Gradering
Varierande
Resa med viss fysisk aktivitet
Dagar
15
Resedatum
Inga planerade datum

Utforska gamla mytomspunna mayaruiner i Tikal och Copán, strosa längs kullerstensgatorna i kolonialstaden Antigua och upptäck den enorma marknaden i Chichicastenango. I Belize bor du hemma hos mayafamiljer och upplever livet på landsbygden. Resan avslutas på den karibiska ön Caye Caulker, med utmärkta möjligheter till snorkling och dykning. Vill du se mer av Centralamerika? Boka även in dig på resan till Costa Rica och Nicaragua som går precis innan denna resa startar!

Resedetaljer

DagProgram
1-2 Samling i Antigua
3-4 Panajachel och Chichicastenango
5-6 Copán i Honduras
7 Punta Gorda vid Karibiska Havet
8-9 Bo hemma hos mayafamiljer i Belize
10-11 Tikal, mayaruiner i regnskogen
12-13 Barriärrev på ön Caye Caulker
14-15 Belize City
Vad ingår i resan?

 • Kvalificerad reseledning
 • Informationspaket med utvald litteratur och karta
 • Samtliga transporter under resan
 • Del i dubbelrum eller annan inkvartering under resan (2 nätter bor du hos en familj i en mayaby)
 • Mat under dagarna i mayabyn
 • Samtliga utflykter och aktiviteter ingåendes i resplanen (båtutflykt på Lago Atitlán, stadstur i Antigua, dagsutflykt till marknaden i Chichicastenango)
 • Inträde till Copán (Honduras)
 • Inträde till Tikal (Guatemala)
 • Lokala guider och tolkar enligt resplan
 • Samtliga formella tillstånd
 • Dricks till lokala guider, tolkar och chaufförer vid aktiviteter enligt resplan
 • Gränsskatterna mellan Guatemala - Honduras - Belize
Vad ingår inte i resan?

 • Internationellt flyg till/från resmålet
 • Måltider som ej nämns ovan
 • Utflykter och aktiviteter utanför resplanen
Resplan dag för dag
Guatemala and Belize

Vill du se mer av Centralamerika?

Resorna Costa Rica & Nicaragua samt Guatemala & Belize är planerade så att du kan välja att medverka på en av resorna eller på båda. När resan till Costa Rica och Nicaragua avslutas följer en vilodag och sedan startar resan som tar dig genom Guatemala och Belize.

Kapucinapa i Costa Rica

Dag 1-2 Samling i Antigua

Samling i Antigua, Guatemalas gamla huvudstad, grundad 1543. Antigua är en av de äldsta städerna i Latinamerika och bland många ansedd den vackraste. Här kan du ge dig ut på promenader längs kullerstensgatorna i kolonialstaden och blicka ut mot de tre vulkanerna vid horisonten. Eller varför inte en vandring uppför Guatemalas mest aktiva vulkan, Pacaya? Nära till flygplatsen i Guatemala City.

Kolonialstaden Antigua, Guatemala

Dag 3-4 Panajachel och Chichicastenango

Buss till Panajachel, som ligger vid sjön Atitlán, omgiven av rykande vulkaner. Du kan göra utflykter till någon av byarna i bergen eller med båt till en fiskeby i sjön. Du kommer också till den färgstarka marknaden i staden Chichicastenango, som ligger på 2,017 meters höjd.

Vackra Lago Atitlán

Dag 5-6 Copán i Honduras

Du reser från Panajachel på morgonen till den trevliga staden Copán i norra Honduras. Copán var under sin storhetstid den största och mest inflytelserika staden i Mayacivilisationens södra del och hade i slutet av 700-talet ca 20 000 invånare. Staden övergavs mystiskt under tidigt 900-tal och idag är dess ruiner med på UNESCO:s världsarvslista. Copán är unikt i Mayavärlden för sina skulpturer och för sitt mest kända monument; den hieroglyfiska trappan. På trappans 63 steg framträder berättelsen om den 12:e kungens död och dynastins fortsatta berättelse. De 1800 glyferna utgör den längsta kända Mayainskriften. Under en dag går du omkring bland ruinerna och upptäcker denna magiska plats. Det finns även flera intressanta museer som visar olika föremål som hittats bland ruinerna.

