Gradering
Lugnare
Resa utan större fysisk aktivitet
Dagar
27
Resedatum
2021
13 maj - 8 juni
Börjar:2021-05-13 i Moskva.
Avslutas:2021-06-08 i Nur-Sultan.
Reslängd:27 dagar
Deltagare:8 - 15
Lediga platser:Fler än fem
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:Ring för pris
Boka-tidigt-rabatt:-1 000 kr
2021
26 augusti - 21 september
Börjar:2021-08-26 i Moskva.
Avslutas:2021-09-21 i Nur-Sultan.
Reslängd:27 dagar
Deltagare:8 - 15
Lediga platser:Fler än fem
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:Ring för pris
Boka-tidigt-rabatt:-1 000 kr

Längtar du efter ett långsammare sätt att resa? Då är denna tågresa genom Ryssland, Uzbekistan, Kirgizistan samt Kazakstan för dig. Resan bjuder på många färgstarka kulturella och historiska upplevelser. Du bor i en jurta (tält för nomadfolk), omfamnar Centralasiens vidder, njuter av fantastiska oasstäder i ökenområden längst Sidenvägen och besöker före detta Stalingrad. Resan är upplagd så att du kan ansluta till resan med tåg (och båt) om du så önskar.

Resedetaljer

DagProgram
1-2 Rysslands huvudstad Moskva
3 Volgograd (f.d. Stalingrad)
4-5 Mot Uzbekistan
6 Den försvunna sjön
7-8 Sidenvägsstaden Chiva
9-11 Buchara, madrassa och pilaff
12-14 Samarkand
15 Sovjetisk arkitektur och bazaarer i Tasjkent
16 Kirgizistans grönskande huvudstad Bisjkek
17-18 Bo i en traditionell kirgizisk jurta
19-22 Sjön Issyk-Kul, hästar och lokala traditioner
23 Mot Kazakstan
24-25 Almaty
26-27 Kazakstans huvudstad Nur-Sultan (Astana)
Vad ingår i resan?

 • Kvalificerad reseledning
 • Informationspaket med utvald litteratur och karta
 • Samtliga transporter under resan
 • Del i dubbelrum eller annan inkvartering under resan (enklare inkvartering under tågresorna, på landsbygden, i jurtor (tält), samt vid familjeboendet där enkelrum inte alltid kan ges)
 • Ca 21 frukostar, 6 luncher och 4 middagar
 • Samtliga utflykter, inträden och aktiviteter som anges i resplanen (museum, madrassa, matlagningskurser, m.m.)
 • Rundturer i Volgograd, Muynak, Chiva, Bukhara, Samarkand, Tasjkent, Bisjkek, Karakol, Almaty och Astana (Nur-Sultan)
 • Matlagning med familjer på två ställen
 • Lokala guider och tolkar enligt resplan
 • Samtliga formella tillstånd
 • Visum till Ryssland
 • Dricks till lokala guider, tolkar och chaufförer vid aktiviteter enligt resplan
Vad ingår inte i resan?

 • Tåg eller flyg till/från resmålet
 • Måltider som ej nämns ovan
 • Utflykter och aktiviteter utanför resplanen
 • Kollektivtrafik i Moskva och Volgograd (ca 100 kr)
Resplan dag för dag
Med tåg genom Centralasien

Dag 1-2 Rysslands huvudstad Moskva

Samling på vårt hotell i Moskva. Använd den berömda tunnelbanan i Moskva, som i folkmun kallas för "Folkets palats". Här beskådar du världens största permanenta utställning av sovjetisk konst. På bara några minuter tar du dig till Röda torget som ligger vid det forna kejserliga citadellet Kreml. Efter rundvandringen i centrala Moskva besöker du asiatiska museet som har unika centralasiatiska kulturarvssamlingar.

På eftermiddagen dag 2 kliver du på nattåget till Volgograd.

Röda torget och Vasilijkatedralen i Moskva

Dag 3 Volgograd (f.d. Stalingrad)

Ankomst till Volgograd på morgonen. Checka in på ett centralt beläget boende där du har en möjlighet att vila och fräscha upp dig när du vill under dagen. Volgograd sträcker sig 40 km längs världens längsta flod Volga och här utkämpades det blodiga slaget om Stalingrad. Med lite tur träffar vi en krigsveteran och hör honom berätta sin historia. Med kollektivtrafiken tar vi oss till parken Mamajev Kurgan där du upplever en av världens största statyer - den 85-meters höga Fosterlandet kallar, rest till minne av slaget vid Stalingrad. Du tar dig tillbaka till centrala Volgograd med det unika färdmedlet metrotram. Senare på kvällen tar du nattåget mot Uzbekistan.

