Gradering
Varierande
Resa med viss fysisk aktivitet
Dagar
18
Resedatum
Pris
21 700 kr
2024
22 augusti
- 8 september
Börjar:2024-08-22 i Accra.
Avslutas:2024-09-08 i Accra.
Reslängd:18 dagar
Deltagare:6 - 12
Lediga platser: Ja
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:21 700 kr
2024
16 december
- 2 januari
Börjar:2024-12-16 i Accra.
Avslutas:2025-01-02 i Accra.
Reslängd:18 dagar
Deltagare:6 - 12
Lediga platser: Ja
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:Ring för pris
Boka-tidigt-rabatt:- 700 kr

I Ghana tror man på framtiden. Här har demokratin fått fäste och landet beskrivs ofta som en av Afrikas framgångssagor. Du besöker en by där du får tillfälle att bekanta dig med ghanansk vardag. I regnskogen går du på hängbroar uppe bland trädkronorna och i Mole nationalpark strövar du fritt bland antiloper, babianer och elefanter i savannskogen. Besök de historiska slavforten och ta del av Ghanas mångfacetterade kultur och historia, från guld- och slavhandelns mörka kapitel till dagens livliga festivaler. Upplev en av Ghanas största och mest färgsprakande festivaler - Fetu Afahye (augusti) och Fancy Dress Festival (december).

Resedetaljer

DagProgram
1-2 Accra
3-4 Med båt över Voltasjön
5 Tamale
6-7 Byvistelse
8-9 Mole nationalpark
10-11 Kumasi
12 Tarkwa och guldgruvorna
13-14 Fiskebyn Butre
15-16 Slavforten i Cape Coast och Kakum Nationalpark
17 Fetu Afahye-festivalen
18 Accra
Vad ingår i resan?

 • Kvalificerad reseledning
 • Informationspaket med utvald litteratur och karta
 • Samtliga transporter under resan
 • Del i dubbelrum eller annan inkvartering under resan (övernattning i byar ingår i resan)
 • Mat under vistelsen i byn Achunbunyo samt frukost på hotellen i Mole, Kumasi och Cape Coast
 • Samtliga utflykter och aktiviteter ingåendes i resplanen
 • Nationalparksavgifter i Mole nationalpark
 • Lokala guider och tolkar (i byn Achubunyo) enligt resplanen
 • Samtliga formella tillstånd
 • Utrustning (tält och liggunderlag)
 • Dricks till lokala guider, tolkar och chaufförer vid aktiviteter enligt resplanen
Vad ingår inte i resan?

 • Internationellt flyg/transport till/från resmålet
 • Måltider som ej nämns ovan
 • Utflykter och aktiviteter utanför resplanen
 • Visum (vi kan hjälpa till med visumansökan mot en avgift på 500 kr + kostnaden för visumet på 900 kr)
Resplan dag för dag
Ghana

Dag 1-2 Accra

Samling på vårt hotell i Ghanas huvudstad. En rundtur tar dig bland annat till Jamestown, den gamla koloniala delen av staden, stadens centrum med Nkrumah Mausoleum, National Cultural Centre och Independence Square. Därifrån besöker du en liten snickeriverkstad i Teshi-Nungua där du kommer att visas runt. Här tillverkas kistor med mycket speciella designer, till exempel formade som en kakaoböna. Traditionen att göra designade kistor för de döda är cirka 50 år gammal och startade med den positiva ekonomiska utvecklingen i Ghana på 1960-talet. Formen på en kista återspeglar intressen eller yrke hos den döde. En fiskare kan bli begravd i en kista formad som en tonfisk, en taxiförare i en Mercedes, en stor jägare i en lejonformad kista. Men gyllene örnar är exklusivt för hövdingar.

Mysigt ställe på stranden i Accra

Dag 3-4 Med båt över Voltasjön

Du kommer att resa med buss till Akosombo vid sjön Volta, en enorm vattenkraftsdamm. Om du har börjat i tid på morgonen kommer du att ha tid för marknaden i Akosombo. Från Akosombo kommer du att korsa den jättelika dammen med passagerarfärja på en övernattningstur (24 timmar) norrut till Yeji. Båten avgår en gång i veckan och är förmodligen ganska fullsatt. Du kommer att ha många medpassagerare som du delar en stor sal med. Nästa dag är du framme i Yeji.

