Gradering
Varierande
Resa med viss fysisk aktivitet
Dagar
18
Resedatum
Pris
27 500 kr
2023
24 november - 11 december Bekräftad
Börjar:2023-11-24 i San José.
Avslutas:2023-12-11 i San José.
Reslängd:18 dagar
Deltagare:6 - 14
Lediga platser:Fåtal platser
Bekräftad:Ja, du kan boka ditt flyg
Pris:27 500 kr
2023
22 december - 8 januari Bekräftad
Börjar:2023-12-22 i San José.
Avslutas:2024-01-08 i San José.
Reslängd:18 dagar
Deltagare:6 - 10
Lediga platser:Fåtal platser
Bekräftad:Ja, du kan boka ditt flyg
Pris:27 500 kr
2024
9 februari - 26 februari Bekräftad
Börjar:2024-02-09 i San José.
Avslutas:2024-02-26 i San José.
Reslängd:18 dagar
Deltagare:6 - 10
Lediga platser:Fåtal platser
Bekräftad:Ja, du kan boka ditt flyg
Pris:27 500 kr
2024
22 november - 9 december
Börjar:2024-11-22 i San José.
Avslutas:2024-12-09 i San José.
Reslängd:18 dagar
Deltagare:6 - 12
Lediga platser: Ja
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:Ring för pris
Boka-tidigt-rabatt:- 700 kr
2024
20 december - 6 januari
Börjar:2024-12-20 i San José.
Avslutas:2025-01-06 i San José.
Reslängd:18 dagar
Deltagare:6 - 12
Lediga platser: Ja
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:Ring för pris
Boka-tidigt-rabatt:- 700 kr
2025
7 februari - 24 februari
Börjar:2025-02-07 i San José.
Avslutas:2025-02-24 i San José.
Reslängd:18 dagar
Deltagare:6 - 12
Lediga platser: Ja
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:Ring för pris
Boka-tidigt-rabatt:- 700 kr

Följ med på en fantastisk resa genom Costa Rica där landets djur, natur och ursprungsfolk står i centrum. Landet leder utvecklingen i världen kring hållbar turism och är en dröm för naturintresserade. Costa Rica är känt för sina mäktiga vulkaner, de många paradisstränderna och den skyddade regnskogen. Här lever sengångare, jaguarer, tapirer, näsbjörnar och över 800 fågelarter. Du vandrar i regnskogen, besöker vulkanen Irazú, lagar traditionell karibisk mat, besöker en hållbar kaffeodling och spanar efter knölvalar, delfiner, havssköldpaddor och den mytomspunna quetzalfågeln.

I kuststaden Puerto Viejo besöker du ett rehabcenter för sengångare och utforskar några av landets vackraste stränder. En given höjdpunkt är nationalparken Corcovado, den rikaste platsen i världen för biologisk mångfald enligt National Geographics. Resan bjuder också på unika möten då du bor två nätter hos familjer mitt i regnskogen. Det blir också två nätter hos Bribrifolket där du tar del av deras historia, traditioner och deltar i den traditionella chokladproduktionen. Resan inleds och avslutas i huvudstaden San José.

