Gradering
Aktiv
Resa med fysiskt krävande inslag
Dagar
14
Resedatum
Pris
26 500 kr
2024
29 september
- 12 oktober
Börjar:2024-09-29 i Bukarest.
Avslutas:2024-10-12 i Cluj-Napoca.
Reslängd:14 dagar
Deltagare:6 - 12
Lediga platser: Ja
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:26 500 kr
2025
18 maj
- 31 maj
Börjar:2025-05-18 i Bukarest.
Avslutas:2025-05-31 i Cluj-Napoca.
Reslängd:14 dagar
Deltagare:6 - 12
Lediga platser: Ja
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:Ring för pris
Boka-tidigt-rabatt:- 700 kr

En resa där vacker vandring och Transsylvaniens unika kultur står i fokus. Under vandringen besöker du välbevarade byar och tar del av lokala seder och bruk. Stigarna leder dig genom djupa skogar, upp bland bergen, förbi kloster, vattenfall och grottor. Du utforskar världsarvet Sighisoara, bor hos en familj i bergen, vandrar till Drakulas slott, övernattar i gamla saxiska byar och njuter av den lokala maten. Resan innehåller även besök i större, modernare städer som Bukarest och Cluj-Napoca, där resan avslutas.

Resedetaljer

DagProgram
1 Samling i Bukarest
2 Mot Transsylvanien
3 Till bergsbyn Magura
4 Vandring till Drakulas slott
5 Vandring i nationalparken Piatra Craiului
6-7 Strövtåg mellan saxiska byar
8 Världsarvet Sighisoara
9-10 Vandring i Apusenibergen
11 Familjeboende och Rametklostret
12 Förbi grottor och vattenfall
13 Saltgruva och Cluj-Napoca
14 Resan avslutas
Vad ingår i resan?

  • Kvalificerad reseledning
  • Informationspaket med utvald litteratur och karta
  • Samtliga transporter under resan
  • Inrikes flygplatsskatt och samtliga obligatoriska avgifter
  • Del i dubbelrum eller annan inkvartering under resan (enklare boenden i bergen där enkelrum inte alltid kan ges)
  • Mat under vistelsen i bergen och under vandringarna (7 dagar)
  • Samtliga utflykter, inträden och aktiviteter som anges i resplanen (Draculas slott, museum under rundturerna mm)
  • Rundturer i Bukarest, Brasov, Sighisoara och Sibiu.
  • Entréavgifter till de nationalparker du vandrar genom
  • Lokala guider och tolkar enligt resplan
  • Samtliga formella tillstånd
  • Dricks till lokala guider, tolkar och chaufförer vid aktiviteter enligt resplan
Vad ingår inte i resan?

  • Internationellt flyg till/från resmålet
  • Måltider som ej nämns ovan
  • Utflykter och aktiviteter utanför resplanen
Resplan dag för dag
Vandring i Transsylvanien

Dag 1 Samling i Bukarest

Samling på vårt mysiga hotell i Bukarest. Den rumänska huvudstaden är dynamisk och energisk, men samtidigt charmerande. Du besöker främst på den gamla delen av staden, med sina historiska byggnader, parker, museum och ortodoxa kyrkor från 1700-talet. Kommunismen förändrade staden och det mest absurda minnet från den tiden är det gigantiska Parlamentspalatset (uppfört av diktatorn Ceaușescu), världens näst största administrativa byggnad efter Pentagon i USA.

På kvällen väntar välkomstmiddag på en gammal klassisk restaurang, och du övernattar på ett mysigt familjeägt pensionat.

Du får en intressant rundtur i Bukarest historiska kvarter
Välkomstmiddag på kvällen

Dag 2 Mot Transsylvanien

Dagen inleds med en rundtur i Bukarest där du får se några av stadens viktigaste historiska platser. Efter lunch går färden vidare med tåg (4 timmar) till den vackra staden Brasov som blir första anhalt i området Transsylvanien. Du checkar in på ett pensionat i den gamla stadskärnan. Staden grundades redan på 1200-talet och många byggnader är ytterst välbevarade.

Brasov är en av de vackraste städerna i Transsylvanien

Dag 3 Till bergsbyn Magura

Efter frukost väntar en rundtur i Brasov där du bland annat får beskåda den gamla ringmuren. Därefter går resan vidare mot den oerhört vackra bosättningen Magura belägen på 1000 meters höjd i Karpaterna. Här känns det som att tiden har stått stilla. Hus byggda i sten och trä ligger utspridda mellan kullar, betesmarker och slåtterängar, och i bakgrunden reser sig bergstopparna i nationalparken Piatra Craiului. Gör en kort vandring i de vackra omgivningarna eller besök någon av de närliggande grottorna.

Byn Magura

Dag 4 Vandring till Drakulas slott

Första vandringsdagen bjuder på väldigt fin vandring. Från byn Magura går du genom en grön dal med spridda traditionella hus, upp över kullar och mindre berg, ner genom lövskog till slottet Bran, även känt som Drakulas slott. Här väntar givetvis en rundtur samt en rejäl paus för mat och förfriskningar. Slottet är mycket välbevarat och var under en period hem till drottning Marie av Rumänien.

