Gradering
Aktiv
Resa med fysiskt krävande inslag
Dagar
15
Resedatum
Pris
23 200 kr
2024
1 juni
- 15 juni
Bekräftad
Börjar:2024-06-01 i Podgorica.
Avslutas:2024-06-15 i Tirana.
Reslängd:15 dagar
Deltagare:6 - 12
Lediga platser: Ja
Bekräftad:Ja, du kan boka ditt flyg
Pris:23 200 kr
2024
24 augusti
- 7 september
Bekräftad
Börjar:2024-08-24 i Podgorica.
Avslutas:2024-09-07 i Tirana.
Reslängd:15 dagar
Deltagare:6 - 12
Lediga platser:Fåtal platser
Bekräftad:Ja, du kan boka ditt flyg
Pris:23 500 kr
2025
23 augusti
- 6 september
Börjar:2025-08-23 i Podgorica.
Avslutas:2025-09-06 i Tirana.
Reslängd:15 dagar
Deltagare:6 - 12
Lediga platser: Ja
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:Ring för pris
Boka-tidigt-rabatt:- 700 kr

Följ med på en fantastisk vandring i de Albanska alperna, den högsta och sydligaste delen av de Dinariska alperna. Bergsområdet på gränsen mellan Montenegro och Albanien är utan tvekan en av Europas bäst bevarade hemligheter. Du vandrar mellan byar på slingrande stigar med utsikt över frodiga dalar och dramatiska berg. Du möter fåraherdar och hör vargar yla i fjärran. Känslan av att civilisationen är långt borta är slående. Resan bjuder på flera världsarv, en båtfärd i nationalparken Skadar, besök på en vingård samt en av Europas vackraste tågresor. Du får även utforska den välbevarade medeltidsstaden Kotor, vackert belägen vid en fjord vid Adriatiska havet.

Resedetaljer

DagProgram
1 Montenegros huvudstad
2 Berget Lovćen och vandring till Kotor
3 Världsarvet Kotor
4 Vandring vid Adriatiska havet
5 Båtfärd genom Skadar nationalpark
6 Tåg till Biogradska Gora nationalpark
7 Mot Albanska alperna
8 Vandring i Grbajadalen
9 Mot Theth och Albanien
10 Lätt vandring till Blå ögat
11 Underbar vandring till Valbonadalen
12 Lugn dag i paradiset
13 Vandring till Kukaj och besök fåraherdar
14 Komansjön och lokal matupplevelse
15 Tirana
Vad ingår i resan?
 • Kvalificerad reseledning
 • Informationspaket med utvald litteratur och karta
 • Samtliga transporter under resan
 • Inrikes flygplatsskatt och samtliga obligatoriska avgifter
 • Del i dubbelrum eller annan inkvartering under resan (enklare boenden i bergen)
 • 14 frukostar, 11 luncher och 10 middagar
 • Samtliga utflykter, inträden och aktiviteter som anges i resplanen (museum, kloster, kyrkor, moskéer, mausoleum, mm)
 • Rundturer i Podgorica, Kotor, Budva och Theth.
 • Vinprovning på en vingård
 • Båttur på Komansjön samt i Skadar nationalpark
 • Inträden till samtliga nationalparker
 • Kulinarisk upplevelse i Albanien
 • Lokala guider och tolkar enligt resplan
 • Samtliga formella tillstånd
 • Dricks till lokala guider, tolkar och chaufförer vid aktiviteter enligt resplan
Vad ingår inte i resan?
 • Internationellt flyg till/från resmålet
 • Måltider som ej nämns ovan
 • Utflykter och aktiviteter utanför resplanen
Resplan dag för dag
Vandring i Albanska alperna

Dag 1 Montenegros huvudstad

Samling på vårt hotell i Podgorica, Montenegros huvudstad. Staden, som grundades under romartiden, bombades hårt under andra världskriget. Under åren 1946-1972 kallades staden för Titograd, men namnet Podgorica återtogs 1992. Du följer med på en rundtur i Podgorica med besök på konstmuseet JU Muzeji i Galerije samt vid två intressanta moskéer.

Montenegro är ett av Europas minsta länder (lite större än Skåne), men samtidigt ett av de vackraste. Det här är en av Europas sista hemligheter med orörd bergsnatur, unik kultur och en dramatisk kust. Montenegro var det enda landet i regionen som framgångsrikt försvarade sig mot det Ottomanska imperiets framfart, vilket bidragit till att kulturen bevarats väl.

Kotor flagga.jpg

Dag 2 Berget Lovćen och vandring till Kotor

Dagen inleds med ett besök i nationalparken Lovćen som gett inspiration till landets namn, Montenegro (det svarta berget). Här väntar ett besök i Petar II Petović-Njegoš fantastiska mausoleum. Petar var en 1800-tals poet och ledare som förvandlade Montenegro från en teokrati till en sekulär stat. Utsikten åt samtliga väderstreck är magisk.