Resedetaljer

DagProgram
1 Samling i huvudstaden San José
2 Vulkanen Irazú och kolonialstaden Cartago
3 Guayabo – Costa Ricas viktigaste arkeologiska plats
4 Byboende mitt i regnskogen
5 Linbana, vandring och bybesök
6 Strandliv vid nationalparken Marino Ballena
7 Valskådning och grottor
8-9 Homestay och nationalparken Corcovado
10 Utforska den "gröna juvelen"
11 Höglandet och kaffeodlingar
12-13 Quetzalfågeln och Karibiska kusten
14 Med kanot längs med floden Yorkín
15 Livet hos Bribrifolket
16 En lugn dag på stranden
17-18 Huvudstaden San José
Vad ingår i resan?
 • Kvalificerad reseledning
 • Informationspaket med utvald litteratur och karta
 • Samtliga transporter under resan
 • Del i dubbelrum eller annan inkvartering under resan (t. ex. två nätter hos Bribrifolket)
 • Ca 17 frukostar, 6 luncher och 7 middagar
 • Samtliga utflykter och aktiviteter ingåendes i resplanen (museum, kyrkor, båtturer, vulkanen Irazú, arkeologiska platsen Guayabo, quetzaltur mm)
 • Valskådning vid Marino Ballena (beroende på säsong)
 • Karibisk matlagningskurs
 • Guidad tur i Corcovado nationalpark samt nattvandring
 • Besök på kaffeplantage
 • Nationalparksavgift till Marino Ballena, Corcovado, Irazú och Guayabo
 • Lokala guider och tolkar enligt resplan
 • Samtliga formella tillstånd
Vad ingår inte i resan?
 • Internationellt flyg till/från resmålet
 • Måltider som ej nämns ovan
 • Utflykter och aktiviteter utanför resplanen
 • Dricks
Resplan dag för dag
Costa Rica

Dag 1 Samling i huvudstaden San José

Samling i Costa Ricas huvudstad San José. Här får du en introduktion av reseledaren och får bekanta dig med dina medresenärer. Du bjuds på en rundtur i staden förbi historiska byggnader som nationalteatern samt besöker centralmarknaden och hantverksmarknaden.

San José, eller “Chepe” som staden kallas av sina invånare, ligger i en dal på cirka 1100 meters höjd, omgiven av frodiga berg. På 1800-talet var San José en obetydlig liten by, men 1823 flyttades landets regering från den gamla koloniala huvudstaden Cartago till just San José. På 1900-talet har staden gått från att ha ett par tusen innevånare till att idag ha en befolkning på cirka 400 000.

Centralamerika har flera ganska svaga stater med auktoritära regimer och stor fattigdom. Undantaget är Costa Rica. Trots att landet har samma koloniala bakgrund som grannländerna har Costa Rica sedan 1940-talet utvecklats till en stabil, fredlig och miljömedveten demokrati.

Uttrycket pura vida betyder ungefär "det enkla livet" och kan närmast liknas vid en livsfilosofi för landets befolkning (som kallas ticos). Det handlar om att vara tacksam för livet, att vara vänlig, att ha ett avslappnat förhållningssätt till livet samt att respektera djur och natur. Filosofin syns även i ekoturismen och hållbarheten där Costa Rica är världsledande. Regnskog bevaras istället för att skövlas och under de senaste 50 åren har landet gått från att ha en enda nationalpark till att idag ha 27 stycken. Det är också värt att nämna att landet avvecklade sin armé år 1948.

Vy över takåsarna i San José
Gemytliga kvarter i San José
Bronsskulpturerna Los Presentes utanför centralbanken i huvudstaden

Dag 2 Vulkanen Irazú och kolonialstaden Cartago

Efter frukost lämnar du San José och tar sikte på den imponerande vulkanen Irazú, belägen på 3400 meters höjd och därmed landets högsta. Vulkanens senaste stora utbrott var i mars 1963, lagom till John F Kennedys besök, och lämnade aska över hela San José och stora delar av höglandet. Vulkanen, som numera är en del av en nationalpark, är en av sex aktiva vulkaner i landet. Dessutom finns ett 60-tal vilande vulkaner och mängder av varma källor runt om i Costa Rica.

Promenera omkring i det månlika landskapet och njut av vyerna över den smaragdgröna kratersjön och det omgivande landskapet. En klar dag kan du se både Karibiska havet och Stilla havet.

Du åker sedan vidare till Cartago, Costa Ricas första huvudstad. Staden grundades år 1563 och skadades allvarligt av jordbävningarna 1822, 1841 och 1910. Varje år i augusti fylls Cartago av pilgrimer som kommer för att besöka landets viktigaste kyrka; Basílica de Nuestra Señora de los Ángeles. Kyrkan är känd för sin mörkhyade Madonna, La Negrita, Costa Ricas skyddshelgon som ska ha helande krafter. Du besöker kyrkan samt spanar efter godsaker på Cartagos marknad.

