Gradering
Lugnare
Resa utan större fysisk aktivitet
Dagar
13
Resedatum
Pris
26 900 kr
2024
20 augusti
- 1 september
Börjar:2024-08-20 i Tallinn.
Avslutas:2024-09-01 i Tallinn.
Reslängd:13 dagar
Deltagare:6 - 12
Lediga platser: Ja
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:26 900 kr

Estland och Lettland är så mycket mer än bara Riga och Tallinn. Upptäck Norra Baltikums levande landsbygd med sina många sjöar, bevarade skogar och byar där tiden stått stilla. Du besöker Aiboland, det vackra kustområdet där estlandssvensk kultur fortfarande lever kvar. I ländernas östra delar har unika kulturer vuxit fram och i Setomaa bjuds du på sång, matupplevelser och vinprovning. På vägen till Riga besöker du ett medeltida slott och på ön Kihnu får du bekanta dig med en kultur och ett hantverk som är skyddat av UNESCO. Du bor omväxlande på bevarade gårdar på landsbygden samt på charmiga hotell i städerna. Efter den här resan kommer förhoppningsvis din kunskap om våra grannar på andra sidan Östersjön ha fördjupats rejält.

Resedetaljer

DagProgram
1 Medeltidsstaden Tallin
2 Tallinns gamla stad och Estlands norra kust
3 Svensk historia vid Narva samt nunnekloster
4 Lökvägen, gammaltroende och Tartu
5 Nationalmuseum och kultur i Setomaa
6 Polyfonisk sång och vinprovning
7 Unik arkitektur och slottet Turaida
8 Riga – Nordens Paris
9 Längs Östersjön till ön Kihnu
10 Upptäck Kihnu
11 Aiboland
12 Arvo Pärt Centre
13 Resan avslutas i Tallinn
Vad ingår i resan?
  • Kvalificerad reseledning
  • Informationspaket med utvald litteratur och karta
  • Samtliga transporter under resan.
  • Del i dubbelrum eller annan inkvartering under resan
  • 12 frukostar, 5 luncher och 3 middagar
  • Samtliga utflykter, inträden och aktiviteter som anges i resplanen (museum, kyrkor, nationalparker, slott mm )
  • Rundturer i Tallinn, Riga, Pärnu mm.
  • Vinprovning
  • Lokala guider och tolkar enligt resplan
  • Samtliga formella tillstånd
  • Dricks till lokala guider, tolkar och chaufförer vid aktiviteter enligt resplan
Vad ingår inte i resan?
  • Tåg, flyg eller båt till/från resmålet
  • Måltider som ej nämns ovan
  • Utflykter och aktiviteter utanför resplanen
Resplan dag för dag
Norra Baltikum

Dag 1 Medeltidsstaden Tallin

Du möter gruppen och reseledaren på vårt mysiga hotell i Estlands huvudstad Tallinn. Efter en välkomstmiddag får du följa med på en kortare rundvandring i skymningen.

Tallinn är förmodligen Europas bäst bevarade medeltidsstad. Det är en speciell känsla att promenera fram på kullerstensgränderna i stadens gamla kvarter och beundra gamla torn, murar och färglada byggnader. Det finns gott om utsiktsplatser med fina vyer över staden och Finska viken.

Tallinn växte fram på 1200-talet och har under århundradena varit danska, tyska, ryska och svenska händer. Staden var i svensk besittning 1561-1721, kallades då Reval och var Sveriges tredje största stad. Under 1600-talet var hela Estland svenskt och den perioden går under benämningen "den goda svenska tiden". Gustav II Adolf, som hedras än idag, såg till så att de estniska småbönderna fick betydande förmåner. Skolor byggdes och en stor satsning på folkundervisning ledde till att de flesta estniska ungdomar kunde läsa i slutet av 1600-talet. Sverige har haft en betydande påverkan på den estländska kulturen, och under resan kommer du få se många exempel på hur detta. Höjdpunkten blir nog besöket i Aiboland (estlandssvenskarnas benämning på svenskbygderna i Estland) i slutet av resan.

Tallinn med sina medeltida murar och torn
Resan avslutas i Tallinn

Dag 2 Tallinns gamla stad och Estlands norra kust

Efter frukost är det dags för en rundtur i Tallinns gamla kvarter. Du passerar operan, rådhuset, parlamentsslottet och Tallinns domkyrka där bland annat fältherren Pontus De la Gardie ligger begravd. Från den enorma stadsmuren (2 km lång och med 26 torn) blickar du ut över den vackra stadskärnan. Rundvandringen avslutas med ett besök i S:t Mikaelskyrkan, en dold estlandssvensk pärla. Kyrkan, som under sovjettiden användes som idrottssal, har återinvigts och gudstjänster på svenska hålls varje söndag. Den svenska kyrkoherden berättar om kyrkans historia och du besöker det intressanta estlandssvenska museet i samma byggnader.