Resan fortsätter till den lilla staden Njegusi, berömd för sin prosciutto, där du stannar för lunch. Därefter är det dags för en kortare vandring (3 timmar) ner till den medeltida staden Kotor. Du följer den gamla stigen ladder of Cattaro som historiskt använts av familjer som sålde mat och hantverk på marknaden i staden. Räkna med spektakulära vyer över Kotorbukten under vandringen. Detta är helt klart det bästa sättet att närma sig Kotor på. På kvällen utforskar du Kotor på egen hand.

Berget Lovćen
Vandring er till Kotor

Dag 3 Världsarvet Kotor

Under förmiddagen utforskar du mer av Kotor på egen hand. Gå vilse i labyrinten av slingrande gator och gränder eller passa på att bada vid någon av de närliggande stränderna.

Kotor, som klassas som världsarv av UNESCO, är vackert belägen vid Europas sydligaste fjord längst in i Kotorbukten. Staden är 2000 år gammal, har haft sina murar sedan 500-talet och är en av de bäst bevarade medeltida städerna vid Adriatiska havet. Kotor har en stor population av katter som har blivit en symbol för staden. Det finns flera kattbutiker, ett kattmuseum samt Trg od mačaka (katternas torg). Vatten och mat till katterna finns överallt i staden och kartonger är utplacerade som sovplatser för kissarna.

På eftermiddagen blir det en båttur till den lilla byn Perast, vackert belägen vid Kotorbukten. På vägen blir det ett kortare stopp vid ön Gospa od Škrpjela (Our lady of the rocks) med sin vackra romersk-katolska kyrka. Efter att du utforskat den 700 år gamla byn Perast återvänder du till Kotor med buss.

Vy över Kotors gamla stad
Resa Montenegro Kotor Katt
Perast

Dag 4 Vandring vid Adriatiska havet

Efter frukost går resan vidare mot den lilla muromgärdade staden Budva. Staden, som ligger längs Montenegros glittrande Budva-riviera, är en av de äldsta bosättningarna vid Adriatiska kusten och markerade ursprungligen gränsen mellan det romerska och det bysantinska imperiet.

Innan du får chansen att utforska Budva väntar dock en enklare vandring (3 timmar) med strålande vyer över Adriatiska havet. Vandringen går i stort sett bara nedåt så det är avslappnande och inte särskilt ansträngande. Lunchen intas i Budva, därefter får du chansen att utforska den lilla historiska pärlan med dess smala, medeltida gator och gränder.

Sen eftermiddag vidare till vårt boende i Rijeka innan en middag med vinprovning på en vingård i närheten väntar. Du bor två nätter i Rijeka på ett väldigt mysigt homestay.

Budva Montenegro

Dag 5 Båtfärd genom Skadar nationalpark

Dagen inleds med en vacker vandring till grottan Obodska. Du återvänder för lunch i pittoreska Rijeka med sin gamla stenbro. Efter lunch kliver du i vår vackra träbåt som under ett par timmar tar dig genom den fantastiska Skadarsjön, med sina slingrande vattenvägar. Du passerar gamla fiskebåtar och stannar eventuellt vid mindre öar med gamla kloster där serbisk-ortodoxa munkar huserar. Det kommer också finnas tid till svalkande bad. Du stannar till och besöker klostret Kom, byggt på 1400-talet, innan du återvänder med båt till Rijeka.

Skadarsjön är södra Europa största sjö belägen på gränsen mellan Montenegro och Albanien. Det är ett av Europas största fågelreservat med 270 olika fågelarter så är du intresserad av fågelskådning blir detta en riktig höjdpunkt.

Magiska Skadar nationalpark
Du åker båt genom Skadar nationalpark

Dag 6 Tåg till Biogradska Gora nationalpark

Tidigt morgontåg till staden Kolasin i Montenegros centrala bergsområde, inklämt mellan floderna Tara och Lim. Det här är en av de mest spektakulära tågresorna i Europa. Tåget passerar bland annat kontinentens högst belägna järnvägsbro med häftig utsikt ner i Moracadalen.

Vid tågstationen väntar en kortare färd till de orörda landskapen i Biogradska Gora nationalpark – ett område med urskogar, höga berg och glaciala sjöar som täcker cirka 54 kvadratkilometer. Här får du följa med på en kortare vandring (3 timmar) till Biogradsjön, områdets största glaciärsjö. En vackrare plats är svårt att föreställa sig.

