Gradering
Varierande
Resa med viss fysisk aktivitet
Dagar
25
Pris
25 800 kr
Resedatum
2020
27 juni - 21 juli Bekräftad
Börjar:2020-06-27 i Antananarivo.
Avslutas:2020-07-21 i Antananarivo.
Reslängd:25 dagar
Deltagare:5 - 14
Lediga platser:Fler än fem
Bekräftad:Ja, du kan boka ditt flyg
Pris:25 800 kr
2020
3 november - 27 november Bekräftad
Börjar:2020-11-03 i Antananarivo.
Avslutas:2020-11-27 i Antananarivo.
Reslängd:25 dagar
Deltagare:5 - 14
Lediga platser:Fler än fem
Bekräftad:Ja, du kan boka ditt flyg
Pris:26 500 kr

Madagaskar liknar inget annat. Många växter och djur är endemiska för ön, de finns bara här. Lemurer och kameleonter ser du ofta. Du får vandra i regnskog, i torr skog med kaktusliknande träd och bland märkliga bergsformationer. Du besöker också byar på höglandet.

Resedetaljer

DagProgram
1-2 Antananarivo stadsvandring
3-5 Vandra på landsbygden och bo hos familjer
6 Från östkusten till västkusten
7-9 Vandring i Isalo nationalpark
10-11 Tåg till kusten
12 Båt längs frodigt landskap
13-15 Regnskog och lemurer
16 Vackra vägar västerut
17-19 Båtfärd längs floden och tälta i byar
20-21 Stenformationer i Tsingy nationalpark
22 Baobab-avenyn och båtfärder
23-24 Kolonial prägel i Antsirabe
25 Antananarivo
Vad ingår i resan?

 • Kvalificerad reseledning
 • Informationspaket med utvald litteratur och karta
 • Samtliga transporter under resan
 • Inrikes flygplatsskatt och samtliga obligatoriska avgifter
 • Del i dubbelrum eller annan inkvartering under resan (övernattning i tält och byar ingår i resan)
 • Mat under vistelsen i nationalparker, utflykter och båttur
 • Samtliga utflykter och aktiviteter ingåendes i resplanen
 • Nationalparksavgifter till nationalparkerna i Tsingy, Isalo och Ranomafana
 • Lokala guider och tolkar enligt resplanen (nationalparker och byvistelse)
 • Samtliga formella tillstånd
 • Utrustning (tält och liggunderlag)
 • Dricks till lokala guider, tolkar och chaufförer vid aktiviteter enligt resplanen
Vad ingår inte i resan?

 • Internationellt flyg till/från resmålet
 • Måltider som ej nämns ovan
 • Utflykter och aktiviteter utanför resplanen
 • Visum (erhålls vid ankomst för ca 35 EUR)
Resplan dag för dag
Madagaskar - 2019.png

Dag 1-2 Antananarivo stadsvandring

Samling på vårt hotell i huvudstaden Antananarivo, lokalt kallad Tana. Andra dagen gör du en stadsvandring. Tana ligger på 1400 m höjd och är en mycket kuperad och vacker huvudstad med flera kullar. I staden finns många kyrkor, en botanisk trädgård och en mängd restauranger och caféer. Madagaskar har en historia av flera kungadömen som avbröts i och med franskt kolonialt styre. Landet blev självständigt 1960 och har sen 90-talet flerpartisystem. Befolkningen består av 18 folkgrupper och även indiska och arabiska inslag. Madagaskar är bland världens 30 mest fattigaste länder enligt FN och turismen är en viktig näring för landet, inte minst ekoturism.

En vacker huvudstad

Dag 3-5 Vandra på landsbygden och bo hos familjer

Närmsta två nätterna sover du hemma hos familjer på landsbygden. På dagarna får du vandra i små grupper på landsbygden mellan byar som ligger en bit från Tana. Flexibiliteten är stor, du väljer själv hur långt och fort du går. På våren skördas riset och stämningen i byarna är hög. Dag fem återvänder du till Tana där du sover denna natt.

Du vandrar förbi byar och risfält

Dag 6 Från östkusten till västkusten

Denna dag tar du dig med flyg till västkusten och staden Toliara som ligger relativt nära kusten dit många resenärer åker för solsemester. Vårt mål är nationalparken Isalo som vi besöker nästkommande dag. Beroende på flygtider, som ofta ändras av flygbolaget, så kan det finnas utrymme för fria aktiviteter som att att på egen hand besöka en vacker skog alternativt stranden som ligger tre mil bort.