Akosombo-dammen

Dag 5 Tamale

Med liten båt över floden och vidare till Tamale, den största staden i norra Ghana som fungerar även som ett kulturellt centrum och en smältdegel för språk, religioner och kulturer. Befolkningen här i norr är huvudsakligen muslimer, men det finns också en betydande kristen minoritet.

En kvinna med sitt barn i Tamale

Dag 6-7 Byvistelse

Färden fortsätter i hyrd buss till byn Achunbunyo, en typisk by i norra Ghana. Här träffar du bland andra byhövdingen och församlingsmannen, som ansvarar för din säkerhet under byvistelsen. De har valt ut en familj åt dig att bo och äta med, så att du får en uppfattning om bylivet. Människorna här tillhör olika etniska grupper som fra-fra, gonja och dagomba. Under din vistelse kommer du att ha tillgång till en tolk.

Boendet och maten kommer att vara enkla, och du förväntas klä dig "anständigt" eftersom de flesta här är muslimer. Konsultera gärna med reseledaren om du är osäker på vad som förväntas av besökare.

Husen i området är vanligtvis runda och byggda av lerjord med halmtak, och varje familj har sin egen samlingsplats. Här i norra Ghana tillverkas en speciell typ av olja från Shea-trädet som växer överallt, och du kommer att få se hur Shea-smör och den lokala drycken pito produceras.

På eftermiddagen den andra dagen åker du vidare till Mole nationalpark.

Dag 8-9 Mole nationalpark

Mole National Park omfattar ett område som är större än Gotland och bjuder in till att uppleva den tätt bevuxna savannen. Parken är väl underhållen och du kommer att kunna utforska den genom guidade promenader. Här finns ett rikt djurliv, och chanserna är goda att få syn på antiloper, babianer, vildsvin, krokodiler, apor och små elefantgrupper. Det är till och med möjligt att aporna besöker din boendeanläggning. Dessutom finns det ett stort antal fågelarter att beundra. Noterbart är att det inte finns några lejon i den här delen av parken.

Mole nationalpark
Olivgrön babian i Mole nationalpark

Dag 10-11 Kumasi

Söderut med buss till Kumasi, tidigare huvudstad i Ashantiriket. Kumasi, det ekonomiska centret och Ghanas näst största stad, var huvudstaden i det mäktiga Ashantiriket fram till 1874. Här bor den nuvarande kungen, Asantehene II, i ett palats. I museet för Ashantihistoria visas den heliga stolen för Ashantikungarna, som är så helig att inte ens kungar får sitta på den. Kumasi är också hem för en av Västafrikas största marknader, Kejatia Market, där nästan allt är till försäljning.

Under två dagar kommer du att bo på ett gästhus i en ny förort nära Kumasis universitet. Första dagen har du möjlighet att utforska staden och dess sevärdheter, och på kvällen blir du inbjuden till familjer i Ayeduase där gästhuset är belägen.

Traditionell Ashanti-dansare i Kumasi

Dag 12 Tarkwa och guldgruvorna

Vidare till Tarkwa, som ligger i gruvdistriktet. Tarkwa ligger i regnskogsområdet där guld har brutits sedan 1877. Idag är Ghana Afrikas största guldexportör efter Sydafrika. Du kommer att besöka ett guldgruveområde och se olika sätt att bryta guld manuellt.

Dag 13-14 Fiskebyn Butre

Vidare till Butre, en liten fiskeby vid kusten där du får njuta av två dagar på stranden och iaktta fiskarna som arbetar på sina traditionella träbåtar, gjorda av ett enda trästycke. Här finns kilometer efter kilometer av strand att promenera längs, speciellt på östra sidan av Butrefloden. Du kan också utforska andra aktiviteter, såsom en resa till Nzulezu, en charmig by byggd på pålar ute i havet, eller njuta av vandringar längs kusten eller en kanotutflykt uppför floden.

