En resa till Rumänien erbjuder både kultur, natur och motion. I de djupa och orörda skogarna finns ett djurliv som få andra länder i Europa kan mäta dig med. De urgamla vandringsstigarna passerar kloster, grottor och byar där tiden har stått stilla. Det vimlar av städer med gammal kultur, unika matupplevelser och medeltidsslott vars torn girigt sträcker sig mot himmelen. Följ med på en resa till Rumänien med Läs & Res. Med oss kommer du närmare!

Det fantastiska Donaudeltat
Läs mer om resan
Donaudeltat & Karpaternas kulturarv

Donaudeltat & Karpaternas kulturarv

Juni, augusti, september

Unik natur, medeltida byar och bevarat kulturlandskap

15 dagar
Vacker vandring i Apusenibergen
Läs mer om resan
Vandring i Transsylvanien

Vandring i Transsylvanien

Maj, september

Genom orörd natur och bevarad kultur

14 dagar
Fakta och restips

Klimat och väder

Maxtemperatur Bukarest

Nederbörd Bukarest (mm)

Rumänien är ett relativt stort land beläget i forna Östeuropa med en kort kust mot Svarta havet. Landets klimat är kontinentalt tempererat med varma somrar och kalla vintrar. Det kan också vara stora skillnader mellan temperaturer i bergen och de på låglandet. Bästa tid att besöka Rumänien är under månaderna april – oktober då temperaturen är behaglig, runt 15–25 grader. Det är också då vi har våra resor till Rumänien.

Var beredd på att det kan vara rätt stora och plötsliga väderomslag i bergen så det är bra att ha fler lager och regnjacka i dagsryggsäcken.

Valuta och priser

Valutan i Rumänien heter lei och förkortas RON. Det finns gott om uttagsautomater över hela landet. Enklast är att ta ut rumänska lei i automater på plats, alternativt växla till lokal valuta på hotellet. Det är fortfarande vanligt med kontant betalning i mindre byar och på landsbygden, men på de flesta hotell, restauranger och större butiker kan du betala med kort.

Prisnivån i Rumänien är långt under den svenska nivån. Räkna med att spendera runt 200 kr på mat under en dag.

Vaccinationer och hälsa

Officiellt krävs inga vaccinationer för din resa till Rumänien, men det är bra att se över sitt grundskydd – polio, difteri och stelkramp kan behöva kompletteras. Kontakta din vårdcentral eller en vaccinationscentral för uppdaterad information och professionell vägledning. Var uppmärksam för gatuhundar i Bukarest samt hundar i bergen då rabies finns i landet (om dock väldigt ovanligt).

Pass och visum

Svenska medborgare behöver inte visum till Rumänien för vistelser under 90 dagar. Rumänien är med i EU sedan 2007, men de är inte med i Schengensamarbetet, så vid inresa krävs giltigt pass. Det räcker alltså inte med ID-kort. Se till att ditt pass är giltigt minst sex månader efter resans avslut. Passet måste vara helt samt ha minst två tomma sidor.

Språk

Rumänska är modersmål för 91% av landets innevånare. Utöver detta finns det många språk för minoriteter; romani, ungerska, tyska, ukrainska, ryska, turkiska mm. En stor del av landet unga befolkning behärskar engelska medan det är relativt ovanligt bland folk över 50 år.

Lär dig gärna åtminstone ett par ord och några fraser på rumänska. Detta kommer uppskattas och du får lättare kontakt med lokalbefolkningen.

Religion och folkgrupper

Rumänien är en sekulär stat. Men landet anses vara det mest religiösa landet i Europa och den stora majoriteten tillhör någon gren av kristendomen. Ungefär 80% säger sig vara anhängare av den ortodoxa kyrkan (östortodoxa kyrkan) medan 5% är katoliker och 5% protestanter. De allra flesta katoliker och protestanter stöter man på i Transsylvanien.

Förutom rumäner, som utgör 90% av befolkningen, finns det två framträdande minoriteter i landet. Ungrare (6%) och romer (3%) kommer du garanterat få träffa under en resa med oss till Rumänien. Båda dessa folkgrupper finns på många platser i Transsylvanien.

Mat och dryck

Det rumänska köket är influerat av det osmanska riket, men har även influenser från det tyska köket, serbiska köket och det ungerska köket. En traditionell måltid i Rumänien börjar med en soppa, ofta den rumänska soppan ciorbă. Maten är ofta köttbaserad, med potatis och grönsaker. Nationalrätten sarmale påminner mycket om klassiska kåldolmar till utseendet. De innehåller kål, fläsk och kryddigt ris. Mămăligă är en pudding som görs på majsmjöl och påminner mycket om polenta. Det finns många klassika efterrätter, men papanaşi hittar du överallt. Det är friterade degbollar som är fyllda med sötad kvarg, sylt och grädde.

Tuica, Rumäniens nationaldryck, är en stark konjak tillverkat av jästa plommon. En betydligt starkare variant är spritdrycken pálinka. Du kommer bli bjuden på den vid flera tillfällen när du anländer till ett boende eller blir inbjuden som gäst. Rumäniens vin håller god kvalitet och landet är den femte största vinproducenten i Europa.

Tid

Rumänien ligger en timme före Sverige. Detta gäller sommar- och vintertid.

El och internet

I Rumänien används 230 V och kontakterna är av europeisk standard, samma typ som i Sverige. De flesta hotell har internetanslutning och de flesta restauranger och kaféer har WiFi.

Transport

Vi använder mestadels minibussar under våra resor i Rumänien. Vi åker också med tåg, men tågen är långsamma och nätverket begränsat.

Ta seden dit du kommer

Rumänien är ett väldigt religiöst land så det gäller att visa respekt och klä sig respektfullt vid besök av kyrkor och helgedomar.

Kulturella tips

Om du åker på en resa med oss till Rumänien så skickar vi ut ett informationspaket med bok, karta samt en litteraturlista med kulturella tips. Här kommer dock några smakprov:

  • Jacob beslutar sig för att älska – Catalin Dorian Florescu
  • Hjärtdjur – Herta Müller
  • Förlorad morgon – Gabriela Adamesteanu