Du besöker vulkanen Irazú och dess smaragdgröna kratersjö
Basilica de Nuestra Señora de Los Angeles
Magisk rymd inuti kyrkan

Dag 3 Guayabo – Costa Ricas viktigaste arkeologiska plats

Idag väntar en utflykt till nationalparken Guayabo som förutom orörd natur även huserar landets viktigaste arkeologiska plats. Än så länge har endast en liten del av området grävts ut och studerats. Platsen befolkades runt år 1000 f Kr och övergavs mystiskt ungefär ett sekel före spanjorernas ankomst på 1500 talet. Som mest hade platsen en population på 10 000 personer. Under besöket får du lära dig om den 3000 år gamla kulturen och hur den ytterst välordnade staden fungerade. Förutom den arkeologiska platsen bjuder nationalparken på orkidéer och magnolior, sengångare, bältdjur och mängder av fågelarter.

På eftermiddagen besöker du en by i regionen där du får bekanta dig med lokalbefolkningen. Här finns en livlig lokal bondemarknad som människor från omkringliggande byar besöker för att inhämta dagens nyheter samt handla färsk frukt, grönsaker, ost och hantverk. Detta är ett utmärkt tillfälle att prova lokala produkter och möta lokalbefolkningen. Sent på eftermiddagen återvänder du till Cartago.

guayabo
Möten med sengångare är en magisk upplevelse
Besök hos lantbrukare

Dag 4 Byboende mitt i regnskogen

Resan fortsätter söderut, till naturreservatet Los Campesinos. De sista kilometerna färdas du längs grusvägar mitt i regnskogen tills du når en liten by. Här spenderar du två nätter i ett naturnära boende som drivs av ett lokalt kooperativ. Som på många andra ställen i landet har byborna gått samman för att erbjuda besökare en hållbar upplevelse. Den stora delen av befolkningen här är vaniljbönder. Det här är en extraordinär plats som erbjuder både vila och unika upplevelser.

Du får höra vaniljböndernas historia och serveras utsökt mat. Efter lunch vandrar du stigen fram till den 40 meter långa hängbron som leder dig till det vackra vattenfallet Los Chorros. Svalka dig i de naturliga poolerna med helt genomskinligt vatten.

Costa Rica har en fantastisk mångfald av växter och djur. Trots att landet endast upptar 0,1 % av den totala landmassan i världen så uppgår landets biologiska mångfald till hela 5 % av världens växter och djur. Det motsvarar mellan 500 000 och en miljon olika arter. Exempelvis har Costa Rica 50 000 olika arter av insekter och över 1 000 olika orkidéarter. Hela 27 % av landets yta yta är skyddat område – nationalparker, naturreservat och naturskyddsområden. Inget annat land i världen kommer i närheten av den siffran.

Hängbroar i regnskogen
Du besöker bönder som odlar kakao och vanilj
Du vandrar på en hängbro till vattenfallet Los Chorros

Dag 5 Linbana, vandring och bybesök

Idag väntar ännu en dag i naturreservatet Los Campesinos. Du får följa med en lokal guide på en fascinerande vandring i regnskogen. Guiden berättar om områdets flora och fauna och förklarar hur lokalbefolkningen använder sig av olika växter till matlagning och mediciner. Vid ett tillfälle färdas du i en linbana högt uppe bland gigantiska trädkronor. Det är en upplevelse i sig. I slutet av vandringen bjuds på på strålande vyer över Savegredalen och Stilla havet. Om du vill kan du prova på att rida i området.

Costa Rica är ett fantastiskt land för fågelskådare
Du ser garanterat gott om papegojor under resan

Dag 6 Strandliv vid nationalparken Marino Ballena

Efter en traditionell frukost fortsätter resan ut mot Stilla havskusten och söderut till den lilla strandorten Uvita där du bor två nätter. Här finns nationalparken Marino Ballena, med sina långa, öde sandstränder. Majoriteten av besökarna här består av knölvalar, delfiner, ödlor, olika havsfåglar och havssköldpaddor.

