Gradering
Varierande
Resa med viss fysisk aktivitet
Dagar
17
Resedatum
Pris
28 700 kr
2025
12 maj
- 28 maj
Bekräftad
Börjar:2025-05-12 i Tasjkent.
Avslutas:2025-05-28 i Bisjkek.
Reslängd:17 dagar
Deltagare:6 - 12
Lediga platser:Fåtal platser
Bekräftad:Ja, du kan boka ditt flyg
Pris:28 700 kr
Boka-tidigt-rabatt:- 500 kr
2025
18 augusti
- 3 september
Börjar:2025-08-18 i Tasjkent.
Avslutas:2025-09-03 i Bisjkek.
Reslängd:17 dagar
Deltagare:6 - 12
Lediga platser: Ja
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:28 700 kr
Boka-tidigt-rabatt:- 500 kr

Följ med och upplev kontrasterna mellan Centralasiens mest fascinerande länder. Medan Kirgizistan är ett av världens vackraste länder med grönskande bergslandskap, turkosa sjöar och nomadiserade herdar domineras grannen Uzbekistan av ett mäktigt ökenlandskap som stoltserar med Sidenvägens mest fascinerande städer. Du rör dig i Ginghis Khans och Timur Lenks fotspår när du utforskar de mytomspunna städerna Bukhara och Samarkand, där forntida moskéer, glittrande kupoler och sprudlande basarer bildar en magisk värld. I Ferganadalen får du ta del av tusenåriga hantverkstraditioner och i den kirgiziska bergsbyn Arslanbob vandrar du i världens största valnötsskog. Vid sjön Song-Kul provar du på livet som nomad när du bor i en jurta och blickar ut över Kirgizistans mäktiga landskap. Avslutningsvis får du träffa en örnjägare vid sjön Issyk-Kul och sy shyrdakmattor med lokala kvinnor i Kochkur.

Resedetaljer

DagProgram
1 Tasjkent – Uzbekistans huvudstad
2 Med tåg till Bukhara
3 Sidenvägens bäst bevarade stad
4 Bybesök och matlagning
5 Utforska världsarvet Samarkand
6 Tåg till Tasjkent
7 Ferganadalen och keramik
8 Traditionell sidentillverkning
9 Världsarv och byboende i Kirgizistan
10 Marknad och valnötsskog
11 Mot Kazarman med strålande vyer
12-13 Bo i jurta vid Song-Kul
14 Byboende och tillverkning av filtmattor
15 Örnjägare och jurtor vid Issyk-Kul
16-17 Buranatornet och Bisjkek
Vad ingår i resan?
  • Kvalificerad reseledning
  • Informationspaket med utvald litteratur och karta
  • Samtliga transporter under resan
  • Del i dubbelrum eller annan inkvartering under resan (på landsbygden, i jurtor (tält), samt vid familjeboendet där enkelrum inte alltid kan ges)
  • Ca 16 frukostar, 10 luncher och 8 middagar
  • Samtliga utflykter, inträden och aktiviteter som anges i resplanen (museum, madrassa, kyrkor m.m.)
  • Rundturer i Tasjkent, Bukhara, Samarkand, Kokand, Margilan, Bisjkek
  • Matlagning med familjer på två ställen
  • Lokala guider och tolkar enligt resplan
  • Samtliga formella tillstånd
  • Dricks till lokala guider, tolkar och chaufförer vid aktiviteter enligt resplan
Vad ingår inte i resan?
  • Tåg eller flyg till/från resmålet
  • Måltider som ej nämns ovan
  • Utflykter och aktiviteter utanför resplanen
Resplan dag för dag
Uzbekistan & Kirgizistan

Dag 1 Tasjkent – Uzbekistans huvudstad

Samling på vårt hotell i Tasjkent efter lunch. Du får chansen att träffa gruppen och reseledaren innan du ger dig ut på en rundtur i Uzbekistans huvudstad. Under rundturen får du se en hel del bevarad sovjetisk arkitektur. Operahuset Alisher Navoi som byggdes av japanska krigsfångar år 1940 och belönades av Stalin med flera arkitektpriser är ett exempel. Du besöker även Timur Lenk-torget, med en stor staty av Timur, samt strosar runt på den mäktiga Chorsubasaren. Här säljs allt från kryddor, grönsaker och bröd till leksaker och kläder.

