En resa till Indien är en resa för alla sinnen! Färger, smaker, dofter och upplevelser blir så mycket kraftigare här än hemma. "Världens största demokrati" är en fascinerande smältdegel av tusenåriga traditioner och en framväxande modern livsstil. Urgamla tempel och heliga kor finns sida vid sida med glänsande shoppingcentrum och en världsledande IT-industri. Andligheten och religionerna är ständigt närvarande oavsett om du utforskar Keralas flodsystem eller vandrar i Himalaya. Det tar tid att upptäcka Indien och du kommer aldrig sluta förvånas över dess rikedom. Följ med på en resa till Indien med Läs & Res, med oss kommer du närmare!

Tawang klostret är en mäktig syn
Läs mer om resan
Nordöstra Indien

Nordöstra Indien

Mars, november

Minoritetsfolk och regnskog i östra Himalaya

21 dagar
Cykling på småvägar längs Keralas kust
Läs mer om resan
Cykla i Kerala

Cykla i Kerala

Januari, december

Cykla på småvägar längs Malabarkusten

15 dagar
Tågresorna bjuder på härliga vyer
Läs mer om resan
Stora indiska tågresan

Stora indiska tågresan

Februari, november

Med tåg genom Indien

25 dagar
Lotusblomman är vanligt förekommande i Kerala
Läs mer om resan
Södra Indien

Södra Indien

Januari, december

Tempel, regnskog och Backwaters

16 dagar
Spirituella Indien.jpeg
Läs mer om resan
Spirituella Indien

Spirituella Indien

Mars, oktober

Utforska Indiens andliga själ

18 dagar
Spitidalen och Key klostret
Läs mer om resan
Indiska Himalaya

Indiska Himalaya

Juli, september

Tibetansk kultur och vandring i Indiska Himalaya

19 dagar
Tigers nest
Läs mer om resan
Sikkim, Bhutan och Nepal

Sikkim, Bhutan och Nepal

Mars, oktober

En resa genom tre länder i Himalaya

19 dagar
Tiger
Läs mer om resan
Natur i Sydasien

Natur i Sydasien

Februari, november

En enastående naturresa i tre länder - Indien, Bangladesh och Nepal

25 dagar
Keralas berömda backwaters
Läs mer om resan
Familjeresa: Kerala och Maldiverna

Familjeresa: Kerala och Maldiverna

Februari, oktober

Från frodig djungel till paradisstränder

14 dagar
Vänlig mottagande under tur i Great Rann of Kutch
Läs mer om resan
Stora Kamelresan

Stora Kamelresan

Med dromedarer längs kanten av öknen.

Fakta och restips

Flyg

I Indien finns flera bra lågpris flygbolag. Max vikt för incheckat bagage är 15 kg på de flesta inrikesflyg.

Pass och visum

Visum krävs till Indien för nordiska medborgare.
Vi skickar ut tydliga instruktioner för hur du genomför visumansökan i samband med slutfakturan, 2 månader innan resan börjar.

Passet måste vara giltigt i minst sex månader vid hemresa och innehålla minst två tomma sidor. Om det inte gör det, så måste du skaffa nytt pass. Kontrollera detta noga!

OBS! Fr o m 15.8 2015 kan svenska medborgare använda sig av tjänsten "eTourist Visa" (eTV).

Giltighetstiden för e-visumet är 60 dagar från ankomstdatum till Indien och gäller två inresor. Du ansöker online tidigast 120 dagar innan avresa och senast 4 dagar innan avresa. Kostnaden för e-visum är US$ 48/per person som betalas online med kredit/betalkort. Bekräftelse fås via e-post inom ca 72 tim.
OBS! du måste skriva ut en kopia av bekräftelsemejlet (Status: Granted) och ta med den på din resa. Utan denna bekräftelse nekas du ombordstigning på flyget till Indien. Vid ankomst till Indien genomgår du sedan biometriska rutiner (fingeravtryck och ansiktsskanning). Du ska kunna visa upp en giltig returbiljett eller biljett för vidare resa samt ha tillräckligt med pengar att spendera under din vistelse i Indien.

Tips inför ansökan om e-visum
Fotografiet ska vara av typen "passfoto" där hela ansiktet syns, du har ansiktet riktat mot kameran och med vit bakgrund. Det ska vara i JPEG format och filstorleken 10KB-1MB. Fotosidan av passet som innehåller personuppgifter som namn, födelsedatum, nationalitet, utgångsdatum etc ska däremot vara i PDF format och 10-300 KB. Enklast är att scanna uppslaget i passet och spara/skicka till sig själv. Har du ingen skanner kan du fota av uppslaget och spara på datorn. För att sedan omvandla fotot till PDF får du kopiera in det i ett Word dokument och välja "Spara som PDF". Ansökan kan komma att underkännas om det uppladdade dokumentet och fotografi inte är klart och enligt specifikation. Har du tidigare visum till Indien i passet så ha det tillhanda då detta visumnummer efterfrågas under processen.

Här ansöker du om e-visum: https://indianvisaonline.gov.in/visa/tvoa.html

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Obs! Du som kommer att stanna längre än 30 dagar i Indien kan inte ansöka om ovan eTourist Visa. Du måste ansöka om visum till Indien online på India Visa Application Centre, Cox and Kings hemsida. Adressen dit är http://www.in.ckgs.se. Där hittar du även instruktioner och aktuell information om hur du ska gå tillväga.Ekonomi på resan

Valuta

Valutan i Indien heter rupee. Tänk på att titta på sedlar som du får tillbaka när du handlar, alltför smutsiga eller skrynkliga sedlar accepteras inte. Det finns gott om bankomater och växlingskontor i städerna samt på flygplatser. Det finns ingen anledning att ta med utländsk valuta till Indien

Växling och bankkort

I Sverige kan Forex ha indiska rupees, men kursen är bättre när du kommer till Indien. Både växlingskontor och bankomater finns på flygplatserna. I städerna finns gott om bankomater där du lätt tar ut på ditt vanliga Visa- eller Mastercard. Ta gärna med ett extra kort om du skulle tappa eller råka förstöra ett.

Kostnader för mat

Hur mycket du gör av med på mat beror naturligtvis på var du väljer att äta. I städerna går det att hitta allt från enkla gatukök till lyxrestauranger. Om du väljer bra restauranger som lokalbefolkningen går till kan du räkna med att spendera cirka 100 kronor om dagen.

Övriga personliga utgifter

För småutflykter, taxi, cykelrickshaw med mera, bör du räkna med ytterligare 75 kr/dag. Förutom dessa beräknade kostnader bör du ha med dig en ordentlig reserv om något oförutsett skulle inträffa.

Dricks

I Asien är dricks ett vanligt sätt att visa uppskattning för den service man får av till exempel servitörer och guider. Därför förväntar sig många inom turistbranschen detta även av utländska besökare. När man ger dricks är 10 procent av totalbeloppet en bra riktlinje. Det är naturligtvis frivilligt att ge dricks. Men tänk på att dricks är en viktig inkomstkälla för många människor du möter under resan och därigenom ett sätt att dryga ut låga löner.