Gradering
Lugnare
Resa utan större fysisk aktivitet
Dagar
15
Resedatum
Pris
29 500 kr
2024
1 september
- 15 september
Bekräftad
Börjar:2024-09-01 i Bukarest.
Avslutas:2024-09-15 i Cluj-Napoca.
Reslängd:15 dagar
Deltagare:6 - 12
Lediga platser: Ja
Bekräftad:Ja, du kan boka ditt flyg
Pris:29 500 kr
2025
1 juni
- 15 juni
Börjar:2025-06-01 i Bukarest.
Avslutas:2025-06-15 i Cluj-Napoca.
Reslängd:15 dagar
Deltagare:6 - 12
Lediga platser: Ja
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:Ring för pris
Boka-tidigt-rabatt:- 700 kr
2025
31 augusti
- 14 september
Börjar:2025-08-31 i Bukarest.
Avslutas:2025-09-14 i Cluj-Napoca.
Reslängd:15 dagar
Deltagare:6 - 12
Lediga platser: Ja
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:Ring för pris
Boka-tidigt-rabatt:- 700 kr

Följ med till Donaudeltats vindlande kanaler och upplev några av de mest outforskade delarna av Rumänien. Donaudeltat är Europas största våtmark, med över 5000 växt- och djurarter, och ett av världens viktigaste områden för biologisk mångfald. Du färdas med båt, möter områdets minoritetsfolk och ser vita pelikaner, storkar, kungsfiskare och vildhästar. Under resan utforskar du också de norra delarna av Rumänien där medeltida byar, magnifika kloster och kyrkor omges av Karpaternas snöklädda toppar och vacker orörd skog. I det här bevarade kulturlandskapet dominerar häst och vagn. Fascineras av det lokala hantverket, utforska gamla hus och kyrkor byggda helt i trä, prova naturvin på en traditionell vingård och åk tåg efter ett 100 år gammalt ånglok.

Resedetaljer

DagProgram
1 Samling i Bukarest
2 Besök ett medeltida fort
3 Mot Donaudeltat
4 Vita pelikaner, näckrosor och vildhästar
5 Mila 23 och paddling i deltat
6 Besök på en traditionell vingård
7 Mot Moldavien
8 Kloster och byar i Bukovina
9 Keramik, ånglok och äggmuseum
10 Den unika blå färgen och byn Ieud
11 Bevarade byar och träsnideri
12 Trähus och kyrkor i Maramures
13 Săpânța – den glada kyrkogården
14-15 Resan avslutas i Cluj-Napoca
Vad ingår i resan?
  • Kvalificerad reseledning
  • Informationspaket med utvald litteratur och karta
  • Samtliga transporter under resan
  • Del i dubbelrum eller annan inkvartering under resan. Du bor i ett klosterboende två nätter samt i ett familjeboende i Bucovina två nätter
  • 14 Frukostar, 12 luncher och 11 middagar ingår
  • Samtliga utflykter, inträden och aktiviteter som anges i resplanen (museum, båtfärder, häst och vagn, klosterbesök mm.)
  • Besök på ekologisk vingård
  • Rundturer enligt program (Bukarest, Iași, Suceava)
  • Entréavgifter till de nationalparker du besöker
  • Lokala guider och tolkar enligt resplan
  • Samtliga formella tillstånd
  • Dricks till lokala guider, tolkar och chaufförer vid aktiviteter enligt resplan
Vad ingår inte i resan?
  • Internationellt flyg eller tåg till/från resmålet
  • Måltider som ej nämns ovan
  • Utflykter och aktiviteter utanför resplanen
Resplan dag för dag
Donaudeltat & Kapaternas kulturarv

Dag 1 Samling i Bukarest

Samling på vårt mysiga hotell i Bukarest. Den rumänska huvudstaden är energisk men samtidigt charmerande. Kommunismen förändrade staden på ett omfattande sätt och det tydligaste minnet från den tiden är det gigantiska Parlamentspalatset, uppfört av diktatorn Ceaușescu. Det räknas som världens näst största administrativa byggnad efter Pentagon i USA.

På kvällen väntar en trevlig välkomstmiddag på en gammal klassisk restaurang i Bukarests gamla kvarter. Du övernattar på ett charmigt familjeägt pensionat.

