Gradering
Lugnare
Resa utan större fysisk aktivitet
Dagar
18
Pris
24 500 kr
Resedatum
2021
5 februari - 22 februari
Börjar:2021-02-05 i Freetown, Lungi Airport.
Avslutas:2021-02-22 i Freetown, Lungi Airport.
Reslängd:18 dagar
Deltagare:5 - 15
Lediga platser:Fler än fem
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:24 500 kr
Boka-tidigt-rabatt:-1 000 kr
2021
22 oktober - 8 november
Börjar:2021-10-22 i Freetown, Lungi Airport.
Avslutas:2021-11-08 i Freetown, Lungi Airport.
Reslängd:18 dagar
Deltagare:5 - 15
Lediga platser:Fler än fem
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:24 500 kr
Boka-tidigt-rabatt:-1 000 kr

På denna unika resa möter du landsbygd och byar, besöker nationalpark och djurreservat samt diamantgruva. Sierra Leone ligger strax norr om ekvatorn och har ett tropiskt klimat och en mängd fantastiska stränder. Du bor på öar, besöker marknader, lär dig om slavhistorian och upplever dagens musikkultur. Landets storlek gör att avstånden är behagliga och på din resa passerar du tropisk regnskog och får se ett fascinerande fågel- och djurliv.

Resedetaljer

DagProgram
1 Lungi utanför Freetown
2 Besök i fiskeby
3 Slavhandelns mörka historia
4 Mangrove, fåglar och ekoturism
5 Stadstur i Freetown
6 Schimpanser och trädplantering
7 Färd norrut mot gränsen till Guinea
8 Nationalparken Outamba-Kilimi
9 Byliv och jordbruk på landsbygden
10 Gruvstad och konfliktdiamanter
11-12 Fågelskådning på Tiwai island
13-14 Byvistelse och lokal kultur
15-16 Strand, hav och valar
17-18 Bo vid flodmynningen
Vad ingår i resan?
 • Kvalificerad reseledning
 • Informationspaket med utvald litteratur och karta
 • Samtliga transporter under resan
 • Del i dubbelrum eller annan inkvartering under resan (övernattning i byar ingår i resan)
 • Frukost alla dagar och vissa luncher/middagar
 • Samtliga utflykter och aktiviteter ingåendes i resplanen
 • Nationalparksavgift
 • Samtliga formella tillstånd
 • Dricks till lokala guider, tolkar och chaufförer vid aktiviteter enligt resplanen

Vad ingår inte i resan?

 • Internationellt flyg till/från resmålet
 • Måltider som ej nämns ovan
 • Utflykter och aktiviteter utanför resplanen
 • Visum för 80 USD

Resplan dag för dag
Sierra Leone

Dag 1 Lungi utanför Freetown

Du landar i Lungi norr om huvudstaden Freetown där resan börjar. Framför dig har du en unik resa genom ett land som idag är fredligt och sedan 1961 självständigt från britterna. Du kommer att färdas genom ett frodigt land med regnskog och tropisk klimat. Landet är litet vilket gör att de olika platserna du ska besöka blir på bekväma avstånd. Sierra Leone ligger inbäddat mellan Guinea och Liberia på Afrikas sydvästkust och anses ha några av de bästa stränderna på kontinenten.

Freetown har en livlig hamnen och ett vackert läge vid havet

Dag 2 Besök i fiskeby

Besöket i fiskebyn Konakridi låter dig ta del av vardagen i ett fiskesamhälle. Fiskeindustrin är viktig för landet, och tyvärr förekommer överfiskning utanför stora delar av Atlantkusten. Detta påverkar byar som Konakridi där många har fiskande som enda inkomstkälla. Under din tid i Sierra Leone kan du äta en hel del fisk och skaldjur som fiskas lokalt, som till exempel barracuda, blåfisk och hummer. Den dominerande folkgruppen här heter Susu och är en av de mindre av landets 16 folkgrupper. Du får även lära dig mer om det hövdingskap som byn tillhör och du kommer att få träffa hövdingen. Systemet med hövdingskap skapades under kolonialtiden och anses ha gynnat britternas möjlighet att ha kontroll över landet. På kvällen får du ta del av landets rika musikliv. Sierra Leones invånare är kända för sin kärlek till musik. Musik är en del av vardagen och du hör den överallt – det är popmusik som kommer strömmandes ut ur barer och klubbar, varm reggae i taxibilar och bussar samt lokal hiphop från folks bostäder och på marknaderna.

