Gradering
Lugnare
Resa utan större fysisk aktivitet
Resedatum
Inga planerade datum

OBS! På grund av Rysslands invasion av Ukraina genomför vi för närvarande inga avgångar för denna resa. Vi hoppas kunna genomföra resan i framtiden när situationen har förändrats, dock tidigast sommaren 2024.

Följ med på en unik tågresa genom Centralasien och färdas på samma väg som siden, kryddor, religioner och språk färdades på under sidenvägseran. Här uppstod Djinghis Khans, Alexander den stores och Timur Lenks storslagna riken och förvånansvärt mycket finns bevarat från de historiska perioderna. Du färdas längs med oändliga stäpper, blickar ut över gyllene öknar, besöker livliga oaser och beundrar magnifika berg och djupa skogar. I Ryssland får du utforska Moskva och historiska Volgograd (Stalingrad), i Uzbekistan besöker du Sidenvägens pärlor med Samarkand och Bukhara i spetsen, i Kirgizistan bor du i jurtor och i Kazakhstan vandrar du i "Centralasiens Grand Canyon". Tågresorna binder ihop hela resan och är en upplevelse i sig.

Resedetaljer

DagProgram
1-2 Rysslands huvudstad
3 Historiska Stalingrad
4-5 Mot Uzbekistan
6 Aralsjön och Karakalpakstan
7 Mot magiska Chiva
8 Utforska Chiva på egen hand
9 Bukhara – Sidenvägens bäst bevarade stad
10 Bybesök och matlagning
11 Utforska Bukhara på egen hand
12 Samarkand – Sidenvägens juvel
13 Rundvandring i Samarkand
14 Mot Tasjkent – Uzbekistans huvudstad
15 Sovjetisk arkitektur och marknader i Tasjkent
16 Kirgizistans grönskande huvudstad Bisjkek
17 Buranatornet och övernattning i jurta
18 Prova på livet som nomad
19 Byboende och traditionellt hantverk
20 Jurtor, örnjägare och Issyk-Kul
21 Vacker arkitektur i Karakol
22 Vilodag på en ekologisk gård
23 Kazaktstans "Grand Canyon"
24 Almaty – Kazakstans största stad
25 Nattåg mot huvudstaden
26-27 Kazakstans huvudstad Nur-Sultan (Astana)
Vad ingår i resan?

  • Kvalificerad reseledning
  • Informationspaket med utvald litteratur och karta
  • Samtliga transporter under resan
  • Del i dubbelrum eller annan inkvartering under resan (enklare inkvartering under tågresorna, på landsbygden, i jurtor (tält), samt vid familjeboendet där enkelrum inte alltid kan ges)
  • Ca 21 frukostar, 6 luncher och 4 middagar
  • Samtliga utflykter, inträden och aktiviteter som anges i resplanen (museum, madrassa, matlagningskurser, m.m.)
  • Rundturer i Volgograd, Muynak, Chiva, Bukhara, Samarkand, Tasjkent, Bisjkek, Karakol, Almaty och Astana (Nur-Sultan)
  • Matlagning med familjer på två ställen
  • Lokala guider och tolkar enligt resplan
  • Samtliga formella tillstånd
  • Visum till Ryssland
  • Dricks till lokala guider, tolkar och chaufförer vid aktiviteter enligt resplan
Vad ingår inte i resan?

  • Tåg eller flyg till/från resmålet
  • Måltider som ej nämns ovan
  • Utflykter och aktiviteter utanför resplanen
  • Kollektivtrafik i Moskva och Volgograd (ca 100 kr)
Resplan dag för dag
Med tåg genom Centralasien

Dag 1-2 Rysslands huvudstad

Samling på vårt hotell i Moskva där du får träffa gruppen och reseledaren.

Den ryska huvudstaden, belägen vid Moskvafloden, är Rysslands och Europas folkrikaste stad. Staden bildades på 1100-talet och har varit Rysslands huvudstad under större delen av landets historia (även under Sovjetunionen). Idag är Moskva kontrasternas stad. Här trängs de ultrarika med gamla tiggande gummor. Bredvid en 500 år gammal kyrka kan du hitta en nybyggd skyskrapa. Det är Moskva i ett nötskal. Kanske reser du med den vackert utsmyckade tunnelbanan i Moskva, som i folkmun kallas för "Folkets palats". Här reser du mellan stationer utsmyckade med marmor och kristallkronor för några få rubel.