På eftermiddagen tar du dig tillbaka till Magura och vandringen är nu något tuffare. Under en halv timme går stigen ganska brant uppför, men övergår i lättare vandring i mer blandad terräng (3 timmar). Utsikten är imponerande med alla omgivande berg, kullar och dalar. Vila vid ankomst till ditt pensionat i Magura. Kanske hör du vargarna yla när mörkret lagt sig.

Lucian pausar ofta under vandringen och berättar om omgivningen
Du vandrar till slottet Bran, även känt som Drakulas slott

Dag 5 Vandring i nationalparken Piatra Craiului

Dagens vandring (ca 6 timmar) går från Magura genom nationalparken Piatra Craiului till byn Zarnesti där övernattning i en eko-lodge väntar. Även om vandring står i fokus så får du även möjlighet att ta del av lokala traditioner och legender. Lunch intas vid en vacker bosättning vid namn Curmatura. På eftermiddagen går vandringen förbi ett av områdets heligaste platser, klostret Coltul Chiliilor. Träffa munkarna och beundra byggnaden och den dramatiska omgivningen. Munkarna visar också upp en grotta där de går för böner och meditation.

Sista biten ner till byn Zarnesti är lätt vandring, men mycket vacker. Du ser kullar och berg vid horisonten. Kanske får du syn på bergsgetter, träffar du på vildhästar eller möter någon av traktens fåraherdar.

Du träffar munkar vid kostret Coltul Chiliilor
Vackert avslut på vandringen

Dag 6-7 Strövtåg mellan saxiska byar

Resan fortsätter med minibuss i riktning mot den saxiska byn Crit. Det blir flera stop på vägen, bland annat i byn Ohaba där du besöker en vattendriven kvarn som fortfarande är i bruk. Under dag 6 vandrar du mellan några olika saxiska byar. Vandringen är mycket lätt. Du får möjlighet att se hur lokalbefolkningen lever i den här delen av Transsylvanien. Du övernattar i ett charmigt hus i byn Crit. Även dag 7 bjuder på enklare vandring med många kulturella inslag. Det bjuds på en del intressanta aktiviteter och du får träffa bybor som jobbar med att återinföra det saxiska levnadssättet i området. Du övernattar i byn Saschiz som är en del av ett Natura 2000-område. Några av byns byggnader samt dess Lutherska kyrka klassas dessutom som ett världsarv av UNESCO. Saxiska byar etablerades på 1200-talet när kungen av Ungern bjöd in personer från Rhenlandet i nuvarande Tyskland att försvara imperiets östra flanker. Dessa nybyggare etablerade bondbyar spridda över Transsylvanien. Deras särpräglade kultur överlevde fram till mitten av 1980-talet då en halv miljon saxare lämnade Rumänien för Västtyskland.

Lätt vandring mellan saxiska byar
Du bor två nätter i saxiska byar

Dag 8 Världsarvet Sighisoara

Under förmiddagen besöker du Sighisoara, av många ansedd som den allra vackraste saxiska staden i Transsylvanien. Det är en väldigt välbevarad medeltida stad där den gamla historiska kärnan är klassad som världsarv av UNESCO. Här föddes Vlad Dracula, furste av Valakiet på 1400-talet, som var inspirationen till Bram Stokers roman Dracula. Du får följa med på en intressant rundvandring och får även egen tid för att utforska staden.

Efter lunch går resan vidare till staden Sibiu där det blir en kortare rundtur. Staden var Europas kulturhuvudstad 2007 och har mycket att erbjuda. Lägg märke till de gamla husens vädringsfönster som ser ut som ögon mot det roströda teglet.

Utforska världsarvet Sighisoara
Utsikt under rundturen i Sighisoara

Dag 9-10 Vandring i Apusenibergen

Idag går resan vidare till staden Alba Iulia där du besöker stadens gamla fästning. Efter lunch vidare till det ortodoxa klostret Valea Manastirii som är startpunkten för tre dagars vandring i Apuseni-bergen. Denna del av västra Transsylvanien består av gammal kultur, fantastisk natur, gamla bergsbyar, vattenfall och grottor. Det finns gott om vilda djur i området och har du tur ser du spår efter björn, varg eller lo. Under vandringen får du fina naturupplevelser blandat med kulturella inslag och trevliga möten. Områdets lokala bergsbefolkning kallas för Moti. De är mästare i träsnideri är kända för sina stora träfat. Förr i tiden kommunicerade man med närliggande bosättningar genom att använda stora trähorn, bucium. Dessa horn tillverkas än idag. Dag 10 vandrar du (6-8 timmar) till två välbevarade bergsbyar i Apusenibergen. Du får ta del av gamla traditioner och levnadssätt. Beundra husen, ta del av deras dagliga sysslor och prova att blåsa i ett av trähornen. Vandringen går uppför till första byn och sedan är det varierad vandring till by nummer två. Sista delen är den vackraste då stigen går nedför genom tät skog till Manastirii dalen.

