Gradering
Lugnare
Resa utan större fysisk aktivitet
Resedatum
Inga planerade datum

Följ med på en unik resa genom Sierra Leone som, efter decennier av mörker, rest sig och nu går en ljus framtid till mötes. Vandra genom orörd natur i en nationalpark, paddla på spegelblanka floder, ta del av gästvänligheten i byar och städer samt besök några av Afrikas vackraste stränder. Det här är det lilla landet som bjuder på de många kontrasterna. På regnskogsön Tiwai spanar du efter apor och näshornsfåglar, på Banana Islands besöker du kyrkor från kolonialtiden samt åker på valsafari och i ett reservat utanför Freerown får du bekanta dig med dina närmsta släktingar – schimpanserna. Landets historia fördjupar du dig i under besöket i en diamantgruva, vid slavfortet på Bunce Island samt i landets energiska huvudstad Freetown.

Resedetaljer

DagProgram
1 Lungi utanför Freetown
2 Besök i fiskeby
3 Slavhandelns historia på Bunce Island
4 Mangroveskog, fåglar och ekoturism
5 Historiens vingslag i Freetown
6 Unikt möte med schimpanser
7 Mot norra Sierra Leone
8 Vandring och båtfärd i nationalpark
9 Lär dig mer om livet på landsbygden
10 Gruvbesök och konfliktdiamanter
11-12 Naturen på Tiwai Island
13-14 Byvistelse och lokal kultur
15-16 Ö-liv på Banana Islands
17-18 Lugn avslutning vid Nr. 2 River Beach
Vad ingår i resan?
 • Kvalificerad reseledning
 • Informationspaket med utvald litteratur och karta
 • Samtliga transporter under resan
 • Del i dubbelrum eller annan inkvartering under resan (övernattning i byar ingår i resan)
 • Frukost alla dagar och vissa luncher/middagar
 • Samtliga utflykter och aktiviteter ingåendes i resplanen
 • Nationalparksavgift
 • Samtliga formella tillstånd
 • Dricks till lokala guider, tolkar och chaufförer vid aktiviteter enligt resplanen

Vad ingår inte i resan?

 • Internationellt flyg till/från resmålet
 • Måltider som ej nämns ovan
 • Utflykter och aktiviteter utanför resplanen
 • Visum (ca 80 USD) erhålls vid ankomst

Resplan dag för dag
Sierra Leone

Dag 1 Lungi utanför Freetown

Resan börjar i Lungi, strax norr om Sierra Leones huvudstad Freetown. Landets internationella flygplats ligger bara några kilometer från vårt möteshotell i Lungi. Här träffar du din reseledare och övriga deltagare i gruppen.

Framför dig har du en unik resa genom ett väldigt intressant land. Du färdas genom frodiga landskap med regnskog och tropiskt klimat. Sierra Leone är ett relativt litet land (lika stort som Skottland) vilket innebär att det inte blir några långa transporter under resans gång. Landet ligger inbäddat mellan Guinea och Liberia vid Västafrikas kust och anses ha några av de bästa stränderna på kontinenten.

Sedan självständigheten från britterna 1961 har Sierra Leone haft en del turbulenta perioder kantade av bland annat inbördeskrig och så kallade konfliktdiamanter (som finansierade kriget). Men sedan millennieskiftet har landet haft demokratiska val vilket bidragit till en positiv utveckling i landet med fred och stabilitet som resultat. Sierra Leone är numera en spännande ekodestination och går en ljus framtid till mötes.

Freetown har en livlig hamnen och ett vackert läge vid havet
Sierra Leone har en vild kust med fantastiska stränder

Dag 2 Besök i fiskeby

Resan går vidare till den lilla fiskebyn Konakridi belägen strax norr om Lungi. Här får du ta del av vardagen i ett litet fiskesamhälle. Du träffar lokala fiskare och får lära dig mer om hur deras vardag ser ut. Fiskeindustrin är viktig för landet, och tyvärr förekommer överfiskning utanför stora delar av Västafrika. Det är främst den stora fiskeflottan från EU som skapar stora problem. Detta har en negativ inverkan på byar som Konakridi där många har fisket som enda inkomstkälla. Under resan får du möjlighet att prova på fisk och skaldjur som fiskas lokalt, som till exempel barracuda, blåfisk och hummer.

I Lungi får du även lära dig mer om det hövdingskap som byn tillhör och du får troligen träffa byhövdingen. Systemet med hövdingskap skapades under kolonialtiden och anses ha gynnat britternas möjlighet att ha kontroll över landet.