Välkomstmiddag på kvällen

Dag 2 Besök ett medeltida fort

Dagen inleds med en kortare rundtur i huvudstadens gamla kvarter. Du får lära dig mer om de viktigaste delarna av stadens historia. Därefter lämnar du Bukarest och tar sikte på byn Enisala, belägen nära Donaudeltat i landets östra region som kallas Dobrogea. Regionen är känd för sina vinodlingar, de många väderkvarnarna och såklart Donaudeltat.

Du besöker det medeltida fortet i Enisala i solnedgången. Fortet uppfördes på 1300-talet på en strategisk plats med utsikt över vatten och ängar. Det blir också ett besök i ett litet kulturhistoriskt museum med fokus på Dobrogeas historia. Övernattning sker i ett mysigt pensionat som byggts helt i ekologiska naturmaterial.

Medeltida fortet i Enisala

Dag 3 Mot Donaudeltat

Resan fortsätter genom ett landskap med fält, vingårdar och vindkraftverk. Väl framme i byn Murighiol fortsätter färden med båt. Du passerar nu in i det väldiga Donaudeltat. Båten tar dig till deltats mest centrala delar, till byn Crisan. Här bor du i tre nätter. Crisan är en gammal fiskeby som nu har några hotell och pensionat och ligger precis vid Sulinakanalen i deltat. Här är det vilt och vackert med massor av fåglar och näckrosor. Den berömda kanotisten Ivan Patzaichin, som vann flera olympiska guldmedaljer, är född och uppvuxen här i Crisan. Du kommer att njuta av en vacker eftermiddagstur till den avlägsna Stipoc grind (en remsa av land som bildas av avlagringar av sand, lera och grus). Detta är en speciell plats i deltat på grund av dess avlägsna läge. Tillbaka till Crisan där du bjuds på utsökta fiskrätter till middag.

Donaudeltat är det största och det bäst bevarade floddeltat i Europa. Till ytan är det ungefär lika stort som Öland och Gotland tillsammans. Donau är Europas näst längsta flod (efter Volga) och vid staden Tulcea förgrenas floden i tre huvudsakliga flodarmar som ringlar sig igenom deltat. I deltats floder, sjöar och våtmarker finns över 5000 växt- och djurarter vilket gör Donaudeltat till ett av världens viktigaste områden för biologisk mångfald, tätt efter exempelvis Amazonas och Stora barriärrevet. Deltat har utsetts till ett världsarv av UNESCO och hit kommer varje år miljontals fåglar från Europa, Afrika och Asien för att lägga sina ägg. En anledning till att så många fåglar lockas till reservatet är det faktum att antalet fiskarter uppgår till 45 stycken i deltats vatten. Trots att deltat har väldigt mycket att erbjuda kommer få turister hit vilket gör vistelsen i deltat än mer speciell.

Det bor omkring 15 000 människor i deltat, varav de allra flesta lever på fiske. Förutom rumäner finns här en mängd olika minoritetsfolk med rötter i Ukraina, Bulgarien, Turkiet och Grekland. Det finns dessutom en liten grupp lippovaner – "gammeltroende" ryssar som bröt sig ut från den ortodoxa kyrkan på 1600-talet.

Dobrogeas vidsträckta lågland med vinodlingar och vindkraftverk
Det enorma Donaudeltat med en av alla sina kanaler
Du möter ett fantastiskt fågelliv i deltat
Du bor i byn Crisan mitt i Donaudeltat

Dag 4 Vita pelikaner, näckrosor och vildhästar

Idag reser du med båt via byn Sulina förbi den största kolonin av vita pelikaner i världen. Det är en magnifik syn. Under båtturen får du möjlighet att studera olika fågelarter samt växter som vita, rosa och gula näckrosor.

På den avlägsna ön Letea bjuds du på en rundtur förbi vilda hästar och gammal orörd ekskog. Detta är ett av de äldsta naturreservaten i Rumänien och har en intressant subtropisk aspekt. Den tropiska krypväxten Periploca graeca återfinns här trots att den vanligtvis trivs på varmare breddgrader. Du ser lianer och andra klätterväxter som är sammanvävda med träden. Leteaskogen består huvudsakligen av träd som vit och svart poppel, engelsk ek, almträd, silverkalk och vanlig al. Förutom vildhästar kan du ha tur att få syn på havsörn, aftonfalk, härfågel eller blåkråka. Du kommer också att lära dig mer om hur det är att bo i byar i deltat långt från civilisationen.