Dag 2 besöker du Tretjakovgalleriet, med världens största permanenta utställning av sovjetisk konst. På bara några minuter tar du dig till Röda torget, med Leninmausoleet och den mäktiga Vasilijkatedralen. Ett stenkast bort hittar du det forna kejserliga citadellet Kreml med sina vackra kyrkor och katedraler. Efter en rundvandring i centrala Moskva besöker du det orientaliska konstmuseet med fantastiska utställningar från Centralasien. Det är en bra introduktion inför den fortsatta resan österut.

Sen eftermiddag kliver du på nattåget mot Volgograd.

Den ståtliga Vasilijkatedralen i Moskva
En av många fantastiska tunnelbanestationer i Moskva
Tåg från Moskva mot Volgograd

Dag 3 Historiska Stalingrad

Ankomst till Volgograd (hette Stalingrad 1925-1961) på morgonen. Checka in på ett centralt beläget boende där du har en möjlighet att vila och fräscha upp dig när du vill under dagen. Volgograd sträcker sig 40 km längs Europas längsta flod Volga och här utkämpades det blodiga slaget om Stalingrad. Slaget var ett av världshistoriens blodigaste och krävde över två miljoner människoliv. Staden jämnades i stort sett med marken. Tyskarna förlorade slaget och det blev en avgörande vändpunkt under andra världskriget. Med lite tur träffar vi en krigsveteran och hör honom berätta sin historia.

Du besöker parken Mamajev Kurgan med några av världens största statyer, bland annat den 85-meters höga statyn Fosterlandet kallar. Du besöker även en vackert dekorerad paviljong med en evig eld samt det stora museet som berättar om slaget vid Stalingrad.

Efter rundturen kan de som önskar ta en båttur på floden Volga. Sen kväll går du på nattåget mot Uzbekistan.

Känn dig som i jättelandet Brobdingnag vid en av världens största statyer ”Fosterlandet kallar”, Volgograd
Den evigt brinnande facklan vid minnesmonumentet i Volgograd

Dag 4-5 Mot Uzbekistan

Detta är resans längsta tågresa (runt 40 timmar). Passa på att lära känna dina medresenärer, drick te ur vackra ryska teglas och läs på om de platser du snart kommer att besöka i Centralasien. Passa på att sträcka på benen vid lite längre stopp vid visa stationer. Då kan du också köpa mer snacks och varma piroger. Varmt tevatten finns alltid att tillgå i samovaren på tåget som tågvärdarna håller koll på.

Du färdas vidare längs med Volga och strax innan du ankommer till Kaspiska havets stränder svänger järnvägen in I Kazakstan. Du är nu i Centralasien. Ungefär en tredjedel av Kazakstan utgörs av stäppmark och du färdas rätt många timmar genom den väldiga kazakiska stäppen, världens största stäppregion. Du ser öknar emellanåt och vissa bergiga områden med väldigt speciella klippformationer.

Tidigt på morgonen dag 5 passerar du in i Uzbekistan. Landskapet blir mer och mer ökenlikt. Du anländer till staden Nukus strax innan lunchtid. Eftermiddagen bjuder på ett intressant besök till Savitskymuseet, ett konstmuseum som kallats Uzbekistans Louvren. Du ser fantastiska skatter av sovjetisk avantgardistisk konst som gömdes här och räddades från att bli förstörd av kommunisterna. Dessutom finns bevarade kulturskatter som berättar om områdets otroligt intressanta historia.

Upplev Centralasiens vidder med tåg!
Den oändliga stäppen i Kazakstan

Dag 6 Aralsjön och Karakalpakstan

Dagen är tillägnad en av världens största naturkatastrofer. Aralsjön var en gång i tiden världens fjärde största insjö och var tillsammans med floderna Amu-Darja och Syr-Darja livsnerven för hela Centralasien. Sovjetunionen med Stalin i spetsen beslutade under 1900-talets första hälft att de centralasiatiska republikerna skulle förvandlas till gigantiska bomullsplantager. Det torra klimatet var dock inte lämpat för odling av en så extremt vattenkrävande gröda. Idag finns endast drygt 20% av Aralsjön kvar. Katastrofen har förutom vattenbrist lett till miljöförstöringar och stora hälsoproblem i området.

