Gradering
Lugnare
Resa utan större fysisk aktivitet
Resedatum
Inga planerade datum

OBS! På grund av Rysslands invasion av Ukraina genomför vi för närvarande inga avgångar för denna resa. Vi hoppas kunna genomföra resan i framtiden när situationen har förändrats, dock tidigast sommaren 2025.

Följ med på en hållbar resa genom Sápmi och ta del av den mångsidiga samiska kulturen i fyra olika länder. Bo i kåta i de sydsamiska skogarna, var med vid kalvmärkning i en sameby utanför Arvidsjaur, vandra vid Nikkaluokta med Kebnekaise i bakgrunden och blicka ut över mäktiga sjön Seydozero, de ryska samernas heligaste plats. Du möter samiska hantverkare, renskötare, författare och aktivister och får en fördjupad bild av den samiska historien, kulturen och samtiden. Dessutom utforskar du platser som Jokkmokk, Kiruna, Murmansk och St Petersburg. Tågresorna i Sverige och Ryssland är oerhört vackra, och en upplevelse i sig. Resan är helt unik i sitt slag.

Resedetaljer

DagProgram
1 Med tåg mot Staare/Östersund
2 Sydsamisk kultur i Staare
3 Övernattning på renfäll i kåta
4 Fokus på renen
5 Delta i kalvmärkning
6-7 Jåhkåmåhkke/Jokkmokk – centrum för samisk kultur
8 Stadsomvandlingen och gruvan i Giron/Kiruna
9 Vandring och båttur på glaciärsjö
10-11 Ishotellet och Guovdageaidnu/Kautokeino
12-13 Aanaar/Enare – centrum för samer i Finland
14 Mot Ishavet och Murmansk
15 Heldag i Murmansk
16 Lujávri/Lovozero – centrum för samer i Ryssland
17-18 Båttur till den "heliga sjön"
19 Tåg genom Karelens storslagna natur
20 Heldag i St Petersburg
21 Tåg till Helsingfors
Vad ingår i resan?

  • Kvalificerad reseledning
  • Informationspaket med utvald litteratur och karta
  • Samtliga transporter under resan. Mestadels tåg och rälsbuss, men även minibuss och båt.
  • Inrikes flygplatsskatt och samtliga obligatoriska avgifter
  • Del i dubbelrum eller annan inkvartering under resan (vid samevistet bor män i en kåta och kvinnor i en annan)
  • 19 frukostar, 9 luncher och 9 middagar
  • Samtliga utflykter, inträden och aktiviteter som anges i resplanen (museum, kyrkor, nationalparker mm )
  • Rundturer i Arvidsjaur, Jokkmokk, Kiruna, Kautokeino, Murmansk och Lovozero
  • Båttur på sjön Lovozero, på Enare Träsk samt på glaciärsjön Láddjujávri vid Kebnekaise
  • Matlagning i Lovozero
  • Lokala guider och tolkar enligt resplan
  • Samtliga formella tillstånd
  • Visum till Ryssland
  • Dricks till lokala guider, tolkar och chaufförer vid aktiviteter enligt resplan
Vad ingår inte i resan?

  • Tåg eller flyg till/från resmålet
  • Måltider som ej nämns ovan
  • Utflykter och aktiviteter utanför resplanen
Resplan dag för dag
Sapmi

Dag 1 Med tåg mot Staare/Östersund

Samling i Mora kl 12. Vi hjälper givetvis till med anslutning från övriga landet. Här möter du gruppen och reseledaren och får en genomgång av resan som du har framför dig. Tåget avgår kl 15 mot Östersund. Du färdas på inlandsbanan genom fantastiskt landskap i Hälsingland och Härjedalen. Det blir stopp för middag i Åsarna och föredrag på tåget. Ankomst till Jämtlands residensstad Östersund kl 21. Här bor du två nätter.

Inlandsbanan är en upplevelse i sig.