Du får se mängder av lemurer under resan

Dag 7-9 Vandring i Isalo nationalpark

Idag färdas du till Isalo Nationalpark där du kommer få två dagar med vandringar i ett spännande, storslaget landskap med torra grässlätter och kala bergsformationer. Här finns sandstensformationer, olika arter av lemurer, kameleonter, över 80 fågelarter och olika arter av grodor.

Regn över Isalo Nationalpark

Dag 10-11 Tåg till kusten

På morgonen åker du buss till Finarantsoa. Längs vägen stannar du vid ett litet privat reservat där du får möjlighet att komma nära den ringsvansade lemuren. Från Finarantsoa tar du ett smalspårigt tåg mot Manakara vid östkusten. Tågen från den franska kolonialtiden är långsamma, men fram kommer du alltid. Järnvägsnätet i Madagaskar omfattar cirka 85 mil. Om tåget inte går som det ska, så åker du den vackra resan med buss.

Möten på stationen

Dag 12 Båt längs frodigt landskap

Från Manakara åker du med båt längs Canal des Pangalanes, ett system av floder, sjöar och grävda kanaler. Här finns ett spännande fågelliv. Pangalanes-kanalen är 60 mil lång och går jämte östkusten. Kanalsystemet byggdes i slutet av 1800-talet och används idag för transporter såväl som fiske. Många har även bosatt sig längs kanalen och färdas mellan platser i kanoter.

Canal des Panglanes

Dag 13-15 Regnskog och lemurer

Dag 13 kommer du till ett frodigt regnskogsområde där du kommer besöka Ranomafana Nationalpark. Här är bergens branta sluttningar täckta med regnskog och nederbörden är riklig. Många olika stigar erbjuder vandringar för alla smaker. Duktiga guider hjälper dig att hitta lemurer och kameleonter som det finns gott om i denna nationalpark. Du går på två promenader på förmiddagen och kan välja att gå på fler promenader senare på dagen.

Ön är känd för sina lemurer

Dag 16 Vackra vägar västerut

Du är på väg västerut och dagens färd tar dig till staden Miandrivazo som ligger vackert vid en flod som sätter prägel på omgivande landskap.

Pousse-Pousse i Antsirabe

Dag 17-19 Båtfärd längs floden och tälta i byar

I staden Miandrivazo går du på en båt som under några dagar långsamt tar dig nedströms längs floden (Tsiribihina). Övernattning sker i tält invid byar. Nära kusten väntar fordon som tar dig till nationalparken Tsingy de Bemahara. På kvällen ser du de märkliga kalkstensformationerna som heter tsingys (vilket gett namn åt parken).

Flodfärd i skymning

Dag 20-21 Stenformationer i Tsingy nationalpark

Du vandrar i Tsingy nationalpark bland hisnande kalkstensformationer med rakbladsvassa toppar. Delvis går stigarna genom skog där du ser en hel del lemurer, bland annat den vackra sifakan inom familjen silkeslemurer. I Tsingy nationalpark finns elva arter av lemurer, sju arter av kameleonter över 100 arter av fåglar varav majoriteten är endemiska. Madagaskar är världens fjärde största ö. Ön avskildes för 160 miljoner år sedan från den afrikanska kontinenten. och har en mängd djurarter som inte finns någon annanstans i världen. Området kring Tsingay blev 1991 det första att få status som UNESCO världsarv i Madagaskar och idag har landet tre världsarv.

Tsingy nationalpark

Dag 22 Baobab-avenyn och båtfärder

Utanför Morondava finner du den ikoniska Avenue de Baobab som är som en aveny eller en allé av baobabträd. Träden är flera tusen år gamla och når höjder på 30 meter.

Boulevard de Baubab

Dag 23-24 Kolonial prägel i Antsirabe

Antsirabe är en stad med tydlig kolonial prägel och mängder med handdragna rickshaws, som lokalt heter pousse-pousse. Staden ligger på 1500 meters höjd och har ett svalt och behagligt klimat som den är känd för. Området är även känt för sina många källor och kallas ibland för "vatten-staden" (Ville d'eau ). Antsirabe fick status som stad 1872 efter att norska missionärer kommit till platsen. De norska missionärerna skapade senare här en leprakoloni. Staden har en tjusig järnvägsstation (tåg går dock ej längre härifrån), flera kyrkor och moskéer samt vackra koloniala byggnader som hotellet, Hôtel des Thermes. Dag 24 får du mer tid att se Antsirabe och på eftermiddagen åker du tillbaka till Tana längs vackra landskap på landets bästa väg.

