Gradering
Varierande
Resa med viss fysisk aktivitet
Dagar
25
Resedatum
Pris
27 900 kr
2024
9 november
- 3 december
Bekräftad
Börjar:2024-11-09 i Antananarivo.
Avslutas:2024-12-03 i Antananarivo.
Reslängd:25 dagar
Deltagare:6 - 14
Lediga platser:Fullbokad
Bekräftad:Ja, du kan boka ditt flyg
Pris:27 900 kr
2025
8 november
- 2 december
Börjar:2025-11-08 i Antananarivo.
Avslutas:2025-12-02 i Antananarivo.
Reslängd:25 dagar
Deltagare:6 - 12
Lediga platser: Ja
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:Ring för pris
Boka-tidigt-rabatt:-1 000 kr

Madagaskar liknar inget annat land. Många växter och djur är endemiska för ön, de finns bara här. Lemurer och kameleonter finns i överflöd. Det är inte utan orsak som ön brukar kallas för den åttonde kontinenten. Under resan spanar du efter märkliga djur i nationalparker och gör lättare vandringar i såväl regnskog som i torrare skog med kaktusliknande träd. Du upplever ikoniska Avenue de Baobab och i Tsingy Nationalpark upptäcker du några av mest märkliga bergsformationerna på planeten. Du besöker och övernattar också i byar på höglandet i de centrala delarna av Madagaskar.

Resedetaljer

DagProgram
1-2 Stadsvandring i Antananarivo
3-5 Vandring på landsbygden
6 Från östkusten till västkusten
7-9 Vandring i Isalo nationalpark
10-11 Tåg mot kusten
12 Båt längs frodigt landskap
13-15 Regnskog och lemurer
16 Vackra vägar västerut
17-19 Stillsam båtfärd längs floden
20-21 Mäktiga stenformationer i Tsingy nationalpark
22 Den ikoniska Baobab-avenyn
23-24 Kolonial prägel i Antsirabe
25 Tillbaka i Antananarivo
Vad ingår i resan?

 • Kvalificerad reseledning
 • Informationspaket med utvald litteratur och karta
 • Samtliga transporter under resan
 • Inrikes flygplatsskatt och samtliga obligatoriska avgifter
 • Del i dubbelrum eller annan inkvartering under resan (övernattning i tält och byar ingår i resan)
 • Mat under vistelsen i nationalparker, utflykter och båttur
 • Samtliga utflykter och aktiviteter ingåendes i resplanen
 • Nationalparksavgifter till nationalparkerna i Tsingy, Isalo och Ranomafana
 • Lokala guider och tolkar enligt resplanen (nationalparker och byvistelse)
 • Samtliga formella tillstånd
 • Utrustning (tält och liggunderlag)
 • Dricks till lokala guider, tolkar och chaufförer vid aktiviteter enligt resplanen (obs dricks till reseledare ingår ej)
Vad ingår inte i resan?

 • Internationellt flyg till/från resmålet
 • Måltider som ej nämns ovan
 • Utflykter och aktiviteter utanför resplanen
 • Visum (erhålls vid ankomst för ca 35 EUR)
Resplan dag för dag
Madagaskar - 2019.png

Dag 1-2 Stadsvandring i Antananarivo

Samling på vårt hotell i huvudstaden Antananarivo, lokalt kallad Tana. Andra dagen gör du en stadsvandring. Tana ligger på 1400 m höjd och är en mycket kuperad och vacker huvudstad med flera kullar. I staden finns många kyrkor, en botanisk trädgård och en mängd restauranger och caféer. Madagaskar har en historia av flera kungadömen som avbröts i och med det franska koloniala styret. Landet blev dock självständigt 1960 och har sen 1990-talet ett flerpartisystem. Befolkningen består av 18 folkgrupper och har även indiska och arabiska inslag. Madagaskar är enligt FN bland världens 30 fattigaste länder och turismen är en viktig näring för landet, inte minst ekoturism.

En vacker huvudstad

Dag 3-5 Vandring på landsbygden

Närmsta två nätterna sover du hemma hos familjer på landsbygden. På dagarna får du vandra i små grupper på landsbygden mellan byar som ligger en bit från Tana. Flexibiliteten är stor, du väljer själv hur långt och fort du vill gå. På våren skördas riset och stämningen i byarna är ofta hög. Dag fem återvänder du till Tana.