På kvällen väntar en lokal musikupplevelse. I Sierra Leone är musiken en del av vardagen och du hör den överallt – popmusik som ljuder från barer och klubbar, varm reggae i taxibilar och bussar samt lokal hiphop från folks bostäder och på marknaderna.

En av dagarna spenderar du i en fiskeby
Hummer och fisk är lokala favoriter

Dag 3 Slavhandelns historia på Bunce Island

Efter frukost väntar en kortare båtresa till Bunce Island. Ön är belägen 32 km uppströms från huvudstaden Freetown i floden Sierra Leones vidsträckta flodmynning. Trots öns litenhet (500 meter lång och 100 m bred) var den en av de viktigaste slavhandelsplatserna längs Västafrikas kust från 1600-talets mitt fram till första halvan av 1700-talet. Det var Brittiska Royal African Company som etablerade handelsplatsen och förvandlade Bunce Island till en viktig ekonomiskt plats. Tusentals män, kvinnor och barn skeppades som slavar från Bunce Island över Atlanten, främst till Karibien och Nordamerika.

Du besöker ruinen av slavhandelsborgen, ser historiska kanoner och andra lämningar från den brittiska eran. Bunce Island förväntas bli ett framtida världsarv.

Efter en heldag på ön väntar vidare båtfärd till den betydligt större grannön Tasso.

På Bunce island lär du dig mer om landets slavhistoria
Slavfort på Bunce island

Dag 4 Mangroveskog, fåglar och ekoturism

Ön Tasso ligger precis som Bunce Island i floden Sierra Leones breda flodmynning. Ön består till stor del av våtmark, vilket lockar mängder av fåglar hit. Området klassas numera som ett viktigt fågelområde. Du får lära dig mer om mangroveskogen samt om öns befolkning. Det finns möjlighet att paddla längs en av öns floder som kantas av just mangrove. Du kan också upptäcka ön till fots genom att vandra på de uppmärkta stigar som sammanbinder öns fyra små byar.

Du övernattar på en charmig ekolodge med stort fokus på hållbarhet.

Sierra Leone har många vackra stränder
Paddling genom mangroveskog

Dag 5 Historiens vingslag i Freetown

Efter en kortare båtfärd från ön Tasso anländer du till Sierra Leones huvudstad Freetown. Staden har runt en miljon invånare och är en livlig och energisk hamnstad. Freetown ramas in av de omgivande tusenmeterstopparna i Serra Lyoabergen. Namnet betyder "lejonbergen" på portugisiska och har gett Sierra Leone sitt namn.

Under den guidade stadsvandringen besöker du marknader, nationalmuseet, fredsmuseet samt ett 500 år gammalt bomullsträd som markerar platsen där slavar såldes en gång i tiden.

Freetown skapades som en bosättning för befriade slavar i slutet av 1700-talet och kallades då för ”Frihetsprovinsen”. Slavar från Amerika och Karibien tog sig hit, ofta via England. Dessa slavars ättlingar är kända som kreoler, vars influenser från Karibien syns tydligt i såväl arkitekturen som i krio-språket. Krio är baserat på engelska kombinerat med afrikanska ord från språk som Temne, Mende och olika lokala dialekter. Engelska är landets officiella språk men det är Krio-språket som används när individer från olika folkgrupper kommunicerar med varandra. Numera pratar 97 % av landets befolkningen krio och språket sprids även i andra delar av Västafrika. Det har börjat användas som undervisningsspråk i skolor och politiker håller ofta sina tal på krio.

Du besöker Freetown med högsta domstolen och trädet där slavar såldes
Freetown ligger inbäddad mellan kullar och hav

Dag 6 Unikt möte med schimpanser

Idag bjuds det på ett mycket intressant besök på Tacugama Chimpanzee Rehabilitation programme, strax utanför Freetown. Här får du se ett framgångsrikt exempel på hur schimpanser (framförallt ungar) räddas och rehabiliteras. Programmet startade 1995 och idag rehabiliteras ett hundratal schimpanser. Aporna släpps successivt tillbaka i det vilda när de är redo. Du får lära dig mer om centrets olika verksamheter med djuren samt plantera ett träd som en del av ett program för att värna om miljön.

Schimpansen, vars DNA till 99 % är identiskt med människan, är i dagsläget utrotningshotad. Djuret jagas för sitt kött, men det är enbart de vuxna schimpanserna som skjuts. Ungarna lämnas kvar ensamma i djungeln. Det är dessa föräldralösa schimpanser som Tacugama och andra center försöker hitta och rädda.

