Gradering
Lugnare
Resa utan större fysisk aktivitet
Dagar
18
Pris
24 500 kr
Resedatum
2021
5 februari - 22 februari
Börjar:2021-02-05 i Freetown, Lungi Airport.
Avslutas:2021-02-22 i Freetown, Lungi Airport.
Reslängd:18 dagar
Deltagare:5 - 15
Lediga platser:Fler än fem
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:24 500 kr
Boka-tidigt-rabatt:-1 000 kr
2021
22 oktober - 8 november
Börjar:2021-10-22 i Freetown, Lungi Airport.
Avslutas:2021-11-08 i Freetown, Lungi Airport.
Reslängd:18 dagar
Deltagare:5 - 15
Lediga platser:Fler än fem
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:24 500 kr
Boka-tidigt-rabatt:-1 000 kr

På denna unika resa möter du landsbygd och byar, besöker nationalpark och djurreservat samt diamantgruva. Sierra Leone ligger strax norr om ekvatorn och har ett tropiskt klimat och en mängd fantastiska stränder. Du bor på öar, besöker marknader, lär dig om slavhistorian och upplever dagens musikkultur. Landets storlek gör att avstånden är behagliga och på din resa passerar du tropisk regnskog och får se ett fascinerande fågel- och djurliv.

Resedetaljer

DagProgram
1 Lungi utanför Freetown
2 Besök i fiskeby
3 Slavhandelns historia på Bunce Island
4 Mangrove, fåglar och ekoturism
5 Utforska Freetown
6 Schimpanser och trädplantering
7 Färd norrut mot gränsen till Guinea
8 Nationalparken Outamba-Kilimi
9 Byliv och jordbruk på landsbygden
10 Gruvstad och konfliktdiamanter
11-12 Fågelskådning på Tiwai island
13-14 Byvistelse och lokal kultur
15-16 Strand, hav och valar
17-18 Bo vid flodmynningen
Vad ingår i resan?
 • Kvalificerad reseledning
 • Informationspaket med utvald litteratur och karta
 • Samtliga transporter under resan
 • Del i dubbelrum eller annan inkvartering under resan (övernattning i byar ingår i resan)
 • Frukost alla dagar och vissa luncher/middagar
 • Samtliga utflykter och aktiviteter ingåendes i resplanen
 • Nationalparksavgift
 • Samtliga formella tillstånd
 • Dricks till lokala guider, tolkar och chaufförer vid aktiviteter enligt resplanen

Vad ingår inte i resan?

 • Internationellt flyg till/från resmålet
 • Måltider som ej nämns ovan
 • Utflykter och aktiviteter utanför resplanen
 • Visum för 80 USD

Resplan dag för dag
Sierra Leone

Dag 1 Lungi utanför Freetown

Resan börjar i Lungi, strax norr om Sierra Leones huvudstad Freetown. Landets internationella flygplats ligger bara några kilometer från vårt möteshotell i Lungi. Träffa din reseledare och övriga deltagare.

Framför dig har du en unik resa genom ett väldigt intressant land. Du färdas genom frodiga landskap med regnskog och tropiskt klimat. Sierra Leone är relativt litet land (lika stort som Skottland) vilket innebär att det inte blir några långa transporter under resans gång. Landet ligger inbäddat mellan Guinea och Liberia vid Västafrikas kust och anses ha några av de bästa stränderna på kontinenten.

Sedan självständigheten från britterna 1961 har Sierra Leone haft en del turbulenta perioder. Men sedan 1996 har landet haft demokratiska val vilket bidragit till en positiv utveckling i landet med fred och stabilitet som resultat.

Freetown har en livlig hamnen och ett vackert läge vid havet

Dag 2 Besök i fiskeby

Resan går vidare till den lilla fiskebyn Konakridi belägen strax norr om Lungi. Här får du ta del av vardagen i ett litet fiskesamhälle. Du träffar lokala fiskare och får lära dig mer om hur deras vardag ser ut. Fiskeindustrin är viktig för landet, och tyvärr förekommer överfiskning utanför stora delar av Västafrika. Det är främst den stora fiskeflottan från EU som skapar stora problem. Detta har en negativ inverkan på byar som Konakridi där många har fisket som enda inkomstkälla. Under resan i Sierra Leone får du möjlighet att prova på fisk och skaldjur som fiskas lokalt, som till exempel barracuda, blåfisk och hummer.

I Lungi får du även lära dig mer om det hövdingskap som byn tillhör och du får träffa hövdingen. Systemet med hövdingskap skapades under kolonialtiden och anses ha gynnat britternas möjlighet att ha kontroll över landet.

På kvällen väntar en lokal musikupplevelse. I Sierra Leones är musiken en del av vardagen och du hör den överallt – popmusik som ljuder från barer och klubbar, varm reggae i taxibilar och bussar samt lokal hiphop från folks bostäder och på marknaderna.