Du vandrar förbi byar och risfält

Dag 6 Från östkusten till västkusten

Denna dag tar du dig med flyg till västkusten och staden Toliara som ligger relativt nära kusten dit många resenärer åker för solsemester. Vårt huvudsakliga mål är nationalparken Isalo som vi besöker nästkommande dag. Beroende på flygtider så kan det finnas utrymme för fria aktiviteter som att på egen hand besöka en vacker skog alternativt en strand som ligger ett par mil bort.

Du får se mängder av lemurer under resan

Dag 7-9 Vandring i Isalo nationalpark

Idag färdas du till Isalo National Park där du kommer få två dagar med lättare vandringar i ett spännande, storslaget landskap med torra grässlätter och kala bergsformationer. Här finns sandstensformationer, olika arter av lemurer, kameleonter och över 80 fågelarter.

Regn över Isalo Nationalpark

Dag 10-11 Tåg mot kusten

På morgonen åker du med buss till Finarantsoa. Längs vägen stannar du vid ett litet privat reservat där du får möjlighet att komma nära den ringsvansade lemuren. Från Finarantsoa tar du sedan ett smalspårigt tåg mot Manakara vid östkusten. Tågen från den franska kolonialtiden är långsamma, men fram kommer du alltid. Järnvägsnätet i Madagaskar omfattar cirka 85 mil. Om tåget inte går som det ska, så åker du istället den vackra resan med buss.

Möten på stationen

Dag 12 Båt längs frodigt landskap

Från Manakara åker du med båt längs Canal des Pangalanes, ett system av floder, sjöar och grävda kanaler. Här finns bland annat ett spännande fågelliv. Pangalanes-kanalen är ca 60 mil lång och går jämte östkusten. Kanalsystemet byggdes i slutet av 1800-talet och används idag för transporter såväl som fiske. Många har även bosatt sig längs kanalen och färdas mellan platser i kanoter.

Canal des Pangalanes

Dag 13-15 Regnskog och lemurer

Dag 13 kommer du till ett frodigt regnskogsområde där du kommer besöka Ranomafana nationalpark. Här är bergens branta sluttningar täckta med regnskog och nederbörden är riklig. Många olika stigar erbjuder vandringar för alla smaker. Duktiga guider hjälper dig att hitta lemurer och kameleonter som det finns gott om i denna nationalpark. Du går på två promenader på förmiddagen och kan även välja att gå på fler promenader senare på dagen.

Ön är känd för sina lemurer

Dag 16 Vackra vägar västerut

Du är nu återigen på väg västerut och dagens färd tar dig till staden Antsirabe, en stad med stark fransk prägel.

Pousse-Pousse i Antsirabe

Dag 17-19 Stillsam båtfärd längs floden

Dag 17 reser du vidare mot Miandrivazo. Staden ligger vackert vid en flod som sätter en stark prägel på omgivande landskap. Här stiger du nästföljande dag på en båt som under två dagar långsamt tar dig nedströms längs floden (Tsiribihina). Övernattning sker i tält invid byar.

Flodfärd i skymning

Dag 20-21 Mäktiga stenformationer i Tsingy nationalpark

Nära kusten väntar fordon som tar dig till nationalparken Tsingy de Bemahara. På kvällen ser du de märkliga kalkstensformationerna som heter tsingys (vilket gett namn åt parken).

Under en dag vandrar du i Tsingy nationalpark bland hisnande kalkstensformationer med rakbladsvassa toppar. Delvis går stigarna genom skog där du ser en hel del lemurer, bland annat den vackra sifakan inom familjen silkeslemurer. I Tsingy nationalpark finns elva arter av lemurer, sju arter av kameleonter och över 100 arter av fåglar varav majoriteten är endemiska. Madagaskar som är världens fjärde största ö, avskildes för 160 miljoner år sedan från den afrikanska kontinenten och har därför en mängd djurarter som inte finns någon annanstans i världen. Området kring Tsingy blev 1991 det första på Madagaskar att få status som UNESCO världsarv.

Tsingy nationalpark

Dag 22 Den ikoniska Baobab-avenyn

Utanför Morondava finner du den ikoniska Avenue de Baobab som är som en aveny eller allé av otroliga baobabträd. Träden kan vara flera tusen år gamla och når höjder på 30 meter. Övernattning sker i Morondava på västkusten.

