Gradering
Lugnare
Resa utan större fysisk aktivitet
Dagar
22
Resedatum
Inga planerade datum

Resan tar dig från världsmetropolen Mexico City till flamingokolonier vid Karibiska havet. Mexikos mångtusenåriga historia gör sig påmind överallt - tempel och pyramider från azteker och maya, spansk kolonialarkitektur och revolutionens Zapata. Du får även chansen att bekanta dig med vardagslivet i bergen runt Oaxaca och koppla av vid Stilla havet.

Resedetaljer

DagProgram
1-2 Mexico City
3-5 Mazatecokultur i Sierra Madre
6-8 Kolonialstaden Oaxaca
9-12 Puerto Ángel vid Stilla Havet
13-14 San Cristóbal
15-17 Mayaruinen Palenque
18-19 Celestún vid Karibiska havet
20-21 Valladolid och cenotes
22 Cancún - resan avslutas
Vad ingår i resan?

 • Kvalificerad reseledning
 • Informationspaket med utvald litteratur och karta
 • Samtliga transporter under resan
 • Del i dubbelrum eller annan inkvartering under resan (2 nätter på nattbuss)
 • Samtliga utflykter och aktiviteter ingåendes i resplanen (språkkurs i Mazateco i byn Huautla, valsafari vid Stilla havskusten, utflykt för att se flamingos i Celestún, utflykt till en cenote utanför Valladolid)
 • Inträde, guide och rundtur i Palenque
 • Lokala guider och tolkar enligt resplan
 • Samtliga formella tillstånd
 • Dricks till lokala guider, tolkar och chaufförer vid aktiviteter enligt resplan
Vad ingår inte i resan?

 • Internationellt flyg till/från resmålet
 • Måltider som ej nämns ovan
 • Utflykter och aktiviteter utanför resplanen
Resplan dag för dag
Mexiko NY.png

Dag 1-2 Mexico City

Samling på vårt hotell. Mexico City är, med över 20 miljoner invånare, en av världens största städer. Men låt dig inte skrämmas av stadens storlek, det är en stad med många lugna områden och otaliga attraktioner. Staden ligger på samma plats som aztekernas huvudstad Tenochtitlan låg och är rik på historia. Det finns även många spännande utflyktsmål i närheten, bland annat konstnären Frida Kahlos mysiga förort Coyoacan och de flytande trädgårdarna i Xochimilco. Man kan också göra en utflykt till den storslagna pyramid-staden Teotihuacán, kanske världens största stad för 2000 år sedan.

Alla älskar mexikansk mat. Smaka på rostade gräshoppor på marknaden i Oaxaca

Dag 3-5 Mazatecokultur i Sierra Madre

Norr om staden Oaxaca ligger bergskedjan Sierra Madre, som består av flera mindre "sierras". En av dem är Sierra Mazateca, där byn Huautla ligger. Sierra Madres tall/ekskog ligger på 1600 m höjd och den har befolkats av ursprungsfolk under ett årtusende. Dessa skogar är en av de sista kvarvarande levnadsmiljöerna för pumor och jaguarer i Mexiko. Du reser hit med buss från Mexico City och Huautla blir ditt hem under de kommande dagarna. Denna lilla, traditionella by på 1934 meter över havet är hem för ursprungsfolket Mazateco. Byborna är mycket glada att ta emot besökare och visa upp sin by, kultur och sätt att leva. Huautla förklarades en "magisk by" år 2015 för sina mystiska och heliga platser. Namnet Huautla är ett Nahuatl-ord som betyder "örnarnas plats".

Det finns flera aktiviteter att göra här, gå en promenad till vattenfallen och berget "Cerro de la Adoración", som är ett av de mystiska bergen som är en helig plats och hem för mazatecofolkets kultur. Det kommer att finnas en möjlighet att delta i en språklektion i mazateco-språket, som är känt för att vara ett mycket musikaliskt språk. Du kommer att höra mazateco talas på gatorna och invånarna är stolta över sitt språk och söker olika sätt att bevara det levande. Du kommer också att besöka Maria Sabina Museet en av dagarna. Maria Sabina var en medicinkvinna från Huautla, mycket känd i Mexiko för sina kunskaper om hur man använde hallucinogena svampar som medicin. Dag 5 fortsätter du med buss till Oaxaca.

