Gradering
Lugnare
Resa utan större fysisk aktivitet
Dagar
12
Resedatum
Pris
21 300 kr
2024
4 september
- 15 september
Bekräftad
Börjar:2024-09-04 i Tirana.
Avslutas:2024-09-15 i Tirana.
Reslängd:12 dagar
Deltagare:6 - 14
Lediga platser:Fåtal platser
Bekräftad:Ja, du kan boka ditt flyg
Pris:21 300 kr
2025
17 juni
- 28 juni
Börjar:2025-06-17 i Tirana.
Avslutas:2025-06-28 i Tirana.
Reslängd:12 dagar
Deltagare:6 - 12
Lediga platser: Ja
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:Ring för pris
Boka-tidigt-rabatt:- 700 kr

Följ med och utforska det vilda och vackra landskapet längs med Adriatiska havet. Här finns ett rikt arv från makedonierna, grekerna och de osmanska turkarna. Under resan upplever du den albanska rivierans kustnära charm, utforskar den berömda ottomanska staden Gjirokastra, går vilse i Berats labyrinter av gator och besöker de fascinerande antika ruinerna vid Butrint – en av Europas mest unika arkeologiska platser. Resan bjuder också på vinprovning, besök hos biodlare, genuin matlagning, charmiga bergsbyar och ensliga paradisstränder. Arvet från kommunisttiden tar du del av när du besöker en gammal sovjetisk ubåt och en övergiven militärbas. Resan avslutas med byboende i bergen där du också får stifta bekantskap med Vjosa – Europas sista vilda flod.

Resedetaljer

DagProgram
1 Tirana – Albaniens huvudstad
2 Durrës, vinprovning och kustvandring
3 Historiska Kruja och matkultur
4 Världsarvet Berat och kloster
5 Båtfärd, piratgrotta och militärbas
6 Sovjetiska ubåtar och nationalpark
7 Paradisstrand, slott och olivolja
8 Romerska ruiner och musslor
9 Världsarvet Gjirokastra och floden Vjosa
10 Byboende i nationalpark
11-12 Varma källor och Tirana
Vad ingår i resan?
 • Kvalificerad reseledning
 • Informationspaket med utvald litteratur och karta
 • Samtliga transporter under resan
 • Del i dubbelrum eller annan inkvartering under resan
 • Frukost alla dagar, 10 luncher och 3 middagar
 • Samtliga utflykter, inträden och aktiviteter som anges i resplanen (museum, slott, grottor, varma källor, militärbas, kloster mm)
 • Rundturer i Tirana, Durrës, Kruja, Berat, Butrint och Gjirokastra
 • Föredrag av aktivist om floden Vjosa
 • Vinprovning
 • Båttur till ön Sazan
 • Matlagning med familj
 • Lokala guider och tolkar enligt resplan
 • Samtliga formella tillstånd
 • Dricks till lokala guider, tolkar och chaufförer vid aktiviteter enligt resplan
Vad ingår inte i resan?
 • Internationellt flyg till/från resmålet
 • Måltider som ej nämns ovan
 • Utflykter och aktiviteter utanför resplanen
Resplan dag för dag
Södra Albanien

Dag 1 Tirana – Albaniens huvudstad

Möt din reseledare och gruppen vid ditt hotel i Tirana. Du bjuds på en kortare rundtur i stadens centrum där du passerar Et'hem Bey-moskén, Skanderbegtorget (döpt efter landets nationalhjälte), den bizarra Pyramiden (Enver Hoxas museum) samt Moder Teresa Torget, uppkallat efter den berömda nunnan som har albanskt ursprung. Efter rundturen väntar en välkomstmiddag på en charmig traditionell restaurang.

Tirana är belägen vid floden Ishëm ungefär 30 km från Adriatiska havets stränder. Staden grundades 1614 men är bebodd sedan antiken. Romerska hus uppfördes redan på 200-talet. Här passerade den gamla romerska handelsvägen Via Egnatia som knöt samman Durrës och Konstantinopel och i förlängningen nådde Rom. Tirana ingick i det Osmanska riket fram till första världskriget. Mellan 1941-1991 var Tirana huvudstad i den Socialistiska folkrepubliken Albanien. Det auktoritära kommuniststyret har lämnat många ärr och arvet syns på många ställen än idag.

