Gradering
Lugnare
Resa utan större fysisk aktivitet
Dagar
19
Resedatum
Pris
25 900 kr
2024
24 oktober
- 11 november
Börjar:2024-10-24 i Havanna.
Avslutas:2024-11-11 i Havanna.
Reslängd:19 dagar
Deltagare:6 - 12
Lediga platser: Ja
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:25 900 kr
Boka-tidigt-rabatt:- 700 kr
2025
12 februari
- 2 mars
Börjar:2025-02-12 i Havanna.
Avslutas:2025-03-02 i Havanna.
Reslängd:19 dagar
Deltagare:6 - 12
Lediga platser: Ja
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:25 900 kr
Boka-tidigt-rabatt:- 700 kr

Alla har vi vår bild av Kuba: amerikanska bilar, Che Guevara, musik och dans, cigarrer och Hemingways böcker. Kuba är allt detta och bjuder på en unik atmosfär. Resan tar dig tvärs över ön, från mytomspunna Havanna genom tobaksodlingar och historiska kolonialstäder till Baracoas vackra natur.


Resedetaljer

DagProgram
1-2 Havanna
3-5 Baracoa, Kubas äldsta stad
6-7 Santiago de Cuba
8-9 Camagüey, musik och konst
10-12 Trinidad, med kolonial prägel
13-14 Grisbukten och Playa Larga
15-16 Landsbygden utanför Viñales
17-19 Havanna
Vad ingår i resan?

 • Kvalificerad reseledning
 • Informationspaket med utvald litteratur och karta
 • Visum (turistkort)
 • Samtliga transporter under resan
 • Inrikes flygplatsskatt och samtliga obligatoriska avgifter
 • Del i dubbelrum eller annan inkvartering under resan (casas particulares)
 • Samtliga utflykter och aktiviteter ingåendes i resplanen
 • Inträde till nationalparken El Cubano (Trinidad)
 • Inträden till museet i Playa Giron (Grisbukten), krokodilfarm i Cienaga de Zapata och orkidéträdgårdarna i Soroa
 • Lokala guider och tolkar enligt resplan
 • Samtliga formella tillstånd
 • Dricks till lokala guider, tolkar och chaufförer vid aktiviteter enligt resplan (obs, dricks till reseledaren ingår ej)
Vad ingår inte i resan?

 • Internationellt flyg till/från resmålet
 • Måltider som ej nämns ovan
 • Utflykter och aktiviteter utanför resplanen
Resplan dag för dag
Kuba

Dag 1-2 Havanna

Samling i Havanna. Du får en första chans att lära känna Kubas fascinerande huvudstad. I Habana Vieja (gamla stan) kan du vandra runt i de historiska gränderna. Du kan besöka fortet, en påminnelse om forna glansdagar, och revolutionsmuseet. Gör som lokalborna - vandra längs El Malecón när solen går ner!

Gränd i Habana Vieja

Dag 3-5 Baracoa, Kubas äldsta stad

Flyg till Baracoa, Kubas äldsta stad och platsen där Columbus gick i land år 1492. Baracoa är en trevlig stad att strosa runt i. Besök självständighetsparken Parque de la Independencia och prova den lokala chokladen på något fik. Den stora mängden kakaoträd i regionen har gjort Baracoa till Kubas "chokladhuvudstad". Baracoa ligger i ett naturskönt område och det finns goda möjligheter till bad och kortare vandringar. Du kan exempelvis vandra uppför berget "El Yunque" (ca 4 timmars vandring) och sedan svalka av dig i den kristallklara floden Duaba.

Staden Baracoa ligger i Kubas frodigaste del

Dag 6-7 Santiago de Cuba

Buss till Santiago de Cuba, vid bergskedjan Sierra Maestras fot. Staden har en stark afrokubansk identitet och har spelat en viktig roll i Kubas historia. Här inleddes revolutionen på 1950-talet. Om du vill lära dig mer om Kubas historia har Santiago med omnejd mycket att erbjuda. Passa på att uppleva en riktig salsakväll på Casa de la Trova eller besök jazzklubben Iris, där unga populära band ofta uppträder.

