En resa till Tanzania är en klassisk upplevelse för den som är intresserad av djur och natur. Dessutom står ö-liv på Zanzibar på mångas önskelista. Men Tanzania har mycket mer än så. Med oss får du uppleva historiska platser, vacker molnskog och att möta Tanzanier på deras villkor. Följ med på en resa till Tanzania med Läs & Res, med oss kommer du närmare!

Tazara tåget som tar dig genom delar av Zambia och Tanzania
Läs mer om resan
Med tåg genom Zambia och Tanzania

Med tåg genom Zambia och Tanzania

Mars, oktober

Victoriafallen, legendariska Tazaratåget, safari och Zanzibar

20 dagar
Skymning på savannen i norra Tanzania
Läs mer om resan
Tanzania

Tanzania

Februari, juni, september

Savann, regnskog, landsbygd och Zanzibar

17 dagar
Du besöker den fantastiska Ngorongoro-kratern
Läs mer om resan
Familjeresa: Tanzania & Zanzibar

Familjeresa: Tanzania & Zanzibar

Juli, december

Vilda djur, byboende, regnskog och Zanzibar

17 dagar
Fakta inför resor till Tanzania

Klimat och väder

Tanzania ligger precis söder om ekvatorn, i Östafrika. Landet består av fastlandet samt öarna Zanzibar och Pemba, skilda från fastlandet av den 35 km breda Zanzibarkanalen. Landet gränsar till Uganda, Kenya, Rwanda, Burundi, Kongo-Kinshasa, Zambia, Malawi och Moçambique. Tanzania har gott om höglandsplatåer och sovande vulkaner. Här finns även några av Afrikas högsta berg som Kilimanjaro och Meru. Landet består även av flera stora sjöar samt enorma slätt- och savannområden med ett rikt djurliv.

Större delen av Tanzania har ett tropiskt klimat där landets norra delar har en kort och en lång regnperiod och landets södra delar har en längre regnperiod. Temperaturerna dagtid ligger oftast runt 30 grader med nattemperaturer som ofta går ner under 20 grader. Varmast är det i regel mellan november och mars och följs av en regnperiod med något svalare temperaturer mellan och slutet av mars fram till juni månad.

Maxtemperatur Dar es-Salaam

Nederbörd Dar es-Salaam (mm)

Valuta och priser

I Tanzania heter valutan tanzaniska shilling (TZS). Lättast är att ta ut shilling från bankomater på plats i landet då det inte går att växla till till shilling i Sverige. Både VISA och Mastercard fungerar bra men VISA är något vanligare förekommande. Räkna med att inte kunna använda betalkort i affärer och på restauranger. Om du väljer att växla pengar hemma så rekommenderar vi att du tar med dig USD. Ofta anges priser för mat och dryck på hotell och vissa restauranger både i USD och TZS och du kan betala med båda valutorna. En måltid kostar i regel 50-100 kr.

Vaccinationer och hälsa

Kontakta din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information angående nödvändiga vaccinationer. Inget vaccin krävs vid inresa till Tanzania direkt från Sverige. Det finns alltså inte längre behov av vaccination mot gula febern vid resor till Tanzania, men om du reser in i Tanzania från ett land med risk för gula febern (exempelvis Kenya), ska du ha ett vaccinationskort för gula febern. Vi rekommenderar att du har grundskyddet mot polio, stelkram och difteri som de flesta svenskar har fått. De flesta som reser till Tanzania har också skydd mot hepatit A och B med vaccinet Twinrix.

Malaria finns i Tanzania och det kan vara bra att se över om du bör införskaffa malariaprofylax innan resan. Malariamyggor är som mest aktiva när solen går ned vilket innebär att du bör använda myggmedel samt ha långbyxor och långärmad tröja efter solnedgången.

Vill du ha oberoende information om vaccinationer samt hälsoråd inför din resa kan du klicka här!