Utsikt över byn Butre i Västra regionen

Dag 15-16 Slavforten i Cape Coast och Kakum Nationalpark

Vidare till Cape Coast. Här besöker du forten och får en historisk inblick i de platser där slavarna satt inspärrade. Fortet i Cape Coast, som konstruerades av svenska ingenjörer på 1600-talet, byggdes av slavar och hette då Carolusborg.

I Kakum nationalpark vandrar du i en väl bevarad del av den västafrikanska regnskogen. Det är en upplevelse att gå på systemet av hängbroar i trädkronorna - 350 meter långt, 28 meter över marken.

Den pittoreska Cape Coast med utsikt över Atlanten
Hängbroar i Kakum nationalpark
Slavfortet i Elmina

Dag 17 Fetu Afahye-festivalen

Idag dyker du in i Ghanas kulturella mångfald och deltar i den livliga firandet av Fetu Afahye-festivalen, som årligen hålls av Oguaa-folket i Cape Coast under september månad. Festivalen är känd för sin färgstarka atmosfär och hyllar stadens historia och kultur genom ritualer, ceremonier, musik och dans.

Lokalbefolkningen och hövdingarna från Cape Coast Traditional Area samlas för att hylla sina beskyddare genom tiderna. Med en rik historisk bakgrund, där legender berättar om gudarnas ingripande för att besegra en förödande sjukdom, genomsyras festligheterna av tacksamhet och förnyelse. Traditionella trummor fyller luften med rytmiska slag medan färgglada processioner pryds av kentetyg och symbolisk regalia. Rensningsritualen "Efin Tu" symboliserar stadens andliga rening och förbereder deltagarna för det kommande året. Deltagare samlas vid stranden och erbjuder böner och offergåvor till havet, och söker välsignelser för det kommande året.

Men mest fascinerande är den gemenskap och kamratskap som präglar festivalen, där människor från alla möjliga bakgrunder samlas i en anda av enighet i mångfald för att dela glädjen och välsignelserna.

Festivalfirande i Ghana
En av hövdingarna i en procession till durbar-området under Fetu Afahye-festivalen i Cape Coast
Fetu Afahye-festival

Dag 18 Accra

Resan avslutas i Accra.

Reseledare
Robert Oteng Appau
Robert Oteng Appau Född 1969. Lett våra resor sedan 2005. Gift och har två barn. Akademisk examen i ämnet turism. Bor i Accra och arbetar nu för Ghana wildlife society. Gillar fotboll och fågelskådning."The village stay, is my best part of this tour".
Övrig information om resan

Utrustning

Särskilt för resan till Ghana

Tropikhjälmen kan du lämna hemma och egentligen behövs det ingen speciell utrustning. Dock rekommenderar vi starkt att du tar med ett liggunderlag. Du behöver detta vid vistelsen i byn och på båten. Vi försöker boka hytter, men det är svårt, hytterna är få och vi kan aldrig säga hur det blir. Räkna med att ligga på däck som alla andra. Du är ju i Afrika!

Vi rekommenderar myggnät, som kan köpas på varje apotek i Ghana. Ett reselakan tror vi du skulle uppskatta på båten och i byn. Vi säljer sådana i siden, med vad som helt som skyler kroppen duger förstås.

Vi föreslår att du packar i ryggsäck, men i princip går det utmärkt med resväska och en mindre ryggsäck. Under vandringen och i nationalparken rekommenderas träningsskor. I övrigt är sandaler utmärkt. Det är viktigt att du har något snyggt och rent till hands om du blir inbjuden någonstans (kjol för kvinnor och långbyxor för män).

Ett vanligt misstag är att ta med för många saker. Bagaget bör inte väga mer än 15 kg - helst mindre.

Urvalet gör du själv med ditt sunda förnuft. Allt är inte nödvändigt och det är en stor fördel att resa med lite bagage. Det mesta finns att köpa i Ghana.