En resa genom Baltikum är en resa genom levande landsbygd och vacker natur. Våra små grannländer längs Östersjöns vackra ostkust bjuder på unika kulturer men också gammal svensk kultur och historia. Våra resor tar dig med till gränsområden mot Ryssland och Belarus där tiden tycks ha stått stilla. Längs östersjökusten besöker du kritvita stränder och medeltida städer. Överallt gör sig ländernas historia påmind. Du får blicka in perioden under Sovjetunionens styre där ett mörker gick hand i hand med en stark och orubblig framtidstro. Följ med på en resa till Baltikum med Läs & Res, med oss kommer du närmare!

Levande kultur på ön Kihnu
Läs mer om resan
Norra Baltikum

Norra Baltikum

Augusti

Levande landsbygd, svensk historia och unika traditioner

13 dagar
Fakta och restips

Väder och klimat

Maxtemperatur Vilnius

Nederbörd Vilnius (mm)

Baltikum omfattar de tre staterna Estland, Lettland och Litauen. Området har en sammanlagd yta på cirka 175 000 kvadratkilometer och det totala antalet invånare uppgår till 6 miljoner. Baltikum har gränser mot Ryssland, Belarus och Polen, men även sjögräns mot Finland och Sverige. De tre länderna befinner sig i gränszonen mellan Central-, Nord- och Östeuropa vilket historiskt har inneburit att Baltikum i perioder har dominerats av länder från från alla dessa regioner.

Baltikum ligger på gränsen mellan fastlandsklimat och kustklimat. Vindar från Östersjön och strömmar från Atlanten ger milda vintrar utefter Östersjökusten. Inåt land blir däremot vintrarna vita och kalla. Bästa tiden att besöka Baltikum är främst på sommaren och tidig höst när det är sköna varma dagar. Det är också då våra resor till Baltikum äger rum.

Valuta och priser

Valutan som används i Estland, Lettland och Litauen är euro (EUR). Du kan använda dig av internationella kreditkort under din resa i Baltikum. Uttagsautomater finns överallt och du kan betala med kort på restauranger, hotell och butiker.

Kostnaderna i Baltikum är något lägre än i Sverige. Ett mål mat kostar mellan 75-150 kr beroende på var du väljer att äta.

Vaccinationer och hälsa

När du besöker Baltikum bör du ha grundskyddet mot polio, stelkram och difteri som de flesta svenskar har fått. Vi rekommenderar också att du skyddar dig mot hepatit A och B med vaccinet Twinrix oavsett vart du åker i världen.

Vill du ha oberoende information om vaccinationer samt hälsoråd inför din resa kan du klicka här!

Pass och visum

Svenska medborgare behöver inget visum för vistelser i Baltikum under 90 dagar. Är du inte svensk medborgare så behöver du titta på vilka regler som gäller för dig.

Kontrollera att ditt pass är giltigt minst sex månader efter resans avslut. Passet ska vara helt samt ha minst två tomma sidor.

Språk

Det officiella språket i Estland är estniska, vilket tillhör den finsk-ugriska språkfamiljen. I Lettland och Litauen talas istället baltiska språk (lettiska och litauiska) som tillhör den indoeuropeiska språkfamiljen. Sen finns det gott om lokala dialekter, framförallt på vissa öar och vid gränsområden mot Ryssland och Belarus. Exempelvis lever estlandssvenskan kvar i den Estländska skärgården.

Stora delar av befolkningen i dessa tre länder talar mycket god engelska. Bland äldre på landsbygden kan däremot kunskaperna vara begränsade.

Religion och folkgrupper

På grund av det historiska inflytandet från olika håll har Baltikum påverkats av olika delar av den kristna kyrkan. Sverige, Tyskland, Polen och Ryssland har alla påverkat den religiösa utvecklingen i Baltikum. Protestantismen dominerar i norra delarna av Baltikum (svensk påverkan) och katolicismen dominerar i de södra delarna (främst polsk påverkan). Dessutom finns det rysk-ortodoxa kristna i vissa områden längs med gränsen till Ryssland och Belarus.

Förutom folkgruppen balter finns det främst en stor grupp slaver (främst ryssar) som utgör ungefär 30% av den totala populationen. Det finns dessutom många små minoritetsgrupper längs med gränserna i öst och syd.

Mat och dryck

Precis som all kultur i Baltikum så har det traditionella köket påverkats starkt av de mäktiga grannländerna. Under våra resor i Baltikum kommer du stöta på mycket potatis och betor, soppor, grytor, korv, ost och bröd. Längs med kusten bjuds det givetvis på mycket fisk. Inlagda grönsaker är populärt i hela Baltikum och något du kommer stöta på fler än en gång.

Rödbetssoppa som påminner mycket om borscht är en viktig rätt i hela regionen. I Litauen är friterat bröd, kepta duona, något du garanterat kommer att bli bjuden på. Plättliknande pannkakor gjorda på bovete och potatis, blini, är en populär rätt som ursprungligen kommer från Ryssland.

Både öl och vin är populära drycker. En traditionell dryck som du definitivt ska prova på är kvass. Drycken tillverkas traditionellt av mörkt rågbröd som får jäsa i vatten med olika smaksättningar. Bildandet av ättiksyra ger drycken en något syrlig smak och påminner till viss mån om svensk svagdricka. Drycken är vanlig i hela Baltikum samt Ryssland och Polen.

Tid

Alla tre länderna i Baltikum ligger 1 timme före svensk tid.

El och internet

I Baltikum använder man 230 V. Kontakterna är av samma typ som används i Sverige, så du behöver inte ta med någon adapter.

De flesta restauranger, hotell och kaféer har trådlöst internet som oftast kan nyttjas gratis. Om du tänkt ringa hem med din mobiltelefon bör du stämma av med din mobiloperatör så du inte råkar ut för onödigt stora räkningar vid hemkomst.

Ta seden dit du kommer

Här finns det generellt inte så mycket att tänka på. Men i de lite mer religiösa gränsområdena mot Ryssland bör du fråga din reseledare om hur du ska uppträda eller vara klädd när du besöker viktiga religiösa platser.

Kulturella tips

Om du åker på en resa med oss till Baltikum så skickar vi ut ett informationspaket med bok, karta samt en litteraturlista med kulturella tips. Här kommer några smakprov:

  • Utrensningen, Sofi Oksanen
  • Häxan och regnet, Jurga Ivanauskaite
  • Flyktfåglar, Charlotte Cerps