Sent på eftermiddagen återvänder du till Crisan för en avslappnad kväll.

Fågellivet i Donaudeltat är enastående
Du ser mängder av olika näckrosor under vistelsen i Donaudeltat

Dag 5 Mila 23 och paddling i deltat

Efter frukosten besöker du byn Mila 23. Detta är en av de vackraste byarna i deltat Lokalbefolkningen är fiskare som tillhör olika etniska grupper: ukrainare, ryssar, turkar och några lipovaner. Efter att ha utforskat byn och ätit lunch går färden tillbaka till Crisan.

På eftermiddagen paddlar du runt i deltats smala armar i en stadig kajak och upplever fåglar och vegetation på nära håll. Det är en speciell känsla att glida fram på vattnet och endast höra ljudet från naturen. Du lär dig mer om deltat och besöker speciella platser med lokala traditioner.

Solnedgång i Donaudeltat
Fågelskådning i yppersta världsklass

Dag 6 Besök på en traditionell vingård

Sista morgonen i Donaudeltat. Du reser återigen genom deltats smala armar till byn Murighiol. Härifrån går resan vidare till den lilla byn Somova där ett charmigt boende väntar.

Efter lunch besöker du klostret Cocos, träffar nunnorna och får en inblick i deras liv. Därefter väntar ett mycket intressant och inspirerande besök på en traditionell vingård, där all produktion sker med respekt för miljön. Metoderna är desamma som har använts under hundratals år. Smaka på naturvinet och följ med på en intressant rundtur på vingården.

Sent på eftermiddagen återvänder du till ditt boende i Somova.

Du träffar nunnor på ett kloster utanför Tulcea
LaSapata naturligt vin Tulcea.jpg

Dag 7 Mot Moldavien

Med bil norrut till Iași. Staden är den viktigaste politiska, ekonomiska och kulturella platsen i provinsen Moldavien samt en av de äldsta städerna i Rumänien. Beläget i den nordöstra delen av landet var Iasi under många århundraden korsningen för de viktigaste kommersiella vägarna som förbinder Polen, Ungern, Ryssland och Konstantinopel. Här väntar en kortare guidad tur på eftermiddagen, därefter egentid i staden.

Kulturpalatset i staden Iasi

Dag 8 Kloster och byar i Bukovina

Resan fortsätter genom fantastisk natur in i den historiska regionen Bukovina. Området ligger norr om Karpaterna på gränsen till dagens Ukraina. Regionen är en av Rumäniens mest traditionella och religiösa. Bukovina är berömt för sin vackra natur samt framförallt för sina vackra och välbevarade kloster. Flera av dessa kloster finns med på UNESCOs världsarvslista och byggdes redan på 1300- och 1400-talen. Det som gör de så unika är fasadernas fresker (målningar) som klarat av väder och vind under alla dessa år. Bukovina bjuder också på pittoreska byar, intressant mat och vackert hantverk.

Första stoppet är Suceava, huvudstaden i Moldavien åren 1388-1565, som anses vara själva porten till Bukovina. Här väntar bland annat ett besök vid stadens stora fort, som byggdes på 1300-talet för att stå emot det hotfulla Ottomanska rikets framfart.

Därefter går resan vidare norrut för ett besök på klostret Dragomirna. Det är en speciell plats, långt från civilisationen. Klostret är byggt helt i sten och uppfördes under tidigt 1600-tal.

Dagens slutdestination är klostret Putna – en av landets viktigaste kulturella, religiösa och konstnärliga platser. Klostret är som många andra kloster i Bukovina uppfört av Stefan den store (Stefan III av Moldavien) som styrde furstendömet Moldavien under åren 1457-1504. Idag är räknas Putna även som en viktig pilgrimsplats då Stefan den stores grav finns i klostret. Det finns även ett intressant och välskött museum i närheten som är väl värt ett besök.

Någon kilometer från klostret finns ytterligare en helig plats som du besöker. Det är en liten bostad som munken Daniil skapade i en klippa. Här levde han i isolering större delen av sitt liv.