Du åker till Muynak som tidigare var en blomstrade fiskestad med en stor hamn. Ända in på 1980-talet försörjde fiskeindustrin befolkningen i Muynak. Idag måste man åka drygt 15 mil för att komma till Aralsjöns vatten. I Muynak besöker du en skeppskyrkogård och ett lokalt museum och lär dig mer om Aralsjön och stadens tragiska öde. Dagens lunch intas hos en lokal karakalpak familj. Åter till Nukus på kvällen.

Den nordvästra delen av Uzbekistan, där Aralasjön, Nukus och Khiva ligger, kallas Karakalpakstan. Området räknas som en autonom republik och har sitt eget parlament, sin egna flagga och sitt eget språk (karakalpakiska). Nukus är huvudstaden.

Du besöker Muynak vid Aralsjön där båtar numera står på torra land
Solnedgång i Karakalpakstan
Kyzilkum öknen i Uzbekistan

Dag 7 Mot magiska Chiva

Efter frukost går resan vidare med buss till Chiva, en av sidenvägens mest fantastiska städer. På vägen får du utforska ruinerna av den en gång magnifika Toprak-Kala fästningen i öknen Kyzylkum. Detta fantastiska världsarv är daterat till 100-talet och tillhörde huvudstaden i dåvarande Khwarezm-khanatet. Interiören var rikt dekorerad och vissa klenoder finns bevarade. Paradhallar var fulla av olika statyer och höga reliefer av kungar, drottningar, gudar och krigare som skulle skydda Khwarezm.

Ankomst till Chiva vid lunch. Den numera lugna oasstaden ligger inklämd mellan öknarna Kyzylkum och Karakum. Eftermiddagen vigs åt en rundtur i Chivas gamla del, Itchan-Kala komplexet, som är ett skyddat världsarv av UNESCO. Chiva kallas ofta pärlan i Khwarezmoasen och är en av de mest imponerande och färgglada forntida städerna i Centralasien. Du promenerar genom en labyrint av smala gator och gränder som leder fram till gårdar med kloster och verandor med vackra träpelare på en bas marmor. Du ser forntida moskéer med vackert utsmyckade minareter, möter hantverkare som bevarat de gamla kunskaperna och beundrar gamla madrassa (religiösa skolor) med otrolig arkitektur.

Några av höjdpunkterna under rundvandringen är Hodjaminareten, Mahmudmausoleumet, den magnifika Jumamoskéen helt i trä med 212 snidade kolumner samt Kalta Minor minareten. Den sistnämnda, helt täckt med skinande kakel, är ett av de mest anmärkningsvärda monumenten i hela Centralasien. Minareten blev aldrig färdig, och man kan bara föreställa sig hur grandios den hade blivit om bygget hade fullbordats.

Passa på att ta en kvällspromenad längs med Itchan-Kala efter att solen har gått ner. Känslan är nästintill overklig när området tömts på människor och försäljare. Synen är som tagen ur en gammal saga.

Spektakulär utsikt över gamla Khiva
Vackra träpelare i Juma moskéen i Chiva
Spana efter oändliga detaljer i den historiska stadskärnan av Chiva
Kvällspromenad i Chivas gamla kvarter Itchan Kala

Dag 8 Utforska Chiva på egen hand

Du får en hel dag till att utforska Chiva på egen hand. Givetvis står reseledaren till förfogande med tips och förslag på sådant som du är speciellt intresserad av.

Gå vilse i labyrinten av slingrande gränder, fynda på de stora basarerna, samtala med hantverkare eller nyfikna lokalbor eller varför inte utforska den lokala maten. Maträtten shivit oshi hittar du bara i Chiva. Den består av nudlar som färgats gröna av dill samt av en stuvning baserad på potatis och morötter.

Dröm dig bort i Chivas smala gränder
Fynda på bazaarerna i Chiva

Dag 9 Bukhara – Sidenvägens bäst bevarade stad

Du lämnar Chiva bakom dig och kliver på ett snabbtåg till Bukhara som anländer tidig eftermiddag. Efter en kortare vila bjuds du på en rundvandring i Bukharas gamla stad. Imponeras av den berömda Kalyanminareten från 1100-talet och den spektakulära Chor Minor madrassa med vackert utsmyckade minareter i varje hörn. Kaylanminareten är 45 meter högt och går under namnet "dödstornet". De som dömdes till döden kastades nämligen ner från tornets topp till en säker död. På 1200-talet invaderade Djinghis Khan den vackra oasstaden och legenden säger att han tappade sin mössa när han tittade upp mot tornets topp. Han böjde sig ner efter mössan och sa "den byggnad som får mig att buga, den får stå kvar".