Resa Albanien Tirana abenteuer.jpg
Tirana abenteuer-albanien.jpg

Dag 2 Durrës, vinprovning och kustvandring

Idag väntar ett besök i kuststaden Durrës. Staden var en välmående stad i romarriket på 300-talet och har dessutom tillhört stadsstaten Venedig och det Osmanska riket. Du följer med på en guidad rundtur förbi stadsmuren, bysantinska ruiner, de romerska baden, det venetianska tornet och den romerska amfiteatern. Passa också på att ta del av stadens gatukonst.

Efteråt beger du dig till Lalzibukten vid Adriatiska havet för ett besök på en familjeägd vingård, belägen i en väldigt naturskön miljö. Här blickar du ut över böljande kullar och promenerar ner till den närliggande sjön. Du deltar i en vinprovning och bjuds på lokalproducerade ostar och mat. Du får även följa med på en rundvandring på vingården och ta del av hur de producerar sitt vin.

Efter lunch går färden vidare till den dramatiska Rodonudden för en kortare promenad (20 min) ut till Skanderbeg fästning. Väl framme bjuds du på vackra vyer över Albanska alperna och Adriatiska havet. Du besöker även St. Anthonykyrkan i närheten.

Dagen avslutas i charmiga bergsbyn Kruja där du övernattar på ett gammalt pensionat beläget innanför slottets murar. Härifrån blickar du ut över de grönklädda bergen och sluttningarna ner mot Adriatiska havet. Här bor du i två nätter.

Du besöker kuststaden Durrës
Njut av mat och dryck på en vingård vid kusten
Du vandrar ut till ruinen på mäktiga Cape Rodon

Dag 3 Historiska Kruja och matkultur

Efter frukost är det dags att utforska Kruja. Staden var Albaniens huvudstad på 1100-talet och den vackra utsikten har gett staden dess smeknamn; Balkongen över Adriatiska havet. Albaniens främste frihetskämpe Georg Kastriota Skanderbeg föddes i Kruja och upphöjdes till nationalhjälte efter att ha lett försvaret mot Osmanska riket på 1400-talet.

Du följer med på en guidad tur och besöker slottet, ett etnografiskt museum samt ett museum tillägnat just Skanderbeg. Du får också tid att utforska den gamla basaren (en av världens äldsta) med sin vackra kullersten, slingrande gränder och vackra arkitektur.

Lunch serveras på en gård i närheten som är välkänd för sin agroturism (gårdsturism). Njut av en unik gastronomisk upplevelse och den efterföljande rundturen på gården där du lär dig mer om den positiva sociala påverkan som projektet har haft på byarna i omgivningen. Överlag dominerar de små, hållbara och ekologiska gårdarna i Albanien och den albanska regeringen stöttar ett stort antal gårdar med agroturism runt om i landet.

Eftermiddagen är fri för egna aktiviteter i Kruja. Kanske vandrar du till den närliggande Sari Salltikgrottan, en viktig plats för sunnimuslimer och en plats där vissa tror att mirakel kan ske.

Fortet i Kruja som nu är museum
Historiska Kruja med sin charm och dramatiska placering

Dag 4 Världsarvet Berat och kloster

Resan fortsätter söderut, förbi kullar täckta av olivträd, till världsarvet Berat. Staden fick namnet Pulcheriopolis under romartiden och under serbernas styre av staden fick den namnet Beligrad (den vita staden) som sedermera blev till Berat. Du besöker ”Vita moskéen”, Goricabron och flertalet kyrkor. Upplev atmosfären i stadens labyrint av gator. Du förstår ganska snabbt varför staden kallas "de tusen fönsternas stad". Du äter lunch med förstklassig utsikt över den historiska staden och i ett lokalt hem inne i slottet bjuds du på kaffe, raki och efterrätt.

Senare tar du sikte på staden Vlora vid den Albanska rivieran. Strax innan ankomst blir det ett stop vid det 1000 år gamla klostret St. Mary som ligger på ön Zvernec. Promenaden över träbron till den lilla ön är en mäktig upplevelse.