Dag 2 Sydsamisk kultur i Staare

Heldag i Östersund, eller Staare som staden heter på sydsamiska. Du besöker Gaaltije - Sydsamiskt kultur- och informationscentrum och lokalkontor för Sametinget. Här bjuds det på föredrag och utställning och du lär dig mer om Sydsamerna. Du kan även fynda i butiken. Ta en promenad till Jamtli Historieland där du möter människor och miljöer från flera tidsepoker med fokus på det samiska.

Östersund, eller Staare som staden heter på sydsamiska

Dag 3 Övernattning på renfäll i kåta

Tidigt tåg vidare norrut. Du blickar ut över väldiga skogar och fiskrika vatten. Färden går nu in i Sveriges största landskap, Lappland. Vi stannar för lunch i Vilhelmina och i Sorsele blir det ett kort stopp vid Inlandsbanemuseet. I Slagnäs fortsätter resan med transport till ett traditionellt samecenter, där du tar del av det samiska livet med alla sinnen. Här njuter du av en samisk måltid som serveras i traditionell kåta och får lära dig mer om den skogssamiska kulturen. Besök renarna och prova den traditionella bastun. Övernattningen sker i en kåta på en renfäll. Här gäller inte dubbelrum utan män sover i en kåta och kvinnor i en annan.

Hållplatsen vid Dorotea
En natt bor du i traditionell kåta i ett sameläger vid en sjö

Dag 4 Fokus på renen

Frukostkorg på morgonen. Efter frukost berättar en av de samiska värdarna om sin syn på schamanism. Hon berättar också om örter och läkeväxter som växer i närområdet som traditionellt har använts i Sápmi. Eftersom värdarna är renskötare blir det också fokus på renen under vistelsen i samecentret.

Resan går vidare med minibuss (1,5 timme) till Arvidsjaur, Aerviesjaevrie på sydsamiska. Under vistelsen i Arvidsjaur får du lära dig vad det innebär att bo i en samisk förvaltningskommun. Under kvällen besöks ett renslakteri som ägs helt av sex samebyar i området. Det innebär att dessa samebyar följer renen från födseln hela vägen till slakterier. Du får smaka på godbitar ur deras sortiment och får lära dig mer om rennäringen. Det blir också ett besök vid Lappstaden som är från 1600-talet.

Du lär dig om samernas relation till renen under resan
Lappstaden i utkanten av Arvidsjaur

Dag 5 Delta i kalvmärkning

Idag får du följa med till en sameby och ta del av kalvmärkningen. Renskötselåret består av åtta årstider, det är därför samerna kallas de åtta årstidernas folk. Renskötselåret börjar när kalvarna föds i maj och kalvmärkningen är en av årets absoluta höjdpunkter. Kalvmärkningen handlar om gemenskap, atmosfär, närhet till djuren och doften av mat och kaffe. Du märker att det är något speciellt du får ta del av. Kalvmärkningen kan vara över på några dagar eller några veckor. Det avgör väder och vind. Märket består av olika kombinationer av snitt i renens öron. Varje ägare har sitt renmärke, som är registrerad hos Länsstyrelsen.

Det är en speciell tid på året då det är dags för kalvmärkning

Dag 6-7 Jåhkåmåhkke/Jokkmokk – centrum för samisk kultur

Innan lunch är det fri tid i Arvidsjaur. Besök hembygdsföreningen och studera sameslöjd eller utforska staden. På eftermiddagen går resan vidare med tåg till Jokkmokk, Jåhkåmåhkke på lulesamiska, där du stannar i två nätter. Strax innan du anländer passerar du Polcirkeln – gränsen för midnattssolens land. Mellan den 4 juni och den 9 juli går solen aldrig ner. Du har nu lämnat sydsamiska områden för de lulesamiska.

Under vistelsen i Jokkmokk besöker du samernas utbildningscentrum, Sámij åhpadusguovdásj, och det blir även ett guidat besök på Ájtte samemuseum samt den intilliggande Jokkmokks Fjällträdgård, där du studerar fjällvärldens flora. Sameslöjdstiftelsen, Sámi Duodji, arbetar för att främja och utveckla samisk slöjd och konsthantverk samt värna om det samiska kulturarvet. Kanske går du därifrån med en vacker kåsa eller en kniv. Du passerar också platserna där Jokkmokks marknad årligen har gått av stapeln i över 400 år.

