Gradering
Varierande
Resa med viss fysisk aktivitet
Dagar
16
Resedatum
Pris
25 300 kr
2024
14 september
- 29 september
Bekräftad
Börjar:2024-09-14 i Tirana.
Avslutas:2024-09-29 i Tirana.
Reslängd:16 dagar
Deltagare:6 - 14
Lediga platser:Fåtal platser
Bekräftad:Ja, du kan boka ditt flyg
Pris:25 300 kr
2025
9 maj
- 24 maj
Börjar:2025-05-09 i Tirana.
Avslutas:2025-05-24 i Tirana.
Reslängd:16 dagar
Deltagare:6 - 12
Lediga platser: Ja
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:Ring för pris
Boka-tidigt-rabatt:- 500 kr
2025
13 september
- 28 september
Börjar:2025-09-13 i Tirana.
Avslutas:2025-09-28 i Tirana.
Reslängd:16 dagar
Deltagare:6 - 12
Lediga platser: Ja
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:Ring för pris
Boka-tidigt-rabatt:-1 000 kr

Följ med på kulturella strövtåg i Alexander den Stores och Caesars fotspår. Här i södra Albanien och norra Grekland gick den gamla romerska vägen Via Egnatia där varor, filosofier och människor färdades mellan Konstantinopel och Rom. Här möttes öst och väst vilket har bidragit till att regionen idag har en rik kultur med influenser från när och fjärran. Du besöker flera av den historiska vägens viktigaste platser; Thessaloniki, Pella, Edessa och Ohrid. Under resan följer du med på sex lättare strövtåg som bland annat går längs med Medelhavskusten, mellan Meteoras mäktiga kloster samt vid Vikosravinens frodiga berg. Du färdas med segelbåt i den Joniska övärlden, bor i små byar i Greklands mest spektakulära bergslandskap, besöker tusenåriga kyrkor och åker båt bland pelikaner på sjön Kerkini. Resan startar och avslutas i Albaniens huvudstad Tirana.

Resedetaljer

DagProgram
1 Tirana – Albaniens huvudstad
2 Slott, museum och agroturism
3 Världsarvet Gjirokastra och "blå ögat"
4 Romerska ruiner, musslor och Joniska havet
5 Olivoljeprovning och kustvandring vid Parga
6 Med segelbåt i den Joniska övärlden
7 Byboende och strövtåg i Pindosbergen
8 Vikosravinen och Konitsabron
9 Bergsstaden Ioánnina och världsarvet Meteora
10 Strövtåg bland kloster och sandstensklippor
11 Alexander den store och vinprovning
12 Fågelskådning vid Kerkinisjön
13 Utforska Thessaloniki
14 Björnreservat, vattenfall och Via Egnatia
15 Historiska Ohrid och bybesök
16 Resan avslutas i Tirana
Vad ingår i resan?
 • Kvalificerad reseledning
 • Informationspaket med utvald litteratur och karta
 • Samtliga transporter under resan
 • Del i dubbelrum eller annan inkvartering under resan (enklare boenden i bergen)
 • 15 frukostar, 6 luncher och 1 middag
 • Samtliga utflykter, inträden och aktiviteter som anges i resplanen (museum, kloster, kyrkor, moskéer, björnreservat, romerska ruiner mm)
 • Rundturer i Tirana, Kruja, Gjirokastra, Ioánnina, Thessaloniki och Ohrid
 • Vinprovning på en ekologisk vingård
 • Båttur i Joniska övärlden
 • Fågelskådning med på på Kerkinisjön
 • Inträden till samtliga nationalparker
 • Kulinarisk upplevelse i Nordmakedonien
 • Lokala guider och tolkar enligt resplan
 • Samtliga formella tillstånd
 • Dricks till lokala guider, tolkar och chaufförer vid aktiviteter enligt resplan
Vad ingår inte i resan?
 • Internationellt flyg till/från resmålet
 • Måltider som ej nämns ovan
 • Utflykter och aktiviteter utanför resplanen
Resplan dag för dag
Strövtåg i Grekland & Albanien

Dag 1 Tirana – Albaniens huvudstad

Möt gruppen och din reseledare vid ditt hotel i Tirana. Du får följ med på en kortare rundtur i stadens centrum där du passerar Skanderbegtorget (döpt efter landets nationalhjälte), Et'hem Bey-moskén, den bizarra Pyramiden (Enver Hoxas museum) samt Moder Teresa Torget, uppkallat efter den berömda nunnan som har albanskt ursprung.