Tasjkent är en gammal sidenvägsstad som omnämns redan i 2200 år gamla kinesiska skrifter. Staden utsattes, precis som flera andra städer i Uzbekistan, för Djinghis Khans grymheter. Tasjkent spelade en avgörande roll under det stora spelet mellan det expanderande brittiska och ryska imperiet på 1800-talet. År 1966 förstördes stora delar av staden i en jordbävningen. Tasjkent byggdes därefter upp är i en modern sovjetisk stil och är idag en modern stad med universitet, teatrar och tunnelbana.

En av flera fantastiska madrasa i Tasjkent
Kryddor på marknad i Tasjkent

Dag 2 Med tåg till Bukhara

Efter en tidig frukost går resan vidare med snabbtåg till Bukhara – en av de mest fascinerande städerna längs med Sidenvägen. Efter lunch väntar en rundvandring i detta fascinerande världsarv. I de gamla handelsbyggnaderna finns det fortfarande verkstäder som är aktiva och producerar hantverk på samma sätt som man gjort i århundraden. Du besöker Ulugbek madrassa, en av tre madrassa i Uzbekistan uppförda på 1400-talet av Ulugbek, Timur Lenks sonson. Imponeras av den berömda Kalyanminareten från 1100-talet och den spektakulära Chor Minor madrassa med vackert utsmyckade minareter i varje hörn. Kaylanminareten är 45 meter högt och går under namnet "dödstornet". De som dömdes till döden kastades nämligen ner från tornets topp till en säker död. På 1200-talet invaderade Djinghis Khan den vackra oasstaden och legenden säger att han tappade sin mössa när han tittade upp mot tornets topp. Han böjde sig ner efter mössan och sa "den byggnad som får mig att buga, den får stå kvar".

Efter rundvandringen får du vila ut vid Lyabi Hovuz, en vacker gammal med en damm som skuggas av träd. Här har lokalbefolkningen gått för att få skugga och vila sedan urminnes tider.

Snabbtåg i Uzbekistan
Den mäktiga Kaylan minareten från 1100-talet i Bukhara
En vacker innergård av en medeltida karavanseraj i Buchara

Dag 3 Sidenvägens bäst bevarade stad

Idag väntar ännu en halvdag med rundvandring i Bukhara, som brukar anses som Sidenvägens bäst bevarade stad. Du får känslan av att resa tillbaka i tiden när du tar dig fram på de slingrande gränderna förbi minareter och moskéer. Staden grundades på 100-talet och var ett viktigt handelscentrum på Sidenvägen. Precis som många andra städer i Uzbekistan är bomulls- och sidenindustrin viktig här.

På eftermiddagen utforskar du staden på egen hand. Passa på att besöka de platser du ännu inte hunnit besöka. Fynda på basarerna och ta del av livet på innergårdarna. Besök någon av de många bevarade koranskolorna eller ta del av några av Centralasiens äldsta synagogor. Behöver du tips kan du alltid fråga din reseledare.

Den mäktiga Kalyanmosken i Bukhara
Chor Minar i Buchara

Dag 4 Bybesök och matlagning

Efter en lugn förmiddag i Bukhara går resan vidare mot den uzbekiska landsbygden och byn Naiman. Du besöker en lokal familj där du får vara med och tillaga plov (pilaff) och baka traditionellt bröd. Plov är inte bara nationalrätt i Uzbekistan utan kan förmodligen kallas nationalrätt för större delen av Centralasien. Plov består huvudsakligen av ris, rivna morötter, lök och kött. Men det är även vanligt att variera med kikärtor och russin. Rätten tillagas oftast i en kazan (kittel av gjutjärn) över öppen eld och är populär både som husmanskost samt vid finare middagar.

Det finns också tid för att vandra runt i byn, prata med lokalbefolkningen och lär dig mer om livet på den uzbekiska landsbygden. Sen eftermiddag lämnar du byn bakom dig och reser vidare till Samarkand dit du anländer vid middagstid.

