Gradering
Lugnare
Resa utan större fysisk aktivitet
Dagar
18
Resedatum
Pris
27 200 kr
2024
13 september
- 30 september
Bekräftad
Börjar:2024-09-13 i Pristina.
Avslutas:2024-09-30 i Skopje.
Reslängd:18 dagar
Deltagare:6 - 12
Lediga platser: Ja
Bekräftad:Ja, du kan boka ditt flyg
Pris:27 200 kr

Följ med till ett av Europas mest spännande hörn. På den här resan får du upptäcka Kosovo, Albanien och Nordmakedonien. Möt en region fylld av uråldriga traditioner, fascinerande historia, spännande matkultur, vacker arkitektur och storslagen natur. Du besöker fem världsarv, bor hos en familj i en bergsby, besöker tre vingårdar, lär dig laga till lokala läckerheter, går vilse i gamla ottomanska städer och åker båt på Komansjön. Under resan får du ta del av den genuina gästfriheten och överallt möter du människor som delar med sig av berättelser från kommunisttiden.

Resedetaljer

DagProgram
1-2 Världsarv och grottor i Pristina
3-4 Familjeboende, kloster och vinprovning
5-6 Albanska alperna
7-8 Komansjön, Tirana och besök på vingård
9-10 Världsarvet Berat
11-12 Gjirokastra och matlagning
13-14 Voskopoja och varma källor
15-16 Ohrid – Nordmakedoniens pärla
17-18 Avslutning i Skopje
Vad ingår i resan?

 • Kvalificerad reseledning
 • Informationspaket med utvald litteratur och karta
 • Samtliga transporter under resan
 • Inrikes flygplatsskatt och samtliga obligatoriska avgifter
 • Del i dubbelrum eller annan inkvartering under resan (enklare boenden i bergen samt vid familjeboendet där enkelrum inte alltid kan ges)
 • Frukost alla dagar, 9 luncher och 6 middagar
 • Samtliga utflykter, inträden och aktiviteter som anges i resplanen (museum, slott, grottor, varma källor, kloster mm)
 • Rundturer i Pristina, Prizren, Tirana, Ohrid och Skopje.
 • Vinprovning på tre olika vingårdar, en i varje land
 • Båttur på Komansjön
 • Matlagning med familjer i Albanien och Makedonien
 • Lokala guider och tolkar enligt resplan
 • Samtliga formella tillstånd
 • Dricks till lokala guider, tolkar och chaufförer vid aktiviteter enligt resplan
Vad ingår inte i resan?

 • Internationellt flyg till/från resmålet
 • Måltider som ej nämns ovan
 • Utflykter och aktiviteter utanför resplanen
Resplan dag för dag
Kosovo, Albanien och Makedonien.png

Dag 1-2 Världsarv och grottor i Pristina

Samling i Kosovos huvudstad Pristina. Upptäck staden med dess många moskéer, katedraler och marknader, samt besök Gracanicaklostret som är erkänt som världsarv av UNESCO. Beundra klostrets vackra helgonbilder och prata med nunnorna. Du hinner även med ett besök till marmorgrottan vid staden Gadime.

Världsarvet Gracanica strax utanför Pristina.jpeg

Dag 3-4 Familjeboende, kloster och vinprovning

Du lämnar Pristina och tar sikte på den gamla ottomanska staden Prizren, vackert belägen vid en flod och omgiven av berg. Besök kyrkor och moskéer, beundra konstnärer som gör filigransmycken och prova vin på en vingård i regionen Rahovec. Middag och övernattning hos en familj i en bergsby. Här bor du två nätter. Dag 4 besöker du världsarvet Decaniklostret. Förutom den fantastiska inredningen kan du köpa vin, honung och ost som producerats av klostrets munkar. På eftermiddagen vandrar du bland får och herdar i Gjeravicadalen och kvällen vigs åt traditionell musik och dans i ett av de gamla tornhusen i sten.

Prizren

Dag 5-6 Albanska alperna

Resan fortsätter till Gjakova med anor från osmanska riket. Staden har Kosovos äldsta basar och är känd för sina guldförgyllda bröllopskläder. I en av butikerna får du lära dig hur kläderna sys upp. Gjakova har många förstklassiga hantverksbutiker som du får gott om tid att utforska. På eftermiddagen anländer du till ditt boende i den pittoreska bergsbyn Valbona. Dag 6 utforskar du den charmiga bergsbyn Kukaj, besöker en gammal vattenkvarn, och njuter av storslagen natur i Valbonadalen, en av de vackraste dalarna i de Albanska alperna.