Eftermiddagen är fri vid våra vackert belägna bergsstugor (katun). Dessa katun är en viktig del av Montenegros kultur och historia. Hela landet består mer eller mindre av bergsområden där byar traditionellt har haft sina stugor i bergen där djuren har betat och som har kunnat nyttjas kollektivt av byn. Detta är ett kulturarv som nu håller på att försvinna men som många anser bör bevaras.

Tågresan upp i bergen bjuder på oförglömliga vyer
Du vandrar till en makalöst vacker sjö i nationalparken Biogradska Gora
Under vandringen bor du några gånger i bergsstugor, Katuns.

Dag 7 Mot Albanska alperna

Efter en frukost med lokala läckerheter går resan vidare till bergsbyn Vusanje. Detta är startpunkten för de kommande dagarnas vandringar i de Albanska alperna. Du får tid att i lugn och ro utforska de vackra omgivningarna. På eftermiddagen väntar en kortare promenad till the eye of the grasshopper, en källa med friskt turkost vatten. Du bor i en katun och bjuds på traditionell lokal mat.

Prokletije eller Albanska alperna (Bjeshkët e Nemuna) är en bergskedja belägen mellan Albanien, Kosovo och Montenegro. De högsta topparna är Jezerca (2 694 m) och Gjeravica (2 656 m). Bergkedjans namn på albanska betyder "de fördömdas berg", vilket kan tyckas vara ett märkligt namn för detta fantastiskt vackra bergsområde. Det finns mängder av berättelser och legender som förklarar namnet, alla på olika sätt. Du får säkert höra flera versioner under resans gång.

Innan du anländer till Vusanje blir det en kaffepaus i staden Plave där du också besöker det gamla tornet Redžepagić.

Katun Rosi
Det blir många olika sorters möten under resan

Dag 8 Vandring i Grbajadalen

Lokal transport till Grbajadalen, en av de vackraste dalarna i de Albanska alperna. Vandringen inleds vid det berömda "house of alpinist". Dagens vandring är en av de tuffaste under resan (16 km). Du går genom vacker ekskog, passerar vidsträckta ängar innan det blir en del stigningar till toppen av berget Vajusha (2056 m). Härifrån har du en utsikt som hämtad från en saga. Framför dig har du makalösa vyer över bergen Karanfil och Langoj. Efter en välförtjänt vila och matsäck vandrar du åter till Grbaje och vidare med bil till boendet i Vusanje.

I Grbajadalen i de Albanska alperna har tiden stått stilla
Fantastiska vyer i Montenegro

Dag 9 Mot Theth och Albanien

Efter en lokal transport till byn Ropojan inleds dagens vandring (15 km) från Gjeshtarisjön. Platsen markerar gränsen mellan Montenegro och Albanien. Vandringen går genom tät skog tills den imponerande höghöjdsplatån Fusha e Rrunices breder ut sig framför dig. Stigen fortsätter sedan till passet Qafa e Pejes där även den vackra bergssjön Peja ligger. Härifrån följer en oerhört njutbar vandring genom barrskogar med oslagbara vyer. Du går svagt nedför på en historisk stig med vackra Thethdalen framför dig. Stigen har använts sedan medeltiden av handelsmän i olika byar i området.

I Theth väntar en välförtjänt middag på det charmiga familjeägda pensionatet.

Vacker vandring i nordöstra Montenegro
På väg till passet Qafa y Pejes

Dag 10 Lätt vandring till Blå ögat

Dagen vigs åt att utforska Theth med omnejd samt åt lättare vandringar. Du får svalka dig i den klarblå källan Blå ögat, formad av smältvatten och erosion, och passerar även ett vattenfall.

Under din vistelse i dalen får du träffa bybor från Theth som berättar om kulturen och historien i regionen. En viktig del i dessa berättelser är försoningstornet Kulla e Ngujimit vars syfte historiskt varit att skydda bybor som låg i släktfejd med varandra. Här låstes män in i väntan på att familjemedlemmarna skulle lösa tvisten och komma fram till ett beslut gällande männens öde.

Känslan av att befinna sig långt från civilisationen är slående i Theth. Här är tempot lugnt och det känns som att tiden har stått stilla. Maten du bjuds på är lokalproducerad och här känner alla varandra, på gott och ont. Längs de branta, mörkgröna bergssluttningarna porlar turkosa bäckar och i de orörda barrskogarna i regionen finns en hel del björn och varg. Under åren med diktatur flydde många albaner över bergen mot dåvarande Jugoslavien. Flykten var dock förenad med livsfara. Man riskerade att hamna i fängelse enbart genom att uttrycka att man inte trivdes i Albanien.

