Våra reseledare under pandemin

Per Engström

Under detta mycket speciella år är det givetvis många världen över som drabbats hårt på flera olika sätt. Inom resebranschen har de flesta framför allt drabbats hårt ekonomiskt. Vi på Läs & Res har kontinuerlig kontakt med våra reseledare runt om i världen och för många av dem har pandemin naturligtvis inneburit stora förändringar. En del hade andra inkomstkällor sedan tidigare och har klarat sig relativt bra medan andra har drabbats hårdare. Det som dock kännetecknar alla är en stark framtidstro. Här berättar några av våra reseledare om sin personliga situation under pandemin.


Eliana Baltazar (Peru)

I sex månader var Eliana isolerad i sitt hem. Under den tiden gick hon enbart ut för att handla mat. Hon var helt utan jobb, flyttade hem till sina föräldrar och fyllde dagarna med online-kurser, träning och matlagning.

– Under den perioden var Cusco helt öde, utan människor. Det var lite sorgligt att se min hemstad på det sättet, berättar hon.

Det har varit en tuff tid för Eliana. Men med kreativitet har hon lyckats få en del inkomst trots allt. Hon har utvecklat en försäljningsplattform för att sälja sin pojkväns efterrätter online och hjälper sina föräldrar att odla persikor samt medicinska och aromatiska växter såsom kamomill, citronmeliss, rosmarin och mynta. Dessutom har hon utvecklat ett innovationsprojekt inom turism som hon tävlade med i en projekttävling arrangerad av den peruanska staten.

– Den tävlingen vann vi. Prissumman använder vi för att skapa en kolibriträdgård i Urubambadalen. Det projektet har gett mig hoppet tillbaka. I framtiden hoppas jag att vi får besök av turister som vill se kolibrier i vår trädgård.

Precis som alla andra hoppas Eliana att pandemin snart är över. Men hon tror inte nödvändigtvis att den enbart har något ont med sig utan att den även kan bidra till positiva förändringar.

– Jag hoppas att pandemin gör människor mer medvetna om livets bräcklighet och om vikten att ta hand om miljön samt att bli mer solidariska. Men framförallt hoppas jag att vi övervinner den här krisen tillsammans.

Eliana2.jpg


Bamin Baro (Indien)

Trots att Nordöstra Indien och delstaten Arunachal Pradesh inte drabbats särskilt hårt av själva viruset så blev ändå följderna stora då Indien i våras bestämde sig för att stänga ner landet helt. Baro berättar att nedstängningen kom mitt under högsäsongen när kalendern var fullbokad med jobb.

– Det var chockerande. Våra liv ändrades drastiskt på så kort tid.

Han har jobbat med turism i Nordöstra Indien på olika sätt under 20 års tid men har aldrig varit med om något som kommer i närheten av den nuvarande situationen.

– Jag har aldrig tänkt tanken att jag vid något tillfälle skulle behöva se mig om efter andra typer av jobb för att kunna försörja mig. Men nu är jag i den situationen. Det är dock inte särskilt lätt att ge sig in i en ny bransch just nu med tanke på hur mycket viruset påverkar hela samhället.

I normala fall leder Baro våra resor till Nordöstra Indien samt den stora indiska tågresan. Men istället för att ta hand om grupper från Sverige har Baro fått hitta sätt att hjälpa till i sin hemby. Exempelvis har han hjälpt till på fältet under skördeperioden.

Under de senaste månaderna har olika delstater i Indien börjat öppna upp en del för turism. Även om läget fortfarande är problematiskt så ser Baro hoppfullt på framtiden.

– Jag är övertygad om att resorna kommer att komma igång relativt snart. Vi kanske delvis får lära oss att resa på ett annorlunda sätt, i alla fall till en början. Jag ser verkligen fram emot att fortsätta utveckla nya resor med Läs & Res.

Baro birthday.jpg


Geri Cakoni (Albanien)

Albanien hade precis som många andra länder runt om i världen en nedstängning av samhället under våren. Vår reseledare Geri, som bor i Tirana, förklarar att hans liv har förändrats totalt sedan pandemin blev global.

– Det här året har mer eller mindre blivit ett sabbatsår för mig. Istället för att vara ute och resa, träffa intressanta människor och upptäcka nya platser, har jag suttit mycket inomhus framför datorn, förklarar han.

De flesta albaner är vana att tillbringa större delen av dagen utomhus, även på vinterhalvåret. På det sättet tror Geri att livet över lag förändrats mer för albaner än för svenskar.

– Om vi varit vana vid att bo ensamma och mest vara inomhus om dagarna hade det varit annorlunda. I vår kultur träffar man vänner och släkt utomhus i stort sett varje dag.

Turistsäsongen i Albanien inleds i april månad. Även om Geri känner sig lite orolig inför nästa år så har han också en stark framtidstro.

– Under mitt liv har jag haft en konstant övertygelse om att morgondagen kommer vara bättre än gårdagen. Vi är mitt inne i en storm just nu och precis som sjömännen på ett vilt hav behöver vi hålla i och bevara vår riktning. Då kommer vi ta oss igenom detta.

Geri paddling.jpg