Gradering
Lugnare
Resa utan större fysisk aktivitet
Dagar
15
Pris
24 300 kr
Resedatum
2021
28 augusti - 11 september
Börjar:2021-08-28 i Bukarest.
Avslutas:2021-09-11 i Cluj-Napoca.
Reslängd:15 dagar
Deltagare:6 - 14
Lediga platser: Ja
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:24 300 kr
2021
2 oktober - 16 oktober
Börjar:2021-10-02 i Bukarest.
Avslutas:2021-10-16 i Cluj-Napoca.
Reslängd:15 dagar
Deltagare:6 - 14
Lediga platser: Ja
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:24 800 kr
2022
8 maj - 22 maj
Börjar:2022-05-08 i Bukarest.
Avslutas:2022-05-22 i Cluj-Napoca.
Reslängd:15 dagar
Deltagare:6 - 14
Lediga platser: Ja
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:24 800 kr
Boka-tidigt-rabatt:- 700 kr
2022
1 oktober - 15 oktober
Börjar:2022-10-01 i Bukarest.
Avslutas:2022-10-15 i Cluj-Napoca.
Reslängd:15 dagar
Deltagare:6 - 14
Lediga platser: Ja
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:Ring för pris
Boka-tidigt-rabatt:- 700 kr

Följ med till Donaudeltats vindlande kanaler och upplev några av de mest outforskade delarna av Rumänien. Donaudeltat är Europas största våtmark, med över 5000 växt- och djurarter, och ett av världens viktigaste områden för biologisk mångfald. Du färdas med båt, möter områdets minoritetsfolk och ser vita pelikaner, storkar, kungsfiskare och vildhästar. Under resan utforskar du också de norra delarna av Rumänien där medeltida byar, magnifika kloster och kyrkor omges av Karpaternas snöklädda toppar och vacker orörd skog. I det här bevarade kulturlandskapet dominerar häst och vagn. Fascineras av det lokala hantverket, utforska gamla hus och kyrkor byggda helt i trä, prova naturvin på en traditionell vingård och åk tåg efter ett 100 år gammalt ånglok.

Resedetaljer

DagProgram
1 Samling i Bukarest
2 Besök ett medeltida fort
3 Mot Donaudeltat
4 Paddling och deltats yttersta del
5 Vita pelikaner, näckrosor och vildhästar
6 Kanotfärd och åter till fastlandet
7 Kloster och besök på vingård
8 Mot Moldavien
9 Kloster och byar i Bukovina
10 Keramik och bevarad kultur
11 Världsarv, ånglok och äggmuseum
12 Trähus och kyrkor i Maramures
13 Bevarade byar och träsnideri
14 Săpânța – den glada kyrkogården
15 Resan avslutas i Cluj-Napoca
Vad ingår i resan?
 • Kvalificerad reseledning
 • Informationspaket med utvald litteratur och karta
 • Samtliga transporter under resan
 • Del i dubbelrum eller annan inkvartering under resan. Du bor i ett klosterboende två nätter samt i ett familjeboende i Bucovina två nätter
 • 14 Frukostar, 12 luncher och 11 middagar ingår
 • Samtliga utflykter, inträden och aktiviteter som anges i resplanen (museum, båtfärder, häst och vagn, klosterbesök mm.)
 • Besök på ekologisk vingård
 • Rundturer enligt program (Bukarest, Iași, Suceava)
 • Entréavgifter till de nationalparker du besöker
 • Lokala guider och tolkar enligt resplan
 • Samtliga formella tillstånd
 • Dricks till lokala guider, tolkar och chaufförer vid aktiviteter enligt resplan
Vad ingår inte i resan?
 • Internationellt flyg eller tåg till/från resmålet
 • Måltider som ej nämns ovan
 • Utflykter och aktiviteter utanför resplanen
Resplan dag för dag
Donaudeltat & Kapaternas kulturarv

Dag 1 Samling i Bukarest

Samling på vårt mysiga hotell i Bukarest. Den rumänska huvudstaden är energisk men samtidigt charmerande. Kommunismen förändrade staden på ett omfattande sätt och det tydligaste minnet från den tiden är det gigantiska Parlamentspalatset, uppfört av diktatorn Ceaușescu. Det räknas som världens näst största administrativa byggnad efter Pentagon i USA.