Besök på chimpansreservat utanför Freetown
Mötet med schimpanserna är en av resans höjdpunkter

Dag 7 Mot norra Sierra Leone

Resan går vidare norrut genom ett vackert landskap. Du passerar byar och våtmarker, färdas över berg och genom djupa dalar. Målet för dagen är Outamba-Kilimi nationalpark belägen i landets nordvästra del nära gränsen till Guinea. Parken är uppkallad efter områdets högsta bergstopp som heter Outamba samt floden Kilimi. Vegetationen kallas skogssavann, vilket är en blandning av djungel och savann. I nationalparken förekommer varken jakt eller gruvdrift och du bor inne i nationalparken i enkla, men mysiga, stugor.

I den här delen av landet är Susufolket den dominerande folkgruppen. De är en av de största folkgrupperna i Guinea men lever alltså även i den här delen av Sierra Leone.

Vackert landskap under resan genom Sierra Leone
Tid i byar och på landsbygd är en viktig del av resan i Sierra Leone

Dag 8 Vandring och båtfärd i nationalpark

Dagen vigs helt åt att utforska den stora och dramatiska nationalparken Outamba-Kilimi. Parken är mest känd för sina aningen udda dvärgflodhästar, men här finns också schimpanser, babianer, colobusapor, bufflar, antiloper, krokodiler, vårtsvin, elefanter och fåglar som turakor och näshornsfågel. Parken har ungefär 260 olika fågelarter, så är du fågelintresserad blir detta en av resans höjdpunkter.

Under dagen vandrar du på vackra leder genom nationalparken och åker båt på den spegelblanka floden Kabba. I parken finns vattenfall, rullande kullandskap, regnskog och flera floder. Nationalparken ligger långt från närmsta bebyggelse och lugnet är påtagligt under vistelsen.

Dvärgflodhäst får du förhoppningsvis se i nationalparken Outambay Kilimi
Har du tur ser du vilda elefanter

Dag 9 Lär dig mer om livet på landsbygden

Du lämnar nationalparken bakom dig och tar sikte på staden Koidu belägen i landets östra del. Längs vägen stannar du i byn Rogbonko för att lära dig mer om livet på landsbygden i den här regionen. Här tillhör majoriteten av befolkningen folkgruppen Temne. Två tredjedelar av landets befolkning livnär sig på självhushållande jordbruk och i denna regionen är den siffran ännu högre. Under din resa genom Sierra Leone ser du många risodlingar då 85% av landets jordbrukare jobbar med risodling, särskilt under regnperioden maj till oktober.

Du får en rundvandring på en gård och äter en lokalproducerad lunch i byn innan färden går vidare till gruvstaden Koidu, Sierra Leones femte största stad. Koidu har länge varit Sierra Leones "brödkorg" och området ligger vackert inbäddat mellan skogsbeklädda kullar.

Längs din resa i Sierra Leone stiftar du nya bekantskaper
Jordbruket är en viktig del för många i Sierra Leone

Dag 10 Gruvbesök och konfliktdiamanter

Under din vistelse i Koidu står besöket av en diamantgruva i fokus. Här får du möjlighet att lära dig mer om diamanter och gruvindustrin. Sierra Leone är ett av de länder som utvinner mest diamanter i världen men som även utvinner många andra värdefulla mineraler. Mineralerna är en stor tillgång för landet men utvinningen av diamanter har en delvis mörk historia. Sierra Leone har drabbats hårt av det som kallas blodsdiamanter eller konfliktdiamanter – diamanter som finansierar en väpnad konflikt. Under landets blodiga inbördeskrig (1991-2002) användes diamanter för att köpa vapen. Diamanterna bidrog till att det över huvud taget blev ett inbördeskrig och spelade en mycket stor roll i att konflikten pågick så pass länge. Den hyllade filen "Blood Diamonds" utspelar sig i Sierra Leone och vid gruvorna i Koidu.

Det har ofta pratats om en resursförbannelse i Sierra Leone. Med sina rika fiskevatten, sina diamanter, guld, bauxit, kaffe och kakao borde landet vara rikt och välmående. Så har dock inte varit fallet. Förhoppningsvis går landet en ljus framtid till mötes om fred och demokrati fortsätter att råda.

Under resan besöker du en diamantgruva och lär dig om konfliktdiamanter
Besök i en diamantgruva

Dag 11-12 Naturen på Tiwai Island

Resan går vidare söderut till Tiwai Island som är en väldigt vacker ö belägen mitt i floden Moa. Ön är ännu ett utmärkt exempel på en väl fungerande ekodestination i Sierra Leone. Tiwai Island är ett skyddat djur- och naturreservat och ditt boende har specialiserat sig inom ekoturism och gynnar det lokala samhället på ett bra sätt. Den lokala befolkningen är väldigt engagerad i att skydda området.