En av dagarna spenderar du i en fiskeby
Lär dig mer om livet som fiskare

Dag 3 Slavhandelns historia på Bunce Island

Efter frukost väntar en kortare båtresa till Bunce Island. Ön är belägen 32 km uppströms från huvudstaden Freetown i floden Sierra Leones vidsträckta flodmynning. Trots öns litenhet (500 meter lång och 100 m bred) var den en av de viktigaste slavhandelsplatserna längs Västafrikas kust från 1600-talets mitt fram till första halvan av 1700-talet. Det var Brittiska Royal African Company som etablerade handelsplatsen och förvandlade Bunce Island till en viktig ekonomiskt plats. Tusentals män, kvinnor och barn skeppades som slavar från Bunce Island över Atlanten, främst till Karibien och Nordamerika.

Du besöker ruinen av slavhandelsborgen, ser historiska kanoner och andra lämningar från den brittiska eran. Bunce Island är uppsatt på Sierra Leones tentativa världsarvslista och förväntas bli ett framtida världsarv.

Efter en heldag på ön väntar vidare båtfärd till den betydligt större grannön Tasso.

På Bunce island lär du dig mer om landets slavhistoria
Slavfort på Bunce island

Dag 4 Mangrove, fåglar och ekoturism

Ön Tasso ligger precis som Bunce Island i floden Sierra Leones breda flodmynning. Ön består till stor del av våtmark, vilket lockar mängder av fåglar hit. Området klassas numera som ett viktigt fågelområde. Du får lära dig mer om mangroveskog samt om öns befolkning. Det finns möjlighet att paddla längs en av öns floder som kantas av just mangrove. Du kan också upptäcka ön till fots genom att vandra på de uppmärkta stigar som sammanbinder öns fyra små byar.

Du övernattar på en charmig ekolodge med stort fokus på hållbarhet.

Sierra Leone har många vackra stränder

Dag 5 Utforska Freetown

Efter en kortare båtfärd från ön Tasso anländer du till Sierra Leones huvudstad Freetown. Staden har runt en miljon invånare och är en livlig och energisk hamnstad. Freetown ramas in av de omgivande tusenmeters topparna i Serra Lyoabergen. Namnet betyder "lejonbergen" på portugisiska och har gett Sierra Leone sitt namn.

Under den guidade stadsvandringen besöker du marknader, nationalmuseet, fredsmuseet samt ett 500 år gammalt bomullsträd som markerar platsen där slavar såldes en gång i tiden.

Freetown skapades som en bosättning för befriade slavar i slutet av 1700-talet och kallades då för ”Frihetsprovinsen”. Slavar från Amerika och Karibien tog sig, ofta via England, till platsen som idag är Freetown. Dessa slavars ättlingar är kända som kreoler, vars influenser från Karibien syns tydligt i såväl arkitekturen som i krio-språket. Krio är baserat på engelska kombinerat med afrikanska ord från språk som Temne, Mende och olika lokala dialekter. Engelska är landets officiella språk men det är Krio-språket som används när individer från olika folkgrupper kommunicerar med varandra. Numera pratar 97% av landets befolkningen Krio och språket sprids även i andra delar av Västafrika. Det har börjat användas som undervisningsspråk i skolor och politiker håller ofta sin tal på krio.

Du besöker Freetown med högsta domstolen och trädet där slavar såldes
Längs din resa i Sierra Leone stiftar du nya bekantskaper

Dag 6 Schimpanser och trädplantering

På Tacugama Chimpanzee Rehabilitation programme får du se schimpanser. Programmet startade 1995 med en schimpans och idag rehabiliterar de nästan hundra stycken. Schimpanserna släpps tillbaka i det vilda i olika faser. Här kommer du att lära dig mer om centrets olika verksamheter med djuren samt om naturen i landet. Du planterar även ett träd som en del av ett program för att värna om miljön.

Under resan i Sierra Leone kommer du se schimpanser

Dag 7 Färd norrut mot gränsen till Guinea

Outamba-Kilimi nationalpark ligger i norr vid gräsen till grannlandet Guinea. Dit reser du på tuff terräng och passerar områden av berg, kullar, dalar och våtmarker. Parken är uppkallad efter områdets högsta bergstopp som heter Outamba samt floden Kilimi. Vegetationen kallas skogssavann, vilket är en blandning av djungel och savann. I nationalparken förekommer varken jakt eller gruvdrift. Du bor inne i nationalparken i enkla stugor.

Tid i byar och på landsbygd är en viktig del av resan i Sierra Leone

Dag 8 Nationalparken Outamba-Kilimi

I Outamba-Kilimi nationalpark finns det möjlighet att se bland annat dvärgflodhästar, schimpanser, babianer, colobusapor, savannbuffel, antiloper, krokodiler, vårtsvin och fåglar som turakor och näshornsfåglar (hornbills). Målet är att se landets berömda och aningens udda dvärgflodhästar utöver att njuta av de vackra gröna kullarna samt olika sällsynta fåglar. Parken har 260 olika fågelarter. Du vandrar i nationalparken på vackra leder och åker båt längs med den fridfulla floden. I parken finns vattenfall, rullande kullandskap, regnskog och flera floder.

