En resa till Costa Rica är en storslagen upplevelse för alla som är intresserade av djur och natur. Costa Rica är ett av världens biologiskt rikaste länder, med ca 5 % av alla arter och en fjärdedel av landet utgörs av nationalparker och skyddade områden där du kan upptäcka denna fantastiska rikedom. Följ med på en resa till Costa Rica med Läs & Res, med oss kommer du närmare!

Den Rödögda bladgrodan har blivit en symbol för Costa Ricas djurliv
Läs mer om resan
Costa Rica

Costa Rica

Februari, november, december

Orörd regnskog, levande byar och vilda stränder

18 dagar
Under resan stöter du garanterat på dödskalleapan
Läs mer om resan
Familjeresa: Costa Rica

Familjeresa: Costa Rica

Juni, december

Äventyr i regnskogen

15 dagar
Du vandrar över mäktiga hängbroar i regnskogen
Läs mer om resan
Costa Rica & Nicaragua

Costa Rica & Nicaragua

Vulkaner, molnskogar och kolonialstäder

Fakta och restips

Klimat och väder

Maxtemperatur San José

Nederbörd San José (mm)

Costa Rica är beläget i Centralamerika mellan Nicaragua och Panama. Landet är litet till ytan, bara något större än Danmark, Men trots detta är landet ett av de biologiskt rikaste i världen med cirka 5 procent av världens alla arter. Landet har lång kust mot både Karibiska havet och Stilla havet. Inåt land finns högplatåer och bergsområden med fantastisk regnskog, floder och odlad mark. Klimatet är tropiskt med skön temperatur året runt. Oftast är det runt 25 grader om dagarna. Dock bör man vara beredd på att det kan bli lite kyliga kvällar på lite högre höjd.

Landet två årstider, sommar och vinter, eller snarare regn- och torrperiod. Under månaderna november till april infaller torrperioden. Det är också under den perioden vi har våra resor till landet. Regnperioden infaller mellan månaderna mars och november med de kraftigaste regnen mellan maj och oktober.

Valuta och priser

Valutan i Costa Rica heter Colón (CRC). Det är dock bra att veta att Amerikanska Dollar (USD) ofta går att använda. Det är därför att rekommendera att ha med lite extra valuta i USD. Se dock till att inte ha med större valörer än 20-dollar sedlar då 50- och 100-dollar sedlar ofta förfalskas och därmed inte accepteras.

Ta med bankkort för att ta ut kontanter i bankomater. VISA-kort och Mastercard är vanligast. Korten kan även användas i många butiker samt på många matställen.

Det är relativt billigt i Costa Rica. En måltid kostar oftast mellan 50-100 kronor. Behöver du ta en taxi eller åka kollektivt är priserna betydligt mycket billigare än i Sverige.

Vaccinationer och hälsa

Kontakta därför din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information angående nödvändiga vaccinationer. Inget vaccin krävs vid inresa till Costa Rica direkt från Sverige, men du bör ha grundskyddet mot polio, stelkram och difteri som de flesta svenskar har fått. De flesta har också skydd mot hepatit A och B med vaccinet Twinrix.

Gula feber finns inte i Costa Rica men myndigheterna vill inte få in sjukdomen i landet. Har du nyligen varit i länder i Latinamerika eller Afrika där gula febern förekommer måste du kunna visa upp bevis för att du har tagit vaccin mot gula febern innan du åkte till dessa länder.

Det finns en liten risk att smittas med zikavirus i Costa Rica. Detta virus överförs via mygg. Det finns inget vaccin mot zikavirus vilket innebär att du bör täcka huden på kvällen samt använda myggsprej. Sjukdomen påminner om en lätt influensa och är inte farlig. Om man däremot är gravid och smittas med zikavirus finns det en risk för fosterskador. Vi rekommenderar därför inte att man reser till Costa Rica om man är gravid eller planerar att bli gravid.

Vill du ha oberoende information om vaccinationer samt hälsoråd inför din resa kan du klicka här!

Pass och visum

Ditt pass ska vara giltigt i minst sex månader efter hemresan från Costa Rica. Kontrollera även att passet är helt samt har två tomma sidor. Det krävs inget visum för svenska medborgare för vistelser under 90 dagar. Om din resa till Costa Rica går via USA behövs ett ESTA-inresetillstånd.

Om du inte är svensk medborgare är det viktigt att du undersöker vilka visumregler som gäller för just dig.

Språk

Officiellt språk i Costa Rica är spanska. Den spanska varianten är en form av centralamerikansk spanska. En form av kreolspråk talas av afrocostaricaner vid den Karibiska kusten. Engelska är gångbart på en del ställen, men det är bra att lära sig en del fraser och ord på spanska innan resan.

Det finns även minst fem levande språk som talas av olika ursprungsfolk i Costa Rica.

Religion och folkgrupper

Kristendomen dominerar som religion i Costa Rica. En knapp majoritet av befolkningen tillhör den romersk-katolska kyrkan, vilket också är statsreligionen. Ungefär en fjärdedel av befolkningen säger sig vara ateister.

Costa Ricas befolkning går under smeknamnet "ticos". Det är en multietnisk befolkning där en majoritet av befolkningen är mestiser (blandning av vita och ursprungsfolk). Det finns fyra tydliga minoritetsgrupper, samt givetvis mängder av undergrupper. Det handlar om mulatter, afrocostaricaner, asiater och områdets ursprungsfolk.

Mat och dryck

Ris och bönor finns som en bas i de flesta maträtter i Costa Rica. Dessutom är patacones, skivad friterad banan, vanligt förekommande. Gallo Pinto kan nog kallas för nationalrätt i Costa Rica. Det är en blandning av ris, svarta eller röda bönor som kokas och sedan steks ihop med selleri, koriander, lök och paprika. Till detta serveras ofta stekt ägg, ost och gräddfil. Andra favoriter är ceviche (limegravad färsk fisk) samt olika kycklingrätter. Om du verkligen vill prova det costaricanska köket bör du vid något tillfälle besöka någon av de många små familjeägda restaurangerna. De kallas för soda och finns i varje by och stad i landet.

Nationaldrycken i Costa Rica är kaffe, och kvalitén är mycket god. Besöker du bribri-folket får du även prova på fantastisk varm choklad. Kranvattnet är faktiskt säkert att dricka på många ställen. Men kolla först detta med din reseledare .

Tid

Costa Rica ligger 7 timmar efter Sverige under vår vintertid. Under sommartiden ligger Costa Rica 8 timmar efter.

El och internet

Costa Rica har 110 volt, 60 Hz. Uttagen är annorlunda än de vi har i Sverige. Det är med andra ord en god idé att ta med en adapter.

De flesta hotell och matställen har trådlöst internet. Räkna dock med en långsammare anslutning än i Sverige.