På kvällen väntar en trevlig välkomstmiddag på en gammal klassisk restaurang i Bukarests gamla kvarter. Du övernattar på ett charmigt familjeägt pensionat.

Välkomstmiddag på kvällen

Dag 2 Besök ett medeltida fort

Dagen inleds med en kortare rundtur i huvudstadens gamla kvarter. Du får lära dig mer om de viktigaste delarna av stadens historia. Därefter lämnar du Bukarest och tar sikte på byn Enisala, belägen nära Donaudeltat i landets östra region som kallas Dobrogea. Regionen är känd för sina vinodlingar, de många väderkvarnarna och såklart Donaudeltat.

Du besöker det medeltida fortet i Enisala i solnedgången. Fortet uppfördes på 1300-talet på en strategisk plats med utsikt över vatten och ängar. Det blir också ett besök i ett litet kulturhistoriskt museum med fokus på Dobrogeas historia. Övernattning sker i ett mysigt pensionat som byggts helt i ekologiska naturmaterial.

Medeltida fortet i Enisala

Dag 3 Mot Donaudeltat

Resan fortsätter genom ett landskap med fält, vingårdar och vindkraftverk. Väl framme i byn Murighiol fortsätter färden med båt. Du passerar nu in i det väldiga Donaudeltat. Båten tar dig på deltats södra gren, Sfântu Gheorghe, till den lilla byn med samma namn. Här bjuds du på en vacker eftermiddagstur och ser solen gå ner vid horisonten. Byn Sfântu Gheorghe ligger vid "världens ände" i deltats sydöstra hörn där floden Donau och Svarta havet möts. Det är vilt och vackert med mängder av fåglar och näckrosor. Området har också Rumäniens vackraste strand. Du bor i ett charmigt pensionat och bjuds på delikata fiskrätter till middag.

Donaudeltat är det största och det bäst bevarade floddeltat i Europa. Till ytan är det ungefär lika stort som Öland och Gotland tillsammans. Donau är Europas näst längsta flod (efter Volga) och vid staden Tulcea förgrenas floden i tre huvudsakliga flodarmar som ringlar sig igenom deltat. I deltats floder, sjöar och våtmarker finns över 5000 växt- och djurarter vilket gör Donaudeltat till ett av världens viktigaste områden för biologisk mångfald, tätt efter exempelvis Amazonas och Stora barriärrevet. Deltat har utsetts till ett världsarv av UNESCO och hit kommer varje år miljontals fåglar från Europa, Afrika och Asien för att lägga sina ägg. En anledning till att så många fåglar lockas till reservatet är det faktum att antalet fiskarter uppgår till 45 stycken i deltats vatten. Trots att deltat har väldigt mycket att erbjuda kommer få turister hit vilket gör vistelsen i deltat än mer speciell.

Det bor omkring 15 000 människor i deltat, varav de allra flesta lever på fiske. Förutom rumäner finns här en mängd olika minoritetsfolk med rötter i Ukraina, Bulgarien, Turkiet och Grekland. Det finns dessutom en liten grupp lippovaner – "gammeltroende" ryssar som bröt sig ut från den ortodoxa kyrkan på 1600-talet.

Dobrogeas vidsträckta lågland med vinodlingar och vindkraftverk
Du möter ett fantastiskt fågelliv i deltat
Det enorma Donaudeltat med en av alla sina kanaler

Dag 4 Paddling och deltats yttersta del

Efter frukost får du glida runt i deltats smala armar i en stadig kanot och uppleva fåglar och växtlighet på nära håll. Du får lära dig mer om deltat och besöker speciella platser med lokala traditioner. Du träffar lokalbefolkning som tillhör olika minoriteter och får höra lokala berättelser. Det blir också ett besök vid platsen där Donaufloden möter Svarta havet.