Dag 6-8 Kolonialstaden Oaxaca

Fria dagar i Oaxaca, som är en av Mexikos vackraste och charmigaste kolonialstäder och huvudort i en region med 16 levande språk. Här får du möjlighet att utforska den kringliggande dalen med sina tusenåriga ruiner och färgsprakande marknader. Oaxaca är berömt över hela Mexiko för sitt hantverk och sin matlagning.

Gatumat i Oaxaca

Dag 9-12 Puerto Ángel vid Stilla Havet

Buss rakt söderut till Stilla Havet. Du bor i fiskebyn Puerto Ángel, som ligger vackert i en liten vik omringad av berg. Orten grundades 1850 och dess hamn fungerade för att skeppa iväg regionens kaffe och virke. Idag lever dess invånare främst på fiske men även på turism. Orten är en del av vad som kallas för "Oaxacas riviera". Du kan göra upptäcktsfärder i omgivningarna eller med snorkel bekanta dig med världen under havsytan, det är inte långt ut till korallreven. En av dagarna gör du en utflykt och spanar efter valar.

Stillahavskusten bjuder på vacker natur och sköna bad

Dag 13-14 San Cristóbal

Många resenärer anser att San Cristóbal de las Casas i delstaten Chiapas är den trevligaste staden i hela Mexiko. Staden blev känd för världen när Subcomandante Marcos ledde ett uppror mot regeringen för att förbättra ursprungsfolkens levnadsvillkor i mitten av 90-talet. Du kan upptäcka staden till fots och besöka byar i bergen runtomkring.

Den trevliga staden San Cristóbal

Dag 15-17 Mayaruinen Palenque

Mitt inne i den tropiska regnskogen hittar du den kanske vackraste mayaruinen av dem alla - Palenque. Mäktiga ruiner som kittlar din fantasi och vittnar om mayakulturens arkitektur, vetenskap och konst. Palenque ligger i en nationalpark och en av dagarna kan du besöka något av vattenfallen.

Mayaruinen Palenque

Dag 18-19 Celestún vid Karibiska havet

Framme vid Karibiska havet bor du i den lilla fiskebyn Celestún på Yucatánhalvöns nordöstra spets. Byn är mest känd för naturreservatet Ría Celestún, där man under decemberresan kan se stora kolonier av rosa flamingos och andra flyttfåglar. En av dagarna gör du en båtutflykt för att upptäcka kustvegetationen och djurlivet.

Rosa flamingos i Ría Celestún

Dag 20-21 Valladolid och cenotes

Valladolid, mitt på Yucatánhalvön, är en typisk småstad med välbevarad arkitektur. I området runt staden ligger flera mayaruiner och säregna vattenfyllda underjordiska grottor, där man kan ta ett svalkande dopp.

Cenotes på Yucatánhalvön

Dag 22 Cancún - resan avslutas

Buss till massturismens Cancún där resan avslutas. Vilken kontrast! Hemresan kan påbörjas tidigast kl 16.

Reseledare
Alma Ugarte Pérez
Alma Ugarte Pérez

Född 1987 i delstaten Puebla och bor numera i Mexico City. Alma har studerat internationella relationer och arbetar med mänskliga rättigheter i Mexiko. Alma älskar att resa och lära känna människor från olika kulturer. Hon vill visa våra resenärer det Mexiko som inte visas på nyheterna, ett solidariskt och vänligt land. Ledde sin första resa för oss i december 2017.

Övrig information om resan

Flyg

Om du köper ditt flyg så att du mellanlandar i USA behöver du inget visum men ett intyg genom Electronic System for Travel Authorization (ESTA). Ditt ESTA är giltigt under 2 år (om du inte byter pass). Det finns flera bluffsidor där man kan ansöka om ESTA, där priset är 89 USD. Det rätta priset är 14 USD och rätt sida kommer du till genom att klicka här!

OBS! Alla resenärer från länder som ingår i USAs Visa Waiver Programme (t ex Sverige) och som har besökt Iran, Irak, Sudan eller Syrien efter den 1.3 2011 måste ansöka om vanligt visum till USA (inte ESTA). Se till att du har minst 3 timmar mellan dina flyg om du ska resa via USA då köerna till säkerhetskontrollerna kan vara väldigt långa. Du behöver även hämta ut och checka in ditt bagage.

Om du mellanlandar i Kanada behöver du ett eTA (Electronic Travel Authorization). Det kostar 7 kanadensiska dollar och du ansöker om det genom att klicka här!

Boende

Under resan till Mexiko kan enkelrum erbjudas 19 av resans 21 nätter. Två nätter under resan spenderas på nattbuss.