En av dagarna spenderar du i en fiskeby
Lär dig mer om livet som fiskare

Dag 3 Slavhandelns mörka historia

Bunce island var en av de viktigaste slavhandsposterna längs västafrikas kust från 1600-talets mitt och under 1700-talet. Brittiska Royal African Company etablerade en handelsplats här vilket gjorde Bunce island till en ekonomiskt viktig plats. Du besöker ruinen av slavhandelsborgen, ser historiska kanoner och andra lämningar från den brittiska eran. Tusentals män, kvinnor och barn skeppades från Bunce island över Atlanten, främst till Karibien och Nordamerika. Ön attackerades fyra gånger av Frankrike och Danmark bedrev även slavhandel här under en period. Det är en liten ö (500 meter lång och 100 m bred) som idag inte bebos av folk. Ön ligger i mynningen av landets längsta flod. Bunce Island är uppsatt på Sierra Leones tentativa världsarvslista. Efter en dag på ön åker du vidare till grannön som heter Tasso.

På Bunce island lär du dig mer om landets slavhistoria
Slavfort på Bunce island

Dag 4 Mangrove, fåglar och ekoturism

Ön Tasso ligger i en flod och består till stor del av våtmark, vilket gör att mängder av fåglar trivs här. Området klassas som ett viktigt fågelområde. Här kan du se och lära dig mera om mangrove och kanske på egen hand ta en kanottur längs floden som kantas av just mangrove. Det finns även olika uppmärkta stigar som sammanbinder öns fyra små byar som du kan välja att ta dig an och det finns möjlighet att fiska. Du bor på Tasso ekolodge som har starkt fokus på att bedriva verksamhet som tar hänsyn till naturen och miljön.

Sierra Leone har många vackra stränder

Dag 5 Stadstur i Freetown

Huvudstaden Freetown som har en miljon invånare. Det är en livlig och energisk hamnstad som är inramad av de majestätiska Sierra Lyoa-bergen, vilka tronar på 1000 meters höjd i bakgrunden. Bergen har sedermera gett namn åt landet, Sierra Leone, som betyder lejonbergen på portugisiska och namngavs av en portugisisk upptäcktsresande 1462. I staden besöker du nationalmuseet som även innehåller ett fredsmuseum. På stadsvandringen besöker du det 500 år gamla bomullsträdet som står vid platsen där slavar har sålts. Ett härligt sätt att lära känna staden är även genom att spendera tid på stadens stora marknad. Freetown skapades som en bosättning för befriade slavar i slutet av 1700-talet och kallades då för ”Frihetsprovinsen”. Slavar från Amerika och Karibien togs, ofta via England, till platsen som idag är Freetown. Dessa slavars ättlingar är kända som kreoler. Kreolarvet med influenser från Karibien syns bland annat i arkitekturen såväl som i språket krio. Krio är en engelsk-baserad kreol som härstammar från befriade slavar från Jamaica, och förenar landets olika folkgrupper som annars talar skilda språk. Engelska är landets officiella språk.

Du besöker Freetown med högsta domstolen och trädet där slavar såldes
Längs din resa i Sierra Leone stiftar du nya bekantskaper

Dag 6 Schimpanser och trädplantering

På Tacugama Chimpanzee Rehabilitation programme får du se schimpanser. Programmet startade 1995 med en schimpans och idag rehabiliterar de nästan hundra stycken. Schimpanserna släpps tillbaka i det vilda i olika faser. Här kommer du att lära dig mer om centrets olika verksamheter med djuren samt om naturen i landet. Du planterar även ett träd som en del av ett program för att värna om miljön.

Under resan i Sierra Leone kommer du se schimpanser

Dag 7 Färd norrut mot gränsen till Guinea

Outamba-Kilimi nationalpark ligger i norr vid gräsen till grannlandet Guinea. Dit reser du på tuff terräng och passerar områden av berg, kullar, dalar och våtmarker. Parken är uppkallad efter områdets högsta bergstopp som heter Outamba samt floden Kilimi. Vegetationen kallas skogssavann, vilket är en blandning av djungel och savann. I nationalparken förekommer varken jakt eller gruvdrift. Du bor inne i nationalparken i enkla stugor.

Tid i byar och på landsbygd är en viktig del av resan i Sierra Leone

Dag 8 Nationalparken Outamba-Kilimi

I Outamba-Kilimi nationalpark finns det möjlighet att se bland annat dvärgflodhästar, schimpanser, babianer, colobusapor, savannbuffel, antiloper, krokodiler, vårtsvin och fåglar som turakor och näshornsfåglar (hornbills). Målet är att se landets berömda och aningens udda dvärgflodhästar utöver att njuta av de vackra gröna kullarna samt olika sällsynta fåglar. Parken har 260 olika fågelarter. Du vandrar i nationalparken på vackra leder och åker båt längs med den fridfulla floden. I parken finns vattenfall, rullande kullandskap, regnskog och flera floder.