Marino Ballena National Park ligger vid Costa Ricas södra Stillahavskust och skapades 1990 för att skydda det marina livet i området. Inom parken finns det flera olika habitat som regnskog, korallrev och stränder.

Du följer med på en lättare vandring (1-2 timmar) i den närliggande regnskogen. Här finns det chans att se dödskalleapor, sengångare, tvättbjörnar, tukaner och pelikaner. Resten av eftermiddagen är fri till egna upptåg. Njut av paradisstranden (som otroligt nog ser ut som en valfena) eller snorkla vid områdets korallrev.

Kom ihåg att havssköldpaddorna är utrotningshotade. Detta beror främst på människans framfart, så se till att hålla avstånd till dessa fantastiska djur.

Under resan genom Costa Rica bor du vid stranden som ser ut som en valfena
Sköldpaddor
Under resan stöter du garanterat på dödskalleapan

Dag 7 Valskådning och grottor

Dagens höjdpunkt blir förmodligen valskådningen utanför Uvitas kust. Båtturen tar 4 timmar och avgår från Uvitas strand. Under båtturen berättar en lokal guide om den marina delen av nationalparken och om de djur som lever här. Förhoppningsvis får du se knölvalar under resan. Fem olika arter av delfiner dyker återkommande upp längs med kustremsan. Knölvalen brukar dyka upp i området under månaderna augusti till november samt december till april. Att på avstånd se knölvalar är en mäktig upplevelse. De vuxna valarna mäter omkring 15 meter och väger runt 35 ton. De utmärker sig för sina språng över vattenytan och för sin speciella sång. Sången förekommer enbart under parningssäsong och kan i vissa fall höras så långt som 30 km bort. Knölvalens sång utpekas ofta som en möjlig källa till legender om sjöormar och andra varelser som lockat sjömän med sin sång.

Under båtturen får du även bekanta dig med strandnära grottor samt korallrev, där de som vill kan snorkla. Passa även på att njuta av den vackra kusten med de gröna bergen i Costa Ballena under båtresan.

Att spana efter knölval är en av resans många höjdpunkter
En av de vackra ständerna vid nationalparken Marino Ballena

Dag 8-9 Homestay och nationalparken Corcovado

Resan fortsätter söderut längs Stilla havskusten till Osahalvön och den enastående nationalparken Corcovado. Osahalvön är hem för minst hälften av alla arter som finns i Costa Rica, och Corcovado, som skapades 1975, är kronjuvelen i detta fantastiska naturvårdsområde. National Geographic har kallat parken för den biologiskt mest intensiva platsen på jorden och syftar på dess biologiska mångfald. Här finns landets största återstående bestånd av jaguarer, tapirer och röda aror. Det finns exempelvis 140 däggdjursarter och ungefär 400 fågelarter. Den omfattande djurlivet kan delvis förklaras av att det finns minst 13 vegetationstyper i området, däribland bergsskog, molnskog, mangrove och palmträsk som tillsammans är hem för över 500 trädarter.

De två första nätterna på Osahalvön bor du hemma hos familjer, i en by i närheten av nationalparken. Du spenderar tid i byn och lär dig om dess seder och bruk. Byborna berättar om hur deras liv såg ut innan nationalparken kom till och hur deras liv förbättrats under senare år. Varför inte hjälpa till med matlagningen och lära dig mer om det lokala köket?

Dag 9 följer du med på en fantastisk naturvandring inne i Corcovado nationalpark. Du börjar redan tidigt på morgonen och passerar in i Corcovado nationalpark. Detta är en heldagstur med cirka 6 timmars promenad. Det blir gott om pauser under dagen för mat, snacks samt för svalkande bad i Madrigalfloden.