Besök på den uzbekiska landsbygden
Pilaff är en av de vanligaste måltiderna i Centralasien

Dag 5 Utforska världsarvet Samarkand

Idag väntar en väldigt intressant rundvandring i Samarkand, staden som Timur Lenk gjorde till sin storslagna huvudstad på 1300-talet. Staden brukar kallas "själens trädgård" och "Islams juvel" och är numera den näst största staden i Uzbekistan efter Tasjkent. Under dagens rundvandring besöker du Gur Emir mausoleumet – Timur Lenks magnifika familjegrav. Det sägs att Timur byggde detta mausoleum efter att hans favoritbarnbarn Muhammad Sultan oväntat dog. För sin egen räkning hade Timur förberett en ganska blygsam gravplats i sin hemstad Shakhrisabz. Men i och med att Gur Emir uppfördes blev detta även gravplats för Timur.

En höjdpunkt under dagen är besöket vid Registantorget, ett av världens underverk. Tre vackra madrassa ramar in torget och anses vara en av de vackraste platserna i den muslimska världen. Du får även besöka Bibi Khanum-moskén, döpt efter Timurs fru. Dagen avslutas med ett trevligt marknadsbesök.

Samarkand har en 3000 år lång historia vilket givetvis innebär att staden har mycket att berätta för besökare. Det må vara att staden inte är lika välbevarad som Bukhara, men den bjuder på några av Centralasiens mest fantastiska platser och byggnader. Förbered dig på möten med oefterhärmlig skönhet. Under Sidenvägens glansdagar på 1200-talet var Samarkand en världsstad med en population på 400 000 innevånare. Runt 1220 invaderades dock staden av en skoningslös Gjinghis Khan. En stor del av befolkningen dödades och många unika byggnader jämnades med marken. Under Timus Lenks styre (1369-1405) återuppstod staden och vid 1400-talets början räknades Samarkand som Sidenvägens självklara centrum och världens huvudstad.

Hur kommer det sig då att så många vackra byggnader restes under Timurs blodiga styre? Faktum är att Timur ägnade sig lika mycket åt att värna konsten och arkitektur som att sprida död. Vart han än kom bringade han död och förödelse. Men han var noga med att skona folk med konstnärlig talang. Så konsten blommade och Samarkand blommade. På en av stadens portar lät Timur skriva: "Tvivlar du på vår makt – se på våra byggnader".

Att promenera runt i Samarkand är en fantastisk upplevelse
Praktfull mosaik av Shakhi-Zinda i Samarkand
Solnedgång i magiska världsarvet Samarkand
Under din resa genom Centralasien ser du många vackra portar

Dag 6 Tåg till Tasjkent

Dagen inleds med att du utforskar Samarkand på egen hand. Passa på att besöka de platser i staden som intresserar dig allra mest. Kanske väljer du att besöka stadens statsägda vingård för att lära dig mer om den uzbekiska vinproduktionen. Uzbekerna har producerat vin i årtusenden men deras vin är okänt för de flesta.

På eftermiddagen kliver du på ännu ett snabbtåg, nu med riktning mot Uzbekistans huvudstad Tasjkent. Tåget passerar enorma bomullsfält och ”det vita guldet” har på gott och ont format Uzbekistans historia. Omfattande bevattning av fälten under 1900-talets första hälft ledde till att 80 procent av Aralsjön försvann och anses vara en av de värsta miljökatastroferna i världen. En stor del av Uzbekistan lider av vattenbrist på grund av det sänkta grundvattennivån.

Ankomst till vårt boende i Tasjkent vid middagstid.

Timur Lenk är en av de viktigaste historiska personerna i Centralasien
Du färdas med flera olika tåg under resan. Detta är i Uzbekistan.

Dag 7 Ferganadalen och keramik

Efter en tidig frukost går du på tåget som tar dig till Kokand och Ferganadalen (4 timmar). Väl framme i Kokand bjuds du på lunch på ett charmigt tehus innan det är dags för en rundtur i staden. Kokand, som brukar kallas för "hantverkarnas stad", är en av Uzbekistans äldsta städer. Staden var ett viktigt stopp på Sidenvägen och precis som många andra städer i Centralasien ödelades staden av mongolerna under 1200-talet. På 1700-talet blomstrade Kokand när staden var huvudstad i Kokandkhanatet.