Resten av dagen utforskar du Vlora på egen hand. Besök något av flera intressanta museum, passera det 17 meter höga självständighetsmonumentet eller ta ett kvällsdopp i Adriatiska havet. Här finns också landets bästa skaldjursrestauranger samt riktigt bra italiensk mat (Italien ligger bara 7 mil bort).

Vlora är en av Albaniens äldsta städer och var landets huvudstad under ett par år efter självständigheten 1912. Den gamla stadskärnan är delvis bevarad. Här finns bland annat det medeltida slottet och moskén från 1500-talet.

Du besöker världsarvet Berat
Du besöker flera städer med slingrande gränder
Du promenerar över träbron till klostret Zvernec

Dag 5 Båtfärd, piratgrotta och militärbas

Idag är det dags för ett härlig båtfärd till den avlägsna och numera övergivna ön Sazan. Den mytomspunna ön, som nyligen öppnat upp för turister, var under kalla kriget en militärbas för ca 3000 soldater. Basen byggdes för att klara kärnvapenattacker och du besöker delar av de tunnlar och bunkrar som fortfarande finns bevarade. Du besöker också den övergivna staden där soldaterna en gång bodde med sina familjer. Ön bjuder också på vacker natur och fina vyer.

Båtfärden går sedan vidare till den dramatiska Karaburunhalvön, omgiven av Adriatiska havet i norr och Joniska havet i söder. Halvön är ett naturreservat och här finns några av Albaniens mest orörda naturplatser och några av landets vackraste och mest svårtillgängliga stränder. Du får gott om tid för lunch, bad och snorkling i området. Du färdas in i en 18 meter hög grotta som fått namn efter piraten Ali Haxhi. Han sägs ha försvarat kusten på ett heroiskt sätt mot en stor angripande flotta bestående av venetianare och britter på 1600-talet. Befolkningen omkring Karaburunhalvön sjunger fortfarande sånger till piratens ära.

Du återvänder till Vlora sent på eftermiddagen.

Den övergivna militärbasen på ön Sazan
Du färdas med båt in i den enorma piratgrottan vid Karaburunhalvön

Dag 6 Sovjetiska ubåtar och nationalpark

Efter frukost reser du vidare längs med Albaniens vilda och vackra kust. Adriatiska havet övergår till Joniska havet, men skönheten är densamma. Först på programmet är ett besök vid en gammal militärbas strax söder om Vlora. Militärbasen var den enda sovjetiska basen i Medelhavet på 1950-talet. Här finns fortfarande fyra stycken pensionerade sovjetiska ubåtar av så kallad whiskeyklass. Dessutom finns här en del aktiva örlogsfartyg tillhörande den albanska flottan. Du kliver ombord på ubåt 105 som nyligen förvandlats till ett museum.

Färden fortsätter söderut längs kusten till en mindre by en bit upp på sluttningarna där du bjuds på lunch på en lokal restaurang. Här är framförallt får- och lammrätterna populära.

Innan ankomst till Dhërmi anländer du till Llogarapasset med en svårslagen panoramautsikt. Det blir en fika i nationalparken med samma namn samt en kortare promenad. Därefter anländer du till ditt charmiga boende i de gamla delarna av Dhërmi. Här bor du i två nätter. Resten av dagen är fri för egna aktiviteter. Slappa på den förstklassiga stranden eller utforska den gamla delen av Dhërmi med sina gränder och kyrkor.

Njut av utsikten från nationalparken Llogara
Du besöker en gammal sovjetisk ubåt som numera är museum
Passa på och besök stranden vid Dhërmi

Dag 7 Paradisstrand, slott och olivolja

Dagen inleds med en kortare vandring ner till en av de vackraste stränderna i landet. Du går längs en ravin och efter 40 minuter belönas du med en paradisstrand värd namnet. Njut av platsen, det turkosblå vattnet och den vita sanden. Det går att simma till ett antal närliggande grottor i de omgivande klipporna på båda sidor om stranden. Därefter vandrar du (ca 1,5 timme) via en annan stig till byn Vuno där du hoppar på bussen för vidare färd söderut.

