Gradering
Varierande
Resa med viss fysisk aktivitet
Dagar
18
Resedatum
Pris
25 900 kr
2024
25 augusti
- 11 september
Bekräftad
Börjar:2024-08-25 i Ulaanbaatar.
Avslutas:2024-09-11 i Ulaanbaatar.
Reslängd:18 dagar
Deltagare:6 - 12
Lediga platser:Fåtal platser
Bekräftad:Ja, du kan boka ditt flyg
Pris:25 900 kr

Vår resa tar dig till Mongoliet, världens mest glesbefolkade land. Du färdas till stäpperna och gräsmarkerna, genom tall- och lärkskogar, och reser söderut till de höga sanddynerna vid Khongoryn Els. Du rider på den baktiska kamelen i den mäktiga Gobiöknen, ser vildhästar och fåglar i nationalparker, besöker Djinghis Khans gamla huvudstad Karakorum, utforskar buddhistiska kloster och tar del av en festival i huvudstaden Ulaanbaatar. Dessutom bor du under några dagar hemma hos en nomadfamilj där du hjälper till med de dagliga sysslorna. Det är en unik upplevelse att mjölka familjens djur, utforska omgivningarna från hästryggen och sova i den vackra geren.

Resedetaljer

DagProgram
1 Ulaanbaatar
2 Vildhästar i nationalparken Hustai
3 Fågelsjön Ugii
4 Vistelse vid vulkansjön Terkhiin Tsagaan
5-7 Prova på livet som nomad
8 I Djingis Khans fotspår
9 Söderut till Ongiklostret
10 "Flaming cliffs" och dinosauriefossiler
11 De väldiga sanddynorna vid Hongur
12 På baktrisk kamel genom Gobiöknen
13 "Vulture's Gorge" och besök hos kamelskötare
14 Mäktiga kalkstensformationerna Tsagaan Survaga
15 Trädplanteringsprojekt, dumplings och homestay
16-17 UlaanBaatar med festival
18 Resan avslutas i Ulaanbaatar
Vad ingår i resan?

 • Kvalificerad reseledning
 • Informationspaket med utvald litteratur och karta
 • Samtliga transporter under resan
 • Inrikes flygplatsskatt och samtliga obligatoriska avgifter
 • Del i dubbelrum eller annan inkvartering under resan (du sover sammanlagt 10 dagar i ger)
 • Mat under boende i ger och hos familj (totalt 10 dagar)
 • Inträde till naturreservatet Ikh Narth och nationalparken Hustai
 • Samtliga utflykter, inträden och aktiviteter enligt resplan
 • Lokala guider och tolkar enligt resplan
 • Samtliga formella tillstånd
 • Dricks till lokala guider, tolkar och chaufförer vid aktiviteter enligt resplan
 • Visum. Vi ordnar innan resan
Vad ingår inte i resan?

 • Internationellt flyg till/från resmålet
 • Måltider som ej nämns ovan
 • Utflykter och aktiviteter utanför resplanen
Resplan dag för dag
Mongoliet

Dag 1 Ulaanbaatar

Samling i Ulaanbaatar, Mongoliets huvudstad. Staden som är en blandning av kosmopolitiska barer och palatsliknande byggnader från sovjettiden samtidigt som den i vissa delar ger lite av småstadskänsla. Här finns flera fina museer och buddhistiska kloster, bland annat landets största, Gandanklostret.

Du besöker Gandanklostret i Ulaanbaatar

Dag 2 Vildhästar i nationalparken Hustai

Med bil till Hustai nationalpark. Det är en liten nationalpark på ca 50 ha men här finns ett rikt växt- och djurliv, 44 arter av däggdjur bland annat den väldiga wapithjorten, varg och dessutom minst 217 olika fågelarter. Kort sagt finns det mycket att se på en liten yta. Här pågår ett projekt att återinföra den asiatiska vildhästen som kallas takhi på mongoliska. De sista exemplaren i frihet dog ut på 1960-talet men fanns kvar i olika djurparker runt om i världen. Från 1992 har hästar planterats ut och flera flockar har etablerats.

