En resa till Mongoliet är en resa till gyllene öknar och eviga grässtäpper. Här färdas man i Djinghis Khans fotspår genom ett nomadiserat landskap där hästen fortfarande är den viktigaste ägodelen. Här provar du att bo i en traditionell ger, går på någon av de traditionella festivalerna eller utforskar landets enda stad, Ulan Bator. Följ med på en resa till Mongoliet med Läs & Res, med oss kommer du närmare!

Livet på stäppen
Läs mer om resan
Mongoliet

Mongoliet

Augusti

Nomadliv på den oändliga stäppen

18 dagar
Fakta och restips

Klimat och väder

Maxtemperatur Ulaanbaatar

Nederbörd Ulaanbaatar (mm)

Mongoliet är beläget i hjärtat av Asien, inklämt mellan jättarna Ryssland och Kina. Landet är tre gånger så stort som Sverige och består i stort sett bara av vidsträckt stäpp förutom Altajbergen i väst och Gobiöknen i sydost. Mongoliet har ett klassiskt fastlandsklimat med korta, varma somrar och långa, kalla vintrar. Temperaturväxlingarna är stora och det är inte ovanligt med platser där temperaturen pendlar mellan -30°C och +50°C på ett år. Regn är ej vanligt förekommande och i Gobiöknen kan ibland ett helt år passera mellan regndropparna. Den bästa tiden att besöka Mongoliet är under månaderna maj – oktober då temperaturen är behaglig. Det är också då vi har våra resor till Mongoliet. Ta med solskydd och solglasögon och varma kläder för kyliga kvällar och nätter.

Valuta och priser

Valutan i Mongoliet heter tögrög (tugrik) och förkortas(MNT). Det finns uttagsautomater på flygplatsen och i de större städerna. Men förlita dig inte helt på detta. Ta med lite USD som du kan växla in för säkerhets skull. Det går inte att växla till sig tögrög i Sverige.
Prisnivån i Mongoliet är relativt låg, sett med svenska ögon. Räkna med att lägga cirka 200 kr per dag på måltider.

Vaccinationer och hälsa

Se över dina vaccinationer i god tid före din avresa. På din resa till Mongoliet bör du ha grundskyddet mot polio, stelkram och difteri som de flesta svenskar har fått. Vi rekommenderar också att du tar vaccinet Twinrix som skyddar mot hepatit A och B. Det är också många som väljer att ta det flytande vaccinet Dukoral mot kolera och turistdiarré.

Vill du ha oberoende information om vaccinationer samt hälsoråd inför din resa kan du klicka här!

Ta med ett reseapotek under resan. Följande produkter kan vara bra att ha med sig: vätskeersättning (ex resorb), huvudvärkstabletter, antiseptisk salva, myggmedel, nässpray och sårrengöring.

Pass och visum

Visum krävs för inresa i Mongoliet. Vi ordnar och betalar för ditt visum. Utförlig information om visumproceduren skickas ut två månader innan avresa. Se till att ditt pass är giltigt minst sex månader efter resans avslut. Passet måste vara helt samt ha minst två tomma sidor.

Språk

I Mongoliet dominerar mongoliska som språk. Många mongoler kan en hel del ryska samt engelska.

Lär dig gärna några ord och fraser på mongoliska innan resans start. Detta kommer uppskattas och du får lättare kontakt med lokalbefolkningen.

Religion och folkgrupper

Landet domineras av en typ av buddhism som är snarlik den tibetanska buddhismen. Sedan 1200-talet har buddhismen varit den dominerande religionen i Mongoliet och under långa tidsperioder har utbytet med Tibet varit stort. Flera stora Mongoliska khaner har haft olika reinkarnationer av Dalai lama som viktigaste lärare.

Det finns ett 20-tal olika mongoliska folkgrupper i landet varav khalkha är den dominerande gruppen (85% av befolkningen).

Mat och dryck

Det mongoliska köket domineras av kött men innehåller även en hel del mejeriprodukter som ost och yoghurt. Köttet äts ofta med potatis, ris eller nudlar. Förutom hästkött erbjuds även getkött, nötkött och kamelkött. Maten är mild med få kryddor och grönsaker och frukt är relativt svårt att tillgå. Exempel på traditionell mat och dryck är; buuz (degknyten), Khuushuur (en typ av pirog) och den alkoholhaltiga drycken kymus (på häst- eller komjölk).

Tid

Mongoliet ligger sju timmar före Sverige när vi har vintertid. Under vår sommartid är skillnaden sex timmar. Hela Mongoliet använder sig av samma tid oavsett vart i landet man befinner sig.

El och internet

I Mongoliet används 230 volt. Stickkontakterna är desamma som i Sverige så du behöver inte ta med någon adapter.
Hotell och restauranger har internetuppkoppling i Ulaanbaatar och i andra städer. Täckningen för mobiltelefoner och internet är inte särskilt bra utanför Ulaanbaatar.

Transporter

Under våra resor använder vi främst minibuss, jeepar och tåg. Infrastrukturen och kollektivtrafiken i Mongoliet är inte särskilt utvecklad. Endast 6% av landets vägar är asfalterade. Åker du taxi i Ulaanbaatar bör du se till så att taxametern används.

Ta seden dit du kommer

Då buddhismen dominerar i Mongoliet gäller det att visa respekt vid kloster, tempel, stupor osv. Ta av dig skorna och hattar och gå alltid medurs runt heliga platser och stupor.

Ge och ta emot gåvor med båda händerna.

När du blir erbjuden te, mat, vodka eller liknande, ta emot det och smaka åtminstone på det du blir erbjuden.

Ta av skorna när du går in i ett tempel eller i en ger. Luta dig aldrig mot "väggen" inne i en ger.

Kulturella tips

Om du åker på en resa med oss till Mongoliet så skickar vi ut ett informationspaket med bok, karta samt en litteraturlista med kulturella tips. Här kommer dock några smakprov:

  • Allt detta tillhör mig – Petra Hulova
  • Hertig Larsson. Äventyrare, missionär, upptäckare – Axel Odelberg
  • Stäppens krigare – Conn Iggulden