En resa till Indien är en resa för alla sinnen! Färger, smaker, dofter och upplevelser blir så mycket kraftigare här än hemma. "Världens största demokrati" är en fascinerande smältdegel av tusenåriga traditioner och en framväxande modern livsstil. Urgamla tempel och heliga kor finns sida vid sida med glänsande shoppingcentrum och en världsledande IT-industri. Andligheten och religionerna är ständigt närvarande oavsett om du utforskar Keralas flodsystem eller vandrar i Himalaya. Det tar tid att upptäcka Indien och du kommer aldrig sluta förvånas över dess rikedom. Följ med på en resa till Indien med Läs & Res, med oss kommer du närmare!

Tigers nest
Läs mer om resan
Sikkim, Bhutan och Nepal

Sikkim, Bhutan och Nepal

Mars, oktober

En resa genom tre länder i Himalaya

19 dagar
I nationalparken Bhandavgarh har du stor chans att se tiger och leopard
Läs mer om resan
Natur i Sydasien

Natur i Sydasien

Februari

En enastående naturresa i tre länder - Indien, Bangladesh och Nepal

24 dagar
Du cyklar genom magiska backwaters
Läs mer om resan
Cykla i Kerala

Cykla i Kerala

Februari, december

Cykla på småvägar längs Malabarkusten

15 dagar
Tågresorna bjuder på härliga vyer
Läs mer om resan
Stora indiska tågresan

Stora indiska tågresan

Februari, november

Med tåg genom Indien

25 dagar
Lotusblomman är vanligt förekommande i Kerala
Läs mer om resan
Södra Indien

Södra Indien

Februari, november

Tempel, regnskog och Backwaters

16 dagar
Tawang klostret är en mäktig syn
Läs mer om resan
Nordöstra Indien

Nordöstra Indien

Minoritetsfolk och regnskog i östra Himalaya

Fakta och restips

Klimat och väder

Indien, som är ungefär sju gånger så stort som Sverige, har två huvudsakliga klimatzoner; en tempererad zon i norr och en tropisk i söder. Temperaturerna växlar kraftigt i norr medan södra Indien har ungefär samma temperatur (25-35 grader) året runt. Indien har en varierad och dramatisk geografi vilket givetvis påverkar väder och klimat. Öknar, berg, regnskog och kustremsor bjuder varierande väder.

Resor till Indien utförs året om men under monsunperioden (juni-september) har vi bara resor till bergsregionerna i Himalaya eftersom låglandet då är för varmt och blött. På låglandet är oktober-mars de bästa månaderna för ett besök.

Maxtemperatur Delhi

Nederbörd Delhi (mm)

Valuta och priser

Den indiska valutan heter rupie (rupee, rupiah) och förkortas INR. Det går 100 paisa på en rupie, men sedan 2019 är lägsta valutan 1 rupie. Tillgången på växel är ett ständigt problem i Indien så se till att växla till dig sedlar i 50 och 100 rupie valörer, så du inte bara har 500 rupie-sedlar.

Du kan enbart införa en mindre summa rupier från Sverige så enklast är att ta ut pengar direkt på flygplatsen i Indien. Det finns gott om uttagsautomater runt om i Indien, på flygplatser i städer osv. Besöker du bergsområden och landsbygden bör du inte förlita dig på kontokort utan se till att ha med dig kontanter.

Hur mycket pengar du gör av med på mat beror naturligtvis på var du väljer att äta. I städerna går det att hitta allt från enkla gatukök till lyxrestauranger. Om du väljer bra restauranger som lokalbefolkningen går till kan du räkna med att spendera cirka 100-150 kronor om dagen. Glöm inte att lämna dricks vid restaurangbesök. Ungefär 10% anses som normalt.

Vaccinationer och hälsa

Tag kontakt med en vaccinationscentral i god tid före din avresa. Vilka vaccinationer som behövs för din resa till Indien beror på vilken del av landet du besöker samt vilken tid på året resan går. Du ska ha grundskyddet mot polio, stelkram och difteri som de flesta svenskar har fått. Vi rekommenderar också att du skyddar dig mot hepatit A och B med vaccinet Twinrix. Det är också många som väljer att ta det flytande vaccinet Dukoral mot kolera och turistdiarré.