Vildhästar vid Hustai

Dag 3 Fågelsjön Ugii

Efter en förmiddag i Hustai nationalpark går resan vidare västerut till fågelsjön Ugii. Här finns tid för aktiviteter som bad, ridning och bågskytte. Sjön är rik på abborre och gädda så det finns chans till en liten fångst. Är du intresserad av fåglar så häckar en rad olika andfåglar här liksom storkar och pelikaner. Du övernattar i en ger i natursköna omgivningar.

Dag 4 Vistelse vid vulkansjön Terkhiin Tsagaan

Nästa anhalt blir vulkansjön Terkhiin Tsagaan som skapades genom en jordbävning för en miljon år sedan. Områdets dramatiska geologiska historia syns i landskapet som genomkorsas av förkastningar och utslocknande vulkaner. Området är vilt och vackert och här bor du i en ger vid sjön. Området kring sjön är ansett som ett våtlandsområde av internationell betydelse och här häckar en mängd olika fågelarter.

Vandring vid vulkansjön Terkhiin Tsagaan

Dag 5-7 Prova på livet som nomad

Från vulkansjön åker du 30 kilometer söderut till familjen som du ska bo hos. Här får du känna på hur det är att leva nomadliv. Ungefär hälften av mongoliets befolkning lever som seminomader och sysslar med djurhållning. Här får du möjlighet att hjälpa till med den dagliga djurskötseln. Familjen har får, getter, jakar, hästar och kor så det blir stor variation på sysslorna. Du mjölkar, lagar mat och får nya kunskaper och nya vänner. Det här är en lika unik som fantastisk upplevelse.

Vill du göra egna utflykter i omgivningarna går det naturligtvis bra. Passa på att prova rida mongolisk häst. Familjen hjälper dig gärna.

En av resan höjdpunkter är familjeboendet på stäppen
Passa på att rida lite vid familjeboendet

Dag 8 I Djingis Khans fotspår

Du tar farväl av din familj och beger dig till Orkhondalen. Platsen utsågs 1992 som ett världsarv av UNESCO, och tros vara stäppernas nomadiska civilisations vagga. Gömt på en sluttning, omgiven av tallskogar, ligger det lilla och fridfulla Tovkhon Khiid-klostret, som du förhoppningsvis hinner med att besöka.

Färden går vidare till Karakorum som var huvudstad i Djingis Khans rike. Här finns gott om lämningar från 1200 talet och framåt. Erdene Zuu klostret är en av pärlorna. Det är Mongoliets äldsta kloster som grundades i slutet av 1500-talet. Innanför dess långa murar rymdes det en gång 62 tempel och 1000 munkar. Idag finns bara de tre äldsta templen kvar och ett 40-tal munkar. Erdene Zuu är dock fortfarande en av de mest fascinerande platserna i Mongoliet. Förhoppningsvis får du ta del av bönerna i klostret. Ett stenkast från Erdene Zuu finns ett väldigt intressant kaligraficenter som du besöker. De jobbar med att bevara traditionell skrift och mongolisk kalligrafi, som UNESCO anser behöver skyddas och därför utsets till ett immateriellt världsarv.

Du besöker också Karakorummuseet, det i särklass bästa museet utanför Ulaanbaatar. Här får du lära dig mer om om Khan-imperiets historia.

Du besöker också en familj, som odlar havtorn och blåbär i liten kommersiell skala. Du får smaka på havtorn i form av en varm dryck. Mannen i familjen är en känd konstnär i regionen och han visar upp sina buddhistiska thankamålningar och skulpturer.

