Gradering
Lugnare
Resa utan större fysisk aktivitet
Dagar
18
Resedatum
Inga planerade datum

OBS! På grund av Rysslands invasion av Ukraina genomför vi för närvarande inga avgångar för denna resa. Vi hoppas kunna genomföra resan i framtiden när situationen har förändrats, dock tidigast sommaren 2024.

Följ med på en tågresa till Rysslands magiska Vitahavsområde. Så nära och ändå så annorlunda. Det blir en stark upplevelse att ta del av den ålderdomliga bondekulturen och bo i de idylliska byarna. Du ser vitvalar och besöker kloster på de beryktade Solovetskijöarna, beundrar naturen och byarna i Karelen, åker båt till världsarvet Kizji och utforskar träkyrkorna i nationalparken Kenozersky. Trähus, väderkvarnar och gamla kyrkor på landsbygden varvas med modernare byggnader i storstäder som St Petersburg och Tallinn. Allt binds samman av vackra tågresor där du samtalar med lokalbefolkningen.

Resedetaljer

DagProgram
1 Mot Ryssland med tåg från Helsingfors
2-3 Världsarv och gammal kultur på ön Kizji
4 Mot Vita Havet och Solovetskijöarna
5-7 Vitvalar, kloster och hedniska labyrinter
8 Arkhangelsk och träarkitektur
9-10 Traditionella trähus och nationalpark
11 Lerfigurer och träsnideri i Kargopol
12-13 Historiens vingslag i Vologda
14-15 Sankt Petersburg
16 Tallinn
Vad ingår i resan?

 • Kvalificerad reseledning
 • Informationspaket med utvald litteratur och karta
 • Samtliga transporter under resan
 • Inrikes flygplatsskatt och samtliga obligatoriska avgifter
 • Del i dubbelrum eller annan inkvartering under resan (enklare boenden i bergen samt vid familjeboendet där enkelrum inte alltid kan ges)
 • 11 frukostar, 5 luncher och 3 middagar
 • Samtliga utflykter, inträden och aktiviteter som anges i resplanen (museum, kyrkor, kloster, nationalparker, mm )
 • Rundturer i St Petersburg, Solovetskij, Kizhi, Akhangelsk, Vershinino och Vologda.
 • Båtturer på Onega samt på Vita havet.
 • Matlagning med familjer på två ställen
 • Lokala guider och tolkar enligt resplan
 • Samtliga formella tillstånd
 • Visum till Ryssland
 • Dricks till lokala guider, tolkar och chaufförer vid aktiviteter enligt resplan
Vad ingår inte i resan?

 • Båt eller flyg till/från resmålet
 • Måltider som ej nämns ovan
 • Utflykter och aktiviteter utanför resplanen
Resplan dag för dag
Vita Havet karta

Dag 1 Mot Ryssland med tåg från Helsingfors

Möt reseledaren och gruppen kl 14 vid tågstationen i Helsingfors. Några timmar senare avgår tåget till St Petersburg. Du anländer kl 19.30 till järnvägsstationen Finlandsky. Efter en middag på en trevlig lokal restaurang åker du vidare till Ladozhsky järnvägsstation och går på nattåget till Petrozavodsk.

Genom Karelen

Dag 2-3 Världsarv och gammal kultur på ön Kizji

Du anländer till Petrozavodsk på morgonen. Lämna bagaget på järnvägsstationen och njut av en tidig morgon i Karelens vackra huvudstad. Vidare med bärplansbåten Kometa på Onegosjön till ön Kizji. Platsen är klassad som världsarv av UNESCO och här får du bland annat uppleva två magnifika träkyrkor från 1700-talet, gamla trähus och traditionella byggnader som representerar nordrysk träarkitektur när den är som bäst. Du besöker verkstäder där de renoverar delar av de gamla byggnaderna och besöker en etnografisk utställning. Efter lunch åker du med båt till den lilla byn Yersnevo för att tillbringa en natt i ett lokalt pensionat vid sjön.
Dag 3 berättar byborna om livet på den ensliga ön och du utforskar byn med fantastisk utsikt över Kizji och träkyrkorna. På eftermiddagen återvänder du till Kizji och Petrozavodsk med båt. På kvällen nattåg till Kem.

Magiska Kizhi
Fina strövtåg på Kizhi

Dag 4 Mot Vita Havet och Solovetskijöarna

Ankomst till Kem på förmiddagen. Med båt till de magiska Solovetskijöarna (även kallat Solovki), belägna vid norra Onegabukten i Vita havet. Arkipelagen består av sex öar och de flesta är täckta av tall och gran. Öarna har ett stort antal sjöar som är förbundna med kanaler. Här går det utmärkt att bada. På eftermiddagen besöker du det jättelika Solovetskijklostret som byggdes på 1400-talet. Ivan den förskräcklige använde byggnaderna som fängelse och under kommunismen användes klostret som ett arbetsläger (Gulag) där oppositionella spärrades in under hemska förhållanden. Efter Sovjetunionens fall befolkades klostret åter av munkar.

Solovetskijöarna är en av höjdpunkterna på resan

Dag 5-7 Vitvalar, kloster och hedniska labyrinter

Efter frukost åker du på en båttur till Beluzjiudden, den västra spetsen på en av Solovetskijöarna, för att titta på vitvalar. Vitvalarna, även kallade beluga, simmar till Vita havet för att föda sina barn och en av deras favoritplatser ligger ett stenkast från Beluzjiuddens stränder. Valarna har ett kvittrande läte som gett dem smeknamnet "havets kanariefåglar". På eftermiddagen har du tid att upptäcka ön med cykel eller till fots
Dag 6 åker du med båt till Stora Zajatskijön. Där besöker du ett gammalt hedniskt tempel med dess 14 labyrinter, samt kult- och begravningsplatser. Det verkliga ursprunget och syftet med dessa labyrinter är fortfarande oklart, men det finns många teorier. På ön finns även Rysslands äldsta båthamn i sten.