På eftermiddagen utforskar du området runt boendet vid Sfantu Gheorghe på egen hand innan det är dags för ännu en middag med lokala delikatesser.

Solnedgång i Donaudeltat
Fågelskådning i yppersta världsklass

Dag 5 Vita pelikaner, näckrosor och vildhästar

Du lämnar deltats sydöstra del och åker båt genom några av deltats absolut vackraste delar. Färden går via byn Sulina förbi den största kolonin av vita pelikaner i världen. Det är en storartad syn. Under båtfärden får du möjlighet att studera mängder av olika fågelarter samt växter som vita, rosa och gula näckrosor.

På den avlägsna ön Letea bjuds du på en rundtur förbi vildhästar och gammal orörd ekskog. Du får också lära dig mer om hur det är att leva ute i byar i deltat långt från civilisationen.

Sen eftermiddag anländer du till den lilla fiskebyn Mila 23, där middag och genuint boende väntar.

Fågellivet i Donaudeltat är enastående
Du ser mängder av olika näckrosor under vistelsen i Donaudeltat

Dag 6 Kanotfärd och åter till fastlandet

Sista dagen i deltat. Du får återigen färdas i en kanot genom smala flodarmar och tar del av den storslagna naturen. Efter lunch går färden vidare västerut genom deltat till områdets största stad, Tulcea, och vidare till en mindre by där ett genuint boende väntar. Här får du lite egentid att samla tankarna och intrycken efter besöket i Donaudeltat.

Resa Rumänien halsfågel

Dag 7 Kloster och besök på vingård

På förmiddagen får du träffa nunnorna på klostret Celic Dere och förstå mer av deras liv. Du besöker även regionens enda bevarade väderkvarn som är belägen i anslutning till klostret. Efter lunch väntar ett väldigt intressant och inspirarende besök på en traditionell vingård där all produktion görs med hänsyn till miljön. Metoderna är desamma som använts under hundratals år. Smaka på naturvinet och följ med på en intressant rundvandring på vingården.

Sen eftermiddag återvänder du till ditt boende utanför Tulcea.

Du träffar nunnor på ett kloster utanför Tulcea
LaSapata naturligt vin Tulcea.jpg

Dag 8 Mot Moldavien

Med bil norrut till Iași. Staden är den viktigaste politiska, ekonomiska och kulturella platsen i provinsen Moldavien samt en av de äldsta städerna i Rumänien. Beläget i den nordöstra delen av landet var Iasi under många århundraden korsningen för de viktigaste kommersiella vägarna som förbinder Polen, Ungern, Ryssland och Konstantinopel. Här väntar en kortare guidad tur på eftermiddagen, därefter egentid i staden.

Kulturpalatset i staden Iasi

Dag 9 Kloster och byar i Bukovina

Resan fortsätter genom fantastisk natur in i den historiska regionen Bukovina. Området ligger norr om Karpaterna på gränsen till dagens Ukraina. Regionen är en av Rumäniens mest traditionella och religiösa. Bukovina är berömt för sin vackra natur samt framförallt för sina vackra och välbevarade kloster. Flera av dessa kloster finns med på UNESCOs världsarvslista och byggdes redan på 1300- och 1400-talen. Det som gör de så unika är fasadernas fresker (målningar) som klarat av väder och vind under alla dessa år. Bukovina bjuder också på pittoreska byar, intressant mat och vackert hantverk.

Första stoppet är Suceava, huvudstaden i Moldavien åren 1388-1565, som anses vara själva porten till Bukovina. Här väntar bland annat ett besök vid stadens stora fort, som byggdes på 1300-talet för att stå emot det hotfulla Ottomanska rikets framfart.

Därefter går resan vidare norrut för ett besök på klostret Dragomirna. Det är en speciell plats, långt från civilisationen. Klostret är byggt helt i sten och uppfördes under tidigt 1600-tal. I närheten finns även en vacker träkyrka som du kan promenera till. Eftermiddagen är fri för egna upptåg. Övernattning sker på ett charmigt pensionat ett stenkast från Dragomirna.