Orkhondalen, vaggan för de nomadiska kulturerna i världen
Klostret Erdene Zuu vid Djunghis Khans gamla huvudstad Karakorum
Klostret Erdene Zuu vid Kharkhorin

Dag 9 Söderut till Ongiklostret

Vi kör söderut under större delen av dagen. Landskapet förändras sakta och vegetationen blir glesare när vi tar oss in i utkanten av Gobiöknen. De spektakulära ruinerna av Ongiklostret ligger i ett stenigt ökenlandskap vid floden Ongi nära berget Saikhan Ovoo. Det här var fram till 1939 ett av de största och mest respekterade klostren i Mongoliet. Då förstördes det av landets kommunistiska styre.

Resa Mongoliet långa resor

Dag 10 "Flaming cliffs" och dinosauriefossiler

Efter frukost utforskar du de omfattande ruinerna av Ongiklostret innan resan går vidare söderut genom Gobiöknen till till Bayanzag. Du ser skogar av saxualträd genom bilfönstret. Detta salttåliga lilla träd växer i sandiga öknar från Egypten till Mongoliet. Men det är bara här i norra Centralasien som träden växer så pass tätt att det bildas små skogar.

Vid ankomsten besöker du de så kallade "Flaming Cliffs". Det är ett namn som myntats av den amerikanske upptäcktsresanden Roy Chapman Andrews, vars expedition hittade de första fossiliserade dinosaurieäggen någonsin på 1920-talet. Här återfinns regelbundet dinosauriefossiler. En mängd nyanser av rött och orange möter dig när du blickar ut över landskapets mäktiga sandstensformationer. En sannerligen imponerande syn. Framförallt vid solnedgången.

Enastående färger vid "Flaming cliffs" vid Bayanzag

Dag 11 De väldiga sanddynorna vid Hongur

Färden fortsätter sydväst genom bergen förbi hjordar av betande getter och kameler. Har du tur får du syn på några av de vilda djur som lever här. Snöleoparden och dess främsta byten, den sibiriska stenbocken och argalifår, finns det gott om. Du anländer till sanddynerna vid Hongur, som ligger i Gobi Gurvansaikhan nationalpark. Sen eftermiddag eller kväll besöker du de stora sanddynerna, vars vackra former och färger träder fram som bäst i kvällsljuset. Här bor du två nätter i en ger med magsik utsikt.

Du besöker några av de mäktigaste delarna av Gobiöknen

Dag 12 På baktrisk kamel genom Gobiöknen

Idag får du följa med på en färd med baktrisk kamel genom fantastiskt vackra delar av Gobiöknen. Runt 30 % av världens kameler finns i Mongoliet, mestadels i Gobiöknen, och idag får du en inblick i varför dessa djur är så viktiga för nomadsamhällen. Passa även på att smaka lite kamelmjölk.

Du rider på baktriska kameler vid Khongoryn Els i Gobiöknen

Dag 13 "Vulture's Gorge" och besök hos kamelskötare

Idag utforskar du Yoldalen med sin kända ravin som kallas Vulture's Gorge. Denna ravin ligger inbäddad i bergen och är en fristad från ökenvärmen. Vissa delar av dalen är ständigt skyddad från den heta solen och rymmer enorma isblock som gradvis smälter bort under sommaren. Detta är ett perfekt område för vandring och om du har tur kan du se stenbockar och vilda får som betar högt upp på bergens klippväggar. Höjer du blicken ser du förhoppningsvis lammgamen högt upp i skyn.

På eftermiddagen kan du koppla av vid lägret eller följa med till en närliggande by och besöka en lokal familj som är kamelskötare.

Resa Mongoliet Yolun
Resa Mongoliet Baktriska kamelen

Dag 14 Mäktiga kalkstensformationerna Tsagaan Survaga

Efter frukost fortsätter resan till Dalanzadgad, Omnogobis provinshuvudstad. Här besöker du det intressanta och nyligen renoverade South Gobi Museum. Strosa runt på den lokala marknaden innan det är dags för lunch.

Resan fortsätter norrut och du når klippformationerna Tsagaan Survaga sen eftermiddag. Denna 60 m höga och 400 m långa kalkstensformation var en gång havsbotten, så räkna med att hitta en och annan fossil i området. Det går fint att utforska området till fots. Klippornas färger är enastående tidig morgon och kväll. Här finns även grottor och hällristningar som kan vara av intresse.