Tiwai beskrivs som en unik regnskogsö med en enorm artrikedom. Du utforskar ön med kanot, båt och till fots på slingrande stigar. Lyssna efter ljudet från näshornsfåglar och spana efter den ovanliga dvärgflodhästen. På ön finns även mängder av apor (ex schimpanser, dianaapor och colobusapor) samt omkring 135 olika fågelarter. På öns norra del finns två väldigt fina stränder för den som vill svalka sig lite under dygnets varmaste timmar.

Sierra Leone har ett fantastiskt fågelliv
Förhoppningsvis ges det tillfälle att paddla under resan

Dag 13-14 Byvistelse och lokal kultur

Åter på fastlandet reser du vidare västerut till ett samhälle som heter Rotifunk. Staden ligger i ett område med tropisk regnskog och med massiva naturtillgångar. Här odlas mango såväl som gummi och området förser landet med 20% av dess grönsaksproduktion. Floden Bumpeh rinner genom Rotifunk vilket skapar en god miljö för odlingar av olika slag. Av områdets 208 byar ligger många utefter floden och kan i vissa fall enbart nås med båt.

Under två dagar får du ta del av Sierra Leones byliv. Ett antal olika byar besöks och du får ta del av bybornas vardagsliv samt av traditioner och seder. Du lär dig även mer om landets olika folkgrupper och får ta del av den lokala matkulturen.

Ett högt bomullsträd markerar ofta ingången till en by. Om ett så pass kraftigt träd kan frodas betyder det att det finns gott om vatten i området. I byarna ser du lerhus med halmtak, hör ljudet från stora träpinnar som gång på gång stöts i mortlar av trä och känner doften av mat som tillagas över öppen eld. Det här är den typen av traditionellt liv som funnits i landet i hundratals år. Men det är också framtidens Sierra Leone du möter i byarna då du får se exempel på en hållbar utveckling som ska skydda regionens naturresurser till kommande generationer.

Möten i Sierra Leone
Många möten under resan
Under resan får du möta lokala hantverkare

Dag 15-16 Ö-liv på Banana Islands

För första gången under resan beger du dig ut på Atlanten när du färdas med båt till den fantastiska ögruppen Banana Islands, belägen sydväst om Freetown-halvön. Ögruppen består av tre öar; Dublin, Ricketts och Mes-Meheux. Den sistnämnda ön är obebodd, men på de övriga två bor det sammanslag ungefär 900 personer.

Du besöker några gamla kyrkor samt historiska platser med koppling till slaveriet. Det finns fina stränder att utforska och vacker vandring genom frodiga vulkanberg. Vill du hellre utforska vattnet finns det möjlighet att fiska, snorkla bland korallrev eller dyka vid 300 år gamla skeppsvrak.

Mellan september och november erbjuds valskådning på ön. Så åker du med på höstresan finns möjligheten att se knölvalar och kaskeloter.

Tokeh beach
Utforska vardagen och kulturen på öarna
Valskådning på Banana Islands

Dag 17-18 Lugn avslutning vid Nr. 2 River Beach

Resan avslutas vid den majestätiska Nr.2 River Beach strax utanför Freetown. Här erbjuds fria aktiviteter och du kan njuta av havet och den vackra kritvita sandstranden. Om du vill kan du paddla kanot i floden och se mangroveskogen. Du kan också ta en båttur i havsviken, surfa i de stora vågorna, dyka, snorkla eller fiska.

Om du inte vill förlänga din vistelse vid Nr.2 River Beach så färdas du sista dagen till Freetown där resan avslutas. Transfer ingår för de som vill till flygplatsen. Hemresan kan påbörjas tidigast klockan 16 på resans sista dag.

Sista natten bor du vid stranden där floden möter havet
Reseledare
Ousman Kamara
Ousman Kamara

Ousman har arbetat som guide i över 20 år och älskar sitt jobb. Under närmare tio år var han guide i Senegal och även några år i Gambia. Ousman kommer från en by i centrala Sierra Leone och idag bor han med sin fru och tre barn i Freetown. Han talar engelska, franska, arabiska, wolof och flera lokala språk såsom temne. Temne är även den folkgrupp som Ousman tillhör, landets näst största folkgrupp.

Övrig information om resan

Flyg

På den här resan flyger du till och från Freetown. Flyg kostar från 7000 kr tur och retur. Exempelvis via Bryssel.

Boende

Majoriteten av resans nätter bor du på guesthouse, bed and breakfast eller hotell. I nationalparken bor du i enkla stugor. Det går att få enkelrum under resan mot extra avgift.