Lär dig om andra världskrigets vändpunkt: slaget vid Stalingrad.

Dag 4-5 Mot Uzbekistan

Detta är resans längsta tågsträcka. Häpna över de vidsträckta stäppvidderna mellan Ryssland och Uzbekistan, lär känna dina medresenärer och drick te ur vackra ryska teglas. Ankomst i Nukus vid lunchtid dag 5. Eftermiddagen bjuder på ett intressant besök till den så kallade försvunna Louvre av Uzbekistan - Savitskymuseet. Du ser fantastiska skatter av sovjetisk avantgardistisk konst som gömdes här och räddades på det viset från att bli förstörd av kommunisterna, samt lär dig om många smärtsamma konstnärsöden.

Uzbekiskt tåg

Dag 6 Den försvunna sjön

Dagen är tillägnad en av världens största naturkatastrofer, nämligen uttorkningen av Aralsjön som en gång i tiden var den fjärde största insjön i världen. Du åker till Muynak som tidigare var en blomstrade fiskestad med stor hamn. Ända in på 1980-talet försörjde fiskeindustrin befolkningen i Muynak. Idag måste man åka drygt 15 mil för att komma till Aralsjöns vatten. I Muynak besöker du en skeppskyrkogård och ett lokalt museum som berättar om Aralsjöns och stadens tragiska öde.

Aralsjön: världens fjärde största sjö en gång i tiden

Dag 7-8 Sidenvägsstaden Chiva

Med buss tar vi oss vidare till Chiva, en fantastisk stad rik på forntida monument. Vi gör ett stopp för att se ruinerna av den en gång magnifika Toprak-Kala fästningen i öknen Kyzylkum. Den Unesco-listade fästningen dateras till 100-talet e.v.t. och tillhörde en stad (enligt vissa teorier, huvudstaden) i Khwaresm-khanatet. Ankomst till Chiva vid lunch. Njut av oasstaden som är en av de mest imponerande och färgstarka antika städerna i Centralasien. Dröm dig bort i Chivas labyrint av smala gator som leder dig till mysiga innergårdar och dess gästvänliga värdar.

Dröm dig bort i Chivas smala gränder

Dag 9-11 Buchara, madrassa och pilaff

Buchara är Centralasiens bäst bevarade medeltida stad. Fortsätt att förtrollas av vackra madrassas, minareter och andra arkitektoniska mästerverk. En av dagarna besöker du en lokalfamilj i byn Naiman. Hemma hos dem deltar du i tillagning av pilaff och lär dig allt om hur man bakar bröd i en tandoor (en vedeldad cylinderformad lerugn). Därefter finns det tid för att bekanta dig med byn och att även besöka byskolan.

En vacker innergård av en medeltida karavanseraj i Buchara

Dag 12-14 Samarkand

Tåg till Samarkand på eftermiddagen. Staden har en lång historia som började runt 500-talet f.v.t. då den grundades av den persiske storkungen Kyros II. Sedan dess har det bytt många härskare och varit en del av bland annat Grekland, Persien och Bucharaemiratet. Du utforskar Samarkands monumentala arkitektur med många religiösa byggnader, vackert smyckade med bladguld.

Samarkand

Dag 15 Sovjetisk arkitektur och bazaarer i Tasjkent

Tasjkent som förstördes till stor del av jordbävningen 1966 är ett praktexempel på sovjetisk arkitektur. Ta en promenad längs en av stadens trevliga boulevarder och besök den färgstarka och livliga Chorsu bazaar, en spännande marknad som berättar mycket om det lokala livet. Senare tar du nattåget mot Almaty.

Besök en av Tasjkents bazaarer

Dag 16 Kirgizistans grönskande huvudstad Bisjkek

Vi kliver av tåget tidigt på morgonen. På den lilla tågstationen Schju stiger vi ombord på vår buss som tar oss över gränsen till Kirgizistan och vidare till Bisjkek. Efter lunch blir det en skön stadsvandring i den grönskande kirgiziska huvudstaden. Här kan du bland annat besöka Osj Bazaar, en stor utomhusmarknad där du hittar kryddor, musikinstrument och allt däremellan. Lyssna in stadens rytm.

