Gradering
Lugnare
Resa utan större fysisk aktivitet
Dagar
19
Resedatum
2025
5 april
- 23 april
Börjar:2025-04-05 i Shiraz.
Avslutas:2025-04-23 i Teheran.
Reslängd:19 dagar
Deltagare:6 - 12
Lediga platser: Ja
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:Ring för pris
Boka-tidigt-rabatt:- 700 kr
2025
8 oktober
- 26 oktober
Börjar:2025-10-08 i Shiraz.
Avslutas:2025-10-26 i Teheran.
Reslängd:19 dagar
Deltagare:6 - 12
Lediga platser: Ja
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:Ring för pris
Boka-tidigt-rabatt:- 700 kr

OBS! På grund av rådande situation i Iran genomför vi för närvarande inga avgångar för denna resa. Vi hoppas kunna genomföra resan i framtiden när situationen har förändrats.

Njut och häpna över moskéernas skönhet. Gå vilse i städernas vindlande basarer. Den största upplevelsen blir att möta människornas vänlighet och nyfikenhet. Gästfriheten är kulturellt påbjuden och du blir garanterat vänligt bemött! Du får en unik möjlighet att möta människor i deras vardag, långt från stereotypa bilder av religiös fundamentalism.

Resedetaljer

DagProgram
1-4 Shiraz, Persepolis och besök hos nomader
5-7 Esfahan
8-10 Ökenstaden Yazd
11-13 Bergsbyn Meymand
14 Kerman
15-16 Den heliga staden Mashhad
17 Tåg till Teheran
18 Besök Shahens palats
19 Teheran
Vad ingår i resan?

 • Kvalificerad reseledning
 • Informationspaket med utvald litteratur och karta
 • Samtliga transporter under resan
 • Inrikes flygplatsskatt och samtliga obligatoriska avgifter
 • Del i dubbelrum eller annan inkvartering under resan (en natt bor du hos en nomadfamilj och två nätter i grotthotell i Meymand)
 • Mat under vistelsen hos nomadfamiljen samt på tåget
 • Samtliga utflykter, inträden och aktiviteter enligt resplan (Persepolis, Banu Pars Shrine (Chak Chak), Eldstemplet i Yazd och pilgrimsområdet i Mashhad mm)
 • Lokala guider och tolkar enligt resplan
 • Samtliga formella tillstånd
 • Dricks till lokala guider, tolkar och chaufförer vid aktiviteter enligt resplan
 • Visum. Vi ordnar innan resan
Vad ingår inte i resan?

 • Internationellt flyg till/från resmålet
 • Måltider som ej nämns ovan
 • Utflykter och aktiviteter utanför resplanen
Resplan dag för dag
Iran

Dag 1-4 Shiraz, Persepolis och besök hos nomader

Samling på vårt hotell i Shiraz - en av Irans mest berömda städer. Shiraz kallas för poeternas, rosornas och vinets stad. Några mil norr om Shiraz ligger Persepolis, som är en av det gamla Persiens bäst bevarade kultplatser. Vandra genom området och hör berättelserna om hur vårens ankomst firades i det antika Persien. Någon av dagarna kommer du också att göra ett besök hos en nomadfamilj på landsbygden utanför Shiraz. Övernattning sker i tält eller i ett enkelt hus.

Nasir al Molk i Shiraz
Vackert i Shiraz

Dag 5-7 Esfahan

Buss till Esfahan - en världsberömd stad. Du kommer att fascineras av de undersköna moskéernas mosaik, den storslagna, vindlande basaren och de täckta broarna över floden Zayandeh. Esfahan är också centrum för produktion av äkta mattor.

Shahmoskén i Esfahan

Dag 8-10 Ökenstaden Yazd

Buss till Yazd. Här är zoroastrianismen fortfarande levande; den urgamla persiska religion som föregick islam. Du besöker både ett eldtempel, ett zoroastriskt kloster och flera gamla begravningsplatser. Ökenstaden Yazd ligger som i en kittel, inklämd mellan höga berg. Under mer än sju tusen år har människor bebott platsen där det blir över femtio grader varmt på sommaren. För att överleva byggde man qanater, vattentunnlar, som transporterar färskt vatten från bergen. Stadsbilden präglas av så kallade vindtorn, som är konstruerade för att luften ska cirkulera i husen även under de allra hetaste dagarna.