Om du följer din reseledares råd under resan är det ganska liten risk att drabbas av magproblem. Däremot kan du känna av att det är en annan bakteriekultur i Indien samt att maten ofta är mer kryddstark än i Sverige.

Vill du ha oberoende information om vaccinationer samt hälsoråd inför din resa kan du klicka här!

Ta med ett reseapotek under resan. Följande produkter kan vara bra att ha med sig: vätskeersättning (ex resorb), huvudvärkstabletter, antiseptisk salva, myggmedel, nässpray (avgaserna i storstäderna täpper till näsan) och sårrengöring.

Pass och visum

Se till att ditt pass är giltigt minst sex månader efter resans avslut. Passet måste vara helt samt ha minst två tomma sidor. Visum krävs för inresa i Indien. E-visum går att välja för en månad eller ett år. Vi skickar ut utförlig information två månader innan resans start.

Språk

I Indien talas ungefär 300 språk och runt 1000 dialekter. Gränsen mellan vad som räknas som språk och dialekt är inte helt tydlig. Språkfrågorna har ofta lett till motsättningar då språket är väldigt centralt för de flesta indiers identitet. Exempelvis baserades delstatsreformerna på devisen "en delstat – ett språk".

Majoriteten av språken i norra Indien tillhör den indo-ariska språkfamiljen med hindi som största språk. I landets sydliga delstater talas främst dravidiska språk och de olika språken har ofta egna skrivtecken. Runt 30 procent av befolkningen har hindi (officiellt statsspråk) som modersmål. Engelska fungerar som ett slags lingua franca i Indien och man räknar med att runt 200 miljoner talar och förstår engelska. Oftast går det även att hitta engelsktalande personer på landsbygden och uppe i bergen.

Lär dig gärna några ord och fraser på hindi innan resans start. Detta kommer uppskattas och du får lättare kontakt med lokalbefolkningen.

Religion och folkgrupper

Den indiska subkontinenten är födelseplatsen för fyra av de stora religionerna i världen – hinduism, buddhism, jainism och sikhism. Den stora delen av landets population (80 %) tillhör någon av hinduismens många olika former. Runt 15 % är muslimer och sen är resten kristna, buddhister, sikher, jaininister. Det religiösa och spirituella genomsyrar det dagliga livet i Indien. Det finns mängder av enastående tempel, kloster, kyrkor, pilgrimsplatser, moskéer osv. Var du än rör dig i Indien så får du ta del av religiösa platser och ceremonier.

Indien är världens folkrikaste land efter Kina, men beräknas nå förstaplatsen runt år 2030. Av landets 1,3 miljarder invånare lever 70 % fortfarande på landsbygden i mer än 600 000 byar. Resten bor i städer som Delhi, Mumbai, Kolkata, Chennai och Bangalore. Få länder har en sådan blandning av folkgrupper och religioner som Indien. Under historiens lopp har många olika folkgrupper vandrat och slagit sig ner i landet. Man kan urskilja fyra huvudsakliga grupper som utgör majoriteten av befolkningen – mundafolken (lever utspridda i landet), draviderna (dominerar de fyra sydindiska delstaterna), indoeuropéerna (dominerar i norra Indien) och tibeto-burmanska folkgrupper (lever i gränstrakter i norr och nordost).

Mat och dryck

Indien har en fantastisk variation vad gäller det kulinariska. Gillar du dessutom vegetarisk mat så är detta himmelriket. Att tala om och beskriva en matkultur för Indien är svårt. Det finns en otrolig uppsjö av maträtter i detta mångkulturella land. Ris och dahl är dock ständigt återkommande. Linser, bönor och grönsaker samt brödet chapati kommer du garanterat stöta på. Ofta får du maten i en curry eller med kryddor som exempelvis chili eller spiskummin. Överlag kan man säga att maten innehåller mycket olja och är starkt kryddad.

Chai är den vanligaste drycken. Det är svart te som kokas länge med kryddor som kanel, nejlikor, ingefära och kardemumma. Till detta tillsätts mjölk och socker.