I Jokkmokk blir det också fokus på det samiska motståndet. Du får träffa en aktivist och lära dig mer om motståndet mot olika typer av exploatering av traditionella samiska marker. Det blir också en historisk tillbakablick samt en liten fördjupning i jojken.

Resan går över Pakkobron under resan i Sápmi
Samisk hantverk får du beundra under resan genom Sápmi

Dag 8 Stadsomvandlingen och gruvan i Giron/Kiruna

Du blir kvar i Jokkmokk på förmiddagen. Vidare mot Kiruna, Giron på nordsamiska, vid lunch. Staden har under 100 år levt på sin gruva – världens största järnmalmsgruva under jord. Nu är gruvan på väg att bli det gamla Kirunas undergång då hela staden flyttas. På eftermiddagen får du lära dig mer om stadsomvandlingen samt besöka gruvan. Det blir en speciell upplevelse.

Missa inte att besöka Kiruna kyrka, framröstad till Sveriges vackraste byggnad uppförd innan 1950. Finns det tid över kan du passa på att besöka den 110 år gamla butiken Carl Wennberg, som säljer utsökt samisk konst och hantverk.

Kyrkan i Kiruna är framröstad till Sveriges vackraste byggnad

Dag 9 Vandring och båttur på glaciärsjö

Idag väntar en härlig dagsutflykt till samevistet och fjällstationen Nihkkáluokta. Här besöker du bland annat det vackra kapellet byggt helt i trä. Det bjuds också på en lättare vandring (1,5 timmar) till den vackra glaciärsjön Láddjujávri. Njut av utsikten medan du äter lunch på den samiska restaurangen Enoks. Vad sägs om renburgare eller våffla med hjortron och grädde. Det blir också en halvtimmes magisk båtfärd genom Láddjuvággis delta med oslagbara vyer av Kebnekaise. Åter till Kiruna på eftermiddagen.

Det vackra kapellet i Nikkaluokta

Dag 10-11 Ishotellet och Guovdageaidnu/Kautokeino

Resan fortsätter med minibuss i riktning mot Kautokeino. Men först blir det ett stopp i Čohkkiras/Jukkasjärvi. Du får gå på rundvandring i ishotellet (45 min) som faktiskt numera även håller öppet på sommaren. Det blir även ett besök i Jukkasjärvis vackra träkyrka där den berömda altartavlan är målad av Bror Hjorth.

Färden går vidare via Karesuando och korsar en liten bit av Finland innan ankomst till Kautokeino, eller Guovdageaidnu som platsen heter på nordsamiska.

Kautokeino är en av de viktigaste platserna för samisk kultur i Norge. Hela 80 procent av befolkningen i kommunen har samiska som modersmål. Här finns byggnaden Diehtosiida som innehåller flera viktiga institutioner. Det blir ett intressant besök vid Sámi Allaskuvla, en samisk högskola med studenter från hela Sápmi. Du får lära dig allt om Kautokeinoupproret som ägde rum 1852 och besöker Urfolkscentret Gáldu. Under vistelsen får du även lyssna på en samisk författare som berättar om hur det är att kombinera livet som författare med ett liv som renskötare. Får du tid över bör du definitivt besöka Juhls silversmide där en stor del av smyckena har koppling till den samiska kulturen.

Ishotellet vid Jukkasjärvi
Den samiska flaggan kom till 1986

Dag 12-13 Aanaar/Enare – centrum för samer i Finland

Efter frukost fortsätter färden mot Finland, men det blir först ett längre stopp i Karasjok, Kárášjohka på nordsamiska. Här blir det ett besök på museet Sámiid Vuorká-Dávvirat (De samiske samlinger), ett museum för samisk konst, kultur och historia. Här finns 5000 bevarade föremål samt ett friluftsmuseum vilket innebär att museet har störst samlingar i hela Sápmi. Det blir också ett besök vid det norska Sametingets mycket vackra parlamentsbyggnad. Här får du lära dig om hur sametinget samt det samiska självstyret fungerar.

