En resa till Namibia erbjuder dig möten med människor från flera olika folkgrupper. Landet är rikt på kulturell mångfald och samhällena är små och välkomnande. Här är naturen dramatisk och karg och du får uppleva kontraster som inte finns någon annanstans med världens äldsta öken, isande havsvågor från Atlanten, mängder med soldagar, karga vidder, bergsformationer och världsarv i form av hällristningar samt en historia kantad av bland annat apartheid och kamp. Följ med på en resa till Namibia med Läs & Res, med oss kommer du närmare!

Elefanter i Etosha
Läs mer om resan
Namibia

Namibia

Oktober

Levande traditioner, djurliv och natur

16 dagar
Fakta och restips

Valuta och priser

Nambias valuta heter nambisk dollar och förkortas NAD. Du kan oftast inte växla svenska kronor till NAD i Nambia. Så vi rekommenderar att du växlar i Sverige eller tar med en liten summa amerikanska dollar.

Ibland går det inte att ta ut kontanter med ditt vanliga kreditkort. Men de flesta större lodger och souvenirbutiker accepterar kreditkort.

Vaccination och hälsa

Kontakta din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information angående nödvändiga vaccinationer. När du besöker Namibia bör du ha grundskyddet mot polio, stelkram och difteri som de flesta svenskar har fått. Vi rekommenderar också att du skyddar dig mot hepatit A och B med vaccinet Twinrix.

Vill du ha oberoende information om vaccinationer samt hälsoråd inför din resa kan du klicka här!

Pass och visum

Visum krävs inte för svenska medborgare som uppehåller sig mindre än 90 dagar i Namibia. Se till att ditt pass är giltigt minst sex månader efter resans avslut. Passet måste vara helt samt ha minst två tomma sidor.

Språk

Engelska är Namibias officiella språk, trots detta är engelska endast 3% av befolkningen modersmål. I landet talas även aferikaans, otjihereo, oshivampo och tyska.

Religion och folkgrupper

Nästan 90% av Namibias befolkning identifierar sig som Kristna. Resten har antingen en annan religion eller icke troende.

Namibia har en hyfsat ung befolkning och är ett glesbefolkat land. Den största folkgruppen är ovambo som utgör ungefär 50% av invånarna. Av de andra 8 folkgrupperna är kavango näst störst på 9%.

Mat och Dryck

Det namibiska köket är känt för sitt viltkött såsom struts, antilop, krokodil, zebra och giraff. Men de är även stora producenter av nötkött och får. Den tyska kolonialperioden har också påverkat maten och man äter en mängd olika korvar, bröd, kakor och bakverk.

Du bör inte dricka kranvattnet, vi rekommenderar att du istället köper dricksvatten på flaska.

Tid

Skillnaden i tid jämfört med Sverige kan variera, beroende på om det är sommar- eller vintertid.

Sommartid - 1 timme

Vintertid - 2 timmar

El och internet

Som Sverige har Namibia 220 volt. Trots detta kan du inte använda svenska kontakter. Vi rekommenderar att du tar med en adapter med flera valmöjligheter.

Det är dyrt att ringa hem så kontakta gärna din mobiloperatör om samtalspriserna i Namibia.

Det finns internet på de flesta hotellen och på större safarilodger. Dock kan förbindelsen ibland vara lite opålitligt.