Vår kunniga guide tar dig med till flera av parkens bästa stigar där du får möjlighet att observera vrålapor, spindelapor, dödskalleapor, capuchinapor, sengångare, näsbjörnar, sydamerikanska gnagare, tapirer, mårddjur, vilda katter och mängder av olika fåglar. Vid parkens stränder ser du olika arter av sköldpaddor samt mängder av andra djur.

Costa Rica har stora mängder bevarad regnskog
En Rostfärgad tucan i ensam majestät
Möten i djungeln

Dag 10 Utforska den "gröna juvelen"

Även denna dag tillbringar du på den fantastiska Osahalvön, men du byter boende till en mycket mysig eko-lodge i närheten av nationalparken. Boendet drivs av ett kooperativ och intäkterna används till att gynna lokalbefolkningen i området. Turism kan på detta sätt bidra till att skolor och vårdcentraler byggs.

Gå i jaguarernas fotspår, se var de olika aporna lever och spana efter regnskogens mest färgglada fåglar. Har du tur får du syn på vitnosad näsbjörn, pumor, spetskrokodiler, någon av Costa Ricas aparter eller kanske en sengångare.

På kvällen väntar en nattvandring i regnskogen. Det är nämligen så att en stor andel djur är aktiva endast på natten, vilket innebär att man brukar få se många olika arter som man aldrig ser på dagen. Förhoppningsvis får du se en kinkajou, ödlor, spindlar och en hel del olika grodor. Den rödögda bladgrodan, som många förknippar med just Costa Rica, får du förhoppningsvis se på nära håll. Det är en speciell känsla att aktivera hörseln och ta in de nattliga ljuden och på det sättet lokalisera de olika djuren.

Efter de här dagarna kommer du att förstå varför Corcovado kallas för den "gröna juvelen".

Du utforskar Osahalvön och nationalparken Corcovado
Groda på gren
Ditt boende i nationalparken Corcovado

Dag 11 Höglandet och kaffeodlingar

Idag påbörjar du resan från Stilla havet till kusten vid det Karibiska havet. Du färdas genom grönska till Los Santos-området, Costa Ricas högland. Här är de unika förhållandena perfekta för kaffeodling vilket har resulterat i kaffe av yppersta världsklass. Omkring 7000 familjer försörjer sig på att odla kaffe i området och varje år producerar de sammanlagt en halv miljon säckar med kaffe. Under århundradena har kaffebönderna förfinat tekniken och produktionen är numera även den mest hållbara i världen. Kaffe är idag Costa Ricas tredje viktigaste exportgröda efter bananer och ananas.

Du får följa med till en lokal kaffeproducerande familj och följa hela processen från planta till färdig produkt. Skörden pågår från oktober till mars och allt skördas för hand. Under den perioden kommer det tusentals säsongsarbetare från exempelvis landets ursprungsbefolkning.

På eftermiddagen har du möjlighet att njuta av en båttur på en vacker sjö mitt inne i grönskan. Här övernattar du i en charmig bungalow belägen nära strandkanten.

Du bor på höglandet där kaffeodlingarna breder ut sig
Kaffebönor på höglandet
På höglandet besöker du ett kaffeplantage

Dag 12-13 Quetzalfågeln och Karibiska kusten

Efter en tidig frukost följer du med din guide för att uppleva fågelskådning av högsta klass. Du spanar bland annat efter den magnifika Quetzalfågeln som särskiljer sig från många andra fåglar genom sina skinande gröna fjädrar, långa och eleganta svans och glittrande röda bröst. Fågeln kan bli 40 cm hög och den vackra svansen kan bli upp till 65 cm lång. Det finns även goda möjligheter att få syn på en mängd andra fåglar som exempelvis tukaner.

Efter lunch fortsätter färden mot det Karibiska havet där de magiska stränderna väntar. Befolkningen på den karibiska kusten skiljer sig en hel del från Stilla havskusten. Här är en stor del av befolkningen afrocostaricaner. Många är engelsktalande och härstammar från förfäder som på 1800-talet flyttade från Jamaica till Costa Rica med förhoppningen om att hitta jobb.