Mytomspunna mayaruiner i Copán

Dag 7 Punta Gorda vid Karibiska Havet

Buss till Puerto Barrios i Guatemala och vidare med båt till Punta Gorda i Belize. Punta Gorda är en fiskestad, grundad 1832 av garifunabefolkningen och som idag består av ett flertal etniska grupper, bland annat kekchi, mopan, kineser och indier.

Dag 8-9 Bo hemma hos mayafamiljer i Belize

Nu väntar två dagar långt bortom de vanliga turistmålen. Du bor hemma hos engelsktalande mayafamiljer (i Belize är det engelska som gäller, inte spanska) och deltar i familjens vardagssysslor. Du kommer att ha gott om tid att prata med byns invånare och medverka i de dagliga byaktiviteterna. Här kan du lära dig hur man bakar riktiga majstortillas. Omgivningarna bjuder på många möjligheter till utflykter. Barnen blir entusiastiska vägvisare.

Vandring i mayabyn i Belize

Dag 10-11 Tikal, mayaruiner i regnskogen

Resdag tillbaka till Guatemala och upp till Flores. Hit reser du för att besöka Tikal, mayakulturens majestätiska stad med pyramidliknande tempel mitt ute i regnskogen - "mayakulturens Manhattan". Tikal beräknas ha haft nära 100 000 invånare under sin storhetstid. Idag springer näsbjörnar och andra djur runt bland ruinerna. Du kan vandra omkring här i timmar och utforska den fantastiska platsen som blir ännu mer spännande av att ruinerna befinner sig mitt inne i djungeln.

Tikal, mayastaden i djungeln

Dag 12-13 Barriärrev på ön Caye Caulker

Buss från Flores till Belize och sedan båt ut i Karibiska havet till den lilla ön Caye Caulker. Ön delades i två öar efter orkanen Hatties framfart 1961. Idag kan du njuta av snorkling, dykning och fiske i det fantastiska barriärrevet. På ön finns inga bilar, endast skyltar som uppmanar cyklisterna att köra långsamt. Njut av lugn och ro, och lite reggae.

Karibiska ön Caye Caulker

Dag 14-15 Belize City

Resdag till Belize City, inte längre landets huvudstad men fortfarande landets största stad, med ca 71 000 invånare. Här avslutas resan och härifrån bokar du ditt flyg hem.

Reseledare
Reseledaren Carlos i Miraflor, Nicaragua
Carlos Mijangos

Född 1979 och har sedan 2003 lett flertalet av våra resor i Centralamerika. Bor i Ciudad Vieja, en liten stad utanför Antigua i Guatemala. Professionell guide och reseledare.

"This tour is more than a job, I consider it my hobby. Come travel with me to discover how different Central America is to Europe."

Övrig information om resan

Flyg

Om du köper ditt flyg så att du mellanlandar i USA behöver du inget visum men ett intyg genom Electronic System for Travel Authorization (ESTA). Ditt ESTA är giltigt under 2 år (om du inte byter pass). Det finns flera bluffsidor där man kan ansöka om ESTA, där priset är 89 USD. Det rätta priset är 14 USD och rätt sida kommer du till genom att klicka här!

OBS! Alla resenärer från länder som ingår i USAs Visa Waiver Programme (t ex Sverige) och som har besökt Iran, Irak, Sudan eller Syrien efter den 1.3 2011 måste ansöka om vanligt visum till USA (inte ESTA). Se till att du har minst 3 timmar mellan dina flyg om du ska resa via USA då köerna till säkerhetskontrollerna kan vara väldigt långa. Du behöver även hämta ut och checka in ditt bagage.

Om du mellanlandar i Kanada behöver du ett eTA (Electronic Travel Authorization). Det kostar 7 kanadensiska dollar och du ansöker om det genom att klicka här!

Boende

Enkelrum kan erbjudas 12 av resans 14 nätter. Under två nätter kommer du att bo hos familjer i en mayaby i Belize. Standarden varierar från by till by och från hus till hus. Levnadsvillkoren i byn är mycket enkla. Utedass och en tvättplats med en hink och balja att tvätta sig med är inte ovanligt. Handduk har du själv med dig.