Du vandrar till den klarblå källan Blå ögat
Magiskt vackra byn Theth i norra Albanien
Resa Albanien Theth

Dag 11 Underbar vandring till Valbonadalen

Dagens vandring (14 km) är en av de vackraste under resan. I århundraden har Valbonapasset sammanlänkat de två mest kända dalarna i området; Theth och Valbona.

Vandringen går genom vacker skog där du har vyer över några av de Albanska alpernas mest majestätiska toppar. Du passerar herdar och flera vattendrag med turkost vatten. Så småningom når du Valbonapasset varifrån du kan spana ut över både Thethdalen och Valbonadalen. Vandringen fortsätter på den historiska stigen ner genom tät skog till bergsbyn Ragam. Härifrån vandrar du längs med floden Valbona tills du anländer till vårt charmiga pensionat i Valbonadalen. Här sover du tre nätter.

Möte längs stigarna på väg mot Valbonadalen
Den vackra Valbonadalen

Dag 12 Lugn dag i paradiset

Idag väntar en lugn dag i Valbonadalen. Läs en bok, umgås med lokalbefolkningen eller följ med på en valfri 5 km lång vandring som tar dig genom dalen förbi ett par vackra platser.

Valbonadalen är den perfekta platsen för en vilodag. Ditt boende ligger magiskt placerat så det är bara att luta sig tillbaka på uteplatsen eller på balkongen och njuta. Dalens flora och fauna anses vara unik för Albanien. Här finns flera sorters träd och växter som inte återfinns utanför dalen. Du ser förmodligen rådjur, örnar och alpgetter. Med lite tur kan du se spår efter björnar, lodjur och vargar.

Vid vårt boende i Valbonadalen
Vårt boende i Valbonadalen

Dag 13 Vandring till Kukaj och besök fåraherdar

Dagens vandring (10 km) går via byn Kukaj till Ramas alpstuga. Till en början är det lätt vandring i vacker miljö. Sista biten upp till alpstugan är lite tuffare. Väl där bjuds du på lunch av en fåraherde och hans familj. Medan du äter njuter du av en mäktig panoramavy över bergskedjan Grykat e Hapëta - Zhaboret.

Åter nere vid boendet i Valbona njuter du av en sista kväll i de Albanska alperna.

Växtligheten varierar en hel del under vandringen

Dag 14 Komansjön och lokal matupplevelse

Kort resa till Komansjön där en naturskön båttur väntar (2 timmar). Njut av omgivningens branta klippor och frodiga grönska. Därefter fortsätter resan till en ekologisk gård utanför byn Fishte, där en kulinarisk upplevelse väntar. Stället är ett utmärkt exempel på den hållbara gårdsturism som finns i Albanien och som bidrar till att byar och små gårdar på landsbygden kan gynnas av turismen i landet.

Ankomst till Tirana på eftermiddagen. På kvällen har du en sista middag med gruppen och reseledaren.

Du åker båt på Komansjön

Dag 15 Tirana

Resan avslutas dag 15 i Albaniens huvudstad Tirana. Givetvis kan du välja att förlänga resan med fler dagar i Tirana eller med sol och bad vid kusten.

Reseledare
Geri Cakoni
Geri Cakoni

Född 1987 och uppvuxen i Shijak, en liten stad i Durres. Han har en examen i ekonomi i Genova och har rest över hela världen. Han är en professionell vandringsguide, en kännare av ”Raki” och lokal mat från Balkanregionen och en amatörgardist.

Enis Shehu
Enis Shehu

Enis Shehu, växte upp i Tirana med en passion för klättring. Idag driver han Rock Climbing Tirana och är en ivrig upptäcktsresande i Albanien samt i grannländerna. Han har vandrat i de flesta dalar och sett de flesta av Albanska alpernas toppar. Han har en stor kunskap om bergen och tycker om att dela med sig av sin kärlek till naturen och människorna i bergen.

Övrig information om resan

Flyg

På den här resan flyger du till Podgorica (TGD) och hem från Tirana (TIA). Flyg tur och retur kostar från 2000 kr.

Det går utmärkt att ta tåget för att ansluta till resan, antingen som tur & retur alternativt endast en väg. Det är ett fantastiskt trevligt äventyr. Vi hjälper gärna till med tips och råd kring detta.

Boende

Du bor bekvämt i dubbelrum under resan. I Rijeka bor du två nätter i homestay. Boendena i bergen är rena och bekväma, men med något enklare i standard.

Det är möjligt att få enkelrum under 9 av resans 14 nätter.

Hälsa

Vandringen är medelsvår på den här resan. Du vandrar under sammanlagt sju dagar. Några dagar är lättare vandring och några dagar bjuder på lite tuffare vandring. Det är bra om du är i god fysisk form. Men det är bra att veta att du går i din egen takt och att du enbart bär en dagsryggsäck under vandringarna.