I några av de gamla utsmyckade handelsbyggnaderna finns det fortfarande verkstäder som är aktiva och producerar fantastiskt hantverk på samma sätt som man gjort i århundraden. Du besöker även Ulugbek madrassa, en av tre madrassa i Uzbekistan uppförda på 1400-talet av Ulugbek, Timur Lenks sonson. Efter rundvandringen får du vila ut vid Lyabi Hovuz, en vacker gammal med en damm som skuggas av träd. Här har lokalbefolkningen gått för att få skugga och vila sedan urminnes tider.

Bukhara brukar anses som Sidenvägens bäst bevarade stad. Precis som i Chiva får du här känslan av att resa tillbaka i tiden när du tar dig fram på de slingrande gränderna förbi minareter och moskéer. Staden grundades på 100-talet och var ett viktigt handelscentrum på Sidenvägen. Precis som många andra städer i Uzbekistan är bomulls- och sidenindustrin viktig här.

Den mäktiga Kaylan minareten från 1100-talet i Bukhara
Unga folkdansare i Chiva
Chor minar madrassa med sina fyra utsmyckade minareter

Dag 10 Bybesök och matlagning

Idag väntar en dagsutflykt till den närliggande byn Naiman (40 min). På vägen blir det ett stopp i Vobkent för att se en vacker minaret med anor från slutet av 1100-talet.

Väl framme i Naiman besöker du en lokal familj där du får delta i matlagning av plov (pilaff) samt baka traditionellt bröd. Vandra runt i byn, prata med lokalbefolkningen och lär dig mer om hur livet på den uzbekiska landsbygden ser ut.

Du får också ta del av säsongsbetonade aktiviteter och den möjligheten finns. Sen eftermiddag åter till Bukhara.

Besök på den uzbekiska landsbygden
Pilaff är en av de vanligaste måltiderna i Centralasien

Dag 11 Utforska Bukhara på egen hand

Passa på att besöka de platser i staden du ännu inte hunnit besöka. Fynda på basarerna och ta del av livet på innergårdarna. Besök någon av de många bevarade koranskolorna eller ta del av några av Centralasiens äldsta och vackraste synagogor. Bukhara har helt enkelt otroligt mycket att erbjuda. Behöver du tips kan du alltid fråga din reseledare.

Fantastiska Bukhara är vackrast strax efter solnedgången
En vacker innergård av en medeltida karavanseraj i Buchara

Dag 12 Samarkand – Sidenvägens juvel

Efter en lugn förmiddag tar du snabbtåget till Samarkand. Ankomst på eftermiddagen. Efter att ha lämnar bagaget på ditt hotell väntar en kvällspromenad genom de gamla delarna av Samarkand.

Samarkand har med sin 3000-åriga historia givetvis mycket att erbjuda. Staden är inte lika välbevarad som Bukhara, men den rymmer några av Centralasiens mest fantastiska byggnader och platser. Förbered dig på att möta bedövande och oefterhärmlig skönhet.

Under Sidenvägens glansdagar var Samarkand en världsstad och hade en population på 400 000 vid 1200-talets början. Gjinghis Khan var dock skoningslös när han runt 1220 invaderade staden. Många byggnader jämnades med marken och en stor del av befolkningen dödades. Under Timus Lenks styre (1369-1405) reste sig staden åter och räknades vid 1400-talets början som Sidenvägens centrum och världens huvudstad.

Bukhara var känd som den bullriga handelsstaden. En ökenport med ett jätteförråd. Samarkand å andra sidan var förandligad och upphöjd, andakten och reflektionens stad. Det sägs att Samarkand måste ses en fullmånenatt. Marken förblir mörk, allt ljus tas upp av torn och murar. Staden börjar lysa. Det kan vara svårt att förstå att allt detta vackra skapades under Timurs blodiga styre. Men faktum är att Timur ägnade sig lika mycket åt att få konsten att frodas som att sprida död. Visst bringade han död och förödelse vart än han kom, men folk med konstnärlig talang fick leva. Så konsten blommade och Samarkand blommade. På en av stadens portar lät Timur skriva: "Tvivlar du på vår makt – se på våra byggnader".