Dvärgflodhäst får du se i nationalparken Outambay Kilimi

Dag 9 Byliv och jordbruk på landsbygden

Du åker till landets femte största stad som heter Koidu i östra Sierra Leone. Längs vägen stannar du i byn Rogbonko för att lära dig mer om landsbygden i denna region, där majoriteten tillhör folkgruppen Temne. Två tredjedelar av landets befolkning livnär sig genom självhushållande jordbruk och i denna regionen finns många av landets jordbruk. Under din resa genom Sierra Leone kan du se många risodlingar då 85% av landets jordbrukare jobbar med risodling, särskilt under regnperioden maj till oktober. Du äter lunch i byn och fortsätter sedan till gruvstaden Koidu. Koidu har länge varit Sierra Leones brödkorg och området ligger vackert inbäddat av skogsbeklädda kullar.

Du får se stora delar av detta lilla land
Jordbruket är en viktig del för många i Sierra Leone

Dag 10 Gruvstad och konfliktdiamanter

Besöket i en diamantgruva ger dig möjligheten att lära dig mer om diamanter och gruvindustrin. Sierra Leone är ett av de länder som utvinner mest diamanter i världen och utvinner även många andra mineraler. Mineralerna är en stor tillgång. Dock har Sierra Leone drabbats hårt av det som kallas blodsdiamanter eller konfliktdiamanter, som är benämningar som härstammar från när diamanterna finansierar krigföring. Så var fallet under inbördeskriget då diamanter gav inkomster för att köpa vapen. Filmen ”Blood Diamonds” handlar om diamanter från denna stad. 2002 förklarades fred i Sierra Leone efter ett över tio år långt inbördeskrig. Konflikten handlade om kontroll över landets naturtillgångar och främst diamanter. Gruvorna har skapat en miljö som lockar fåglar.

På resan i Sierra Leone får du uppleva landsbygden
Frodig vegetation med bananplantor i gröna Sierra Leone

Dag 11-12 Fågelskådning på Tiwai island

Tiwai island ligger mitt i en flod och här bor du i två nätter. Detta är ett skyddat djurreservat och ditt boende för natten är specialiserat sig inom ekoturism som gynnar det lokala samhället. Den lokala befolkningen är väldigt engagerad i att skydda området. Området beskrivs som en unik regnskogsö där du kan njuta av att se skogens olika djur och höra deras olika läten. Lyssna till exempel efter ljudet från näshornsfåglar och apor. Ön har en rik biologisk mångfald med 11 primater, och här finns även omkring 135 av landets mer än 600 olika fågelarter.

Sierra Leone har ett fantastiskt fågelliv

Dag 13-14 Byvistelse och lokal kultur

Resan tar dig vidare västerut till ett samhälle som heter Rotifunk. Rotifunk ligger i ett område med tropisk regnskog med mycket naturtillgångar. Här odlas mango såväl som gummi och området förser landet med 20% av dess grönsaker. En flod rinner genom Rotifunk, vilket skapar en god miljö för jordbruk. Det är inte ovanligt att se en hel del aktiviteter vid flodens stränder. Fokus här är kultur och besök till närliggande byar då mer än fyra av landets folkgrupper finns representerade här. Du tar del av traditioner och seder som upprätthålls i modern tid.

Möten i Sierra Leone

Dag 15-16 Strand, hav och valar

För första gången under resan beger du dig ut på Atlanten när du tar en båt över till en fantastisk ögrupp som heter Banana islands. Ön du bor på har några kyrkor och historiska platser med koppling till slaveriet. Mellan september och november erbjuds valskådning. På ön kan utforska havet genom att snorkla, dyka eller fiska som valfria aktiviteter. Du kan även utforska ön på land genom att gå på skogspromenader, fågelskåda eller bergsklättra.

Tokeh beach

Dag 17-18 Bo vid flodmynningen

Resan avrundas vid den majestätiska Nr.2 River Beach. Här erbjuds fria aktiviteter och du kan njuta av havet och den vackra vita sandstranden. Om du vill kan du paddla kanot i floden och se mangroveträden. Du kan också ta en båttur i havsviken, surfa i de stora vågorna, dyka, snorkla eller fiska. Dag 18 åker du cirka tre timmar från kusten i söder och beger dig mot Freetown, och för de som vill till flygplatsen. Hemresan kan påbörjas tidigast klockan 16:00.

På resan i Sierra Leone får du uppleva byar vid vackra stränder
Reseledare
Ousman Kamara
Ousman Kamara

Ousman har arbetat som guide i över 20 år och älskar sitt jobb. Under närmare tio år var han guide i Senegal och även några år i Gambia. Ousman kommer från en by i centrala Sierra Leone och idag bor han med sin fru och tre barn i Freetown. Han talar engelska, franska, arabiska, wolof och flera lokala språk såsom temne. Temne är även den folkgrupp som Ousman tillhör, landets näst största folkgrupp.

Övrig information om resan

Flyg

På den här resan flyger du till och från Freetown. Flyg kostar från 7000 kr tur och retur. Exempelvis via Bryssel.

Boende

Majoriteten av resans nätter bor du på guesthouse, bed and breakfast eller hotell. I nationalparken bor du i enkla stugor. Det går att få enkelrum under resan mot extra avgift.