Resa Mongoliet Tsagaan Survaga

Dag 15 Trädplanteringsprojekt, dumplings och homestay

Efter en inledande morgon vid klippformationerna reser du vidare norrut mot Mandalgobi där du övernattar. Här blir det ett besök på ett trädplanteringsprojekt. I över 40 år har Byamba och hennes man Radnaa lett detta projekt genom att odla små frön och grenar, och vårda dem under svåra förhållanden, och sedan återplantera dem i områden som är i desperat behov av försvar mot ökenspridning.

Du utforska även staden samt får chansen att lära dig hur man gör traditionella mongoliska dumplings hemma hos Byamba.

Trädplantering Gobi

Dag 16-17 UlaanBaatar med festival

Du passerar Baga Gazriin Chuluu nationpark där du gör en lätt vandring till ruinerna av ett gammalt stenslott från 1600-talet. På eftermiddagen återvänder du till Ulaanbaatar. Under två dagar har du möjlighet att ta del av en traditionell festival. Här ligger fokus främst på att på bästa sätt prickskjuta med pilbåge från hästryggen. Med andra ord den teknik som gjorde var en förutsättning för mongolernas dominans i Asien under 1200-talet.

Vill du köpa presenter är det ett bra tillfälle att göra det nu. Här finns mycket att handla. Mongoliet är känt för kashmirull och fina lädervaror.

Horseback

Dag 18 Resan avslutas i Ulaanbaatar

Här avslutas resan. Förläng resan på egen han eller flyg tillbaka till Sverige.

Den mäktiga statyn av Djinghis Khan utanför Ulaanbaatar
Reseledare
Munkhjargal Ganbaatar
Munkhjargal Ganbaatar

Född 1980. Bor i Ulaanbaatar där hon arbetar som rekryteringskonsult och karriärcoach. Har bott i Sverige under fem års tid. Studerade då ekonomi och arbetade som tolk. Talar engelska, svenska och lite ryska. Älskar att vara ute i naturen och klättra i berg.

Övrig information om resan

Flyg

Du flyger tur och retur till Ulan Batar på den här resan. Flyg kostar från 9 500 kr tur och retur.

Boende

Boende i ger under 10 dagar. I övrigt gäller delat dubbelrum på hotell. Vill du ha enkelrum gäller det bara för ca 8 nätter.

Utrustning

 • ryggsäck eller mindre resväska. En mjukare väska av typen duffel bag passar utmärkt till de flesta resmål
 • liten ryggsäck för dagsbruk och handbagage på flyget
 • gymnastikskor eller kängor (helst vattentäta)
 • liten handduk
 • hatt eller mössa som solskydd
 • solskyddsfaktor
 • solglasögon
 • ficklampa / pannlampa
 • väckarklocka (mobiltelefonen brukar gå bra)
 • värdebälte.
 • pass
 • bankkort (Visa eller Mastercard), gärna två stycken
 • kopior på pass, flygbiljetter och försäkringsbevis från ditt försäkringsbolag
 • utskriven resplan och vårt slututskick med uppgifter om hotell mm.
 • ryggsäcksapotek (se ytterligare information under Hälsa och vaccinationer)
 • kamera, extra minneskort, extra batteri
 • laddare till din elektroniska utrustning (telefon, kamera mm) samt eventuell adapter
 • eventuella fotografier på hur det ser ut i ditt land - mycket bra för att skapa kontakt med lokalbefolkningen!
 • reselakan (sovsäck behövs ej)
 • regnkläder
 • varmare kläder
 • myggmedel

Ytterligare restips inför en resa till Mongoliet hittar du här.

Du som bokar en resa med oss till Mongoliet kommer senare att få ytterligare information inför just din resa.

Du hittar även generell reseinformation under menyalternativet Att resa med oss.