Shir-Dar Madrassa i Samarkand
Praktfull mosaik av Shakhi-Zinda i Samarkand
Timur Lenk är en av de viktigaste historiska personerna i Centralasien

Dag 13 Rundvandring i Samarkand

Idag väntar en väldigt intressant rundvandring i Samarkand, staden som Timur Lenk gjorde till sin storslagna huvudstad på 1300-talet. Numera är det den näst största staden i Uzbekistan efter Tasjkent. Under rundvandringen besöker du Gur Emir mausoleumet – Timur Lenks magnifika familjegrav. Legenden säger att Timur byggde detta mausoleum efter att hans favoritbarnbarn Muhammad Sultan oväntat dog. Timur hade förberett en ganska blygsam gravplats för sig själv i sin hemstad Shakhrisabz, men nu begravdes också han i Gur-Emir.

Rundvandringen fortsätter till Registantorget, ett av världens underverk. Dess ensemble med tre vackra forntida madrassa som ramar in torget anses vara en av de vackraste platserna i den muslimska världen.

Det blir också ett besök av Bibi Khanum-moskén, döpt efter Timurs fru. Dagen avslutas med ett besök vid den lokala marknaden. Här är allt i ständig rörelse, färger överallt och försäljningen högljudd och känslosam.

Solnedgång i den historiska staden Samarkand
At besöka marknader är ett måste under resan
Under din resa genom Centralasien ser du många vackra portar

Dag 14 Mot Tasjkent – Uzbekistans huvudstad

Dagen inleds med att du utforskar Samarkand på egen hand. Passa på att besöka de platser i staden som intresserar dig allra mest.

På eftermiddagen kliver du på ännu ett snabbtåg, nu med riktning mot Uzbekistans huvudstad Tasjkent. Ankomst till vårt boende i Tasjkent vid middagstid.

Snabbtåg i Uzbekistan

Dag 15 Sovjetisk arkitektur och marknader i Tasjkent

Efter frukost ger du dig ut för att lära känna Uzbekistans huvudstad. Tasjkent är en gammal sidenvägsstad som omnämns redan i 2200 år gamla kinesiska skrifter. Precis som flera andra städer i Uzbekistan utsattes staden för Djinghis Khans grymheter. År 1966 förstördes stora delar av staden i en jordbävningen. Tasjkent byggdes därefter upp är i en mer modern sovjetisk stil och är idag en modern stad med teatrar, universitet och tunnelbana. Känslan är helt annorlunda jämfört med Chiva, Bukhara och Samarkand.

Under rundturen i staden får du se en hel del hyllad sovjetisk arkitektur. Ett exempel är operahuset Alisher Navoi som byggdes av japanska krigsfångar år 1940 och belönades av Stalin med flera arkitektpriser. Du besöker även Timur Lenk-torget, med en stor staty av Timur, samt besöker ett par madrassa och mausoleum.

Dagen avslutas med ett besök på den mäktiga Chorsubasaren. Här säljs allt från kryddor, grönsaker och bröd till leksaker och kläder. Priserna är låga så passa på att fynda. Får du tid över bör du även promenera längs en av stadens boulevarder och charmas av gatumusikanter och trevliga kaféer.

På eftermiddagen kliver du på nattåget mot Bisjkek.

Staty av Timur Lenk i Tasjkent
Huvudstaden Tasjkent i Uzbekistan
Kryddor på marknad i Tasjkent

Dag 16 Kirgizistans grönskande huvudstad Bisjkek

Du färdas nästan hela natten genom Kazakstan, längs med gränsen till Kirgizistan. Tåget har Almaty som slutstation men tidigt på morgonen kliver du av vid den lilla tågstationen Sju. Härifrån väntar vidare färd mot Kirgizistan och Bisjkek med buss. Färden tar ungefär 3,5 timmar inklusive gränsövergång mellan Kazakstan och Kirgizistan.

Väl framme i den Bisjkek checkar du in på vårt hotell. Efter lunch väntar en rundvandring i den grönskande huvudstaden. Precis som Tasjkent är Bisjkek en modern stad, men med en lång och intressant historia. En av de många sidenvägarna passerade Bisjkek som då var en populär rastplats där små kirgiziska stammar bodde. Det dröjde ända fram till 1800-talet innan det började växa fram en riktig stad. Under Sovjetunionens styre hette staden Frunze, men i och med Sovjetunionens kollaps och den efterföljande självständigheten döptes staden om till Bisjkek.