Pousse-pousse förare i Antisrabe

Dag 25 Antananarivo

Resan avslutas dag 25.

Antananarivo
Reseledare
Rarivosoa Rivo Rivomahefa
Rivomahefa Rarivosoa (Rivo)

Ledare för våra resor sedan 2006. Bor i Antananarivo med fru och två barn. Driver eget reseföretag och talar utöver engelska och franska även japanska. Mycket kunnig och intresserad av natur.


Övrig information om resan

Flyg

På den här resan flyger du till och från Antananarivo (TNR). Flyg kostar från cirka 6500 kr tur och retur.

Det finns flera bra alternativ för att flyga till huvudstaden Antananarivo (TNR). Ett av de bättre alternativen är att flyga med Ethiopian Airlines via Addis Abeba. Priset är ofta fördelaktigt och flygtider inklusive mellanlandning är bra. Andra alternativ är Turkish Airlines, Air France och Kenya Airways. Välj det flyg som ger dig bra pris och bra flygtider.

Boende

Under vandringen kommer du att bo hemma hos familjer i byar på landet. Husen är påfallande välbyggda på högplatån i det område du vandrar, men du skall räkna med mycket enkel standard. Du kan bli erbjuden en säng att sova i och ett varmt täcke, men också en tunn sovmatta direkt på golvet.

Du får gärna ha en liten symbolisk present att överlämna till värdfamiljen. För dem är det en stor händelse att du gästat dem. Din present blir ett minne för dem. Det kan vara en solcellslampa, almanacka med svenska landskapsmotiv, fotboll, världskarta eller nåt annat. Familjerna är mycket fattiga. Presenter går även att köpa på plats. Rådgör med din reseledare innan ni påbörjar byvistelsen.

Utrustning

Temperaturen på natten kan gå ner till +15 grader i april och november, på högplatån något kallare. Under juni är det vinter och kan gå ner till 5 °C om nätterna. Du bör ta med dig en egen lätt sovsäck (+5 grader). Reselakan och/eller en fleecefilt samt varma kläder (t.ex. varm tröja och underställ i tunt material) kan räcka men en sovsäck är att föredra.

Tält och liggunderlag finns på plats men vill du ha ett tjockare liggunderlag bör du ta med dig det hemifrån. Räkna med att hjälpa till att bära tält och gemensamt bagage.

Bagage kan ofta lämnas på hotell och transporteras i medföljande fordon. Det går därför lika bra att använda en resväska som ryggsäck. Liten ryggsäck för dagsutflykter och vandringar är dock nödvändigt.

Vi rekommenderar att du tar med reselakan.

Ta med dig en (liten) handduk. De flesta hotell ingår handukar. Dock inte i byn.

Om du vill, ta gärna med kikare.

Under vandringen rekommenderar vi stabila träningsskor eller sandaler som är helt okänsliga för vatten. Tunn regn- och vindtät jacka fungerar bra. Det finns alltid en liten risk för regn och du bör ta med ett lätt regnskydd. I synnerhet är det viktigt att ryggsäcken skyddas för väta.

Många saker kan du köpa billigt och enkelt i Antananarivo, såsom batterier, toalettpapper, tvättmedel m.m. Det kan ta lite tid att hitta myggnät om ni vill köpa det på plats. Bättre att köpa det i Sverige innan avresa. Myggnät kan behövas vid byvistelsen. Flera ställen har myggnät (inte alla).

Inrikesflyget ändrar ofta tidtabell och typ av plan, vilket kan kräva att resplanen ändras. Eventuellt sker transport med annat färdmedel som meddelas av reseledare.

OBS!! På inrikesflyget får du checka in max 20 kg/person och den tillåtna vikten för handbagage är 5 kg/person. Räkna inte med att flygbolagen accepterar övervikt ens mot betalning.

Madagaskar är inget lätt land att resa i. Kommunikationerna; vägar och telefon är i mycket dåligt skick. Således är det relativt svårt att arrangera den här resan. Osäkerheten om vägarnas beskaffenhet just när du kommer dit, svårigheten med bokningar är stor. Du behöver med anledning av detta vara flexibel och öppen för ändringar i resplan och oförutsedda händelser. Men spännande blir det!