Efter rundturen väntar en välkomstmiddag på en charmig traditionell restaurang.

Tirana är belägen vid floden Ishëm ungefär 30 km från Adriatiska havets stränder. Staden grundades 1614 men är bebodd sedan antiken. Man har funnit romerska hus som uppfördes på 200-talet. Här passerade den gamla romerska handelsvägen Via Egnatia som knöt samma Durrës och Konstantinopel och i förlängningen nådde Rom. Tirana ingick i det Osmanska riket fram till första världskriget. Och mellan 1941-1991 var Tirana huvudstad i den Socialistiska folkrepubliken Albanien. Det auktoritära kommuniststyret har lämnat många ärr och arvet syns på många ställen än idag.

Det centrala och historiska Skanderbegtorget i Tirana
Kommunistisk byggnad i Tirana

Dag 2 Slott, museum och agroturism

Efter frukost bjuds du på ett besök vid den lilla historiska staden Kruja. Staden var faktiskt Albaniens huvudstad på 1100-talet och ligger vackert omgiven av grönklädda berg. Utsikten över havet är vacker vilket gett staden dess smeknamn; Balkongen över Adriatiska havet. Albaniens främste frihetskämpe Georg Kastriota Skanderbeg föddes i Kruja och upphöjdes till nationalhjälte efter att ha lett försvaret mot Osmanska riket på 1400-talet. Du följer med på en guidad tur och besöker ett etnografiskt museum samt ett museum tillägnat just Skandberbeg. Därefter utforskar du slottet och besöker den gamla basaren (en av världens äldsta). Det blir också en lättare vandring till ett av landets mest heliga platser, Sari Salltik grottan, en viktig plats för sunnimuslimer och en plats där en del tror att mirakel har skett.

Lunch serveras på en gård i närheten som är välkänd för sin agroturism (gårdsturism). Njut av en unik gastronomisk upplevelse och den efterföljande rundturen på gården där du lär dig om den positiva sociala påverkan som projektet har haft på byarna i omgivningen. Åter till Tirana sen eftermiddag.

Fortet i Kruja som nu är museum
Historiska Kruja med sin charm och dramatiska placering

Dag 3 Världsarvet Gjirokastra och "blå ögat"

Du lämnar Tirana bakom dig och färdas genom gemytliga byar till staden Gjirokastra. Den uråldriga staden är erkänd som ett världsarv av UNESCO och kallas för "Silverstaden", "Stenstaden" eller "Staden med de tusen trappstegen". Gjirokastra är cirka 2 500 år gammal och byggd på berget Mali med utsikt över floden Drinas dalgång. Den uråldriga staden har spår från många historiska riken, men framförallt från det Osmanska riket. Du promenerar fram på trånga, slingrande gator och gränder och följer trappor som klättrar uppför sluttningarna. Många av de gamla husen har vackra tak täckta med sten, vilket är typiskt för just Gjirokastra. Staden är även känd som födelsestaden för kommunistdiktatorn Enver Hoxhas.

På rundturen genom staden besöker du det gamla ottomanska tornhuset Skenduli, slottet, stadens första skola samt den ottomanska marknaden där du får prova på traditionellt kaffe. Du får också lite tid att upptäcka staden på egen hand.

På eftermiddagen färdas du söderut mot kusten men stannar till vid ett naturfenomen som kallas "Blå ögat". Kristallklart blågrönt vatten bubblar hela tiden upp till ytan från en 50 meter djup underjordisk källa. De blå och gröna nyanserna vid källan är nog något av det mest intensiva du har upplevt.

Vidare till staden Saranda, vackert belägen vid det Joniska havet. Njut av en kvällspromenad i hamnen. Här bor du två nätter.

Slottet i Gjirokastra
Gjirokastra med sin vackra omgivning
Den unika källan det "blå ögat"

Dag 4 Romerska ruiner, musslor och Joniska havet

Förmiddagen vigs åt ett besök vid nationalparken Butrint. Här finns en fantastisk natur med sjöar, våtmarker och frodiga berg samt en stor mängd olika djur och växter. Men platsen, som är skyddad av UNESCO, är mest känd som Albaniens viktigaste arkeologiska plats. Här finns en unik blandning av imponerande monument från olika tidsåldrar som ligger inbäddade i det frodiga landskapet. De äldsta lämningarna är 50 000 år gamla. Du passerar lämningar från bronsåldern, en 2500 år gammal stadsmur, vackra kyrkor, en bysantinsk basilika och ruinen av ett venetianskt slott. Men höjdpunkten är nog ändå de välbevarade monumenten från romartiden. Amfiteatern, bosättningarna, templen och mosaiken är några höjdpunkter.