Pass och visum

Ditt pass ska vara giltigt i minst sex månader efter hemresan från Tanzania. Kontrollera även att passet är helt samt har två tomma sidor. Det krävs visum för svenska medborgare vid resa till Tanzania men detta köps smidigt vid ankomst till landet (Visa on Arrival).

Om du inte är svensk medborgare är det viktigt att du undersöker vilka visumregler som gäller för just dig.

Språk

Tanzanias officiella språk är swahili (kiswahili), eller som dialekten heter på Zanzibar – kiunguja. Trots att swahili är det officiella språket i Tanzania har de flesta ett annat modersmål Det finns runt 120 olika språk i Tanzania och en stor majoritet av befolkningen har alltså något av dessa mindre språk som sitt modersmål.

Eftersom Tanzania en gång var en brittisk koloni är det engelska språket utbrett i landet. Arabiska förekommer främst på Zanzibar.

Religion och folkgrupper

I Tanzania är ungefär 65 procent kristna och 30 procent muslimer. Det finns även en del mindre naturreligioner som funnits i landet innan de stora religionerna introducerades. På Zanzibar dominerar Islam totalt. Här möts du av vackra moskéer istället för kyrkor.

Tanzania är ett väldigt mångkulturellt land. Det uppskattas att landet har totalt 125-130 etniska grupper, som huvudsakligen faller inom de fyra kategorierna bantu, kushiter, nilohamiter och san. Även om det kan finnas fler etniska grupper som identifierar sig som ursprungsbefolkningar, har fyra grupper organiserat sig själva och sina kamper kring konceptet och rörelsen av ursprungsbefolkningar. De fyra grupperna är Akiye och Hadzabe (båda jägarsamlare), samt nomadfolken Barabaig och massajer.

Även om dessa gruppers försörjningsmöjligheter är olika, delar de alla en stark anknytning till landet, olika identiteter, sårbarhet och marginalisering. De upplever också liknande problem i samband med osäkerheten i markinnehavet, fattigdom och otillräcklig politisk representation.

Mat och dryck

Matkulturen i Tanzania har skapats av influenser från hela Östafrika samt från Arabiska halvön, Indien och Portugal. Förmodligen är ugali den mest klassiska maträtten i Tanzania. Det är en mycket mättande majsgröt som man formar med händerna och doppar i sås eller gryta. Andra populära rätter är Nyama choma – grillat kött, Pilau – kryddad risrätt, Biryani – kryddor och ris med kött och Ndizi kaanga – friterade bananer/kokbananer.

Maten skiljer sig en hel beroende på var i landet man befinner sig. På Zanzibar är maten i regel mer kryddig och smakrik än på fastlandet. Längs med kusten och runt sjöarna äter man givetvis mer fisk. Vart du än reser i landet kryllar det av fantastiska frukter; mango, citrusfrukter, bananer, avokado, ananas och papaya. Längs med kusten och på Zanzibar finns gott om kokosnötter.

Nötkött, get eller kyckling är vanligt förekommande men man klarar sig i regel ganska bra även om man är vegetarian. Man får dock se till att få i sig protein från bönor, nötter, ägg mm.

Tid

Tanzania ligger en timme före Sverige under vår sommartid. Under vinterhalvåret skiljer det två timmar.

El och internet

I Tanzania används 220-250 volt och stickkontakterna har ofta tre fyrkantiga pinnar (samma som i Storbritannien). Det är nödvändigt att ta med en adapter för att ladda elektrisk utrustning med svenska stickkontakter. Adapter kan köpas på plats i större städer eller innan resan i Sverige. Ofta går det att låna/hyra en adapter på hotell i Tanzania.

På många boenden och på en del restauranger finns det internet. Dock får man räkna med ytterst långsam wi-fi, framförallt om många kopplar upp sig samtidigt. Kolla upp pris för sms och samtal med din mobiloperatör. Glöm inte att stänga av roaming för datatrafik om du inte är uppkopplad på wi-fi.