En resa till Albanien innebär ett besök i ett av Europas mest okända hörn. Här möter du uråldriga traditioner, orörd natur, bevarad arkitektur och en spännande matkultur. Landet var ett av Europas mest isolerade länder under en stalinistisk kommunistregim som varade i över 40 år. Under 2000-talet har landet öppnats upp och 2009 blev Albanien en fullvärdig medlem av NATO. Givetvis är landet än idag präglat av denna period. Vi är tacksamma att vi idag kan besöka detta fascinerande, gästfria och vackra land. Följ med på en resa till Albanien med Läs & Res, med oss kommer du närmare!

Du besöker världsarvet Berat
Läs mer om resan
Kosovo, Albanien och Nordmakedonien

Kosovo, Albanien och Nordmakedonien

September

Kultur, världsarv och unika naturupplevelser

18 dagar
Resa Albanien stranden Zvernec
Läs mer om resan
Södra Albanien

Södra Albanien

Juni, september

Adriatiska havet, bergsbyar och antika städer

12 dagar
Magiskt vackra byn Theth i norra Albanien
Läs mer om resan
Vandring i Albanska alperna

Vandring i Albanska alperna

Juni, augusti

Upplev natur och kultur i Montenegro och Albanien

15 dagar
Solnedgång vid Meteoras kloster och sandstensklippor
Läs mer om resan
Strövtåg i Grekland & Albanien

Strövtåg i Grekland & Albanien

Maj, september

Historiska vingslag längs med Via Egnatia

16 dagar
Fakta och restips

Klimat och väder

Maxtemperatur Tirana

Nederbörd Tirana (mm)

Albanien är ett litet land med en yta ungefär som Småland. Landet gränsar till Montenegro, Kosovo och Nordmakedonien och har en vacker kust vid Adriatiska havet. Albanien präglas av en relativt bergig terräng där 70% av ytan räknas som bergsområden. Det finns fantastiska områden med vackra dalar, skogar och snötäckta toppar. Här varierar temperaturen en hel del. Vid kusten är klimatet av medelhavstyp med het torr sommar och sval regnig vinter.

Bästa tiden att besöka Albanien är under månaderna maj – oktober då temperaturen är skön och nederbörden är måttlig. Senvåren och tidig höst är de behagligaste perioderna. Det är också under den perioden som vi har våra resor till Albanien.

Valuta och priser

Valutan i Albanien är albansk lek och förkortas (ALL). Du kan inte växla till dig Lek utanför Albanien. Så ta med en liten summa i euro som du kan växla på plats. Det finns gott om uttagsautomater i de större städerna och internationella kort som Visa och MasterCard går fint att använda på hotell, restauranger och butiker.

Prisnivån i Albanien är betydligt lägre än i Sverige. Räkna med att 150 - 200 kr räcker till mat för en dag. En trerätters middag med alkoholhaltig dryck går kostar under 100 kr.

Vaccinationer och hälsa

Kontakta din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information angående nödvändiga vaccinationer. När du besöker Albanien bör du ha grundskyddet mot polio, stelkram och difteri som de flesta svenskar har fått. Vi rekommenderar också att du skyddar dig mot hepatit A och B med vaccinet Twinrix.


Vill du ha oberoende information om vaccinationer samt hälsoråd inför din resa kan du klicka här!

Pass och visum

Visum krävs inte för svenska medborgare som uppehåller sig mindre än 90 dagar i Albanien. Se till att ditt pass är giltigt minst sex månader efter resans avslut. Passet måste vara helt samt ha minst två tomma sidor.

Språk

Albanien är etniskt ett ganska homogent land där de allra flesta talar albanska. Det finns två dialekter av albanska; tosk i söder och gheg i norr. En stor del av befolkningen pratar italienska och den yngre generationen behärskar engelska på ett bra sätt.

Lär dig gärna åtminstone ett par ord och några fraser på albanska. Detta kommer uppskattas och du får lättare kontakt med lokalbefolkningen.

Religion och folkgrupper

Albanien blev en sekulär stat redan 1967 och under kommunisttiden utropades landet till "världens första ateistiska stat". Numera säger sig ungefär 20% vara ateister i landet. Den dominerande religionen i Albanien är islam (främst sunni och bektashi) som 60% av befolkningen säger sig tillhöra. Ungefär 20% är kristna (katoliker, ortodoxa och protestanter).

Albanien är som sagt ett homogent land där 83% är albaner. Det finns därutöver nio erkända nationella minoriteter; arumäner, balkanegyptier, greker, bulgarer, bosniaker, makedonier, montenegriner, serber och romer.

Mat och dryck

Det albanska köket är i hög grad influerat av det turkiska, italienska och grekiska köket. Många albanska rätter består av fisk, lamm eller kyckling, kryddade med rosmarin, mynta, basilika och oregano. Den albanska nationalrätten heter Tavë Kosi, en lammrätt som bakas i lerskål och serveras med yoghurt och grönsaker. Fetaost är också vanligt förekommande. Byrek (paj med spenat och ost) kommer du garanterat att prova. Öl och vin produceras i landet, en hel del är av god kvalitet. Du kommer också bli bjuden på brännvinet raki, tillverkat av druvor och smaksatt med anis. På våra resor till Albanien bjuds det på matlagningskurser samt vinprovningar.

Tid

Sverige och Albanien ligger i samma tidszon, så du behöver inte ställa om klockan.

El och internet

I Albanien har man 230 volt och stickkontakterna är av europeisk standard precis som i Sverige. Fråga gärna din svenska mobiloperatör om samtalspriserna i Albanien. De flesta hotell har bra internetuppkoppling och det finns gott om internetkaféer i de större städerna.

Transporter

Vi använder oftast bekväma minibussar på våra resor till Albanien. Järnvägsnätet är begränsat och har gamla tåg. Det finns tyvärr inga tågförbindelser till grannländerna.

Ta seden dit du kommer

Vid besök och kyrkor och andra religiösa byggnader förväntas det att axlar och knän är täckta. Det är oftast inte tillåtet att fotografera i religiösa byggnader.

Albanien är ett väldigt gästvänligt land, så räkna med att bli erbjuden te, kaffe, raki, mat eller inbjuden till någons hem. Tacka ja om du kan eller vänligt och respektfullt nej.

Kulturella tips

Om du åker på en resa med oss till Albanien så skickar vi ut ett informationspaket med bok, karta samt en litteraturlista med kulturella tips. Här kommer dock några smakprov:

  • Vi som var så lyckliga : liv och död i en kommunistisk diktatur – Peter Kadhammar
  • Krönika i sten – Ismail Kadare
  • Den hårda vintern – Ismail Kadare