Längs vägen stannar du vid Ali Pascha´s mytomspunna slott på halvön Porto Palermo. Slottet, som har formen av en triangel, sägs ha uppförts 1804 av Ali Pascha med hjälp av franska ingenjörer. Det sägs att de som byggde slottet dödades så fort det var klart. Du följer med på en rundtur på slottet och den lokala guiden berättar om de mysterier, intriger och maktspel som är en del av slottets historia. Missa inte att ta in vyerna från slottets terass.

På vägen tillbaka till Dhërmi får du ta del av framställningen av olivolja hemma hos en familj i en liten bergsby. Givetvis får du provsmaka på oljan och har du tur får du köpa med en flaska som minne.

Du gör en kortare vandring till paradisstranden Gjipe
Mytomspunna slottet Porto Palermo
Överallt längs med kusten ser du olivodlingar

Dag 8 Romerska ruiner och musslor

Förmiddagen vigs åt en båttur på Butrintsjön där du får möjlighet att besöka en musselodling. Här får du lära dig hur man skördar musslor, hur de rengörs och hur de lättast öppnas. Slutligen får du njuta av musslor, färsk olivolja, citronsaft och bröd på en charmig restaurant med utsikt över lagunen. Smaka även på det lokala vinet medan den varma brisen sveper in över vattnet.

Efter lunch besöker du världsarvet och nationalparken Butrint. Detta är en av Europas mest intressanta arkeologiska platser. Man skulle kunna säga att hela Albaniens historia kan sammanfattas på den här platsen. Här finns en unik blandning av imponerande monument från olika tidsåldrar och som ligger inbäddade i det frodiga landskapet. De äldsta lämningarna är uppemot 50 000 år gamla. Du passerar lämningar från bronsåldern, en 2500 år gammal stadsmur, en bysantinsk basilika, vackra kyrkor och ruinen av ett venetianskt slott. Men höjdpunkten är nog ändå de välbevarade monumenten från romartiden. Amfiteatern, templen, bosättningarna och mosaiken är några höjdpunkter. Det arkeologiska området är omgivet av en fantastisk natur med sjöar, våtmarker och frodiga berg samt en stor mängd olika djur och växter.

Butrint har genom historien hamnat i händerna på olika välkända härskare. Rom kontrollerade staden från år 167 f.Kr. och år 44 f.Kr utsåg Julius Caesar Butrint till en belöningskoloni för de som kämpat med honom mot Pompejus. Under den senare delen av den romerska eran blev staden en viktig hamnstad. På 1300-talet köpte republiken Venedig staden och i slutet av 1700-talet styrde Napoleon en kortare tid över Butrint innan det tillföll det Osmanska riket.

Senare åker du vidare till kuststaden Saranda där ytterligare ett charmigt hotell väntar. Resten av dagen är fri för egna aktiviteter.

Vid Butrintsjön får du skörda musslor och njuta av en läcker måltid
Butrints magnifika ruiner
Du besöker romerska ruiner vid nationalparken Butrint
Vackra Saranda vid Joniska havet

Dag 9 Världsarvet Gjirokastra och floden Vjosa

Du lämnar kusten och Joniska havet och tar sikte på världsarvet Gjirokastra. På vägen dit stannar du till vid ett naturfenomen som kallas "Blå ögat". Kristallklart blågrönt vatten bubblar hela tiden upp till ytan från en 50 meter djup underjordisk källa. De intensiva blå och gröna nyanserna känns nästan overkliga.

Du reser vidare genom små charmiga byar till Gjirokastra som vackert klättrar uppför en bergssluttning. Staden brukar kallas "stenstaden" eller "staden med de tusen trappstegen" och är en av de bäst bevarande Ottomanska städerna i Europa. Vägar, murar, tak och väggar, allt är gjort av sten. Du promenerar fram på branta och slingrande gränder. Det är en mäktig upplevelse och mycket vackert. Du besöker Skendulihuset, ett av de bäst bevarade ottomanska tornhusen, och får höra om dess historia under tio generationer av familjen Skenduli. Du besöker även slottet, som är Albaniens största, och njuter av utsikten över den historiska staden. Den ottomanska basaren med sina historiska trähus och Gjirokastras obelisk tillägnad den första skolan i Gjirokastra är andra höjdpunkter under rundvandringen. Det är svårt att föreställa sig att Albaniens envåldshärskare Enver Hoxha växte upp i denna vackra gamla stad, men så är faktiskt fallet.

