Gradering
Varierande
Resa med viss fysisk aktivitet
Dagar
15
Resedatum
Inga planerade datum

Under två veckors resa i Costa Rica och Nicaragua lär du känna både "ticos" och "nicas" och deras fantastiska länder. I Costa Rica upptäcker du det rika djur- och växtlivet och besöker en by i närheten av vulkanen Arenal. I Nicaragua utforskar du kolonialstäderna León och Granada, livet på landsbygden och vulkanön Ometepe. Möt en fascinerande samtidshistoria och vänliga människor. Vill du se mer av Centralamerika? Boka även in dig på resan till Guatemala och Belize som startar när denna resa tar slut!

Resedetaljer

DagProgram
1 Samling i San José
2-4 Parismina vid Karibiska havet
5-7 Vulkanen Arenal och bybesök
8-9 Vulkanö och molnskog
10-11 Gamla huvudstaden León
12-13 Bo i bergsområdet Miraflor
14-15 Granada, Nicaraguas äldsta kolonialstad
Vad ingår i resan?

 • Kvalificerad reseledning
 • Informationspaket med utvald litteratur och karta
 • Samtliga transporter under resan
 • Del i dubbelrum eller annan inkvartering under resan (boendes hos familjer ingår i resan)
 • Mat under två dagar i Miraflor
 • Samtliga utflykter och aktiviteter ingåendes i resplanen (Båttur i Parismina, bybesök utanför La Fortuna, stadstur i León)
 • Lokala guider och tolkar enligt resplan
 • Samtliga formella tillstånd
 • Dricks till lokala guider, tolkar och chaufförer vid aktiviteter enligt resplan
 • Gränsskatten mellan Costa Rica och Nicaragua
Vad ingår inte i resan?

 • Internationellt flyg till/från resmålet
 • Måltider som ej nämns ovan
 • Utflykter och aktiviteter utanför resplanen
Resplan dag för dag
Costa Rica och Nicaragua

Vill du se mer av Centralamerika?

Resorna Costa Rica & Nicaragua samt Guatemala & Belize är planerade så att du kan välja att medverka på en av resorna eller på båda. När resan till Costa Rica och Nicaragua avslutas följer en vilodag och sedan startar resan som tar dig genom Guatemala och Belize.

Mytomspunna mayaruiner i Copán

Dag 1 Samling i San José

Samling i Costa Ricas huvudstad San José, eller "Chepe" som staden kallas av sina invånare.

Religionen gör sig påmind under hela resan

Dag 2-4 Parismina vid Karibiska havet

Costa Rica (den rika kusten) kännetecknas av sitt rika och varierande djur- och växtliv. 25 procent av landet utgörs av nationalparker och olika typer av skyddade naturområden. Parismina som ligger invid Tortuguero, vid Karibiska havet, är ett av dessa områden. Här finns bland annat över 400 fågelarter (varav 8 olika papegojarter), sengångare, krokodiler samt spindel-, vrål- och kapucinapor. Området är mest känd för alla de sköldpaddor som kommer hit varje år för att lägga ägg, mellan mars och oktober. Fyra av världens åtta arter av havssköldpaddor finns här. En av dagarna upptäcker du naturen under en båttur längs de frodiga kanalerna. Den andra dagen är ledig och du kan promenera längs stranden eller spana efter fåglar och sköldpaddor.

Under resan färdas du nerför en flod
Njut av stränder och solnedgångar i Costa Rica

Dag 5-7 Vulkanen Arenal och bybesök

Du reser vidare med buss till nordvästra Costa Rica och den trevliga byn La Fortuna, som ligger i närheten av landets mest kända vulkan; Arenal (1633 m över havet). Fram till år 2010 var Arenal landets mest aktiva vulkan men för närvarande befinner den sig i en vilande fas. Detta är ett av landets mest natursköna områden. Här kan du göra kortare vandringar över de gamla lavaflödena eller genom den tropiska regnskogen. Åk ut på Arenalsjön, beskåda fåglar eller besök en av de varma källorna i området. En av dagarna besöker du en by för att lära dig mer om livet för ursprungsfolken i området.