Dag 7 vandrar du till en speciell damm där munkarna planterat fisk. Det blir även ett besök vid öns Botaniska trädgården, en av Rysslands nordligaste trädgårdar. På eftermiddagen går färden med båt tillbaka till Rabocheostrovsk och vidare till järnvägsstationen i Kem. Nattåget till Arkhangelsk avgår på kvällen.

Under resan till Vita Havet får du se vitvalarna beluga
Solovetskij
Båtar i hamnen på Solovetskij

Dag 8 Arkhangelsk och träarkitektur

Ankomst till Arkhangelsk på morgonen. Transport till hotellet och sedan en guidad rundtur i staden.
Arkhangelsk grundades 1584 av Ivan den förskräcklige på platsen där floden Norra Dvina flyter ut i Vita havet. Tanken var att staden skulle bidra till att skydda Ryssland från dåvarande stormakten Sverige. Snart blev staden ett viktig nordiskt handelscentrum. Efter grundandet av St Petersburg försökte Peter den Store att flytta all handel till sin nya stad vid Östersjön och Arkhangelsk förlorade en del av sin makt, men staden har fortfarande kvar viss status.
På eftermiddagen besöker du ett friluftsmuseum med fantastisk träarkitektur.

En vacker träkyrka nära Kem
Du färdas med tåg genom vacker natur

Dag 9-10 Traditionella trähus och nationalpark

I Arkhangelsk finns flera intressanta museer och du besöker några av dessa på förmiddagen. På eftermiddagen går resan vidare med tåg till Plesetsk. Därifrån med bil 170 km till Vershinino, en liten by belägen vid den pittoreska sjön Kenozero, i nationalparken Kenozersky. Nationalparken är ett unikt exempel på en fungerande harmoni mellan natur och människor. Människorna som bor där bevarar fortfarande den traditionella kulturen. Du lär dig om de lokala sederna och bor i ett trähus.

Dag 10 utforskar du Vershinino. Gå runt byn, träffa lokalbefolkningen och diskutera deras liv. Du besöker ett liten lokalt konstmuseum som är typisk för regionen. Ta tillfället i akt och prova din skicklighet i lokalt hantverk under en workshop hos en smed. På kvällen lagar du mat tillsammans med bybor och lär dig mer om de lokala maträtterna.

Du bor i gamla trähus under besöket vid Vershinino

Dag 11 Lerfigurer och träsnideri i Kargopol

En sista morgonpromenad i Vershinino. Resan går vidare med bil till Kargopol (ca 150 km), en typisk liten rysk stad som ligger vid stranden av Onegafloden. Du möter knappast några turister här och staden har bevarat landsbygdens charm och tystnad. Runt 70 procent av byggnaderna är trähus. Efter en kort promenad besöker du Kargopols leksaksmuseum samt ett lokalt hantverkscenter. Du har möjligheten att köpa kargopolleksaker, gjutna målade lerfigurer av människor och djur.

Du får uppleva fantastisk träsnideri i Kargopol
Kargopols välkända leksaker i lera

Dag 12-13 Historiens vingslag i Vologda

Tidig morgon med bil från Kargopol till Nyandoma järnvägsstation (80 km). Därifrån med tåg till Vologda (4-5 timmar), en historisk stad som grundades 1147 under Hansaperioden då handeln i Nord- och Östersjön blomstrade. Under 1500-talet gjorde Ivan den förskräcklige Vologda till sin norra utpost och handelscentrum. Han grundade St Sophiakatedralen som du besöker. Nu för tiden är Vologda mest känd för att producera det bästa smöret i Ryssland. Staden har även väldigt vacker träarkitektur.
På kvällen dag 13 tar du nattåg till St Petersburg.

Tågvärd
Veteran

Dag 14-15 Sankt Petersburg

Ankomst till St Petersburg på morgonen Efter frukost på ett lokalt café träffar du vår guide och får en fin rundtur i staden. St Petersburg kallas "Nordens Venedig" och anses vara Rysslands kulturella huvudstad. Under rundturen ser vi flera av stadens huvudattraktioner och besöker den 300 år gamla Peter-Paulfästningen som uppföredes under Peter den Stores tid. Transfer till hotellet. Eftermiddagen är fri.

Dag 15 utforskar du fler delar av St Petersburg på egen hand. På kvällen väntar avslutningsmiddag med reseledaren och gruppen.

Sankt Petersburg

Dag 16 Tallinn

Morgontåg till Tallinn som anländer vid lunchtid. Här avslutas resan. Ta kvällsbåten till Stockholm eller stanna någon natt i Estlands vackra och intressanta huvudstad.

Resan avslutas i Tallinn
Reseledare
Olga Gulyaeva
Olga Gulyaeva

Född 1982 i St Petersburg. Hon är gift och har 2 barn. Hon började arbeta ​​som tolk 2006 och ledde sin första grupp 2007. Hon tycker så mycket om att jobba med turism att jobbet som engelsklärare nu spelar andrafiolen. Hon tror att resor gör människor lyckligare och klokare. Hon älskar att dansa lindy hop och boogie woogie.

Övrig information om resan

Flyg

Båtresorna kostar från 700 kr enkel väg och är ett bra alternativ om du vill slippa flyga. Flyg till Helsingfors och hem från Tallinn kostar från 700 kr tur och retur.