Boulevard de Baubab

Dag 23-24 Kolonial prägel i Antsirabe

Antsirabe är en stad med tydlig kolonial prägel och mängder med handdragna rickshaws, som lokalt heter pousse-pousse. Staden ligger på 1500 meters höjd och har ett välkänt svalt och behagligt klimat. Området är även känt för sina många källor och kallas ibland för "vatten-staden" (Ville d'eau ). Antsirabe fick status som stad 1872 efter att norska missionärer kommit till platsen. De norska missionärerna skapade senare här en leprakoloni. Staden har en tjusig järnvägsstation, flera kyrkor och moskéer samt vackra koloniala byggnader som hotellet, Hôtel des Thermes. Dag 24 får du mer tid att se Antsirabe och på eftermiddagen åker du tillbaka till Tana längs vackra landskap på landets bästa väg.

Pousse-pousse förare i Antisrabe

Dag 25 Tillbaka i Antananarivo

Sista dagen avslutas resan i huvudstaden Antananarivo.

Antananarivo
Reseledare
Rarivosoa Rivo Rivomahefa
Rivomahefa Rarivosoa (Rivo)

Rivo är sedan 2006 reseledare för våra resor till Madagaskar. Han bor med sin familj i huvudstaden Antananarivo där han även driver sitt eget reseföretag. Rivo är mycket uppskattad för sin stora kunskap och sitt starka intresse för Madagaskars natur- och djurliv samt talar utöver engelska och franska även japanska.


Övrig information om resan

Flyg

På den här resan flyger du till och från Antananarivo (TNR). Flyg kostar från cirka 7500 kr tur och retur.

Det finns flera bra alternativ för att flyga till huvudstaden Antananarivo (TNR). Ett av de bättre alternativen är att flyga med Ethiopian Airlines via Addis Abeba. Priset är ofta fördelaktigt och flygtider inklusive mellanlandning är bra. Andra alternativ är Turkish Airlines, Air France och Kenya Airways. Välj det flyg som ger dig bra pris och bra flygtider.

Om du inte vill boka ditt flyg själv via exempelvis flygresor.se så kan vi rekommendera att boka ditt flyg med vår samarbetspartner. Läs mer på sidan Flyginformation.

Boende

Boendet under denna resa är mycket varierat. Du kommer att bo på hotell som är rena och fräscha, men sällan eller aldrig lyxiga. Du kommer att bo i tält i en eller flera av nationalparkerna samt hemma hos familjer när du vandrar mellan byar på höglandet. Husen är påfallande välbyggda på högplatån i det område du vandrar, men du bör räkna med enkel standard. Det är en del av upplevelsen med resan.

Utrustning

I april och november kan temperaturen på natten kan gå ner till +15 grader, på högplatån något kallare. Under juni är det vinter och kan gå ner till 5 °C om nätterna. Du bör ta med dig en egen lätt sovsäck (+5 grader). Reselakan och/eller en fleecefilt samt varma kläder (t.ex. varm tröja och underställ i tunt material) kan räcka men en sovsäck är att föredra.

Tält och liggunderlag tillhandahålls av oss på plats men vill du ha ett tjockare liggunderlag bör du ta med dig det hemifrån.

Bagage kan ofta lämnas på hotell och transporteras i medföljande fordon. Det går därför lika bra att använda en resväska som ryggsäck. En mindre ryggsäck för dagsutflykter och vandringar är dock nödvändigt.

Under vandringarna rekommenderar vi stabila träningsskor. Det finns alltid en liten risk för regn och du bör ta med ett lätt regnskydd. Tunn regn- och vindtät jacka fungerar bra.

Läs mer om våra generella utrustningstips på sidan Praktisk information på vår hemsida

Allmänt om resor till Madagaskar

Madagaskar är inget lätt land att arrangera resor i. Kommunikationer och vägar är generellt i mycket dåligt skick. Osäkerheten kring vägarnas beskaffenhet kan under vissa delar av året vara stor. Inrikesflyg ändrar ofta tidtabell och typ av plan, vilket kan kräva att resplanen ändras. Eventuellt kan transporter ske med andra färdmedel än planerat. Du behöver med anledning av detta vara flexibel och öppen för ändringar i resplan och oförutsedda händelser. Men spännande blir det!

Läs mer om hur det är att resa på Madagaskar på vår landsida:

Fakta inför resor till Madagaskar (www.lasochres.se/Resor/Afrika/Madagaskar)