Valbona

Dag 7-8 Komansjön, Tirana och besök på vingård

Kort resa till Komansjön där en naturskön båttur väntar. Njut av omgivningens branta klippor och frodiga grönska. Efter lunch anländer du till staden Shkodër där du strosar bland katedraler och moskéer. Ankomst till Tirana på kvällen. Dag 8 utforskar du huvudstaden på egen hand. Efter lunch besöker du en familj på en vingård. Givetvis bjuds du på mat och vin efter rundvisningen.

Bro från 1700-talet nära Shkoder

Dag 9-10 Världsarvet Berat

Du anländer till världsarvet Berat på förmiddagen efter en vacker resa förbi kullar täckta av olivträd. Besök ”Vita moskéen”, kyrkor och Goricabron och insup atmosfären medan du kryssar fram i stadens labyrint av gator. Vid dagens slut kommer du förstå varför staden kallas "de tusen fönsternas stad". Dag 10 har du mer tid att utforska Berat på egen hand och du gör dessutom en utflykt till byn Bogove där en familj lär dig göra burek. Givetvis bjuds du på hemmagjort vin och raki till maten.

Du besöker flera städer med slingrande gränder

Dag 11-12 Gjirokastra och matlagning

Resan fortsätter genom små byar, via ett stopp vid det 800 år gamla Ardenicaklostret, till världsarvet Gjirokastra. Du besöker slottet, ottomanska tornhus, gamla trähus och marknader. Dag 12 besöker du en familj på den albanska landsbygden där du lagar till traditionella maträtter med tre generationers kvinnor. Smaka på lokal ost och lyssna på farfars gamla kommunisthistorier. Vill du inte vara med och laga mat kan du göra en lättare vandring till en 400-år gammal kyrka. Dagen avslutas med ett fascinerande besök i en bunker från kommunisteran.

Njut av maten

Dag 13-14 Voskopoja och varma källor

På vägen till byn Voskopoja stannar du till vid varma källor i Benje. Här finns två naturliga pooler som är kända för sina helande egenskaper. På eftermiddagen strosar du runt på Voskopojas kullerstensgator. Dag 14 får du tid att utforska byns gamla stenkyrkor. Byn var tidigare ett religiöst center och här vimlar det av gamla spännande kyrkor och kapell. Glöm inte att ta med ficklampa! På eftermiddagen besöker du ett ölbryggeri i den gemytliga staden Korca, som går under namnet "Lilla Paris". Bryggeriet är Albaniens äldsta.

Historiska Kruja med sin charm och dramatiska placering

Dag 15-16 Ohrid – Nordmakedoniens pärla

Du lämnar Albanien och tar sikte på Nordmakedonien och världsarvet Ohrid, vackert belägen vid Ohridsjöns sluttningar. Promenera till kyrkan St. Johannes vid Kaneo belägen dramtiskt på en klippa och titta in hos en pärlmakare för att beundra den unika Ohridpärlan. Du besöker också en gammal hellenistisk teater samt lär dig hur man tillverkar handgjort papper i Sankt Sophia kyrkan. Dag 16 väntar matlagning hos en familj på den nordmakedonska landsbygden. Gästvänligheten är omöjlig att stå emot. Det blir också ett besök vid Saint Naum klostret innan du återvänder till Ohrid.

Kyrkomålningar i Ohrid

Dag 17-18 Avslutning i Skopje

Det blir ett stopp i staden Bitola samt vid en vingård på vägen till Nordmakedoniens huvudstad Skopje. På vingården visas du runt samt provar vin och ost. Väl framme i Skopje besöker du Moder Teresas minneshus och utforskar staden. Här avslutas resan dag 18.

Du besöker tre vingårdar under resan
Reseledare
Geri Cakoni
Geri Cakoni

Född 1987 och uppvuxen i Shijak, en liten stad i Durres. Han har en examen i ekonomi i Genova och har rest över hela världen. Han är en professionell vandringsguide, en kännare av ”Raki” och lokal mat från Balkanregionen och en amatörgardist.

Migen Avdullaj
Migen Avdullaj

Migen har guidat runt om på Balkan i över 10 år. Han är en vänlig, anpassningsbar och lättsam person. Migen är utbildad grafisk designer men jobbar mest som översättare samt som radiovärd för två olika radioprogram. Räkna med många leenden och intressanta berättelser under resan.

Övrig information om resan

Flyg

Flygbiljetter tur och retur går att hitta från 1500 kr. Du flyger till Pristina och hem från Skopje.

Det går utmärkt att ta tåget till resan, antingen tur och retur eller en väg. Det är ett fantastiskt trevligt äventyr. Kontakta oss så hjälper vi er med detta.

Boende

Enkelrum kan erbjudas för 12 av resans 17 nätter.