Tid

Indien ligger fyra och en halv timme före Sverige när vi har vintertid. Under vår sommartid är skillnaden tre och en halv timme. Hela Indien använder sig av samma tid oavsett vart i landet man befinner sig.

El och internet

Indien har 220 V växelspänning vilket gör att elektronisk utrustning från Sverige går att använda i Indien. Eluttagen ser annorlunda ut mot de svenska, men våra stickproppar fungerar utmärkt ändå. Du behöver alltså inte ha med en adapter på din resa till Indien. Tänk även på att de indiska eluttagen oftast har en knapp där du slår på och av elen. Du måste alltså slå på elen för att uttaget ska fungera.

Internetuppkoppling finns på de allra flesta hotell, restauranger och kaféer. Där kan du även passa på att ringa internetsamtal. Vill du kunna ringa när som helst under resan kan du ordna ett indiskt kontantkort för din mobiltelefon.

Transporter

Indien har tyvärr inte de bästa vägarna i världen. Detta får man framförallt känna på under resor till Himalayaregionen i norra delen av landet. Däremot har landet ett väl utbyggt järnvägsnät, det fjärde mest omfattande i världen. Indian Railways har mer än 6 300 mil räls, 6 856 stationer, 14 miljoner passagerare om dagen och ungefär en miljon anställda, vilket gör det till världens största arbetsgivare. Vi försöker använda tåg som färdmedel så mycket som möjligt på våra resor i Indien. Det går inte snabbt, men det är en härlig upplevelse för alla sinnen. Du kommer garanterat råka ut för intressanta möten under din tågresa.

I Indiska städer kommer du förmodligen prova att ta dig runt med en rickshaw vid något tillfälle. Motorrickshawn är en väldigt liten trehjuling där det får plats ett par personer i baksätet. Det är billigt att ta sig fram med dessa gula monster, men se till att förhandla om priset i förväg. Eller ännu bättre, kräv att föraren använder taxametern. Ett mer miljövänligt alternativ till motorrickshawn är cykelrickshawn. Den drivs precis som namnet antyder framåt av en cykel istället för en motor. Den är både billigare och långsammare än motorvarianten, men fram kommer man. Slutligen så finns det en tredje variant, nämligen springrickshawn. Den finns enbart i Calcutta där den varit omdebatterad. Den förbjöds runt år 2000 för att den ansågs var inhuman. Men de familjer som jobbat med detta i generationer protesterade så kraftigt att förbudet upphävdes.

Ta seden dit du kommer

Är det första gången du besöker Indien så får du räkna med små kulturkrockar under resans gång. Reseledaren kommer givetvis informera om de viktigaste sakerna att tänka på.

När det gäller klädsel så är det bra att tänka på att om kvinna inte visa ben och axlar. Vid besök av religiösa platser som tempel, moskéer, kloster mm gäller oftast att både män och kvinnor täcker ben och armar. Dessutom måste kvinnor täcka håret vid moskébesök och samtliga täcka håret vid besök av sikhernas tempel och helgedomar (Gurudwara). Ett tips kan vara att köpa en vacker schal. Det är mer regel än undantag att ta av sig skorna utanför helgedomar och tempel av olika slag. Detsamma gäller vid besök av någons hem men även vid en del butiksbesök.

Vänster hand används vid toalettbesök och anses därför vara oren. Använd därför höger hand när du äter mat eller överlämnar gåvor till folk. Det är inte bara vänster hand som är oren. Dina fötter är det också. Det anses väldigt otrevligt att visa sin fotsula mot en annan person, ett porträtt eller en gudabild. Se till att fotsulorna pekar mot marken.

När du hälsar på folk så är det bäst att sätta ihop handflatorna och göra en Namaste. Dels är det mer hygieniskt och dels riskerar man inte att göra fel. Namaste!

Kulturella tips

Om du åker på en resa med oss så skickar vi ut ett informationspaket med bok, karta samt en litteraturlista med kulturella tips. Här kommer dock några smakprov:

  • De små tingens gud, Arundhati Roy
  • Tåg till Pakistan, Khushwant Singh
  • Mahatma! : eller konsten att vända världen upp och ner, Zac O'Yeah