Bukovinas fantastiska landskap
Du övernattar i anslutning till klostret i Putna
Resa Rumänien grotta munk.jpg

Dag 9 Keramik, ånglok och äggmuseum

Efter frukost fortsätter resan till den charmiga byn Marginea där du får fördjupad kunskap om hur lera blir till konst under ett besök i en keramikverkstad. Marginea är en av många byar i Bukovina där hantverkare fört vidare gammal kunskap från en generation till nästa. Området är känd för sin svarta keramik och dess uråldriga bränningsteknik som använts sedan 1500-talet. Du får vara med på en workshop och lära dig mer om de olika delarna i den traditionella processen.

Efter lunch är det dags att kliva på ett gammalt tåg som fortfarande drivs av ett 100 år gammalt ånglok. Resan tar ungefär en timme och slutar i byn Argel. Njut av omgivningen och historiens vingslag.

Därefter besöker du ett unikt äggmuseum. Av alla gamla religiösa traditioner i Bukovina är detta en av de mest intressanta. Under hundratals år har ägg målats till påsk runt om i Bukovina. De gamla metoderna och verktygen har gått i arv från generation till generation och än idag finns det mästare som utför arbetet enligt konstens alla regler och ställer ut sina konstverk runt om i världen. På museet finns över 11 000 ägg och en del är över 100 år gamla.

Efter ett eftermiddagsbesök i klostret i Sucevita avslutas dagen i byn Gura Humorului där du övernattar.

Du åker tåg en kortare sträcka i Bukovina
Vackert målade ägg i Bukovina
Klostret i Moldovita är ett av flera världsarv i Bukovina

Dag 10 Den unika blå färgen och byn Ieud

Dagen inleds med ett besök i klostret Voronet som tillsammans med många andra målade kloster och kyrkor i Bukovina skyddas av UNESCO. Voronet uppfördes av Stefan den Store i slutet av 1400-talet och har områdets mest kända väggmålning, Domedagsfresken. Den sägs vara en kopia av målningen i Sixstinska kapellet och breder ut sig över hela den västra väggen. Beundra målningen och den starka blå färgen som kallas "voronetblå".

Du lämnar Bukovina bakom dig och färdas nu in i regionen Maramures, belägen i nordvästra Rumänien på gränsen till Ukraina. Precis som Bukovina är Maramures en väldigt religiös och traditionell del av Rumänien. Här har byborna sett till att bevara byarnas gamla utseende samt fört vidare kunskap och traditioner från genration till generation. Du besöker ett charmigt träskedsmuseum i byn Carlibaba. Nästa stopp är den målade byn Ciocanesti med sina vackert utsmyckade hus.

Dagens slutdestination är den vackert belägna byn Ieud där du övernattar två nätter i ett mysigt traditionellt pensionat. Du besöker den äldsta kyrkan i Maramures, som har de äldsta bevarade texterna i Rumänien. Här finns flera UNESCO-listade kyrkor och 1300-talsmonument.

Här bor du två nätter på ett charmigt traditionellt pensionat.

Domedagsfresken på klostret i Voronet
Du besöker många charmiga byar i norra Rumänien
I Maramures besöker du träkyrkor från 1300-talet

Dag 11 Bevarade byar och träsnideri

Maramures brukar ofta kallas "träets land" till följd av den fantastiska träarkitektur som finns över hela regionen. Många byar domineras fortfarande av träkyrkor, trähus och massiva portar i trä, ofta utsmyckade med skickligt träsnideri. Idag besöker du Izadalen, en plats som känns hämtad från en annan värld. Ta in det imponerande landskapet och möt människor som fortfarande bär traditionella kläder. Du promenerar mellan enkla hus med gamla snidade träportar som har riktiga böner ingraverade.

Du besöker en väverskas verkstad och får se hur hon bygger upp naturliga strömvivlar med hjälp av trä för att kunna tvätta mattor och ull. Det blir också ett intressant besök hos en hattmakare som tillverkar traditionella hattar. På eftermiddagen återvänder du till samma värdar som igår för en välsmakande hemlagad middag.

Resan går genom Maramures härliga landskap
Traditionellt tvätteri i Maramures

Dag 12 Trähus och kyrkor i Maramures

Idag fortsätter resan till hjärtat av Maramures. Under dagen får du upptäcka små charmiga byar som Cosau och det vackra Bârsanaklostret. I byn Sârbi besökerdu en 100 år gammal vattenkvarn samt ett destilleri där pálinka (populär alkoholhaltig dryck gjort på jäst frukt) tillverkas.