Vacker vandring i Apusenibergen
Möten under vandringen

Dag 11 Familjeboende och Rametklostret

Dag 11 vandrar du till det vackra Rametklostret på förmiddagen. Därefter går vandringen via en djup flodbädd och ett vattenfall till flera små bosättningar. Lunchen intas på traditionellt vis i lokalt hus i en liten bosättning. Här finns det gott om gamla timmerhus med halmtak. Efter lunch vandrar du till en by där du bor hos en familj. Hjälp till med middagen, utforska byn och lär dig mer om den lokala kulturen.

Rametklostret
Du bor hos en familj i en liten bergsby

Dag 12 Förbi grottor och vattenfall

Sista vandringsdagen passerar du skogar, odlade fält och genuina byar med halmtaksbeklädda timmerhus. Du ser vattenfall och beundrar den magiska Huda lui Papara-grottan. På eftermiddagen anländer till den charmiga byn Sub Piatra vackert belägen i en grönskande dal. Här väntar traditionell middag och övernattning på ett trivsamt pensionat.

Underbar vandring i orörda Apusenibergen
Du passerar ett vattenfall

Dag 13 Saltgruva och Cluj-Napoca

Du lämnar bergen bakom dig och åker vidare till staden Turda där du besöker en berömd saltgruva. Salt utvanns redan under antiken och gruvan har kontinuerligt producerade bordssalt från 1000-talet fram till 1932. Färden går vidare till Transsylvaniens inofficiella huvudstad, Cluj-Napoca. Staden har ett universitet, flera viktiga saxiska landmärken samt ett pulserande nattliv. Besök fransciskanska kloster, ta en tur till den botaniska trädgården och handla presenter.

Dag 14 Resan avslutas

Resan avslutas i Cluj-Napoca. Härifrån flyger du hem.

Reseledare
Lucian Clinciu
Lucian Clinciu

Lucian är född 1971 och uppvuxen i de transsylvanska bergsområdena. Han har varit professionell utövare inom ski-mountaineering och jobbar numera som tränare och guide. Han är gift och har en dotter. Han älskar att vara ute i naturen och hans största utmaning är att få fler att uppleva de rumänska bergen.

Dani
Dani

Dani är född 1982 och uppvuxen i Transsylvaniens bergsområden. Han är bergsguide och har under 20 års tid ägnat sig åt att upptäcka Rumäniens natur genom klättring, vandring och cykling. Hans senaste äventyr var att ensamsegla över Egeiska havet. Dani har en enkel livsfilosofi, ett varmt omtänksamt sätt och ett stort engagemang för hållbar turism i sitt hemland.

Övrig information om resan

Flyg

Vi kan verkligen rekommendera att ta tåget till resan i Transsylvanien. Räkna med en kostnad på cirka 4500 kr tur och retur. Vanligaste rutten går via Hamburg och Wien till Bukarest.

Det är både enkelt och prisvärt att flyga till Rumänien. Flygbiljetter tur/retur går att hitta från ca 1500 - 2000 sek om man är ute i god tid.

Boende

I de större städerna under resan bor du i charmiga hotell eller pensionat. Vi strävar efter att hitta boende med bra bekvämlighet men där du samtidigt får ett personligt bemötande av lokalbefolkningen.

Under vandringen bor du lite enklare men fortfarande bekvämt. Vi använder bergslodger eller gästhus med mycket charm.

OBS! Det är enbart möjligt att få enkelrum under 5-6 av nätterna under resan. Därav det låga priset för enkelrumstillägg.

Utrustning

Detta är förslag på packlista inför vandringen.

  • Ullunderställ för kalla kvällar och nätter
  • Vind- och vattentät jacka
  • Vandringskängor (helst vattentäta) - samt ett par sandaler
  • Ullsockor för vandring och kalla golv
  • Vattenflaska eller vätskesystem (t.ex. camel bak).
  • Vattenreningstabletter (under vandringarna använder vi vatten från naturliga källor. Vattnet är rent, men känner du osäkerhet inför detta, ta då med vattenreningstabletter).
  • Pannlampa med extra batterier (mycket viktigt)
  • Mössa + vantar
  • Fleece
  • Kläder - undvik bomull under vandringen. Merinoull och syntetmaterial är att föredra.
  • Mediciner - alvedon, skavsårsplåster
  • Necessär - tvål, schampo etc.
  • Toalettpapper - en rulle kan vara bra att ha med sig
  • Resehandduk
  • Dagsryggsäck, ca 35 liter (som du bär under vandringen med kamera, vatten, kläder, snacks mm)
  • Ryggsäck eller duffel som resväska. Välj själv, men undvik hård resväska.
  • Långa och korta byxor för resa och vandring.
  • Vandringsstavar - inget måste. Gillar du att vandra med stavar så ta med ett par.