Bisjkek i Kirgizistan

Dag 17 Buranatornet och övernattning i jurta

Resan går vidare in i Kirgizistan förbi höga berg, stora vidder och klarblå sjöar. Slutmålet för dagen är den vackra sjön Song-Kul (cirka 5 timmars färd). På vägen blir det ett stopp vid det mäktiga Buranatornet, en minaret som en gång var en del av den välmående staden Balasagun på Sidenvägen. Minareten byggdes på 1000-talet och var då hela 45 meter hög. Balasagun invaderades av mongolerna under 1200-talet vilket ledde till att staden mer eller mindre utraderades. Kvar blev Buranatornet och några ruiner. Efter en svår jordbävning på 1500-talet raserades en del av tornet till sin nuvarande höjd – 25 meter.

I närheten av tornet finns även gravstenar uthuggna i sten som daterats till 500-talet. De kallas för bal-bals och föreställer ansikten och kroppar av de begravda nomaderna. Gravstenarna skapades av några av sin tids främsta hantverkare och är fantastiskt välbevarade.

Du utforskar tornet, gravarna, ett gammalt citadell och några utgrävningar innan resan fortsätter mot Song-Kul. Väl framme vid sjön tilldelas du ditt boende i en traditionell kirgizisk jurta. Här bor du två nätter vid den pittoreska sjön och njuter av vidsträckta ängar, frodig grönska, snötäckta berg och galopperande vildhästar.

Det mäktiga Buranatornet besöker under vistelsen i Kirgizistan
Balbals eller forntida stenskulpturer nära Buranatornet i Kirgizistan
Solnedgång över sjön Song-Kul i Kirgizistan

Dag 18 Prova på livet som nomad

Njut av en lugn dag vid Song-Kul. Naturen är vacker och orörd och sjön lyser klart ljusblå. Det är gott om fåglar i området och du ser får och hästar beta på ängarna med mäktiga berg i bakgrunden.

Under dagen får du lära dig mer om hur det är att leva som nomad och bo i jurta. Du träffar folk från området, får se hur jurtor byggs upp och får förhoppningsvis besöka en nomad som är ute med sin hjord på bete. Maten är så klart också en upplevelse och blir du bjuden på kumyz (lätt akoholhaltig jäst hästmjölk) så bör du inte tacka nej. Gästvänligheten hos nomaderna i Kirgizistan är ökänd. Traditionen säger att ett får ska slaktas när man får besök i jurtan. Under kalaset serveras gästen det tillagade fårhuvudet. Därefter ska gästen äta ena ögat och värden äta det andra. På så sätt knyts ett band människor emellan.

Song-Kul är Kirgizistans näst största sjö, belägen på 3000 meters höjd, nästan exakt mitt i Kirgizistan. Räkna med att dra på dig lite varmare kläder på kvällen och morgonen på grund av höjden. I övrigt kommer du inte påverkas av höjden.

Jurta vid sjön Song-Kul
Resa Kirgizistan Issyk Kul

Dag 19 Byboende och traditionellt hantverk

Efter frukost reser du (2 timmar) vidare till den lilla byn Kochkor belägen i Kochkorkadalen. Här bor du en natt hos en familj i byn i och lär dig mer om hur livet på landsbygden ser ut i Kirgizistan. Byn Kochkor är känd för att producera de kryddor som traditionellt används när man tillagar måltider med fårkött.

Under dagen besöker du ett kvinnokooperativ som startats av 200 kvinnliga lokala hantverkare för att gynna de som fortfarande producerar traditionellt hantverk i filt. Du får delta i en workshop och lära dig om den uråldriga traditionen. Det är nämligen filt som används till allt från jurtor och kläder till dockor, väskor, hattar (kalpak) och de berömda mattorna shyrdak. Faktum är att både jurtorna och filtmattorna har utsetts till världsarv av UNESCO. Konstformen att jobba i materialet filt är gammal och kunskapen har bevarats muntligen från generation till generation. Du kan vara rätt säker på att du hittar filtprodukter i alla hem du besöker i Kirgizistan. Passa på och köp med dig en present hem, gärna direkt från kvinnorna i byn.

Måltiderna under dagen äter du tillsammans med din värdfamilj.

Den traditionella filtmattan "shyrdak" tillverkas för hand i Kirgizistan
Justor med filtmaterial i Kirgizistan

Dag 20 Jurtor, örnjägare och Issyk-Kul

Du tar farväl av din värdfamilj och fortsätter resan mot landets största sjö Issyk-Kul. Dagen bjuder dessutom på flera intressanta stopp på vägen.