Efter lunch går resan vidare österut längs den nordliga kusten till Lahemaa, landets största och äldsta nationalpark. Det är ett enormt område som anses vara ett av norra Europas viktigaste naturområden. Här finns mäktiga tallskogar, vackra myrar, flyttblock från istiden, gamla gårdar djupt inne i skogen och bevarade fiskelägen vid den vackra kusten. I skogarna lever bland annat älg, vildsvin, brunbjörn, lodjur och räv.

Du besöker ett konstmuseum med den största privata samlingen i hela Estland. Dagen avslutas med ett besök vid den vackra halvön Käsmu vid Finska viken. Det vackra fiskeläget som är omnämnt i skrift redan 1453 kallar "kaptenernas by". Det var nämligen här som majoriteten av landets sjökaptener utbildades, och samtliga familjer i bygden hade minst en kapten i släkten. Runt 1920 var en tredjedel av landets fartyg registrerade just i Käsmu. Du utforskar byns fyr helt i trä från 1800-talet samt besöker det lilla sjöfartsmuséet.

Du bor två nätter vackert vid Estlands norra kust.

Härliga gränder i Tallinn
S:t Mikaelskyrkan i Tallinn
"Kaptenernas by" vid Finska viken

Dag 3 Svensk historia vid Narva samt nunnekloster

Idag besöker du Narva, nära den ryska gränsen. På 1600-talet var Narva gränsstaden mellan Sverige och Ryssland, som Sverige ville utveckla till en av sina regionala huvudstäder. Under militäringenjören och arkitekten Erik Dalberg ledning uppfördes sju bastioner som finns kvar än idag. Du besöker bastionerna samt Narvas borg. Det var även i Narva som Karl den XII segrade mot ryssarna år 1700 i ett av Sveriges största militära triumfer genom tiderna. Finns det tid över besöker vi även Narvas strand, Estlands längsta.

På eftermiddagen blir det ett besök vid Pühtitsaklostret, eller Gudsmoders Insomnadets nunnekloster som det egentligen heter. Här i de östra delarna av Estland där det ryskortodoxa arvet fortfarande är starkt. Klostret ligger i byn Kuremäe och är landets enda aktiva ortodoxa nunnekloster. Platsen där klostret nu ligger har historiskt varit en viktig offerplats för ester. Vattenkällan som det offrades till är idag känd för sina helande krafter. Här kan du fylla på din vattenflaska. När du passerar in i klosterområdet är det som att kliva in i en annan värld. En nunna visar dig runt och berättar om klostrets trädgårdar, odlingar och religiösa platser.

Åter till boendet vid kusten.

Mäktiga borgen i Narva
Nunneklostret i Kuremäe är en riktig höjdpunkt

Dag 4 Lökvägen, gammaltroende och Tartu

Resan fortsätter söderut längs med sjön Peipus strand, Europas femte största sjö. Du passerar byar med trähus och kyrkor. Nu färdas du på den så kallade "lökvägen" och här kallas befolkningen för "gammaltroende". De tillhör en religiös minoritet som utövar en gammal form av av rysk-ortodox kristendom med ritualer som existerade innan kyrkan genomförde reformer på 1600-talet. Efter reformerna vägrade en grupp troende att underkasta sig den nya kyrkoordningen vilket ledde till att de förföljdes. Runt 30 000 gammaltroende ryssar flydde och fick tillstånd att slå sig ner vid Peipus västra stränder. Befolkningen anses som hårt arbetande, duktiga fiskare och sen så odlar de väldigt mycket lök. Därav namnet lökvägen.

I de små genuina byarna Kolkja och Varnja får lära dig om de gammaltroendes kultur och religion. Det finns gott om regler som lever kvar. Bland annat bör man be flera gånger om dagen och de flesta dagar på året har speciella matregler kring vad man får och inte får äta. Överallt ser du lök i alla dess former. Du besöker ett museum, ett fantastiskt galleri samt ett hus fullt med samovarer.

På eftermiddagen anländer du till staden Tartu, som utsetts till Europas kulturhuvudstad 2024. Du får eftermiddagen och kvällen fri till egna aktiviteter. Övernattning i Tartu.

