Gradering
Lugnare
Resa utan större fysisk aktivitet
Resedatum
Inga planerade datum

Följ med på ett äventyr genom den svenska delen av Sápmi och ta del av den mångsidiga samiska kulturen och den unika naturen. Upplev midnattssolen, bo i kåta i de sydsamiska skogarna, var med vid kalvmärkning i en sameby utanför Arvidsjaur, vandra och åk båt vid Nikkaluokta med Kebnekaise i bakgrunden och följ med på en örtvandring i Jokkmokk. Du möter samiska renskötare, aktivister och hantverkare och får en fördjupad bild av den samiska kulturen, historien och samtiden. Tågresorna på inlandsbanan genom norra Sverige är bland de vackraste i Europa och en upplevelse i sig.

Resedetaljer

DagProgram
1 Med tåg mot Staare/Östersund
2 Sydsamisk kultur i Staare
3 Övernattning på renfäll i kåta
4 Fokus på renen
5 Delta i kalvmärkning
6-7 Jåhkåmåhkke/Jokkmokk – centrum för samisk kultur
8 Stadsomvandlingen och gruvan i Giron/Kiruna
9 Vandring och båttur på glaciärsjö
10 Ishotellet och träkyrkan i Jukkasjärvi
Vad ingår i resan?
 • Kvalificerad reseledning
 • Informationspaket med utvald litteratur och karta
 • Samtliga transporter under resan. Mestadels tåg och rälsbuss, men även minibuss och båt.
 • Del i dubbelrum eller annan inkvartering under resan (vid samevistet bor män i en kåta och kvinnor i en annan)
 • 9 frukostar, 3 luncher och 2 middagar
 • Samtliga utflykter, inträden och aktiviteter som anges i resplanen (museum, kyrkor, nationalparker mm )
 • Rundturer i Arvidsjaur, Jokkmokk, Kiruna
 • Båttur på glaciärsjön Láddjujávri vid Kebnekaise
 • Workshop hos samisk hantverkare
 • Lokala guider och tolkar enligt resplan
 • Samtliga formella tillstånd
 • Dricks till lokala guider, tolkar och chaufförer vid aktiviteter enligt resplan
Vad ingår inte i resan?
 • Tåg eller flyg till/från resmålet
 • Måltider som ej nämns ovan
 • Utflykter och aktiviteter utanför resplanen
Resplan dag för dag
Sommar i Sápmi

Dag 1 Med tåg mot Staare/Östersund

Samling i Mora kl 12. Vi hjälper givetvis till med anslutning från övriga landet. Här möter du gruppen och reseledaren och får en genomgång av resan som du har framför dig. Tåget avgår kl 14 mot Östersund. Du färdas på inlandsbanan genom fantastiskt landskap i Hälsingland och Härjedalen. Det blir stopp för middag i Åsarna och föredrag på tåget. Ankomst till Jämtlands residensstad Östersund runt kl 20. Här bor du två nätter.

Resan med inlandsbanan är en av världens vackraste

Dag 2 Sydsamisk kultur i Staare

Heldag i Östersund, eller Staare som staden heter på sydsamiska. Du besöker Gaaltije - Sydsamiskt kultur- och informationscentrum och lokalkontor för Sametinget. Här bjuds det på föredrag och utställning och du lär dig mer om Sydsamerna. Du kan även fynda i butiken. Ta en promenad till Jamtli Historieland där du möter människor och miljöer från flera tidsepoker med fokus på det samiska.

Östersund, eller Staare som staden heter på sydsamiska

Dag 3 Övernattning på renfäll i kåta

Tidigt tåg vidare norrut. Du blickar ut över väldiga skogar och fiskrika vatten. Färden går nu in i Sveriges största landskap, Lappland. Vi stannar för lunch i Vilhelmina och i Sorsele blir det ett kort stopp vid Inlandsbanemuseet.

I Slagnäs lämnar vi tåget och fortsätter med minibuss till ett traditionellt samecenter, där du tar del av det samiska livet med alla sinnen. Här njuter du av en samisk måltid som serveras i traditionell kåta och får lära dig mer om den skogssamiska kulturen. Besök renarna och prova den traditionella bastun. Övernattningen sker i en kåta på en renfäll. Här gäller inte dubbelrum utan män sover i en kåta och kvinnor i en annan.

Hållplatsen vid Dorotea
En natt bor du i traditionell kåta i ett sameläger vid en sjö

Dag 4 Fokus på renen

Frukostkorg på morgonen. Efter frukost berättar en av de samiska värdarna om sin syn på schamanism. Hon berättar också om örter och läkeväxter som växer i närområdet som traditionellt har använts i Sápmi. Eftersom värdarna är renskötare blir det också fokus på renen under vistelsen i samecentret.

Resan går vidare med minibuss (1,5 timme) till Arvidsjaur, Aerviesjaevrie på sydsamiska. Under vistelsen i Arvidsjaur får du lära dig vad det innebär att bo i en samisk förvaltningskommun. Under kvällen besöks ett renslakteri som ägs helt av sex samebyar i området. Det innebär att dessa samebyar följer renen från födseln hela vägen till slakterier. Du får smaka på godbitar ur deras sortiment och får lära dig mer om rennäringen. Det blir också ett besök vid Lappstaden som är från 1600-talet.