Efter en timmes färd ser du den vackra sjön Issyk-Kul breda ut sig framför dig. Vägen fortsätter längs med sjön södra kust och efter ytterligare en halvtimme anländer du till byn Kyzyl-Tuu. Här tar du del av tillverkningen av de vackra träramarna som används för att resa en jurta. Det är ett fascinerande hantverk och metoden har använts i hundratals år.

Nästa stopp blir i den lilla byn Bokonbaevo. Här får du träffa en berkutchi (örnjägare) som tränar örnar för jakt. Den här typen av jakt har funnits länge i det här området. Örnjägaren berättar om sitt liv och sitt arbete och du får se de mäktiga fåglarna på nära håll. I Bokonbeavo intar du även din lunch och finns det tid över kan du besöka någon av de hantverkare som bor och verkar i byn.

Efter ytterligare en timmes färd anländer du till dagens slutdestination – byn Tamga, vackert belägen vid Issyk-Kuls strand. Här övernattar du i en jurta och njuter av stillheten. Dagen avslutas med en lättare vandring längs med stranden.

Issyk-Kul är världens näst största bergssjö. Den är 180 km lång, ligger på 1600 meters höjd, och omges av snöklädda bergstoppar. På håll ser du Tian Shan bergen (Himmelska bergen) med flera 7000-meters toppar. Issyk-Kul betyder "het sjö". Den fryser nämligen aldrig på vintern trots att temperaturen kan sjunka ner till -40 grader. Anledningen till detta är den höga salthalten i sjön. Den har en unik sammansättning av mineraler som anses vara väldigt hälsosam.

Under vistelsen i Kirgizistan får du träffa en örnjägare
Hästen har en speciell plats i kirgizisk kultur
Resa Med tåg genom Centralasien

Dag 21 Vacker arkitektur i Karakol

Du lämnar jurtorna bakom dig och tar sikte på staden Karakol, den största staden i Issyk-Kul regionen. Färden dit (1,5 timmar) bjuder återigen på vackra vyer över det mäktiga kirgiziska landskapet.

Karakol grundades år 1869 som en rysk militär utpost. Under senare delen av 1800-talet växte Karakol i takt med att fler och fler upptäcktsresande hade platsen som bas när de utforskade Tian Shan bergen. Dessutom tog staden emot många flyktingart från den muslimska folkgruppen Dungan som undflydde förtryck i Kina runt 1880.

Under dagen besöker du St. Trinity kyrkan, en klassisk ortodox kyrka från 1800-talet. Därefter utforskar du Dunganmoskén byggd av de flyktingar som flydde Kina. Moskén är byggd som en buddhistisk pagoda, helt i trä utan spikar. Förhoppningsvis kan din reseledare ordna ett möte med moskéns imam. Du får också lära dig mer om de upptäcktsresande som kom till Karakol runt förra sekelskiftet.

Efter lunch går resan vidare till den närliggande byn Tepke för en skön vistelse på en ekologisk gård. Här bedrivs hästuppfödning och jordbruk. Det är en vacker och avslappnande miljö med fantastisk utsikt mot de snöklädda bergstopparna i sydost.

Vackert på vägen mot Karakol
Den gamla kyrkan Holy Trinity i Karakol

Dag 22 Vilodag på en ekologisk gård

En bättre plats för en vilodag är svårt att hitta. Den ekologiska gården ligger fint vid floden Jyrgalan. Du har fantastisk panoramautsikt över de snötäckta bergen samt över den omgivande gården och äppelodlingarna. Den familjeägda gården sysselsätter ett trettiotal anställda från grannbyarna som bland annat tränar och tävlar med de hästar som fostras på gården. Maten som erbjuds är helt ekologisk.

Utsikt mot Tian Shan bergen

Dag 23 Kazaktstans "Grand Canyon"

Resan går vidare mot Kazakstan och landets största stad Almaty. På vägen korsar du gränsen mellan Kirgizistan och Kazakstan och gör sedan ett längre stopp vid vackra och mäktiga Charyn Canyon. Området, som sträcker sig cirka 90 km längs floden Charyn, är numera en nationalpark. Lokalbefolkningen brukar kalla området för Kazakstans "Grand Canyon", men kopian är givetvis något mindre dramatisk än originalet. Den röda sandstenen har skapat ett landskap som för tankarna till främmande planeter.

Här går du på en kortare vandring och intar medtagen lunch. Därefter fortsätter resan mot Almaty. Ankomst vid middagstid.