Inuti det gigantiska duvslaget i Meybod utanför Yazd
Traditionellt brödbakande i Yazd

Dag 11-13 Bergsbyn Meymand

Med hyrd buss genom Zagrosbergen till den lilla byn Meymand, som ligger i en grön dal omgiven av nakna berg. Här bor människor i inredda grottor, där också du övernattar. Du gör utflykter till fots i det omgivande bergslandskapet.

Besök hos en kvinna i Meymand

Dag 14 Kerman

Buss genom bergen till den lilla staden Kerman, berömd för sina vackra mattor och broderier.

Räkna med att träffa många glada och nyfikna lokalbor

Dag 15-16 Den heliga staden Mashhad

Nattåg genom öknen till Mashhad. Miljonstaden, som ligger nära gränsen till Turkmenistan och Afghanistan, är en mycket viktig pilgrimsplats för shiamuslimer. Relikerna av Emam Reza, den åttonde shiaimamen efter Muhammed, förvaras här. Om du inte är muslim släpps du inte in i det allra heligaste, men du får besöka moskéområdet. Du får också träffa mullor (muslimska präster) och prata med studenter som arbetar som volontärer.

Kang, en fantastisk by med gamla lerhus, utanför Mashad

Dag 17 Tåg till Teheran

Tåg hela dagen till Teheran.

Många minnesvärda möten

Dag 18 Besök Shahens palats

Utforska jättestaden och besök shahens forna palats. Sista kvällen finns möjlighet att gå till ett gammalt tehus där det bjuds både fantastisk mat och inspirerande musik.

Häftiga möten. Som ung var han rockmusiker

Dag 19 Teheran

Resan avslutas här.

Reseledare
Mina berättar om den gamla tekniken att dekorera kakel
Mina Eslami

Född 1988. Mina bor i Shiraz och har en examen i engelska. Arbetar som professionell guide. Gillar att resa och ägnar sig gärna åt cykling och volleyboll på fritiden.

"The highlight of this tour is the opportunity to meet Iranian people"

Amin Riyasati
Amin Riyasati

Amin är född 1986, bor i Shiraz, och har arbetet som reseledare sedan 2005. Han har bland annat en masterutbildning i turism och älskar att visa upp Irans okända smultronställen för resenärer från när och fjärran. Han är intresserad av historia, kultur och älskar att simma.

Övrig information om resan

Flyg

På den här resan flyger du till Shiraz och hem från Teheran. Flyg kostar från 3000 kr tur och retur.

Boende


Dela rum
I Iran gäller att en man och kvinna som vill dela rum måste vara gifta med varandra, vilket inte överensstämmer med vad vi är vana vid. För att problem inte ska uppstå, föreslår vi att ni alltid bär vigselringar (även om ni inte är gifta). Homosexualitet är förbjudet och straffbart i Iran. Med det menas inte att man som homosexuell bör avstå från att resa till Iran, men att man inte ska prata om det eller visa det öppet.
Nomadvistelse och övernattning i bergsby

Under vistelsen hos nomader sover du i nomadtält eller i ett mycket enkelt hus, och under vistelsen i bergsbyn Meymand bor du i ett så kallat cave hostel. Inlandsklimatet kan göra nätterna rejält kalla och du måste därför ha varma kläder och sovsäck med dig för dessa inkvarteringar.

Utrustning

Klädkoder i Iran

Kvinnor måste täcka håret och bära kläder som inte avslöjar kroppens former. Axlar och överarmar bör täckas. Ben täcks ner till vristen. Tunikor är ett mycket bra val för resor i Iran under sommaren. Du kan även välja en klänning tillsammans med tajta jeans. Även män bör klä sig täckande och, till exempel, inte bära shorts eller linnen på allmän plats. Sandaler som visar tårna går bra att använda både för kvinnor och män.

Annat

Du behöver ha med dig en sovsäck på resan. Den behöver inte var tjock men bör klara +5 grader. Det är också bra att ha en jacka eller tjockare tröja eller fleece, eftersom kvällar och nätter kan vara kyliga.