Du besöker Jamimoskén med sina imponerande träpelare med en rik variation av mönster och färger. Därefter utforskar du "Kokands pärla"; Khudoyar Khans palats. Detta är ett imponerande arkitektoniskt komplex som ursprungligen hade 119 rum. Khudoyar Khan var den mäktigaste av alla härskare i Kokandkhanatet och han lät 1871 bygga palatset. Numera finns enbart två gårdar och 19 rum bevarade men imponerar trots allt med sina målningar, sniderier och mosaik. Slutligen blir det även ett besök vid en lokal ekologiskt center som producerar medicinska örter, teer, juicer och honungsprodukter från sina egna odlingar.

Resan fortsätter genom den bördiga Ferganadalen genom byar med fruktträdgårdar till den lilla staden Rishton. Staden är känd för sin keramik och brukar kallas för den "azurblå skatten" av uzbekerna själva. Här har keramik producerats i minst 800 år och enbart lokala råvaror används. Keramik från Rishton kännetecknas av mönster målade i blåa och turkosa nyanser. Ungefär 90 procent av den keramik som säljs runt om i Uzbekistan tillverkas här i Rishton. Idag finns det ungefär 20 mästare i staden och därefter flera tusen keramiker och konstnärer som tillsammans skapar de färdiga produkterna. Du besöker en välkänd lokal mästare som visar hur den traditionella produktionen går till.

Dagen avslutas med en kort färd till staden Margilan där du bor på mysigt pensionat och bjuds på en traditionell middag.

Du bjuds på en intressant rundvandring i Kokand
Fantastisk interiörer i Kokand
I Ferganadalen finns det gott om fruktodlingar
Du besöker keramiker i staden Rishton

Dag 8 Traditionell sidentillverkning

Ferganadalen var känd som en plats där de olika sidenvägarna korsades. Margilan var en välkänd plats för handel och produktion av siden redan på 900-talet. Välkänd så väl i öst som i väst. Staden, som nyligen firade 2000 år, anses än idag vara Uzbekistans sidenhuvudstad. Här vävs och färgas den berömda khan-atlas som fortfarande används till kläder i Uzbekistan.

Dagen inleds med en rundtur i Margilan med besök vid den vackra Chakarmoskén, Pir Siddiqmausoleumet samt den lokala basaren. Därefter ligger fokus helt på konsten att framställa siden på traditionellt sätt. Du besöker en sidenfabrik som fortfarande producerar och väver siden som det gjordes för ett par tusen år sedan. Här används uråldrig metoder och hantverkarnas färdigheter värderas högt. Du får varje fas, från det att sidenkokongerna kokas till det att tyget vävs.

Efter en lunch på en lokal restaurang går resan vidare mot den kirgiziska gränsen och staden Osj. Det är en vacker väg där du passerar staden Andizhan innan det är dags för gränsövergång. Väl framme i Osj tar du in på ett trevligt boende och njuter av stadens middagsutbud.

Du besöker ett sidenväveri i staden Margilan
En av flera fina utsiktsplatser under resan genom Ferganadalen

Dag 9 Världsarv och byboende i Kirgizistan

Dagen inleds med lite egentid i den myllrande staden Osj. Staden har bland annat en av Centralasiens mest omfattande marknader med mycket låga priser. Därefter besöker du berget och världsarvet Suleiman-Too som genom århundraden varit en viktig pilgrimsplats för muslimer från när och fjärran. Suleiman var en profet som omnämns i Koranen och har en helgedom som anses markera hans gravplats. Legenden säger att kvinnor som bestiger helgedomens topp och tar sig genom en öppning i berget kommer föda friska barn.

Resan går vidare mot den lilla bergsstaden Arslanbob. Det blir ett kortare stopp i staden Uzgen för att beskåda minareter och mausoleer från Karakhanids tid (1100-talet). Efter en lunch på en lokal restaurang får färden genom fantastiskt vackert landskap till Arslanbob där du övernattar två nätter i ett lokalt homestay. Staden ligger på 1600 meters höjd i en grönskande dal omgiven av snötäckta toppar. Utsikten från ditt boende är enastående. Promenera lite i staden innan middagen.

Du besöker den stora marknaden i Osj
Du bor två nätter i den gemytliga byn Arslanbob

Dag 10 Marknad och valnötsskog

Efter frukost besöker du onsdagsmarknaden i Arslanbob. Det är fascinerande att se hur det köpslås om får och hästar på djurmarknaden. Folk kontrollerar tänder och fötter och diskuterar ivrigt vad djuren är värda.