Du reser längs "lökvägen" vid Peipus strand
Resa Estland Voronja Varnja
012A7121_
Tartu, Europas kulturhuvudstad 2024

Dag 5 Nationalmuseum och kultur i Setomaa

Dagen inleds med ett besök på Estlands nationalmuseum. Detta museum bla bla. Besök gärna universitetet som grundades av Gustaf II Adolf 1632. Universitetet var Sveriges andra i ordningen efter Uppsala. På den tiden kallades Tartu för Dorpat och var en del av svenska Livland. Lunch på egen hand.

På eftermiddagen beger vi oss mot området Setomaa som är beläget i landets sydostligaste del, på gränsen mot Ryssland. Här dominerar setofolket som har sina egna traditioner och talar en dialekt av sydestniska. Du bor två nätter i ett gammalt hus inrett i traditionell Setomaa-stil. Under vistelsen här får du ta del av den speciella kulturen och maten.

Resa Estland nationalmuseet i Tartu
Området Setomaa på gränsen till Ryssland har en särpräglad kultur
Mysigt boende i Setomaa

Dag 6 Polyfonisk sång och vinprovning

Du besöker en gammal gård där du får ta del av gamla traditioner och se hur folk i Seto har levt under århundraden. Du får ta del av historier och polyfonisk sång. Förutom sången är Seto regionen känd för sin dans. Nästan varje by har sin egen tsura (ung man), som vet hur man får igång en fest med sitt dragspel. De traditionella Seto-folkdräkterna är särskilt iögonfallande, särskilt kvinnornas silversmycken.

Du besöker även ett litet kapell från 1784. Här välkomnas du av en gammal kvinna som sköter om kapellet. Under andra världskriget träffades kapellet av en missil, som nu kan beskådas i kapellet.

Efter en traditionell lunch på ett charmig restaurang i Setomaa så går färden vidare till en lokal ekologisk vingård som ägs av Maris och Mati. De är i grunden biologer, brinner för hållbarhet och deras produkter är flerfaldigt prisade. De tillverkar spännande viner tillverkade av havtorn, rabarber, svarta vinbär, kvitten och hallon. Här på Estlands högst belägna bärplantage får du en rundvandring på ägorna, tar del av vinframställning på gården och provsmakar olika typer av viner.

Sen eftermiddag återvänder du till gården.

Du bjuds på traditionell sång i Setomaa
Du besöker det vackra kapellet Serga från 1700-talet
Vinprovning på ekologisk vingård

Dag 7 Unik arkitektur och slottet Turaida

Idag lämnar du Estland bakom dig och korsar gränsen in i Lettland. Strax utanför Gaujas nationalpark besöker vi den unika herrgården Ungurmuiza. Byggnaden är det enda arkitektoniska monumentet från 1700-talets barockbyggnader i trä som bevarats i Lettland. Atmosfären är speciell, inte bara för historiker och konstintresserade. Här berättar gamla ekar och lindar om månghundraåriga relationerna mellan natur och människor. Det blir en rundvisning inomhus och det finns även tid för att beundra omgivningen. Missa inte den ståtliga paviljongen, även den från 1700-talet.

Efter lunch går färden vidare en kort sträcka till borgen Turaida, belägen vid floden Gaujas mäktiga flodklippor strax utanför staden Sigulda. Borgen uppfördes på 1200-talet av Svärdsriddarna – en riddarorden vars uppgift var att kristna de hedniska letterna och esterna. Under århundradena förstärktes borgen i flera etapper. Under 1700-talet minskade intresset för Turaida och efter en brand år 1776 övergavs borgen och lämnades i ruiner. Sedan 1900-talet början har borgen restaurerats på ett bra sätt. Från borgens högsta torn får du en fantastisk vy över det unika landskapet runt Gaujafloden.

Sen eftermiddagen anländer du till Lettlands huvudstad Riga där du bor två nätter.

Resa Lettland Ungurmuiza Manor
Du cyklar till slottet Turaida

Dag 8 Riga – Nordens Paris

Riga är belägen vid floden Daugava, nära dess utlopp i Östersjön. Staden har knappt en miljon innevånare vilket gör den till Baltikums största stad. Riga är en väldigt vacker stad med bländande art nouveau arkitektur samt den gamla medeltida stadsdelen som finns med på UNESCO:s världsarvslista. Staden kallas bland annat "Östersjöns pärla" och "Nordens Paris", och under vistelsen i staden kommer du förstå meningen bakom dessa ord.