Butrint har genom historien hamnat i händerna på olika välkända härskare. Rom kontrollerade staden från år 167 f.Kr. och år 44 f.Kr utsåg Julius Caesar Butrint till en belöningskoloni för de som kämpat med honom mot Pompejus. Under den senare delen av den romerska blev staden en viktig hamnstad. På 1300-talet köpte republiken Venedig staden och i slutet av 1700-talet styrde Napoleon en kortare tid över Butrint innan det tillföll det Osmanska riket.

Efter besöket är det dags för en båttur på Butrintisjön där du får besöka en musselodling. Här får du lära dig hur man skördar musslor, hur de rengörs och hur de lättast öppnas. Slutligen får du njuta av musslor, färsk olivolja, citronsaft och bröd på en charmig restaurant med utsikt över lagunen. Smaka även på det lokala vinet medan den varma brisen sveper in över vattnet.

Åter till till Saranda på eftermiddagen. Resten av dagen är fri för egna aktiviteter. Promenera förbi stadens alla marknadsstånd och njut av den utsökta maten på en en mysig restaurang.

Vacker vandring längs med kusten mot Adriatiska havet
Du besöker romerska ruiner vid nationalparken Butrint
Vid Butrintsjön får du skörda musslor och njuta av en läcker måltid
Den vackra kusten vid Saranda i Albanien

Dag 5 Olivoljeprovning och kustvandring vid Parga

Idag korsar du gränsen in i Grekland och färdas söderut längs med det Joniska havet. Den lilla mysiga staden Parga breder ut sig likt en amfiteater runt dess vackra vik med sina små öar. Här ringlar sig gator och gränder från den idylliska hamnen uppför branta backar förbi de charmiga husen med sina balkonger, vackra färger och gulröda tegeltak. Även fast Parga ligger på fastlandet är känslan här att man befinner sig på en genuin grekisk ö. Här finns de fina stränderna, det rena badvattnet och den grekiska vardagen.

På förmiddagen väntar ett intressant besök på en gammal olivoljefabrik i Parga. Varje steg i olivoljeproduktionen förklaras för dig, både de nutida metoderna och de äldre. Naturligtvis avslutas besöket med en olivoljeprovning.

På eftermiddagen följer du med på en kortare vandring som går längs med den dramatiska kusten förbi det Venetianska slottet i Parga. Du promenerar genom olivlundar och njuter av den magnifika utsikten över det Joniska havet. På vägen besöker du en taverna för en svalkande dryck.

Parga ligger som en amfiteater vid det Joniska havet
Parga med sina färgglada hus

Dag 6 Med segelbåt i den Joniska övärlden

Idag vänta en härlig heldag där du besöker några va de vackraste platserna i den Joniska övärlden. Ta med badkläder, handduk och en bra bok. Du seglar från Parga på morgonen och första stoppet blir de mäktiga blå grottorna vid ögruppen Antipaxos. Båten ligger sedan för ankare vid ögruppens vackraste lagun så att du kan bada och simma i lugn och ro. Därefter färdas du till ön Paxos och hamnstaden Gaios där du äter lunch tar del av ett rikt utbud av butiker. Sen eftermiddag återvänder båten till Parga där du åter tar del av utbudet av charmiga restauranger.

Du får en heldag i den Joniska övärlden

Dag 7 Byboende och strövtåg i Pindosbergen

Du lämnar kusten bakom dig och tar sikte på Grekland mäktigaste bergsområde – Pindosbergen. Bergsmassivet, som brukar kallas Greklands ryggrad, sträcker sig från Albanska gränsen söderut till den grekiska övärlden. Den vackraste och mest traditionella delen av bergsmassivet kallas Zagoria, och det är dit resan går.

Du färdas via slingrande vägar till byn Vradeto på 1450 m höjd. Härifrån börjar vandringen Vradeto steps (1,5 timmar) som är en 200 år gammal stenväg som sicksackar sig ner för den branta sluttningen. Utsikten över Vikosravinen är enastående.

På eftermiddagen kommer du fram till bergsbyn Monodendri där du övernattar två nätter. Byn, med sina skiffertaksbelagda stenhus, är belägen med vacker utsikt över Vikosravinen. Lugnet i byn är påtagligt och det känns som att färdas bakåt i tiden. Vid det gamla klostret Agia Paraskevi blickar du ut över landskapet och ser floden Voïdomátis slingra sig fram genom den frodiga ravinen.