Efter lunch väntar en väldigt fin vandring i valnötsskogen som är störst i världen. Här kommer du också få vara med och plantera ett valnötsträd. Skogen ger ungefär 1500 ton valnötter per år. Träden har en livslängd på ungefär 1 000 år och ger protein, olja, protein, antioxidanter och omega-3-fettsyror. Själva trädet används till möbeltillverkning och annat hantverk.

Du får också följa med på en lättare vandring förbi två vattenfall nära Arslanbob. Passa även på att besöka lokala hantverkare om det finns tid över.

Marknaden i Arslanbob
Världens största valnötsskog i Arlsanbob

Dag 11 Mot Kazarman med strålande vyer

Idag väntar resans längsta (7 timmar) men också vackraste sträcka. Resan går från Arslanbob via fantastisk vackra vägar, över Kaldemapasset (3062 m) där du stannar och beundrar landskapet. Passet är stängt över vintern och endast öppet maj-september. På avstånd ser du Tien Shan (de himmelska bergen) samt bergskedjorna Pamir och Altai. Du ser herdar med sina djur på avstånd och passerar en del byar och bosättningar. Sista biten in mot Kazarman är även den tidvis rätt magisk. Räkna med en hel del stopp för fina foton. I den lilla staden Kazarman bor du i ett homestay där du också serveras hemlagad mat.

Fantastiska vyer på väg mot Kazarman

Dag 12-13 Bo i jurta vid Song-Kul

Dag 12 inleds med ännu en vacker resa (3-4 timmar) när du tar sikte på sjön Song-Kul. Vyerna du bjuds på är några av de vackraste i Kirgizistan. Väl framme vid sjön tilldelas du ett boende i en traditionell kirgizisk jurta. Här bor du två nätter och njuter av frodig grönska, vidsträckta ängar, snötäckta berg och galopperande vildhästar. Song-Kul är Kirgizistans näst största sjö, belägen på 3000 meters höjd, mitt i Kirgizistan. Här drar du på dig lite varmare kläder på kvällen och morgonen på grund av höjden. I övrigt kommer du inte påverkas av altituden.

Dag 13 njuter du av en lugn dag vid Song-Kul. Naturen är vacker och sjön lyser klart ljusblå. Du ser hästar och får beta på ängarna med mäktiga berg i bakgrunden. Under dagen får du lära dig mer om hur det är att bo i jurta och leva som nomad. Du får se hur jurtor sätts upp och kanske får du besöka en nomad som är ute med sina djur. Maten är en upplevelse i sig och blir du bjuden på kumyz (lätt akoholhaltig jäst hästmjölk) så bör du inte tacka nej. Gästvänligheten är stor över lag i Centralasien, men hos nomaderna i Kirgizistan är den ökänd. Enligt traditionen ska ett får slaktas när man får besök i jurtan. Under den efterföljande festen serveras gästen det tillagade fårhuvudet. Gästen äter den ena ögat och värden det andra. På så sätt knyts ett band människor emellan.

Vyer vid Kazarman
Du bor i en jurta vid sjön Song Kul
Underbara miljöer vid Song Kul i Kirgizistan

Dag 14 Byboende och tillverkning av filtmattor

Efter frukost reser du vidare till den lilla byn Kochkor belägen i Kochkorkadalen. Här bor du en natt hos en familj i byn och tar del av vardagen i huset. Måltiderna under dagen serveras av din värdfamilj.

Dagens höjdpunkt blir förmodligen besöket på ett kvinnokooperativ som drivs av 200 kvinnliga hantverkare och som fokuserar på att producera traditionellt hantverk i filt. Du deltar i en workshop och lära dig grunderna i denna uråldriga tradition. Filt används till allt från kläder och jurtor till hattar, dockor, väskor och de berömda mattorna shyrdak. Saken är den att både jurtorna och filtmattorna har utsetts till världsarv av UNESCO. Att jobba i filt är gammal tradition och kunskapen har först vidare muntligen från generation till generation. Det sägs att det finns filtprodukter i alla kirgiziska hem, och det kan mycket väl stämma. Passa på och köp med dig en present hem, varför inte direkt från kvinnorna i byn.