Efter lunch på en lokal samisk restaurang går resan vidare till Enare, Aanaar på enaresamiska, belägen vid Finlands tredje största sjö, Enare Träsk. Enare är den viktigaste platsen för samisk kultur i Finland. Här lever tre samiska språk sida vid sida: skoltsamiska, nordsamiska och enaresamiska. På 80-talet var enaresamiskan verkligen hotad då enbart två familjer använde språket i hemmet. Men sedan dess har språkaktivister och eldsjälar återerövrat språket. Här stannar du två nätter på ett hotell som drivs av en samisk familj.

Dag 13 besöker du det finska Sametinget som huserar i kulturhuset Sajos samt avlägger visit vid Siida, ett natur- och kulturcentrum för samisk kultur. Men dagens höjdpunkt blir en båtfärd på floden Lemmenjoki där du får bekanta dig med en samisk familj. Färden tar dig genom dramatisk natur, förbi Ravadasfallen, djupt in i Lemmenjoki nationalpark. Du serveras rengryta över öppen eld och får under tiden njuta av jojk och familjehistorier. Du besöker även en guldsmed samt en berömd samisk filtkonstnär i området. Tillbaka till Enare på kvällen.

Resan går längs med Enare Träsk, Finlands tredje största sjö.
Utanför Enare får du följa med på en flodfärd genom samiska områden
Du bjuds på rengryta över öppen eld

Dag 14 Mot Ishavet och Murmansk

Idag väntar en relativt lång resdag (8 timmar sammanlagt) men det blir flera stopp på vägen. Resan går inledningsvis genom finska Lapplands mäktiga natur, förbi orörda skogar och fiskrika vatten. Väl framme vid Norra Ishavet stannar du till vid den gamla träkyrkan Nesseby som ligger vackert på en halvö vid Varangerfjorden. Beundra inredningen och studera psalmböckerna som är på nordsamiska.

Efter lunch fortsätter vi färden längs med Varangerfjorden mot Kirkenes nära den ryska gränsen. Du stannar till på vägen vid det nyöppnade Skoltsamemuseet Ä´vv. Väl framme i Kirkenes väntar vår ryska reseledare med en minibuss för vidare färd till Murmansk. Ankomst vid middagstid till ditt hotell.

Du besöker Nesseby kyrka vackert belägen vid Ishavet

Dag 15 Heldag i Murmansk

Murmansk var en viktig stad under andra världskriget och du kommer se flera stora krigsmonument som påminner om den tidsperioden i stadens historia. Staden har runt 300 000 innevånare och är därmed den största staden i världen norr om norra polcirkeln.

Efter en kort rundtur i staden, med bland annat ett besök vid ett museum, bär det av till kolasamernas huvudkontor som ligger centralt i staden. Här får du en introduktion till samernas situation i det moderna Ryssland. Det blir också ett föredrag om kolasamernas historia av en samisk kvinna som jobbar på stadens universitet. På eftermiddagen utforskar du staden på egen hand.

Monument i Murmansk till minne av de som dog i andra världskriget

Dag 16 Lujávri/Lovozero – centrum för samer i Ryssland

Resan fortsätter till järnvägsstationen för tåg till Olenegorsk. Vidare med minibuss till Sam Syyt – den samiska byn. Det är ett friluftsmuseum där man kan lära sig om det samiska sättet att leva, samt smaka på det samiska köket. Resan går vidare till Lovozero som ligger ungefär en timme från Sam Syyt. Lovozero är en liten bosättning inte långt från den mäktiga sjön med samma namn. Platsen kallas ofta "Rysslands samiska huvudstad". Årligen hålls flera samiska festivaler i bosättningen. Det samiska namnet på bosättningen är Lujávri, vilket betyder en bosättning av starka människor vid sjön. Det finns cirka 100 samiska familjer och cirka 300 familjer med minst en samisk familjemedlem.