Brödförsäljning vid Osh Bazaar i Bisjkek

Dag 17-18 Bo i en traditionell kirgizisk jurta

Vidare mot den kirgiziska landsbygden. De här två dagarna stannar du vid den pittoreska sjön Song-Kul. Låt landskapet med dess vidsträckta ängar, frodiga grönska, mäktiga berg, fritt galopperande hästar och inte minst kryddiga dofter beröra dina sinnen. Här har du en möjlighet att träffa på en herde som driver sina hjordar på bete och kanske bli bjuden på lite kumys (jäst hästmjölk). Under dessa två nätter bor du i en traditionell kirgizisk jurta.

Jurta vid sjön Song-Kul

Dag 19-22 Sjön Issyk-Kul, hästar och lokala traditioner

Dag 19 kommer du den lokala kulturen och vardagen så nära som möjligt. Resan går nämligen vidare till byn Kochkor som är känd för sin fåruppfödning. Här bor du hos en lokal familj. Passa på och hjälp dem med deras vardagssysslor.

Dagen därpå vinkar du adjö till dina värdar och reser vidare till landets största insjö - Issyk-Kul. Under våra stopp på vägen ser vi bland annat hur man tillverkar traditionella jurtor och pratar med en berkutchi, en kirgizisk örnjägare. Lunch hemma hos en lokal familj. Övernattning sker i ett jurtläger.

Dag 21 besöker vi staden Karakol som grundades år 1869 som en rysk militär utpost. Där besöker du den mäktiga Dunganmoskén. Dunganer, en grupp av kinesiska muslimer, bosatte sig i staden på 1880-talet då de flydde förtrycket i Kina.

Dag 22 är en vilodag på en ekologisk bondgård där du har en möjlighet att rida eller engagera dig i olika aktiviteter.

Hästen har en speciell plats i kirgizisk kultur
Resa Med tåg genom Centralasien

Dag 23 Mot Kazakstan

Över gränsen till Kazakstan. En lugnare vandring i Charyn Canyon nationalpark som bland kazakerna kallas för "vår Grand Canyon". Du avnjuter din lunch här, omgiven av rödfärgade klippor som ger dig en känsla av att du befinner dig på en annan planet.

Den vackra nationalparken Charyn Canyon

Dag 24-25 Almaty

Börja dagen med en skön morgonpromenad genom den trevliga stadskärnan. Under stadsvandringen besöker du Park of 28 Panfilov Guardsmen samt Ascension Cathedral. Det kommer också finnas ledig tid då du kan upptäcka Almaty på egen hand och eventuellt besöka det vackra operahuset som är mycket omtyckt av lokalbefolkningen. Dag 25 tar du nattåget till Nur-Sultan (Astana).

Ta del av spännande möten under din tågresa
Mäktiga berg vaktar över Almaty

Dag 26-27 Kazakstans huvudstad Nur-Sultan (Astana)

År 1997 beslöt Kazakstans regering att flytta landets huvudstad från Almaty till den lilla staden Akmola. Staden bytte namn till Astana (från kazakiska: "huvudstaden") och har byggts upp nästan från grunden. 2019 var det dock dags för namnbyte igen. Numera heter staden Nur-Sultan och är landets modernaste stad.

Dag 27 avslutas resan i Nur-Sultan. Eller Astana om du så vill.

Astana
Reseledare
Umid Djuraev
Umid Djuraev

Umid föddes 1977 i Buchara i Uzbekistan där han bor idag med sin fru och två barn. När Umid för 20 år sedan tog sin examen i främmande språk och ekonomi hittade han sin väg till turism. Genom åren har han behållit sin passion för att visa sitt land till besökare. Umid har dessutom ett starkt intresse för historia och fiske. Han leder resan i Ryssland och Uzbekistan.

Alexander Miusov
Alexander Miusov

Född 1961. Alexander bor i Bisjkek och har två döttrar. Hans brinnande intresse för resor och bergsklättring blev så småningom hans yrke och sedan 1994 har han arbetat med turism i Centralasien. Alexander leder resan i Kirgizistan och Kazakstan.

Övrig information om resan

Flyg

På den här resan finns det alternativ till flyg. Ta färjan till Helsingfors (Finland) eller Riga (Lettland), sedan direkttåg till Moskva. Hemresan sker från Astana (Nur-Sultan, Kazakstan) med tåg till Moskva. Vi hjälper dig gärna med att boka din tågresa till och från resmålet.

Om du väljer att flyga så bokar du ditt flyg till Moskva och hem från Astana (Nur-Sultan, Kazakstan). Flyg från 3200 kr tur och retur.