En resa till Centralasien är en resa till gamla sidenvägsoaser, vidsträckta stäpper och magiska bergsområden. Detta var en gång världens centrum med härskare som Alexander den Store och Timur Lenk. Våra resor går genom mytomspunna städer som Samarkand och Buchara där du går vilse i gränder där tiden har stått still. I Kirgizistan väntar snöklädda toppar, turkosa sjöar, jurtor och örnjägare. Följ med på en resa till Centralasien med Läs & Res, med oss kommer du närmare!

Resa Kirgizistan Issyk Kul
Läs mer om resan
Uzbekistan & Kirgizistan

Uzbekistan & Kirgizistan

Maj, augusti

Nomadliv, himmelska berg och världsarv på Sidenvägen

17 dagar
Fakta och restips

Klimat och väder

Centralasien är en region i Asien som sträcker sig från Kaspiska havet i väster till västra Kina och Mongoliet i öster, och från Afghanistan och Iran i söder till Ryssland i norr. Det inkluderar de före detta sovjetrepublikerna Kazakstan, Kirgizistan, Tadzjikistan, Turkmenistan och Uzbekistan. Centralasien är en region med varierande geografi – höga pass och berg (Tian Shan), vidsträckta öknar (Kyzyl Kum, Taklamakan) och gräsbevuxna stäpper. De stora stäppområdena i Centralasien betraktas tillsammans med stäpperna i Östeuropa som en homogen geografisk zon känd som den eurasiska stäppen. De största floderna i regionen inkluderar Amu Darya, Syr Darya, Hari River och Murghab River och de största sjöarna är Aralsjön, Balchasjsjön och Kaspiska havet.

Eftersom Centralasien är helt utan kust och inte har särskilt många stora sjöar, är temperaturfluktuationerna ofta stora med varma, torra somrar och relativt kalla vintrar. Även i bergen i Kirgizistan kan somrarna vara varma medan vintrarna bjuder på snö.

Bästa tiden att besöka Centralasien är sen vår (maj/juni) samt tidig höst september/oktober. Då är temperaturen skön men samtidigt inte allt för påfrestande.

Historia

Relationerna mellan stäppnomaderna och det bosatta folket i och runt Centralasien har under tusentals år präglats av konflikter. Den nomadiska livsstilen var väl lämpad för krigföring, och stäppryttarna blev några av de mest fruktade krigarna i världen, på grund av den unika tekniken hos de ridande bågskyttarna. Med jämna mellanrum under historien lyckades stamledare övertala flera stammar att organisera sig i en enda militär styrka, vilket ledde till stora erövringar. Exempel på dessa stamkoalitioner var hunnernas invasion av Europa och den mongoliska erövringen av stora delar av Eurasien.

Nomadernas dominans upphörde på 1500-talet då tillkomsten av skjutvapen bidrog till att de bosatta folkgrupperna tog kontroll över regionen. Det ryska imperiet, Qing-dynastin i Kina och andra makter expanderade in i området och grep huvuddelen av Centralasien i slutet av 1800-talet. Efter den ryska revolutionen 1917 inkorporerade Sovjetunionen större delen av Centralasien. De sovjetiska områdena i Centralasien fick uppleva en snabb industrialisering och uppförande av en infrastruktur. De lokala kulturerna förtrycktes och området har idag ett bestående arv av etniska spänningar och miljöproblem. I och med Sovjetunionens kollaps 1991 blev fem centralasiatiska länder självständigt - Kazakstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Kirgizistan och Tadzjikistan.

Kultur

I århundraden var regionen en stor bidragsgivare till konst, vetenskap, medicin och handel. Detta var världen mittpunkt under långa perioder och på Sidenvägen färdades uppfinningar, språk, religioner och filosofier. Med en blandning av jordbruksområden, nomadiska och industriella samhällen är det en mosaik av kulturer, språk och politiska system. Varje land i Centralasien har sina egna seder men det finns många likheter mellan de olika länderna.

Spridningen av religioner har givetvis fört med sig en viss typ av kultur. Buddhismen var den dominerande religionen i delar av området för 2000 år sedan. Men under 600-700-talen spreds Islam till samtliga länder i regionen. Givetvis har den muslimska/arabiska kulturen påverkat länderna sedan dess. Samtliga länder tillhörde Sovjetunionen under 1900-talet och det ar bland annat medfört att det än idag finns en hel del sovjetisk arkitekturen i flera av de större städerna. Dessutom är det ryska språket fortfarande gångbart.

Kulturella tips

Om du åker på en resa med oss till Centralasien så skickar vi ut ett informationspaket med bok, karta samt en litteraturlista med kulturella tips. Här kommer dock några smakprov:

  • Imperium, Ryszard Kapuscinski
  • Sovjetistan, Erika Fatland
  • Legenden om Aypi, Ak Welsapar