En resa till Indien är en resa för alla sinnen! Färger, smaker, dofter och upplevelser blir så mycket kraftigare här än hemma. "Världens största demokrati" är en fascinerande smältdegel av tusenåriga traditioner och en framväxande modern livsstil. Urgamla tempel och heliga kor finns sida vid sida med glänsande shoppingcentrum och en världsledande IT-industri. Andligheten och religionerna är ständigt närvarande oavsett om du utforskar Keralas flodsystem eller vandrar i Himalaya. Det tar tid att upptäcka Indien och du kommer aldrig sluta förvånas över dess rikedom. Följ med på en resa till Indien med Läs & Res, med oss kommer du närmare!

Tawang klostret är en mäktig syn
Läs mer om resan
Nordöstra Indien

Nordöstra Indien

Mars, november

Minoritetsfolk och regnskog i östra Himalaya

21 dagar
Cykling på småvägar längs Keralas kust
Läs mer om resan
Cykla i Kerala

Cykla i Kerala

Januari, december

Cykla på småvägar längs Malabarkusten

15 dagar
Tågresorna bjuder på härliga vyer
Läs mer om resan
Stora indiska tågresan

Stora indiska tågresan

Februari, november

Med tåg genom Indien

25 dagar
Lotusblomman är vanligt förekommande i Kerala
Läs mer om resan
Södra Indien

Södra Indien

Januari, december

Tempel, regnskog och Backwaters

16 dagar
Spitidalen och Key klostret
Läs mer om resan
Indiska Himalaya

Indiska Himalaya

September

Tibetansk kultur och vandring i Indiska Himalaya

19 dagar
Tigers nest
Läs mer om resan
Sikkim, Bhutan och Nepal

Sikkim, Bhutan och Nepal

Mars, oktober

En resa genom tre länder i Himalaya

19 dagar
Tiger
Läs mer om resan
Natur i Sydasien

Natur i Sydasien

Februari

En enastående naturresa i tre länder - Indien, Bangladesh och Nepal

25 dagar
Keralas berömda backwaters
Läs mer om resan
Familjeresa: Kerala och Maldiverna

Familjeresa: Kerala och Maldiverna

Februari, oktober

Från frodig djungel till paradisstränder

14 dagar
Fakta och restips

Klimat och väder

Indien har två huvudsakliga klimatzoner; en tempererad zon i norr och en tropisk i söder. Temperaturerna växlar kraftigt i norr medan södra Indien har ungefär samma temperatur (25-35 grader) året runt. Indien har en varierad och dramatisk geografi vilket givetvis påverkar väder och klimat. Öknar, berg, regnskog och kustremsor bjuder varierande väder.

Resor till Indien utförs året om men under monsunperioden (juni-september) har vi bara resor till bergsregionerna i Himalaya eftersom låglandet då är för varmt och blött. På låglandet är oktober-mars de bästa månaderna för ett besök.

Tid

Indien ligger fyra och en halv timme före Sverige när vi har vintertid. Under vår sommartid är skillnaden tre och en halv timme. Hela Indien använder sig av samma tid oavsett vart i landet man befinner sig.

Språk

I Indien talas ungefär 300 språk och runt 1000 dialekter. Gränsen mellan vad som räknas som språk och dialekt är inte helt tydlig. Språkfrågorna har ofta lett till motsättningar då språket är väldigt centralt för de flesta indiers identitet. Exempelvis baserades delstatsreformerna på devisen "en delstat – ett språk".

Majoriteten av språken i norra Indien tillhör den indo-ariska språkfamiljen med hindi som största språk. I landets sydliga delstaterna talas främst dravidiska språk och de olika språken har ofta egna skrivtecken. Runt 30 procent av befolkningen har hindi (officiellt statsspråk) som modersmål. Engelska fungerar som ett slags lingua franca i Indien och man räknar med att runt 200 miljoner talar och förstår engelska. Oftast går det även att hitta engelsktalande personer på landsbygden och uppe i bergen.