Lunch intas på en liten, lokal restaurang där du får smaka på några av stadens typiska rätter. Därefter fortsätter resan till bergsstaden Përmet, vackert belägen vid floden Vjosa vid foten av Nemërçkabergen. Här möts du av en guide från en lokal organisation som kämpar för att bevara Vjosa och dess unika omgivning. Han berättar om varför Vjosa brukar kallas för "Europas sista vilda flod" och varför så många har slutit upp bakom kampen. Du besöker även kongresshuset där Albaniens kommunistiska parti tog makten 1944 och lär dig om vad detta fick för följder för regionen.

Du övernattar i ett gammalt vackert stenhus där du också njuter av en hemlagad middag samtidigt som du blickar ut över dalen.

Den unika källan det "blå ögat"
Den Ottomanska staden Gjirokastra där det mesta är gjort av sten
Slottet i Gjirokastra
En lokal aktivist berättar om kampen för att bevara floden Vjosa

Dag 10 Byboende i nationalpark

Idag tar du dig med jeep för en upplevelse i Hotova nationalpark. Du färdas på mindre vägar genom dramatisk natur med berg på båda sidor. Du passerar stora klippformationer och besöker ett museum innan ankomst till byn Ogren. Här blir du välkomnad av din värd Sulejman. Han är biodlare och berättar och visar i detalj hur biodlingsprocessen går till i den här regionen. Du får givetvis även smaka på honungen direkt från bikupan. Det finns en lång tradition av biodling i Albanien. Landets orörda natur och dess klimat är största anledningen till detta, och området kring Përmet är ett av de bästa för just biodling.

Därefter bär det av till Sulejmans hus för en hemlagad lunch. Men först bjuds du på den välkända albanska efterrätten gliko. Visst är det lite omvänt att börja med efterrätten men i den här regionen är det tradition att alltid börja med att bjuda nya gäster på en gerasje (sötsak).

Efter lunch får du tid att i lugn och ro utforska bergsbyn och den vackra omgivningen. På kvällen får du vara med och tillaga lokala rätter tillsammans med en kvinna från byn. Förhoppningsvis blir det en minnesvärd middag. Du övernattar i ett charmigt lokalt hus i byn.

Du bor i ett traditionellt boende i Përmet
Under din resa genom södra Albanien får du träffa en biodlare

Dag 11-12 Varma källor och Tirana

Efter en traditionell frukost reser du vidare till varma källor. Här får du njuta av källornas helande kraft i den vackraste miljö du kan tänka dig. Du har en stenbro från 1700-talet precis intill dig och blickar ut över orörd natur och dramatiska berg. Här finns också möjlighet att utforska flodbädden och dess grottor för de som vill.

Efter lunch går resan vidare mot huvudstaden Tirana, dit du anländer sen eftermiddag.

Resan avslutas i Tirana dag 12. Res hem eller förläng din vistelse i Albanien.

Du besöker Përmet och de varma källorna i samma område
Reseledare
Geri Cakoni
Geri Cakoni

Född 1987 och uppvuxen i Shijak, en liten stad i Durres. Han har en examen i ekonomi i Genova och har rest över hela världen. Han är en professionell vandringsguide, en kännare av ”Raki” och lokal mat från Balkanregionen och en amatörgardist.

Mimi Kurti
Mimi Kurti

Mynyr Kurti, kallas Mimi, är född i Tirana och har en kandidatexamen i geografi och en masterexamen i kulturarv. Han är en duktig cyklist och gillar även forsränning och paddling. Han älskar att få tid över för nya äventyr i naturen.

Övrig information om resan

Flyg

Resan börjar och avslutas i Tirana. Flygbiljetter tur och retur går att hitta från 1600 kr.

Det går utmärkt att ta tåget till resan, antingen tur och retur eller en väg. Det är ett fantastiskt trevligt äventyr. Kontakta oss så hjälper vi er med detta.

Boende

Du bor i charmiga dubbelrum under resan. I byn Ogren bor du i lite enklare familjehus.

Enkelrum är möjligt att betala extra för och gäller för 10 nätter på den här resan.