Bergsområdet Zagoria är Greklands bäst bevarade hemlighet. Området är vilt och vackert. Här möts du av vilda forsar, djupa skogar och dramatiska kalkstensberg vars toppar når över 2500 meter. De urgamla byarna, de befästa stengårdarna och de välvda broarna får sinnena att jubla. Här finns gott om fåraherdar, en växande population brunbjörnar och en av världens djupaste raviner. Befolkningen utgörs till stor del av vlacher som troligtvis en gång vandrat in från Balkans bergsområden. Under Zagorias storhetstid (1700- och 1800-talen) uppfördes de 100-tals kilometer långa stenbelagda stigarna och de 170 stenbroarna som numera binder samman regionens många små byar.

Du vandrar vid den mäktiga Vikosravinen i Greklands vildaste bergsområde
Du gör två fantastiska vandringar i de grekiska Pindosbergen
Resan bjuder på många fina möten

Dag 8 Vikosravinen och Konitsabron

Efter frukost färdas du med bil till byn Vikos för en vandring i nere i Vikosravinen. Dagen innan fick du vandra med utsikt över ravinen. Idag vandrar du (5 km) ner mot ravinen och når floden Voïdomátis med sitt klara turkosa vatten. Du går genom en vegetation av kastanj och lönn och bergen reser sig nästan lodrätt på bägge sidor. Som mest skiljer det 1000 meter mellan botten av ravinen och bergstopparna. Har du tur ser du örn eller lammgam sväva högt ovanför dig. Vandringen avslutas i byn Vikos där du njuter av en lunch med utsikt.

Efter lunch besöker du områdets mest imponerande bro – Konitsabron. Platsen och bron är som tagen ur en saga. Här har områdets nomader passerat med sin boskap under hundratals år. Den turkiska armen försökte bränna ner bron 1918 och under Italiensk-grekiska kriget (1940-41) gjordes fruktlösa försök att spränga sönder bron. Efter besöket återvänder du till Monodendri. På kvällen besöker du en familj tillhörande folkgruppen vlacher som berättar om sitt folks historia och hur de lever idag.

Resa Grekland Zagora bro
Mysiga gränder i Monodendri

Dag 9 Bergsstaden Ioánnina och världsarvet Meteora

På förmiddagen besöker du den historiska bergsstaden Ioánnina, vackert belägen vid sjön Límni Pamvótida. Här bjuds du på en guidad tur i stadens historiska centrum som har tydliga kristna, muslimska och judiska influenser. Du besöker bland annat Ali Pasha-museet.

Efter besöker går resan vidare mot det mytomspunna klosterkomplexet Meteora. På vägen blir det stopp för lunch i den vackra byn Metsova. På eftermiddagen anländer du till ditt boende vid mitt ibland Meteoras mäktiga kloster och sandstensklippor. Här bor du två nätter.

Solnedgång vid Meteoras kloster och sandstensklippor

Dag 10 Strövtåg bland kloster och sandstensklippor

Dagen bjuder på en fin vandring (3 km) med lokal guide till flera av Meteoras kloster. Du vandrar i fotspåren av de munkar som kom till området redan för 1000 år sedan. Förutom fantastiska besök av områdets kloster bjuds du på bländande vyer och fin vandring bland områdets unika klippformationerna. Du får lära dig om regionens historia och ta del av myter och legender. Vid klosterbesöken gäller det att ha på sig kläder som täcker armar och ben.

Efter besöken tar du stigen ner till staden Kalampáka för lunch. På eftermiddagen utforskar du området på egen hand. Middag intar du på en restaurang med fin utsikt över området.

Meteoras klosterkomplex ligger spektakulärt placerade på branta klippformationer av sandsten 400 meter ovanför staden Kalampáka och Peneasdalen. Under Meteoras glansdagar fanns det 24 kloster i området. Idag är sex av dessa fortfarande aktiva. Förmodligen började eremiter och asketer bosätta sig i hyddor och grottor i området redan på 1000-talet. Mot slutet av 1100-talet byggde munkar den första kyrkan i området och på det oroliga 1300-talet byggdes många kloster på Meteoras svårtillgängliga klippor för att lättare kunna försvara sig mot turkarnas angrepp. Samtliga kloster färdigställdes innan 1500-talets slut. Till en början saknades vägar och trappor helt och hållet till Meteoras kloster. Människor, mat och packning fick hissas upp. Först i början av 1900-talet anlades trappor och vägar vilket vi besökare idag är tacksamma för.