Riga grundades 1201 och blev tidigt en viktig handelsstad som band ihop Ryssland med Västeuropa. Staden var en del av det svenska imperiet under 1600-talet och var då faktiskt Sveriges största och rikaste stad. Precis som i Estland anses "svensktiden" som en bra period i den lettiska historien. Från 1700-talets början fram till sin självständighet 1991 var Riga en del av det ryska imperiet samt Sovjetunionen, bortsett från en period av självständighet under mellankrigsåren.

På förmiddagen väntar en rundvandring i stadens gamla kvarter. Du passerar stadens slott, frihetsmonumentet, stadens äldsta hus från 1400-talet samt kyrkor och katedraler. Det tydligaste spåret från stadens svenska period är den vackra Svenskporten och Kruttornet, numera ett museum.

På eftermiddagen utforskar du Riga på egen hand. Det finns mängder av intressanta museum att besöka. Ett annat tips är att botanisera i de 100 år gamla saluhallarna – en gång i tiden luftskeppshangarer.

Svenskporten i Riga berättar om den historiska svenska närvaron
Besöket i Riga är en riktig höjdpunkt
De stora marknaderna i Riga

Dag 9 Längs Östersjön till ön Kihnu

Efter frukost går resan vidare norrut längs den vackra Östersjökusten. Du passerar vackra stränder, mindre byar och ett för det mesta odlat landskap. Efter att ha passerat gränsen till Estland anländer du till Pärnu, en semesterort i sydvästra Estland älskad som går under smeknamnet "Estlands sommarhuvudstad”. Områdets vackra stränder, den stora mängden soltimmar, de många spaanläggningarna och den bevarade stadskärnan är några saker som drar besökare. Staden utsågs nyligen till Östersjöns mest hållbara destination.

Du följer med på en kort rundtur i staden förbi färgglada trähus, byggnader från hansatiden och stans äldsta badhus. Du besöker även Tallinnporten, uppförd på 1690-talet, som ursprungligen hette Carl Gustavporten. En lokal sägen berättar att Karl XII en gång ska ha kommit till Pärnu, sårad och förföljd av fienden, och då bultat på porten med blodig näve. Kvar på porten blev kungens blodfläckar som pärnuborna långt in på 1900-talet årligen fyllde i med rödfärg.

På eftermiddagen väntar en timmeslång båttur till den lilla ön Kihnu (Kynö på svenska). Ön, med sina 700 öbor, är känd för sin säregna kultur. Öns kläder, dialekt, musik och hantverk som finns med på UNESCO: s lista över immateriella kulturarv. Ön har åtminstone varit befolkad sedan 1500-talet. Fiskare, sjömän och säljägare har bott relativt isolerade från omvärlden vilket bidragit till att hålla kulturen intakt. Kihnu är en idealisk plats för promenader, cykling och möten med vänliga öbor. Under århundradena har männen på Kihnu tillbringat större delen av sin tid till sjöss medan kvinnorna har varit djurhållare och kulturbärare för hantverk, dans, spel och musik. Än idag kan du se kvinnor från Kihnu fara fram på motorcyklar iklädda sina hemmagjorda randiga kjolar (kört). Övernattning sker i traditionella hus på ön.

Du reser längs med Lettlands Östersjökust
Strandhäng vid Pärnu
Fascinerande kultur på ön Kihnu

Dag 10 Upptäck Kihnu

Du får besöka öns fyra byar (bland annat Rootsiküla, estniska för "Svenskbyn"), museum, hantverkare och musiker. Du får lära dig mer om öns kultur och hur befolkningen idag arbetar med att hålla traditioner vid liv. Passa på att införskaffa ett minne från ön i någon av de personliga hantverksbutiker som du passerar.

Sen eftermiddag tar du båten tillbaka till fastlandet och fortsätter vidare till staden Hapsal (betyder "Asplunden"). Staden anses vara ett viktigt kulturcentrum för "kustfolket", som estlandssvenskarna ibland kallas. Svenskarna etablerade sig i Estlands västra och norra kustregioner redan på 1300-talet men den stora inflyttningen skedde under 1500- och 1600-talet. Aiboland är benämningen för dessa svenskbygder och än idag används svenska namn för många orter, öar och gator, vid sidan om de estniska. Exempel på öar med svenska namn är Runö, Dagö, Ormsö, Nuckö och Ösel.