Du bor två nätter på ett mycket charmigt boende i den lilla kuststaden staden Puerto Viejo de Talamanca, belägen i sydöstra delen av landet, ett par km från gränsen mot Panama. Staden ligger vackert vid det turkosa Karibiska havet och har en avslappnad stämning med en tydlig karibisk känsla. En stor andel av stadens befolkning tillhör afrocostaricaner samt olika ursprungsbefolkningar, vilket skapar en kultur som du bara hittar i den här delen av Costa Rica. Här dominerar kokosris och färgglada trähus till tonerna av reggaeton. Här finns tveklöst några av landets vackraste stränder som lockar soldyrkare och surfare från när och fjärran. Du bjuds på en kortare rundvandring i Puerto Viejos charmigaste delar.

Dag 13 inleds med ett besök på ett rehabiliteringscenter för sengångare. Här finns sengångare som av olika anledningar tagits om hand och som nu förbereds för ett liv i det vilda. En lokal guide visar runt och berättar om arbetet de utför.

Under eftermiddagen utforskar du staden på egen hand. Njut av en av paradisstränderna (Playa Punta Uva är en favorit), snorkla eller besök något av de mysiga matställena. På kvällen får du vara med på en matlagningskurs där du får lära dig det karibiska kökets viktigaste hemligheter.

Du spanar efter den enastående fågeln Quetzal
Den härliga Karibiska kusten
Härlig mat vid Karibiska kusten
Charmiga Puerto Viejo

Dag 14 Med kanot längs med floden Yorkín

Efter frukost fortsätter resan mot Talamancas berg och ursprungsfolket bribri. Efter en kortare bussfärd upp genom Talamancas berg till byn Bambú fortsätter resan med kanot på floden Yorkín. Du kliver i en lång träkanot och färdas uppströms genom orörd tropisk skog. Din guide som tillhör Bribrifolket berättar om floden och naturen som omger den. Floden Yorkín utgör en naturlig gräns mellan Costa Rica och Panamá och efter en timmes färd anländer du till byn med samma namn. Byn ligger helt isolerad och kan enbart nås med kanot. Idag stiftar du bekantskap med kulturen och befolkningen i byn. Här hos Bribrifolket bor du två nätter i ett bekvämt, men enkelt boende.

Under eftermiddagen får du lära dig hur traditionell chokladtillverkning går till. Du får se hur bönan plockas, torkas, rostas, mortlas och mals. Givetvis får du smaka på deras allra heligaste dryck – varm choklad. Kakaobönan är helt central hos Bribrifolket. Enligt sägnen förvandlade guden Sibö sin favoritkvinna till en kakaoböna, för att att framtida generationer skulle få njuta av kakobönans heliga egenskaper. Kakaoceremonier är sedan urminnes tider en central del av allt ifrån födslar till begravningar.

Idag finns det ungefär 12 000 individer kvar av Bribrifolket. De lever i bergen och på öar i södra Costa Rica och i norra Panama. Kulturen de lyckats bevara är en av få kvarvarande precolumbianska kulturer i Costa Rica. De lever i klaner och har sitt eget språk. Klansystemet är matrilinjärt; vilket innebär barnen följer i moderns fotspår vad gäller klantillhörighet. Dessutom ärvs egendom och land enbart på moderns sida. För Bribrifolket innebär detta att kvinnorna har en central roll i samhället. Kvinnorna är dessutom de enda som får bereda den heliga kakaodryck som används vid olika typer av ritualer.

Du färdas på kanot på floden Yorkin till Bribrifolkets territorium
För Bribrifolket är kakaobönan helig
En helig kakaoceremoni hos Bribrifolket

Dag 15 Livet hos Bribrifolket

Idag väntar en väldigt intressant dag i byn Yorkín. Du följer med på en promenad i regnskogen och får lära dig om regionens medicinska växter. Du besöker skolan, studerar jordbruket och får prova på att skjuta med pil och båge. Det är inte så enkelt som det ser ut att vara. Du får även följa med på en längre promenad över en hängbro tills du når Panama. Här njuter du av naturliga pooler där du kan svalka dig.