Resa Grekland Meteora höst
Vackra ikoner i Meteoras kloster
Meteora bjuder på overkligt vackra vyer

Dag 11 Alexander den store och vinprovning

Idag går resan vidare mot Kerkinisjön med ett par väldigt intressanta stopp på vägen. Du färdas bakåt i tiden och besöker en av de viktigaste arkeologiska platserna i norra Grekland. Du anländer till Vergina (tidigare Aigai), huvudstaden i det antika kungariket Makedonien (idag den grekiska regionen Makedonien). Här har flera makedonska kungar begravts, bland annat Filip II (far till Alexander den store). På 1970-talet grävde man ut de mer än 2000 år gamla gravkullarna. Du besöker det storslagna museet och fascineras över de skatter som kungarna skulle ha med sig till sitt nästa liv.

Lunch intar du på en närbelägen vingård. Här framställs ekologiska viner och naturviner med så lite tillsatser som möjligt. Du får provsmaka vinet och visas runt på gården där du får lära dig hur arbetet fungerar under olika säsonger.

Därefter går resan vidare till Kerkinisjön, belägen i norra Grekland, nära gränsen mot Bulgarien och Nordmakedonien. Här breder Kerkinis lugna vatten ut sig, en fristad för en mängd fågelarter.

Ruinerna vid Pella
Du reser i Alexander den Stores fotspår
ktima ligas

Dag 12 Fågelskådning vid Kerkinisjön

På morgonen följer du med på en båtfärd där en lokal guide tar dig runt på sjön och Strymonflodens delta. Du får ta del av det varierade fågellivet och njuter också av den dramatiska omgivningen där bergstoppar skymtar vid horisonten. Förutom de vackra pelikanerna ser du förhoppningsvis dvärgskarv, havsörn, balkanmes, balkanspett, klippnötväcka samt en och annan skarv och flamingo. Du promenerar också runt i byn och besöker klostret Timios Promodos där nunnor välkomnar dig. Klostret är vackert beläget vid Kerkinibergens sluttningar.

Sjön är en av Europas viktigaste våtmarker och har ett enastående fågelliv. Kerkinisjön är den viktigaste platsen i Europa för den globalt hotade krushuvade pelikanen och den alltmer sällsynta skrikörnen. Här övervintrar också den utrotningshotade och mycket sällsynta fjällgåsen, en fågelart som glädjande nog ökar i antal här varje höst och vinter.

Du anländer till hamnstaden Thessaloniki på eftermiddagen. Här bor du två nätter på ett charmigt hotell.

Kerkinisjön bjuder på fantastisk fågelskådning året om
Du åker båt på Kerkinisjön
Du ser krushuvade pelikaner på Kerkinisjön

Dag 13 Utforska Thessaloniki

På morgonen följer du med på en guidad runtur i Thessaloniki – en stad med en 2500 år lång historia. Du besöker bland annat det Vita tornet (stadens symbol), Aristotelestorget, Galerius triumfbåge samt Rotundan från 300-talet. Eftermiddagen är fri för egna upptåg i staden. Besök något av stadens många museum, promenera vid hamnen eller besök någon av de kyrkor som UNESCO klassat som världsarv.

Thessaloniki är Greklands näst största stad och den största staden i regionen Makedonien. Staden grundades år 315 f.kr. av Makedoniens dåvarande kung Kassander. Han döpte staden efter sin fru Thessalonike (Alexander den stores halvsyster). Efter kungariket Makedoniens fall blev Thessaloniki en viktig stad i romarriket. Staden låg på handelsvägen Via Egnatia och än idag har staden en gata med samma namn. Staden spelade också en viktig roll i det Bysantinska samt Ottomanska riket och är omnämnd i Nya Testamentet genom Paulus brev till thessalonikierna.

Den historiska bakgrunden är viktig att ha med sig när man tittar på dagens Grekland. Över 2000 år gamla konflikter lever kvar i dagens politiska debatt. Grekland och Nordmakedonien hävdar båda att Alexander den store är deras egen. Grekland såg även till att hålla Nordmakedonien utanför Nato och EU på grund av landets namn. Först när landet bytte namn från Makedonien till Nordmakedonien ändrade Grekland sin inställning. I Bulgarien ser vissa nationalister makedonierna som etniska bulgarer och ser det makedonska språket som en bulgarisk dialekt. Under resan berättar din reseledare on hur den här spänningen fortfarande gör sig gällande i regionen.