Dvärgflodhäst får du se i nationalparken Outambay Kilimi

Dag 9 Byliv och jordbruk på landsbygden

Du åker till landets femte största stad som heter Koidu i östra Sierra Leone. Längs vägen stannar du i byn Rogbonko för att lära dig mer om landsbygden i denna region, där majoriteten tillhör folkgruppen Temne. Två tredjedelar av landets befolkning livnär sig genom självhushållande jordbruk och i denna regionen finns många av landets jordbruk. Under din resa genom Sierra Leone kan du se många risodlingar då 85% av landets jordbrukare jobbar med risodling, särskilt under regnperioden maj till oktober. Du äter lunch i byn och fortsätter sedan till gruvstaden Koidu. Koidu har länge varit Sierra Leones brödkorg och området ligger vackert inbäddat av skogsbeklädda kullar.

Du får se stora delar av detta lilla land
Jordbruket är en viktig del för många i Sierra Leone

Dag 10 Gruvstad och konfliktdiamanter

Besöket i en diamantgruva ger dig möjligheten att lära dig mer om diamanter och gruvindustrin. Sierra Leone är ett av de länder som utvinner mest diamanter i världen och utvinner även många andra mineraler. Mineralerna är en stor tillgång. Dock har Sierra Leone drabbats hårt av det som kallas blodsdiamanter eller konfliktdiamanter, som är benämningar som härstammar från när diamanterna finansierar krigföring. Så var fallet under inbördeskriget då diamanter gav inkomster för att köpa vapen. Filmen ”Blood Diamonds” handlar om diamanter från denna stad. 2002 förklarades fred i Sierra Leone efter ett över tio år långt inbördeskrig. Konflikten handlade om kontroll över landets naturtillgångar och främst diamanter. Gruvorna har skapat en miljö som lockar fåglar.

På resan i Sierra Leone får du uppleva landsbygden
Frodig vegetation med bananplantor i gröna Sierra Leone

Dag 11-12 Fågelskådning på Tiwai island

Tiwai island ligger mitt i en flod och här bor du i två nätter. Detta är ett skyddat djurreservat och ditt boende för natten är specialiserat sig inom ekoturism som gynnar det lokala samhället. Den lokala befolkningen är väldigt engagerad i att skydda området. Området beskrivs som en unik regnskogsö där du kan njuta av att se skogens olika djur och höra deras olika läten. Lyssna till exempel efter ljudet från näshornsfåglar och apor. Ön har en rik biologisk mångfald med 11 primater, och här finns även omkring 135 av landets mer än 600 olika fågelarter.

Sierra Leone har ett fantastiskt fågelliv

Dag 13-14 Byvistelse och lokal kultur

Resan tar dig vidare västerut till ett samhälle som heter Rotifunk. Rotifunk ligger i ett område med tropisk regnskog med mycket naturtillgångar. Här odlas mango såväl som gummi och området förser landet med 20% av dess grönsaker. En flod rinner genom Rotifunk, vilket skapar en god miljö för jordbruk. Det är inte ovanligt att se en hel del aktiviteter vid flodens stränder. Fokus här är kultur och besök till närliggande byar då mer än fyra av landets folkgrupper finns representerade här. Du tar del av traditioner och seder som upprätthålls i modern tid.

Möten i Sierra Leone

Dag 15-16 Strand, hav och valar

För första gången under resan beger du dig ut på Atlanten när du tar en båt över till en fantastisk ögrupp som heter Banana islands. Ön du bor på har några kyrkor och historiska platser med koppling till slaveriet. Mellan september och november erbjuds valskådning. På ön kan utforska havet genom att snorkla, dyka eller fiska som valfria aktiviteter. Du kan även utforska ön på land genom att gå på skogspromenader, fågelskåda eller bergsklättra.

Tokeh beach

Dag 17-18 Bo vid flodmynningen

Resan avrundas vid den majestätiska Nr.2 River Beach. Här erbjuds fria aktiviteter och du kan njuta av havet och den vackra vita sandstranden. Om du vill kan du paddla kanot i floden och se mangroveträden. Du kan också ta en båttur i havsviken, surfa i de stora vågorna, dyka, snorkla eller fiska. Dag 18 åker du cirka tre timmar från kusten i söder och beger dig mot Freetown, och för de som vill till flygplatsen. Hemresan kan påbörjas tidigast klockan 16:00.

På resan i Sierra Leone får du uppleva byar vid vackra stränder
Reseledare
Ousman Kamara
Ousman Kamara

Ousman har arbetat som guide i över 20 år och älskar sitt jobb. Under närmare tio år var han guide i Senegal och även några år i Gambia. Ousman kommer från en by i centrala Sierra Leone och idag bor han med sin fru och tre barn i Freetown. Han talar engelska, franska, arabiska, wolof och flera lokala språk såsom temne. Temne är även den folkgrupp som Ousman tillhör, landets näst största folkgrupp.

Övrig information om resan

Flyg

På den här resan flyger du till och från Freetown. Flyg kostar från 7000 kr tur och retur. Exempelvis via Bryssel.

Boende

Majoriteten av resans nätter bor du på guesthouse, bed and breakfast eller hotell. I nationalparken bor du i enkla stugor. Det går att få enkelrum under resan mot extra avgift.