Santiago de Cuba, en stad rik på historia

Dag 8-9 Camagüey, musik och konst

På vägen till Camagüey gör du ett stopp i Bayamo. I denna typiska småstad började frihetskampen mot spanjorerna. Camagüey är i sin tur en livlig universitetsstad och Kubas tredje största stad med 300 000 invånare. Njut av de koloniala byggnaderna, de smala gatorna och det pulserande gatulivet. Sök upp de lokala konstnärerna eller lyssna på den kubanska musiken son!

Ett torg i Camagüey

Dag 10-12 Trinidad, med kolonial prägel

Med buss till den charmiga staden Trinidad. Staden var en gång centrum för slavhandeln, men är idag Kubas bäst bevarade kolonialstad med stenbelagda gränder, färgstarka hus, vackra kyrkor och en spännande marknad. En av dagarna gör du en utflykt till nationalparken El Cubano, där du kan vandra genom grönskan tills du når ett vattenfall, perfekt för ett dopp i den naturliga poolen. Du kan även besöka någon av de vackra stränderna i närheten; Playa Ancon eller La Boca och njuta av sköna bad.

Vardagsliv i Trinidad

Dag 13-14 Grisbukten och Playa Larga

Bussen följer kustvägen till vackra Playa Larga som ligger vid våtmarkerna Cienaga de Zapata. På vägen dit passerar vi Grisbukten, platsen för det misslyckade USA-stödda invasionsförsöket 1961. Övernattning i Playa Larga.

Tobaksodling

Dag 15-16 Landsbygden utanför Viñales

På vägen till Viñales besöker vi en krokodilfarm i Cienaga de Zapata samt de berömda orkidéodlingarna i Soroa. Sedan vidare med buss till Viñales, en liten landsbygdsstad i provinsen Pinar del Rio. Här odlas den bästa tobaken och de berömda kubanska cigarrerna rullas för hand. Du vandrar i en nationalpark i den vackra dalen som domineras av mogotes - 160 miljoner år gamla säregna bergsformationer. Du har även möjligheten att göra en båttur i den mytomspunna grottan "Cueva del Indio".

I det här landskapet vandrar du

Dag 17-19 Havanna

Buss tillbaka till Havanna, staden som för många är synonymt med bilden av Kuba - slitna fasader, 50-tals bilar och barer där det känns som att tiden stått stilla. Här kommer du att göra en dagsutflykt i Hemingways fotspår. Gå också i Habana Viejas historiska gränder och lyssna på musik! Resan avslutas i Havanna.

Gatumusikant i Havanna.
Reseledare
Reseledaren Eva vid Valle de Los Ingenios.
Eva Garcia

Född 1979. Mångsysslare som de flesta kubaner. Utbildad inom kommunikationsvetenskap och arbetar med olika filmprojekt. Bor med sin dotter utanför Havanna. Började arbeta för oss 2008.

Övrig information om resan

Flyg

Visum (turistkort) till Kuba ingår i priset för denna resa men om du väljer att flyga via USA kan vi inte ordna visum åt dig utan då behöver du själv ordna visum i USA.

Om du köper ditt flyg så att du mellanlandar i USA behöver du inget visum till USA men ett intyg genom Electronic System for Travel Authorization (ESTA). Ditt ESTA är giltigt under 2 år (om du inte byter pass). Det finns flera bluffsidor där man kan ansöka om ESTA, där priset är 89 USD. Det rätta priset är 14 USD och rätt sida kommer du till genom att klicka här!

OBS! Alla resenärer från länder som ingår i USAs Visa Waiver Programme (t ex Sverige) och som har besökt Iran, Irak, Sudan eller Syrien efter den 1.3 2011 måste ansöka om vanligt visum till USA (inte ESTA). Se till att du har minst 3 timmar mellan dina flyg om du ska resa via USA då köerna till säkerhetskontrollerna kan vara väldigt långa. Du behöver även hämta ut och checka in ditt bagage.

Om du mellanlandar i Kanada behöver du ett eTA (Electronic Travel Authorization). Det kostar 7 kanadensiska dollar och du ansöker om det genom att klicka här!

Boende

Vi använder oss i första hand av Casas Particulares, som kan liknas vid små privata Bed and Breakfasts. I dessa bor du i en familjs hus. Familjerna är ofta väldigt vänliga och hjälpsamma men de pratar sällan engelska. Enkelrum kan normalt erbjudas samtliga av resans nätter.