Gradering
Varierande
Resa med viss fysisk aktivitet
Dagar
16
Pris
22 700 kr
Resedatum
2020
3 november - 18 november
Börjar:2020-11-03 i La Paz.
Avslutas:2020-11-18 i La Paz.
Reslängd:16 dagar
Deltagare:6 - 14
Lediga platser:Fler än fem
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:22 700 kr
Boka-tidigt-rabatt:-1 000 kr
2021
1 april - 16 april
Börjar:2021-04-01 i La Paz.
Avslutas:2021-04-16 i La Paz.
Reslängd:16 dagar
Deltagare:6 - 14
Lediga platser:Fler än fem
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:Ring för pris
Boka-tidigt-rabatt:-1 000 kr
2021
4 november - 19 november
Börjar:2021-11-04 i La Paz.
Avslutas:2021-11-19 i La Paz.
Reslängd:16 dagar
Deltagare:6 - 14
Lediga platser:Fler än fem
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:Ring för pris
Boka-tidigt-rabatt:-1 000 kr

Bolivia är ett av Latinamerikas mest spännande och minst besökta länder. Här finns mäktiga berg, orörd regnskog och en kultur starkt präglad av landets ursprungsfolk. Du besöker Titicacasjön, bekantar dig med vardagslivet i en by i Amazonas och besöker Uyuni, världens största saltöken! Vill du se mer av Sydamerika? Boka även in dig på resan till Peru som går precis innan denna resa startar!


Resedetaljer

DagProgram
1-2 Samling i La Paz
3-5 Titicacasjön
6-8 Saltöknen Salar de Uyuni
9 La Paz
10-14 Byvistelse i Amazonas djungel
15-16 La Paz
Vad ingår i resan?

 • Kvalificerad reseledning
 • Informationspaket med utvald litteratur och karta
 • Samtliga transporter under resan
 • Inrikes flygplatsskatt och samtliga obligatoriska avgifter
 • Del i dubbelrum eller annan inkvartering under resan (2 nätter i 4- eller 6 bäddsrum i Uyuni, 2 nätter på nattbuss , 1 natt hos familjer i Amazonas)
 • Samtliga utflykter och aktiviteter ingåendes i resplanen (utflykt till Solön i Titicacasjön, kortare vandringar för att se djur och natur kring vår djungellodge i Amazonas)
 • Mat under dagarna i Amazonas samt i Uyuni
 • Nationalparksavgift till Madidi (Amazonas)
 • Nationalparksavgift till Eduardo Avaroa (vid Uyuni)
 • Lokala guider och tolkar enligt resplan
 • Samtliga formella tillstånd
 • Dricks till lokala guider, tolkar och chaufförer vid aktiviteter enligt resplan
Vad ingår inte i resan?

 • Internationellt flyg till/från resmålet
 • Måltider som ej nämns ovan
 • Utflykter och aktiviteter utanför resplanen

Resplan dag för dag
Bolivia NY.png

Kombinera din resa till Bolivia med Peru!

Resorna till Bolivia och Peru är from våren 2019 planerade så att du kan välja att medverka på båda. När Peruresan går mot sitt slut och gruppen flyger tillbaka till Lima dag 16 ordnar vi så att du tar bussen från Puno i Peru till Copacabana i Bolivia (ca 4 timmar), där du möter reseledaren och Boliviagruppen på deras dag 3. Resan blir på så vis 29 dagar. Bokar du båda resorna får du en rabatt på 3000 kr.

Välkommen till byn!

Dag 1-2 Samling i La Paz

Samling på vårt hotell i La Paz, som med sina 3650 meter över havet är världens högst belägna huvudstad. I själva verket varierar höjdnivån från 2 900 meter till över 4 000 meter. På de "lägre" höjderna ligger de finare kvarteren. Tänk på att ta det lugnt under de första dagarna så att kroppen hinner anpassa sig till höjden. Staden ligger vackert i en dalgång vid den snöklädda vulkanen Illimani. Invånarna och de färggranna marknadsstånden längs gatorna ger staden en speciell prägel. La Paz är en trevlig storstad som domineras av landets Aymaratalande befolkning. Här finns många vackra koloniala byggnader; katedralen San Francisco och La Recoleta och koloniala gator såsom Calle Sagarnaga och Calle Jaen. Du kan göra utflykter upp i bergen, med linbanan eller till måndalen "Valle de la luna".