Du lär dig om samernas relation till renen under resan
Lappstaden i utkanten av Arvidsjaur

Dag 5 Delta i kalvmärkning

Idag får du följa med till en sameby och ta del av kalvmärkningen. Renskötselåret består av åtta årstider, det är därför samerna kallas de åtta årstidernas folk. Renskötselåret börjar när kalvarna föds i maj och kalvmärkningen är en av årets absoluta höjdpunkter. Kalvmärkningen handlar om gemenskap, atmosfär, närhet till djuren och doften av mat och kaffe. Du märker att det är något speciellt du får ta del av. Kalvmärkningen kan vara över på några dagar eller några veckor. Det avgör väder och vind. Märket består av olika kombinationer av snitt i renens öron. Varje ägare har sitt renmärke, som är registrerad hos Länsstyrelsen.

Det är en speciell tid på året då det är dags för kalvmärkning

Dag 6-7 Jåhkåmåhkke/Jokkmokk – centrum för samisk kultur

Innan lunch är det fri tid i Arvidsjaur. Besök hembygdsföreningen och studera sameslöjd eller utforska staden. På eftermiddagen går resan vidare med tåg till Jokkmokk, Jåhkåmåhkke på lulesamiska, där du stannar i två nätter. Strax innan du anländer passerar du Polcirkeln – gränsen för midnattssolens land. Mellan den 4 juni och den 9 juli går solen aldrig ner. Du har nu lämnat sydsamiska områden för de lulesamiska.

Under vistelsen i Jokkmokk besöker du samernas utbildningscentrum, Sámij åhpadusguovdásj, och det blir även ett guidat besök på Ájtte samemuseum samt den intilliggande Jokkmokks Fjällträdgård, där du studerar fjällvärldens flora. Sameslöjdstiftelsen, Sámi Duodji, arbetar för att främja och utveckla samisk slöjd och konsthantverk samt värna om det samiska kulturarvet. Kanske går du därifrån med en vacker kåsa eller en kniv. Du passerar också platserna där Jokkmokks marknad årligen har gått av stapeln i över 400 år.

I Jokkmokk blir det också fokus på det samiska motståndet. Du får träffa en aktivist och lära dig mer om motståndet mot olika typer av exploatering av traditionella samiska marker. Det blir också en historisk tillbakablick samt en liten fördjupning i jojken.

Resan går över Pakkobron under resan i Sápmi
Samisk hantverk får du beundra under resan genom Sápmi

Dag 8 Stadsomvandlingen och gruvan i Giron/Kiruna

Du blir kvar i Jokkmokk på förmiddagen. Vidare mot Kiruna, Giron på nordsamiska, vid lunch. Staden har under 100 år levt på sin gruva – världens största järnmalmsgruva under jord. Nu är gruvan på väg att bli det gamla Kirunas undergång då hela staden flyttas. På eftermiddagen får du lära dig mer om stadsomvandlingen samt besöka gruvan. Det blir en speciell upplevelse.

Missa inte att besöka Kiruna kyrka, framröstad till Sveriges vackraste byggnad uppförd innan 1950. Finns det tid över kan du passa på att besöka den 110 år gamla butiken Carl Wennberg, som säljer utsökt samisk konst och hantverk.

Kyrkan i Kiruna är framröstad till Sveriges vackraste byggnad

Dag 9 Vandring och båttur på glaciärsjö

Idag väntar en härlig dagsutflykt till samevistet och fjällstationen Nihkkáluokta. Här besöker du bland annat det vackra kapellet byggt helt i trä. Det bjuds också på en lättare vandring (1,5 timmar) till den vackra glaciärsjön Láddjujávri. Njut av utsikten medan du äter lunch på den samiska restaurangen Enoks. Vad sägs om renburgare eller våffla med hjortron och grädde. Det blir också en magisk båtfärd genom Láddjuvággis delta med oslagbara vyer av Kebnekaise. Åter till Kiruna på eftermiddagen.

Avslutningsmiddag med gruppen på kvällen.

Det vackra kapellet i Nikkaluokta

Dag 10 Ishotellet och träkyrkan i Jukkasjärvi

Resan sista besök går till Čohkkiras/Jukkasjärvi. Du får gå på rundvandring i ishotellet (30 min) som faktiskt numera även håller öppet på sommaren. Det blir även ett besök i Jukkasjärvis vackra träkyrka där den berömda altartavlan är målad av Bror Hjorth.

Tillbaka till Kiruna där resan avslutas runt kl 13. Härifrån tar du dig med tåg eller flyg till önskad destination.

Ishotellet vid Jukkasjärvi
Reseledare
Per Engström
Per Engström

Per har jobbat som reseproducent på Läs & Res sedan 2014. Han är i grunden utbildad journalist och fotograf samt har en en examen i internationella relationer. Talar hindi och tibetanska. Per har rest mycket i Sápmi, haft fokus på Sápmi när han studerade socialantropologi, studerat på samernas utbildningscentrum i Jokkmokk och bland annat besökt Jokkmokks marknad.

Övrig information om resan