Du får ta del av en workshop med shyrdak
Den traditionella filtmattan "shyrdak" tillverkas för hand i Kirgizistan

Dag 15 Örnjägare och jurtor vid Issyk-Kul

Du tar farväl av din värdfamilj och fortsätter till landets största sjö Issyk-Kul. Efter ungefär en timmes färd anländer du till byn Kyzyl-Tuu vid Issyk-Kuls strand. Här får du ta del av tillverkningen av de vackra träramarna som används för att resa en jurta. Det är ett fascinerande hantverk och metoden har varit densamma i hundratals år.

Du färdas vidare längs med stranden till den lilla byn Bokonbaevo som är dagens slutdestination. Här får du träffa en berkutchi (örnjägare) som tränar örnar för jakt. Den här typen av jakt har funnits länge i det här området. Örnjägaren berättar om sitt liv och sitt arbete och du får se de mäktiga fåglarna på nära håll. Dagen avslutas med en lättare vandring längs med stranden. Du övernattar i en jurta och njuter av stillheten.

Issyk-Kul är världens näst största bergssjö. Den ligger på 1600 meters höjd, är 180 km lång, och omges av snöklädda bergkedjor. På håll ser du flera 7000-meters toppar i Tien Shan bergen. Issyk-Kul betyder "het sjö". Den fryser aldrig på vintern trots att temperaturen kan sjunka ner till -40 grader. Detta märkliga fenomen har sin förklaring i den höga salthalten i sjön. Här finns en helt unik sammansättning av mineraler som anses vara väldigt hälsosam.

Du får träffa en örnjägare under resan
Du bor flera nätter i en jurta och får ta del av nomadlivet
Hästen har en speciell plats i kirgizisk kultur

Dag 16-17 Buranatornet och Bisjkek

Dag 16 går resan vidare mot Kirgizistans grönskande huvudstad Bisjkek. På vägen blir det ett stopp vid det mytomspunna Buranatornet, en minaret som en gång i tiden var en del av den blomstrande staden Balasagun på Sidenvägen. Minareten byggdes redan på 1000-talet och var då hela 45 meter hög. Under 1200-talet invaderades Balasagun av mongolerna som mer eller mindre utraderade staden. Kvar blev Buranatornet och några ruiner. En svår jordbävning på 1500-talet raserade knappt hälften av tornet till sin nuvarande höjd – 25 meter.

I närheten av minareten finns gravstenar uthuggna i sten som uppfördes under 500-talet. De föreställer ansikten och kroppar av de begravda nomaderna och kallas för bal-bals. Gravstenarna skapades av några av sin tids främsta hantverkare och är förvånansvärt välbevarade.

Efter att ha utforskar gravarna, tornet och ett gammalt citadell fortsätter resan mot Bisjkek dit du anländer på eftermiddagen. Du hinner med en rundvandring i huvudstaden innan det är dags för en sista middag med gruppen.

Dag 17 avslutas resan i Bisjkek. Du avgör själv om du vill resa hemåt under dagen eller förlänga din resa.

Det mäktiga Buranatornet besöker under vistelsen i Kirgizistan
Balbals eller forntida stenskulpturer nära Buranatornet i Kirgizistan
Resan avslutas i Bisjkek
Reseledare
Umid Djuraev
Umid Djuraev

Umid föddes 1977 i Buchara i Uzbekistan där han bor idag med sin fru och två barn. När Umid för 20 år sedan tog sin examen i främmande språk och ekonomi hittade han sin väg till turism. Genom åren har han behållit sin passion för att visa sitt land till besökare. Umid har dessutom ett starkt intresse för historia och fiske. Han leder resan i Ryssland och Uzbekistan.

Farida Kuzmenko
Farida Kuzmenko

Farida är uppvuxen i Bisjkek men bor numera i en mindre stad i Kirgizistan. Hon har en bred utbildning och har jobbat som reseledare till och från under många år. Hon kan sitt hemland utan och innan och brinner för att visa upp det för besökare från när och fjärran. Hon älskar vandring, cykling och utförsåkning.

Övrig information om resan

Flyg

Resan inleds i Tasjkent (TAS) och avslutas i Bisjkek (FRU). Flyg tur och retur kostar från 5000 SEK.

Boende

Du övernattar 3 nätter i jurta och 1 natt i familjeboende. Därutöver blir det boende på hotell samt på gästhus i bergen. Enkelrumstillägget gäller för 12 nätter under resan.