Kort rundtur i bosättningen där du får höra berättelser om hur livet är som same i Ryssland. Det blir även ett besök i museet för kolasamisk historia.

Lovozero, den viktigaste platsen för samerna i Ryssland.
Ryska samer vid Lovozero

Dag 17-18 Båttur till den "heliga sjön"

Idag får du följa med på en båttur till Seydozero sjön. "Seyd" i översättningen från det samiska språket betyder "heligt"; "Ozero" betyder "sjö" på ryska. Sjön spelar en viktig roll i den kolasamiska kulturen. Seydozero anses vara en av de mest mytomspunna platserna i Ryssland och det finns de som tror att här en gång fanns en framstående och helig civilisation, lite som Atlantis eller Shambala.

Det finns inga vägar som leder till den heliga sjön. För att komma dit krävs en timmes båttur på Lovozero sjön. Båten gör ett kort stopp vid ditt boende vid stranden av Lovozero, där du lämnar ditt bagage, och fortsätter sedan till den korta landtungan mellan Lovozero och Seydozero. Härifrån fortsätter du till fots i ytterligare 30 minuter innan du är framme vid målet. Seydozero sjön ligger 189 m över havet och omges av Lovozero-massivet, en hästskoformad ås med pittoreska kullar. Vackert är bara förnamnet. På en av klipporna vid sjön kan du fortfarande se en 100 meter hög siluett av den onda jätten Kuiva, huvudperson i flera gamla samiska berättelser och sjöns beskyddare. Legenden säger att Kuiva en gång anföll samerna men blev straffad av gudarna som förvandlade honom till sten. Efter att ha beundrat sjön promenerar du tillbaka till båtarna som tar dig till boendet vid stranden.

Dag 18 får du tid att utforska Lovozero sjön. Efter lunch går båten tillbaka till byn Lovozero. På kvällen väntar nattåg från Olenogorsk till St Petersburg. Övernattning på tåget.

Den vackra sjön Lovozero
Seydozero

Dag 19 Tåg genom Karelens storslagna natur

En hel dag på tåget. Du ser mil efter mil av orörd skog, gamla byar med förfallna trähus och mängder av glittrande sjöar. Passa på att sträcka på benen vid lite längre uppehåll. Har du tur säljs det varma piroger på perrongen. Glöm inte heller bort att det alltid finns varmt tevatten i samovaren på tåget som tågvärdarna håller koll på.

Under tågresan passerar du staden Kem vid Vita havet och Karelens vackra huvudstad Petrozavodsk. Innan du kommer fram till St Petersburg sent på kvällen så lär du också fått se en skymt av Europas två största sjöar, Onega och Ladoga.

Tåg genom ryska Karelen
En vacker träkyrka nära Kem

Dag 20 Heldag i St Petersburg

Du får utforska denna fantastiska stad på egen hand. Bli guidad runt i det världsberömda konstmuseet Eremitaget med Vinterpalatset, beundra den färgstarka Uppståndelsekyrkan eller besöker det storslagna Pavlovskpalatset. Ett annat alternativ kan vara att besöka Peter den Stores sommarpalats utanför staden och vandra runt bland alla fontäner i den vackra slottsträdgården. På kvällen väntar avskedsmiddag.

Sankt Petersburg

Dag 21 Tåg till Helsingfors

Resan avslutas med en fyra timmar lång tågresa genom vacker natur till den finska huvudstaden. Här kan du välja att förlänga resan ett par dagar eller ta båten tillbaka till Sverige.

Genom Karelen
Övrig information om resan

Flyg

Hör av dig till oss om du behöver du hjälp med anslutande tåg till starten i Mora, eller vill hoppa på tåget längre norrut.

Från Helsingfors tar du dig med båt (runt 700 SEK) eller flyg.

Boende

Under resan använder vi oss av hotell och vandrarhem. Boende sker i dubbelrum förutom vid Slagnäs där en natt är i en kåta (män bor i en kåta och kvinnor i en annan).