På eftermiddagen följer du med på en båttur på floden och på kvällen får du delta i traditionell dans och allsång där du också får en inblick i Bribrifolkets historia, sägner och traditioner. Kanske kan du också lära dig lite av bribrispråket.

Många av de 300 innevånarna i Yorkín var tidigare tvungna att jobba i landets stora städer för att överleva. Men för 30 år sedan la några av byns kvinnor grunden för det ekoturismprojekt som idag ger en ekonomisk stabilitet till hela byn. Runt 40 familjer turas om att ta emot turister som får ta del av den unika kulturen. Pengarna som strömmar in investeras främst i sjukvård, infrastruktur och skolundervisning. Utöver turismen exporterar Bribrifolket kakao och bananer. Under vistelsen kommer du märka att det finns en glädje och stolhet över att få visa upp sin kultur för besökare. Bribrifolket har har genom ekoturismen hittat ett sätt att vara självförsörjande. Och kanske viktigast av allt; det sker på deras egna villkor.

Du bor hos bribri folket
Magiska natur
Möte med shaman hos Bribri folket

Dag 16 En lugn dag på stranden

Efter frukost går färden med kanot och minibuss tillbaka till Puerto Viejo vid kusten. Här väntar en lugn dag på Punta Mona, Punta Cocles, Manzanillo, Punta Uva eller någon av de andra paradisstränderna som ligger i anslutning till staden.

Costa Rica har gott om vilda stränder

Dag 17-18 Huvudstaden San José

Idag går färden tillbaka till huvudstaden San José. På kvällen väntar en avslutningsmiddag med gruppen och reseledaren.

Dag 18 avslutas resan här i San José.

Har du tur får du delta i någon festlighet under resan
Reseledare
Reseledaren Carlos i Miraflor, Nicaragua
Carlos Mijangos

Född 1979 och har sedan 2003 lett flertalet av våra resor i Centralamerika. Bor i Ciudad Vieja, en liten stad utanför Antigua i Guatemala. Professionell guide och reseledare.

"This tour is more than a job, I consider it my hobby. Come travel with me to discover how different Central America is to Europe."

Felipe Pardo
Felipe Pardo

Bor i San José och är utbildad naturguide och mycket intresserad av fåglar och växter. Han arbetar mycket med resor på landsbygden, en form av "samhällsturism" och tycker att kontakten med människor och speciellt att bo hemma hos familjer under resor utan tvekan är det bästa sättet att lära sig om landet.

Övrig information om resan

Flyg

Om du köper ditt flyg så att du mellanlandar i USA behöver du inget visum men ett intyg genom Electronic System for Travel Authorization (ESTA). Ditt ESTA är giltigt under 2 år (om du inte byter pass). Det finns flera bluffsidor där man kan ansöka om ESTA, där priset är 89 USD. Det rätta priset är 14 USD och rätt sida kommer du till genom att klicka här!

OBS! Alla resenärer från länder som ingår i USAs Visa Waiver Programme (t ex Sverige) och som har besökt Iran, Irak, Sudan eller Syrien efter den 1.3 2011 måste ansöka om vanligt visum till USA (inte ESTA). Se till att du har minst 3 timmar mellan dina flyg om du ska resa via USA då köerna till säkerhetskontrollerna kan vara väldigt långa. Du behöver även hämta ut och checka in ditt bagage.

Om du mellanlandar i Kanada behöver du ett eTA (Electronic Travel Authorization). Det kostar 7 kanadensiska dollar och du ansöker om det genom att klicka här!

Boende

På denna resa bor du ett par nätter i Bribrifolkets by på madrasser (ej sängar) i ett hostel som skapats av byn. Räkna med enkelt boende dessa nätter. Även andra platser på resan kan ha boenden av enklare karaktär.