Du bor i närheten av klostret Dragomirna
Bukovinas fantastiska landskap

Dag 10 Keramik och bevarad kultur

Idag fortsätter resan genom Bukovina och slutmålet för dagen är det fantastiska klostret Putna. På vägen blir det ett besök i den charmiga byn Marginea där du får fördjupad kunskap om hur lera blir till konst under ett besök i en keramikverkstad. Marginea är en av många byar i Bukovina där hantverkare fört vidare gammal kunskap från en generation till nästa. Området är känd för sin svarta keramik och dess uråldriga bränningsteknik som använts sedan 1500-talet. Du får vara med på en workshop och lära dig mer om de olika delarna i den traditionella processen.

Väl framme i Putna får du ta del av ännu ett makalöst kloster. Putna är en av landets viktigaste kulturella, religiösa och konstnärliga platser. Klostret är som många andra kloster i Bukovina uppfört av Stefan den store (Stefan III av Moldavien) som styrde furstendömet Moldavien under åren 1457-1504. Idag är räknas Putna även som en viktig pilgrimsplats då Stefan den stores grav finns i klostret. Det finns även ett intressant och välskött museum i närheten som är väl värt ett besök.

Någon kilometer från klostret finns ytterligare en helig plats som du besöker. Det är en liten bostad som munken Daniil skapade i en klippa. Här levde han i isolering större delen av sitt liv.

Du besöker en keramiker i Marginea
Du bor två nätter i anslutning till klostret i Putna
Resa Rumänien grotta munk.jpg

Dag 11 Världsarv, ånglok och äggmuseum

Efter en kort resa till byn Argel är det dags att kliva på ett gammalt tåg som än idag drivs av ett 100 år gammalt ånglok. Resan tar ungefär en timme och avslutas i staden Moldovita där ett besök i det berömda målade Moldovitaklostret väntar.

Därefter besöker du ett unikt äggmuseum. Av alla gamla religiösa traditioner i Bukovina är detta en av de mest intressanta. Under hundratals år har ägg målats till påsk runt om i Bukovina. De gamla metoderna och verktygen har gått i arv från generation till generation och än idag finns det mästare som utför arbetet enligt konstens alla regler och ställer ut sina konstverk runt om i världen. På museet finns över 11 000 ägg och en del är över 100 år gamla.

Efter ett eftermiddagsbesök på klostret i Sucevita avslutas dagen med en lättare vandring tillbaka till ditt boende i Putna.

Klostret i Moldovita är ett av flera världsarv i Bukovina
Vackert målade ägg i Bukovina
Du åker tåg en kortare sträcka i Bukovina

Dag 12 Trähus och kyrkor i Maramures

Dagen inleds med ett besök i klostret Voronet som tillsammans med många andra målade kloster och kyrkor i Bukovina skyddas av UNESCO. Voronet uppfördes av Stefan den Store i slutet av 1400-talet och har områdets mest kända väggmålning, Domedagsfresken. Den sägs vara en kopia av målningen i Sixstinska kapellet och breder ut sig över hela den västra väggen. Beundra målningen och den starka blå färgen som kallas voronetblå.

Du lämnar Bukovina bakom dig och färdas nu in i regionen Maramures, belägen i nordvästra Rumänien på gränsen till Ukraina. Precis som Bukovina är Maramures en väldigt religiös och traditionell del av Rumänien. Här har byborna sett till att bevara byarnas gamla utseende samt fört vidare kunskap och traditioner från genration till generation. Maramures brukar ofta kallas "träets land" till följd av den fantastiska träarkitektur som finns över hela regionen. Många byar domineras fortfarande av träkyrkor, trähus och massiva portar i trä, ofta utsmyckade med skickligt träsnideri.

Du besöker byarna Moisei och Leud som båda har UNESCO-listade kyrkor och monument från 1300-talet. I kyrkan i Leud, den äldsta i Maramures, har man funnit de äldst bevarade texterna på rumänska. Dagens sista besök görs i ett litet etnografiskt museum som tidigare var ett vanligt hushåll i byn Pleş.