Vid lunch anländer du till byn Breb. Byn är tillsammans med de omgivande byarna några av de bäst bevarade platserna i Maramures. Här har de flesta familjer ett litet eget fält där de odlar och många bor i gamla trähus. Tempot är lugnt och gästvänligheten stor. Med häst och vagn färdas du genom Breb och upptäcker omgivningarna. Du besöker familjer samt tar del av bevarade kunskaper och hantverkstekniker. En lokal träsnidare visar stolt upp sina färdigheter och berättar om hur arbetet går till.

Resten av dagen upptäcker du området på egen hand. Varför inte ge dig ut på en kort vandring över de intilliggande kullarna. Middagen intas i ett gammalt traditionellt trähus i Breb där du bor två nätter.

Ett av många fantastiska kloster i Maramures
Mysiga byn Breb
Du besöker träsnidare under din resa i Rumänien

Dag 13 Săpânța – den glada kyrkogården

Du lämnar Breb och tar sikte på staden Sighetu Marmației, belägen på gränsen till Ukraina. Staden, som även kallas Sighet, är en en av de viktigaste städerna i Maramures. Staden är mest känd för att ha varit platsen dit många "klassfiender" deporterades under åren med kommunismen. Det en gång så fruktade fängelset är numera ett museum, som du givetvis besöker.

Dagens höjdpunkt blir nog besöket på "den glada kyrkogården" Săpânța belägen vid klostret Peri strax utanför Sighetu Marmației. Kyrkogården är helt unik då den domineras av höga träkors i ek som placerats vid varje grav. Träkorsen är vackert utsmyckade hantverk med karvade bilder från den avlidnes liv. Det finns också en inristad text på varje träkors som beskriver den avlidne personen på ett fyndigt sätt. Både de fina sidorna och personens brister tas upp.

På eftermiddagen återvänder du till Breb för en lugn kväll.

Sapanta, den glada kyrkogården, är en av resans höjdpunkter
Du besöker ett museum för kommunismens offer

Dag 14-15 Resan avslutas i Cluj-Napoca

Du tar farväl av Maramures och tar sikte på Cluj-Napoca, Transsylvanians huvudstad och landets näst största stad. Det blir ett kortare stop i Maramures huvudstad Baia Mare innan resan går vidare till Cluj. Här får du egentid på eftermiddagen innan det är dags för avskedsmiddag.

Resan avslutas i Cluj-Napoca dag 15. Om du har tid rekommenderar vi att du förlänger din resa med ytterligare några dagar i Transsylvanien.

Resan avslutas i Rumäniens näst största stad, Cluj-Napoca
Reseledare
Lucian Clinciu
Lucian Clinciu

Lucian är född 1971 och uppvuxen i de transsylvanska bergsområdena. Han har varit professionell utövare inom ski-mountaineering och jobbar numera som tränare och guide. Han är gift och har en dotter. Han älskar att vara ute i naturen och hans största utmaning är att få fler att uppleva de rumänska bergen.

Dani
Dani

Dani är född 1982 och uppvuxen i Transsylvaniens bergsområden. Han är bergsguide och har under 20 års tid ägnat sig åt att upptäcka Rumäniens natur genom klättring, vandring och cykling. Hans senaste äventyr var att ensamsegla över Egeiska havet. Dani har en enkel livsfilosofi, ett varmt omtänksamt sätt och ett stort engagemang för hållbar turism i sitt hemland.

Övrig information om resan

Flyg

Det är både enkelt och prisvärt att flyga till Rumänien. Flygbiljetter tur/retur kostar runt 1500 - 2000 sek.

Som ett alternativ till flyg kan vi verkligen rekommendera att ta tåget till resan i Rumänien. Räkna med en kostnad på cirka 4500 kr tur och retur. Vanligaste rutten går via Hamburg och Wien till Bukarest.

Boende

Du bor i noga utvalda pensionat som ofta är familjeägda. I Bucovina bor du två nätter i ett familjeboende.

Väljer du enkelrumstillägg får du enkelrum under 9 av resans 14 nätter.