I regnskogen stöter du på sengångare
Mäktiga vulkanen Arenal i Costa Rica

Dag 8-9 Vulkanö och molnskog

Du lämnar Costa Rica och reser in i Nicaragua. Med båt beger du dig rakt ut i den mäktiga Nicaraguasjön, där två vulkaner reser sig ur vattnet och bildar Isla Ometepe. Ön har fått sitt namn från de två Nahuatl orden; ome (två) och tepetl (berg). Här får du möjlighet att bestiga någon av vulkanerna, vandra genom molnskog, rida längs med stranden, utforska hällristningar, bege dig ut på en cykeltur och ta ett dopp i den varma sjön.

Utsikt över den aktiva vulkanen Concepción

Dag 10-11 Gamla huvudstaden León

Båt och buss till Nicaraguas gamla huvudstad León, känd för sin välbevarade kolonialarkitektur och som ett fäste för sandinisterna. Staden vibrerar av samtidshistoria. Beskåda muralmålningarna på gator och torg och besök revolutionsmuseet där veteraner delar med sig av sina livshistorier.

Charmiga gator i León

Dag 12-13 Bo i bergsområdet Miraflor

Vidare norrut och upp i bergen till det gröna bergsområdet Miraflor. Här har lokalbefolkningen (varav många är änkor från inbördeskriget) gått samman och grundat kooperativ som jobbar med ekoturism. Du bor i en av stugorna som tillhör kooperativet och som ligger utspridda längs berget. Det är en blandning av tropisk skog och jordbruksmark där det finns goda möjligheter att vandra eller rida. Du lär dig om livet på landsbygden i denna del av världen och kan även passa på att besöka en av de små kaffegårdarna och lära dig mer om produktionen.

Kolibri i Miraflor

Dag 14-15 Granada, Nicaraguas äldsta kolonialstad

Resa söderut till trevliga Granada, grundad 1524, och Nicaraguas äldsta kolonialstad. Staden ligger precis vid Nicaraguasjön och inte långt ifrån Managuas flygplats. Här avslutas resan.

Gatubild från kolonialstaden Granada
Reseledare
Reseledaren Carlos i Miraflor, Nicaragua
Carlos Mijangos

Född 1979 och har sedan 2003 lett flertalet av våra resor i Centralamerika. Bor i Ciudad Vieja, en liten stad utanför Antigua i Guatemala. Professionell guide och reseledare.

"This tour is more than a job, I consider it my hobby. Come travel with me to discover how different Central America is to Europe."

Övrig information om resan

Flyg

Om du köper ditt flyg så att du mellanlandar i USA behöver du inget visum men ett intyg genom Electronic System for Travel Authorization (ESTA). Ditt ESTA är giltigt under 2 år (om du inte byter pass). Det finns flera bluffsidor där man kan ansöka om ESTA, där priset är 89 USD. Rätt sida kommer du till genom att klicka här!

OBS! Alla resenärer från länder som ingår i USAs Visa Waiver Programme (t ex Sverige) och som har besökt Iran, Irak, Sudan eller Syrien efter den 1.3 2011 måste ansöka om vanligt visum till USA (inte ESTA). Se till att du har minst 3 timmar mellan dina flyg om du ska resa via USA då köerna till säkerhetskontrollerna kan vara väldigt långa. Du behöver även hämta ut och checka in ditt bagage.

Om du mellanlandar i Kanada behöver du ett eTA (Electronic Travel Authorization). Du ansöker om det genom att klicka här!

Boende

På denna resa bor du tre nätter i ett homestay i Parismina. Du bor även två nätter i bergsområdet Miraflor där lokalbefolkningen bedriver ekoturism. Du bor inte hemma hos en familj utan du bor i en av deras stugor, som ligger längs berget.