Middag intas i ett gammalt traditionellt trähus i byn Breb där du bor de närmaste två nätterna.

Domedagsfresken på klostret i Voronet
Du besöker många charmiga byar i norra Rumänien
I Maramures besöker du träkyrkor från 1300-talet

Dag 13 Bevarade byar och träsnideri

Breb och de omgivande byarna är några av de bäst bevarade byarna i Maramures. Här har de flesta familjer ett litet eget fält där de odlar och många bor i gamla trähus. Tempot är lugnt och gästvänligheten stor. Med häst och vagn färdas du genom Breb och upptäcker omgivningarna. Du promenerar genom små charmiga byar i området, besöker familjer samt tar del av bevarade kunskaper och hantverkstekniker. En lokal träsnidare visar stolt upp sina färdigheter och berättar om hur arbetet går till.

På eftermiddagen bestämmer du själv över din tid. Varför inte ge dig av på en kort vandring över de intilliggande kullarna. På kvällen får du lära dig mer om det lokala köket då du hjälper till med tillagningen av middagen.

Resan går genom Maramures härliga landskap
Du besöker träsnidare under din resa i Rumänien

Dag 14 Săpânța – den glada kyrkogården

Du lämnar Breb och tar sikte på staden Sighetu Marmației, belägen på gränsen till Ukraina. Staden, som även kallas Sighet, är en en av de viktigaste städerna i Maramures. Staden är mest känd för att ha varit platsen dit många "klassfiender" deporterades under åren med kommunismen. Det en gång så fruktade fängelset är numera ett museum, som du givetvis besöker.

Dagens höjdpunkt blir nog besöket på "den glada kyrkogården" Săpânța belägen vid klostret Peri strax utanför Sighetu Marmației. Kyrkogården är helt unik då den domineras av höga träkors i ek som placerats vid varje grav. Träkorsen är vackert utsmyckade hantverk med karvade bilder från den avlidnes liv. Det finns också en inristad text på varje träkors som beskriver den avlidne personen på ett fyndigt sätt. Både de fina sidorna och personens brister tas upp.

Därefter går resan vidare till Cluj-Napoca, Transsylvanians huvudstad och landets näst största stad. På kvällen sker en avslutningsmiddag med gruppen.

Sapanta, den glada kyrkogården, är en av resans höjdpunkter

Dag 15 Resan avslutas i Cluj-Napoca

Resan avslutas i Cluj-Napoca dag 15.

Om du har tid rekommenderar vi att du förlänger din resa med ytterligare några dagar i Transsylvanien.

Resan avslutas i Rumäniens näst största stad, Cluj-Napoca
Reseledare
Lucian Clinciu
Lucian Clinciu

Lucian är född 1971 och uppvuxen i de transsylvanska bergsområdena. Han har varit professionell utövare inom ski-mountaineering och jobbar numera som tränare och guide. Han är gift och har en dotter. Han älskar att vara ute i naturen och hans största utmaning är att få fler att uppleva de rumänska bergen.

Dani
Dani

Dani är född 1982 och uppvuxen i Transsylvaniens bergsområden. Han är bergsguide och har under 20 års tid ägnat sig åt att upptäcka Rumäniens natur genom klättring, vandring och cykling. Hans senaste äventyr var att ensamsegla över Egeiska havet. Dani har en enkel livsfilosofi, ett varmt omtänksamt sätt och ett stort engagemang för hållbar turism i sitt hemland.

Övrig information om resan

Flyg

Det är både enkelt och prisvärt att flyga till Rumänien. Flygbiljetter tur/retur kostar runt 1500 - 2000 sek.

Som ett alternativ till flyg kan vi verkligen rekommendera att ta tåget till resan i Rumänien. Räkna med en kostnad på cirka 4500 kr tur och retur. Vanligaste rutten går via Hamburg och Wien till Bukarest.

Boende

Du bor i noga utvalda pensionat som ofta är familjeägda. I Bucovina bor du två nätter i ett familjeboende.

Väljer du enkelrumstillägg får du enkelrum under 9 av resans 14 nätter.