Kazakstans Grand Canyon
Mäktiga bergsformationer i Kazakstan

Dag 24 Almaty – Kazakstans största stad

Dagen inleds med en rundvandring i Almaty. Staden, med sina 1,5 miljoner innevånare, har haft en helt annan ekonomisk utveckling än de stora städerna i Uzbekistan och Kirgizistan. Almaty är en grönskande storstad även om det fortfarande finns kvar en del grå byggnader i sovjetisk stil i stadens centrala delar. Du besöker centrum och parken 28 Panfilovtsev som tillägnats 28 stycken soldater från Almaty som var med och försvarade Moskva mot tyskarna under andra världskriget. Du beundrar den vackra träkatedralen Zenkov och besöker ett utmärkt museum med fokus på centralasiatiska folkmusikinstrument. Musiken har alltid varit väldigt viktig i Centralasien och här får du en fantastisk översikt.

Eftermiddagen är fri till egna upptåg. Det finns mycket att upptäcka i staden och kulturutbudet är riktigt bra. Varför inte besöka operahuset på kvällen. En vacker plats som erbjuder högklassiga föreställningar.

Almaty är en ung stad som grundades så sent som andra halvan av 1800-talet. Staden kallades inledningsvis för Verny innan den under Sovjetunionens styre fick namnet Alma-Ata. Staden var huvudstad i Kazakstan fram till 1998 då Nur-Sultan (tidigare Astana) tog över den rollen. Almaty är bland annat känd för sin vintersport. Här finns skidåkning och backhoppning och flera världsrekord har satts i hastighetsåkning på skridsko på isstadion Medeo.

Mäktiga berg vaktar över Almaty
Interiören från en kyrka i Almaty
Vacker muralmålning i Almaty

Dag 25 Nattåg mot huvudstaden

På förmiddagen utforska du Almaty på egen hand. Fynda på någon av stadens stora marknader, besök stadens konstmuseum eller promenera i någon av stadens många parker.

På eftermiddagen kliver du på ett nattåg som tar dig till Kazakstans huvudstad Nur-Sultan (Astana).

Tåg genom Kazakstan
Ta del av spännande möten under din tågresa

Dag 26-27 Kazakstans huvudstad Nur-Sultan (Astana)

Du anländer till Nur-Sultan på morgonen. Efter att ha checkat in på ditt hotell väntar en runtur i Kazakstans huvudstad. Det blir också ett väldigt intressant besök vid Gulaglägret Alzjir, Sovjenunionens största interneringsläger för kvinnor, beläget en halvtimme utanför huvudstaden.

Nur-Sultan är en modern och ny stad som har en snabb befolkningstillväxt. År 1997 beslöt Kazakstans regering att flytta landets huvudstad från Almaty till staden Akmola med enbart 300 000 innevånare. Staden bytte namn till Astana (betyder "huvudstaden") och har sedan dess snabbt byggts upp till en modern huvudstad som numera har över 1 miljon innevånare. År 2019 var det återigen dags för namnbyte. Nu fick staden sitt nuvarande namn, Nur-Sultan, efter Nursultan Nazarbajev (landets president 1991-2019).

Anledningen till bytet av huvudstad är ytterst omtvistad. En del menar att Almaty har ett läge delvis omringad av berg som begränsar den ekonomiska utvecklingen och därmed inte är lämpad som huvudstad. Det finns också teorier om att Nazarbajev ville ha en huvudstad mer centralt i landet och längre från den kinesiska gränsen.

Dag 27 avslutas resan i Nur-Sultan. Härifrån går det utmärkt att flyga hem. Vill du hellre åka tåg tillbaka hjälper vi till med bokning av biljetter.

Astana med en mäktig moské
Huvudstaden Nur-Sultan
Den moderna staden Nur-Sultan
Övrig information om resan

Flyg

På den här resan finns det alternativ till flyg. Ta färjan till Helsingfors (Finland), Tallinn (Estland) eller Riga (Lettland) sedan direkttåg till Moskva (cirka 16 timmar). Hemresan sker från Astana (Nur-Sultan, Kazakstan) med tåg till Moskva. Vi hjälper dig gärna med att boka din tågresa till och från resmålet. Den totala kostnaden att ta sig landvägen (samt två båtresor) hamnar på strax över 4000 kr.

Om du väljer att flyga så bokar du ditt flyg till Moskva och hem från Astana (Nur-Sultan, Kazakstan). Flyg från 4000 kr tur och retur.