delen av öknen är dramatisk och hänförande med vackra bergstoppar och stenformationer. Området är även populärt bland bergsklättrare. Här bor du naturnära i rogivande miljöer, något som förstärks av att du denna natt campar i detta magiska område.

Spitzkoppe

Dag 8 Världsarv i öknen

Idag får du fortsätta utforska Damaraland och får besöka Twylfontein där du på nära hand får studera dess uppåt 2 000 år gamla hällristningar. Twylfontien är ett UNESCO-världsarv och ristningarna utfördes av bland annat folkgruppen Khoikhoi som är ett av södra Afrikas äldsta ursprungsfolk. Denna natt bor du vackert i område där elefanter ibland syns till och naturen är grön med mycket palmer. Här får du återigen komma riktigt nära naturen. Närheten till naturen och människor under denna resa kommer ge dig unika erfarenheter och minnen. Idag färdas du cirka tjugo mil.

Hällristningar vid Twyfelfontein

Dag 9-10 Byboende och vardag hos Himbafolket

Idag passerar du samhället Opuwo som kallas för Himbafolkets hemort och är huvudstad för landets nordvästra region. Strax norr om staden finner du den himbaby där du kommer spendera de två nästkommande nätterna. Himbafolket är ett ursprungsfolk som lever på avlägsna platser under enkla förhållanden och där traditioner är närvarande och en levande del av Himbafolkets vardag. Du campar bredvid hyddorna i en himbaby där hyddorna är placerade i en större cirkel och du får dela vardagen med personer från området och stifta nya bekantskaper medan du hjälper till med vardagssysslor och aktiviteter i byn. Under din tid i himbabyn umgås du med de som bor där och du får lära dig om mer om vardagen för Himbafolket. Idag färdas du cirka trettiofem mil.

Du bor hos Himbafolket under resan

Dag 11-12 Möten med Ovambofolket

Dag 11 tar dig till Outapi som är en trevlig stad i området där landets största folkgrupp, Owambo, dominerar. På vägen dit passerar du ett Ruacana vattenfall vid gränsen till Angola. Namibias största folkgrupp är Ovambofolket som är den folkgrupp som reseledaren tillhör. Idag går resan vidare mot Outapi och här får du lära känna fler från samma område som din reseledare kommer ifrån. På eftermiddagen promenerar vi till ett enormt baobabträd utanför staden och lär oss mer om trädets historia. Och du får även besöka en liten marknad med härliga råvaror. Även om marknaden är liten är det en del liv och rörelse som du får ta del av. Natten spenderas i trevliga staden Outapi. Idag färdas du cirka tjugo mil. Dag 12 går resan vidare mot Ohangwena-regionen och på vägen ser du flera gårdar och får ta del av sysslor som för personer i området. Idag färdas du cirka tolv mil. Dag 13 besöker du en av stammarna inom Owambofolket och även att träffa en representant av kungahuset inom denna stam. På eftermiddagen/kvällen kommer du fram till Etosha.

Du får laga mat tillsammans med Owambu

Dag 13-14 Safari i Etosha nationalpark

På förmiddagen dag 13 kommer du fram till en av världens främsta nationalparker - Etosha. Du färdas en sträcka på cirka tjugofem mil, och spenderar de kommande två nätterna inne i parken.

I Etosha finns det en betydande population av vita noshörningar, och det är en av de bästa platserna i världen för att se dem i det vilda. Noshörningarna i Etosha är kända för att vara relativt lugna och toleranta mot människor, vilket gör det möjligt för besökare att få fantastiska observationer. Under safariturerna i nationalparken hänförs du även av möten med djur som zebra, giraff, antilopdjur och elefant samt förhoppningsvis även lejon och gepard. Det finns även gott om fåglar, t ex flamingo, pelikan och struts.

Noshörningarna ökar i antal i Etosha nationalpark

Dag 15-16 Karga landskap och huvudstad

Efter en frukost omgiven av vacker natur är det dags att återvända till huvudstaden. Vägarna är bra och tar oss genom ett kargt och öppet landskap. Vid önskemål kan ett stopp göras vid Cheetah Conservation Fund nära Waterberg för att lära sig mer om geparder (mot egen kostnad). Du kommer fram på eftermiddagen och på kvällen umgås du med gruppen du rest med över en gemensam grillkväll som också är en avskedsmiddag. Under kvällen får du möjlighet att tillsammans med de andra resenärerna summera erfarenheter och reflektera över möten under resan. Idag färdas du cirka fyrtio mil med stopp.

Dag 16 är det dags att skiljas åt för denna gången. Om du har avresa senare på dagen finns tid att utforska huvudstaden innan du beger dig av för hemresa eller vidare färd.

Vackra vyer under resorna
Reseledare
Obadias Mupurua
Obadias Mupurua

Obi kommer från norra Namiba och är en sann naturälskare och fågelkännare. Han har jobbat som guide i över 20 år. Obi talar herero, tswana, afrikaans utöver engelska. Han har fyra barn och bor idag i Windhoek.

Övrig information om resan

Flyg

Ethiopian Airlines är oftast billigast och har bra flygtider. Pris från ca 8000 sek ToR. I dagsläget har de ett plan som landar 13:20 i Windhoek och ett plan som avgår 14:30 med bra tider för mellanlandning i Addis Abeba.

Boende

Under resan campar du i Sossusvlei, Spitzkoppe och under byvistelseveckan med Himbafolket. Du behöver inte ta med liggunderlag. Under juni-juli är det som kallast i Namibia och inte minst nätterna. Oktober till mars är medeltemperaturen om nätterna över 10 grader och ofta över 15 grader. Under homestay i Walvis Bay och i Ohangwena bor du hemma hos en familj och sover i säng, medan under byvistelsen hos Himbafolket sover du i sovsäck. Gruppen hjälps åt att sätta upp tält samt att diska efter måltider.