St Paulkyrkan i vackra Thessaloniki
Utforska någon av Thessalonikis charmiga marknader
Thessalonini med sitt Vita torn

Dag 14 Björnreservat, vattenfall och Via Egnatia

Resan fortsätter västerut genom dramatiskt bergslandskap till staden Edessa som har en speciell plats i den grekiska världens historia. Det var förmodligen här som kung Carunus grundade den första huvudstaden i det gamla kungariket Makedonien. Senare, under det bysantinska riket, gynnades Edessa av sitt strategiska läge och var en viktig stad på Via Egnatia. Staden var bland annat känd för sina starka stadsmurar och är idag ett centrum för medeltida grekisk kultur.

Du besöker Edessas vattenfall innan resan går vidare till björnreservatet Arcturos, som betyder "björnens väktare". Reservatet tar hand om föräldralösa björnar och björnar som varit i fångenskap. Här får du följa med en guidad tur. Reservatet är det första i världen av sitt slag och har ett samarbete med World Animal Protection som Läs & Res i sin tur samarbetar med. Arcturos har räddat många björnar från fångenskap och 1997 fick de igenom ett förbud för dansande björnar i Grekland. De hjälper även andra vilda djur som hamnat i fångenskap samt jobbar med miljö- och hållbarhetsfrågor.

Det blir ett kortare stopp i den historiska staden Bitola innan du anländer till Ohrid, Nordmakedoniens pärla, där du bor två nätter vid Ohridsjöns stränder.

Du besöker ett björnreservat som räddat björnar sedan 1992
Varma källor i Edessa

Dag 15 Historiska Ohrid och bybesök

Idag utforskar du världsarvet Ohrid, otroligt vackert belägen vid Ohridsjöns sluttningar. Du följer med på en rundtur i den historiska staden. Du passerar en gammal hellenistisk teater, besöker stadens fort och dess mur från 300-talet samt lär dig hur man tillverkar handgjort papper i Saint Sophia kyrkan. Du promenerar också till kyrkan St. Johannes vid Kaneo belägen dramatiskt på en klippa med magisk utsikt över Ohridsjön.

Du bjuds på lunch hemma hos en familj som bor i en liten by söder om Ohrid. På eftermiddagen får du lite egentid i Ohrid. Här finns massor att se och gott om intressanta butiker.

Ohrid har funnits med sedan antiken och hette då Lychnidos. Den romerska handelsvägen Via Egnatia passerade igenom staden. Idag ser man tydliga spår från olika historiska perioder. Här finns kullersten från romarriket, bysantinska fresker och amfiteatrar från antiken. Dessutom finns ungefär 365 stycken kyrkor, en för varje dag på året.

Kyrkan St. Johannes vid Kaneo är vackert belägen vid Ohridsjön
Kyrkomålningar i Ohrid

Dag 16 Resan avslutas i Tirana

Efter frukost går färden längs med Ohridsjöns stränder mot Tirana. Vid byn Struga besöker du två klippkloster med utsikt över Ohridsjön innan resan fortsätter in i Albanien där du stannar för lunch vid floden Shkumbini. Därefter vidare till Tirana. För resenärer som reser hemåt med flyg dag 16 blir det ett stopp vid Tiranas internationella flygplats innan ankomsten till huvudstaden.

Resan avslutas i Tirana tidig eftermiddag.

Kongressbyggnaden i Tirana
Reseledare
Eronida Mataj
Eronida Mataj

Eronida kallas Nida och är bosatt i Tirana. Hon har examen i både journalistik och statsvetenskap och har dessutom utbildat sig till naturguide. Nida är väldigt intresserad av historia och är överlag väldigt nyfiken på människor och olika kulturer. Hon har rest väldigt mycket i Albanien, Kosovo, Grekland och Nordmakedonien.

Leo
Leo

Leo, eller Angjellos som han egentligen heter, är född och uppväxt i Aten. Vid 10 års ålder flyttade till Tirana där han fortfarande bor. Han är en erfaren reseledare med stort intresse för vandring, natur, historia samt lokala kulturer. Han har en examen från sportuniversitetet i Tirana och talar grekiska, albanska och engelska flytande.

Övrig information om resan

Flyg

På den här resan flyger du till och från Tirana (TIA). Flyg tur och retur kostar från 1200 kr.

Det går utmärkt att ta tåget för att ansluta till resan, antingen som tur & retur alternativt endast en väg. Det är ett fantastiskt trevligt äventyr. Vi hjälper gärna till med tips och råd kring detta.