Olika typer av gamla svenska dialekter talas fortfarande på några av öarna. I samband med andra världskriget flydde en majoritet av estlandssvenskarna till Sverige. Men efter Estlands självständighet har en del återvänt eller återupptagit kontakten med sin hembygd. Innan andra världskriget bröt ut 1939 var estlandssvenskarna den tredje största minoriteten i Estland, efter ryssar och tyskar. I dagsläget är de ungefär 300 personer.

Dragspel op Kihnu
Från fyren på Kihnu har du strålande utsikt
Rökt fisk på Kihnu

Dag 11 Aiboland

Dagen inleds med en rundvandring i Hapsal. Du upptäcker snart att det är en underbar liten stad med smala gator och vackra gamla trähus. Om du tycker att det finns områden i staden som påminner om bilder från Astrid Lindgrens böcker så misstar du dig inte. Konstnären Ilon Wikland, den svenska konstnären med rötterna i Hapsal, inspirerades av stadens trähuskvarter när hon illustrerade Lotta på Bråkmakargatan och Bröderna Lejonhjärta. Och medeltidsborg i Hapsal ser exakt ut som Mattisbogen i Ronja Rövardotter.

Du besöker Aibolands museum som visar dig estlandssvenskarnas 1000 år långa historia och dess kulturarv. Här finns bland annat en 20 meter lång matta som skildrar estlandssvenskarnas liv och historia samt flera träbåtar som byggts i estlandssvensk stil. Museet invigdes av vår nuvarande kung år 2002. Under vistelsen i Hapsal får du också möjlighet att träffa och höra estlandssvenskar berätta om både det som hänt och om framtiden.

Det blir även ett besök på Ilon Wiklands museum. Här får du uppleva en värld av teckningar av Ilon Wikland, som illustrerade många av Astrid Lindgrens älskade barnböcker. Förutom originalteckningar får du lära dig om Wiklands inspirerande livshistoria. Ilon växte upp i Hapsal med sina morföräldrar och flydde till Sverige under andra världskriget.

Vackra trähus i Hapsal
Estlandssvensk historia på Aiboland museum
Hapsal är navet för den estlandssvenska kulturen
Resa Estland Ilon Wiklands museum

Dag 12 Arvo Pärt Centre

Förmiddagen är fri för egna upptåg i Hapsal.

Efter lunch reser vi till Arvo Pärts centrum mitt i den vackra furuskogen i kustområdet Laulasmaa. Oavsett vad man tror på (religion, naturen, sig själv, musik), är det en speciell känsla att gå genom skogen och komma fram till denna enastående plats. Du möts av en imponerande byggnad med en arkitektur i glas, trä och betong. Centret är byggt för musikens samspel med naturen, och tanken är att omgivningarna tillsammans med arkitekturen ska skapa ett kontemplativt lugn. Här finns Arvo Pärts arkiv samt bibliotek, konsertsal, kapell, café samt ett utsiktstorn som ger en vacker panoramautsikt över omgivningarna.

Den världsberömda kompositören Arvo Pärt är en av de mest spelade, nu levande, tonsättarna i världen och troligen Estlands största kulturexport någonsin. Han har genom åren tillägnat flera stycken till olika ryska regimkritiker. År 2023 tilldelades han Polarpriset.

Sen eftermiddag anländer du till Tallinn. Här har du en sista kväll med gruppen och reseledaren.

Resa Estland Arvo Pärt
Arvo Pärt Centre är en av höjdpunkterna under resan

Dag 13 Resan avslutas i Tallinn

Resan avslutas. Res hemåt eller förläng din vistelse i Baltikum.

Reseledare
Ruth Laidmets
Ruth Laidmets

Ruth bor i Tartu men pratar flytande svenska. Hon bland annat studerat i Uppsala, Lund och Linköping. Hon har tidigare arbetet som forskare på Aibolands museum i Hapsal samt varit lektorsassistent vid Tartu universitet. När Ruth inte leder resor för Läs & Res undervisar hon i svenska, översätter romaner från svenska till estniska (Kallifatides, Schulman mfl) samt guidar resor för estniska grupper till i Skandinavium. Hon brinner för att visa dig Estlands kultur och traditioner.

Övrig information om resan

Flyg

Resan börjar och avslutas i Tallinn. Det är lätt att ta sig med båt från Stockholm eller Helsingfors. Kostnad för färjan tur och retur går på cirka 1000 kr.

Flyg kostar från 600 kr tur och retur.

Boende

Du bor bekvämt på hotell, herrgårdar och gästhus under resan. Du inkvarteras normalt i dubbelrum om det inte är så att du väljer enkelrumstillägg.