Våra bästa boktips i höst

Per Engström

Vi har en höst utan allt för mycket möjligheter till resor. Väldigt tråkigt så klart, det är vi nog alla överens om. Vi på Läs & Res blickar dock framåt och ser fram emot en spännande tid med många nya resor i kölvattnet av pandemin. Under tiden vill vi gärna dela med oss av några av våra favoritböcker som kan hjälpa till att stilla ressuget nu när hösten är här. Trevlig läsning! Har du själv något bra tips så får du gärna höra av dig så klart.


Öarna

Av: Amitav Gosh

En av Indiens mest hyllade författare är tillbaka med en ny roman som inte lämnar någon oberörd. Boken utgår ifrån en gammal mytologisk berättelse om en ormgudinna i floddeltat Sundarban nära gränsen till Bangladesh. Därifrån rör sig händelserna till Calcutta, Venedig och det Adriatiska havet. Det är spännande, tänkvärt och dagsaktuellt. Gosh väver skickligt in flyktingkrisen, klimatkrisen och djurens och naturens svar på människans agerande i bokens handling.

Öarna


New Delhi - Borås

Av: Per J Andersson

Bokens undertitel, "Den osannolika berättelsen om indiern som cyklade till Sverige för kärlekens skull" , beskriver bokens storhet ganska bra. Detta är verkligen en speciell berättelse, eller snarare en skimrande saga. Bokens huvudrollsinnehavare, Pikey, föddes fattig och oberörbar i en liten by i Orissa, Indien. Den lokala astrologen ger honom tidigt en profetia som han sedan får leva med: ”Du ska gifta dig med en flicka som inte kommer från byn, inte från distriktet, inte ens från vårt land, hon ska vara musikalisk, äga djungel och vara född i oxens tecken”.

En fascinerande och varm berättelse där verkligheten överträffar dikten och kärleken övervinner allt.

New Delhi Borås


Atlas över avlägsna öar

Av: Judith Schalansky

Författaren, Judith Schalansky, befann sig i en annan sorts karantän i sin ungdom. Hon växte nämligen upp i DDR vilket innebar att utlandsresor var en befängd fantasi. Istället för att resa fysiskt reste hon i sina kartböcker och kom att bli speciellt fascinerad av avlägsna öar.

Detta är den ultimata boken för dig som vill stilla reslusten utan att lämna fåtöljen. Oerhört vackert och poetiskt språk varvas med lika fina och fantasieggande kartor.

Judith


Herrarna satte oss hit

Av: Elin Anna Labba

På senare år har samiska berättelser äntligen fått lite mer genomslag i den svenska kulturdebatten. Filmen Sameblod har hyllats enormt liksom Augustprisade eposet Ædnan.

Elin Anna Labbas bok fokuserar på de tvångsförflyttningar som många samer tvingades till under första halvan av 1900-talet. Boken bygger på över 100 intervjuer med tvångsförflyttade samer samt intervjuer med barn eller barnbarn som hört berättelserna. Det är en vacker och väldigt viktig bok som bidrar till det viktiga kunskapsbygget om det statliga förtrycket mot samerna. Eller som Labba själv beskriver det; "Vår berättelse är skylten som ingen satte upp, kapitlet som aldrig ryms i historieboken”.

Labba herrarna


3 X Kapuściński

Av: Ryszard Kapuściński

Det här är en helt strålande samling med några av Kapuścińskis allra bästa reportageböcker. Den polske författaren, som brukar kallas en av vår samtids främsta utrikesreportrar, hade en förmåga att se det stora i det lilla. Att skildra stora skeenden genom att i detalj beskriva hur det drabbar den lilla människan. Han reste långsamt och träffade människor från alla klasser i samhället.

I Imperiet beskriver han Sovjetunionens sönderfall. Fotbollskriget innehåller ett urval av Kapuścińskis reportage från länder som Ghana, Moçambique, Etiopien och Sydafrika, och Ebenholts är en essäsamling med fokus på Afrika.

Kapuscinski


Den stora järnvägsbasaren

Av: Paul Theroux

Det är svårt att inte gilla Theroux. Han har kört sin grej och vägrat anpassa sig till det "moderna" sättet att resa. Han är en reseromantiker av stora mått och tror på den långsamma resan, helst med tåg, där förutsättningar ges för de mest oväntade möten. Theroux slog igenom med Den stora järnvägsbasaren på 70-talet, en bok om en fyra månader lång tågresa från London, via mellanöstern och the hippie trail till Indien och sydostasien. Hemvägen gick via transsibiriska järnvägen. En riktig klassiker bland reseskildringar.

Paul T