Med linbana kan du lätt ta dig runt i La Paz
Njut av alla härliga frukter

Dag 3-5 Titicacasjön

Buss till Copacabana vid Titicacasjön, som är världens högst belägna navigerbara sjö. I nordost ligger snöklädda bergskedjor på över 6500 meter. Sikten är milsvid. Sedan urminnes tider har området runt Titicacasjön ansetts vara en helig plats. Varje år vallfärdar tusentals bolivianer till Copacabana för att besöka basilikan med madonnabilden av Bolivias skyddshelgon "La Virgen de Copacabana". Helgonet kallas också för "La Virgen Morena", den mörka madonnan, eftersom den lilla skulpturen har Quechuadrag. De flesta av kyrkobesökarna går baklänges ut, då de av respekt inte vill vända ryggen åt madonnan. Utanför basilikan dekoreras bilar med färgglada girlanger. En kyrklig representant går tålmodigt runt och ger sin välsignelse till varje del av fordonet: hjulen, ratten, sätena. Efteråt hälls öl och blommor över bilen, som en offergåva till helgonet. Detta är bara ett av många exempel på hur katolicismen är uppblandad med kulter som härstammar från ursprungsfolkens tro. Området kring Titicacasjön bjuder på storartad natur och man får en inblick i hur urgamla seder och bruk lever kvar, vid sidan av de traditioner som infördes under den spanska kolonialtiden. Idag är denna blandning naturlig för de flesta bolivianer, som i sitt vardagsliv både är praktiserande katoliker och bekännare av naturgudinnan Pachamama (Moder Jord). Från Copacabana gör du en dagsutflykt till ön "Isla del Sol". Det var på Isla del Sol som den första Inkan föddes och därmed inkakulturen. Dag 5 tar du bussen tillbaka till La Paz där du på kvällen tar nattbuss till saltöknen Uyuni.

Solön i Titicacasjön, solens födelseplats
Folkliv i Copacabana
Utsikt över Copacabana

Dag 6-8 Saltöknen Salar de Uyuni

Du anländer till Uyuni på morgonen. Härifrån börjar expeditionen ut i Salar de Uyuni, en av världens mest spektakulära platser och världens största saltöken, ungefär lika stor som Skåne. Du färdas med jeep tvärs över det månlika och glesbefolkade landskapet. Vit saltöken och klarblå himmel så långt ögat kan nå. Här finns möjligheten för en härligt avkopplad stund i heta källor. Dag 8 tar du nattbussen tillbaka till La Paz.

Laguna Canapa i Saltöknen
Vicuñas i saltöknen Uyuni

Dag 9 La Paz

En ledig dag i La Paz. Här kan du besöka en av de mest intressanta marknaderna i Sydamerika; häxornas marknad och bli spådd av en medicinman, sa kallad "Yatiri", som använder kokablad istället för kort. Kvällstid rekommenderas "peñas" som är levande andinsk folkmusik som du kan lyssna på vid ett restaurangbesök.

Folkliv i centrala La Paz

Dag 10-14 Byvistelse i Amazonas djungel

Du flyger upp till Rurrenabaque i norra Bolivia. Här väntar ett riktigt djungeläventyr! Under fyra dagar och tre nätter bor du mitt ute i djungeln, i nationalparken Madidi, hos Tacanafolket. En natt hos en familj och två nätter i en djungellodge som ägs av familjer i byn som tillsammans bedriver eko-turism för att skydda denna magiska och avlägsna plats från exploatering. Vinsten återinvesteras i byn och hittills har man byggt en skola och en vårdcentral samt skickat ungdomar från byn för att studera vidare på universitetet. Madidi sträcker sig över 19 000 km² och karaktäriseras av sin exceptionella biologiska rikedom och varierade ekosystem, med hela 11 % av världens ca 9000 fågelarter! Du vandrar och gör kanotfärder genom regnskogen tillsammans med lokala guider. Du ser träd och växter som används som mediciner; mot svamp, feber och förkylning. Kajmaner, apor, andinsk björn, myrslokar, pumor, tapirer och pirayor är några av de djurarter som lever här. Två nätter spenderar du i Rurrenabaque, som är utgångspunkten för alla Amazonasutflykter.

Jaguar vid Rio Tuichi
På besök i Tacanaby

Dag 15-16 La Paz

Flyg tillbaka till La Paz, där resan avslutas dag 16.

Illimani blickar ut över La Paz
Reseledare
Jorge Valencia Flores
Jorge Valencia Flores
Född i Oruro 1969. Uppvuxen i Sverige och Bolivia, bor nu med sin sambo och dotter i Malmö, där han arbetar på Emmaus.
Jorge har studerat lingvistik i La Paz och talar flytande svenska, spanska, engelska och lite Quechua.
Tycker om att dansa salsa, spela fotboll och umgås med familj och vänner. Ledde sin första resa för Läs & Res till Bolivia hösten 2015.
Övrig information om resan

Flyg

Om du mellanlandar i USA behöver du inget visum men ett intyg genom Electronic System for Travel Authorization (ESTA). Ditt ESTA är giltigt under 2 år (om du inte byter pass). Det finns flera bluffsidor där man kan ansöka om ESTA, där priset är 89 USD. Det rätta priset är 14 USD och rätt sida kommer du till genom att klicka här!

OBS! Alla resenärer från länder som ingår i USAs Visa Waiver Programme (t ex Sverige) och som har besökt Iran, Irak, Sudan eller Syrien efter den 1.3 2011 måste ansöka om vanligt visum till USA (inte ESTA). Se till att du har minst 3 timmar mellan dina flyg om du ska resa via USA då köerna till säkerhetskontrollerna kan vara väldigt långa. Du behöver även hämta ut och checka in ditt bagage.

Om du mellanlandar i Kanada behöver du ett eTA (Electronic Travel Authorization). Det kostar 7 kanadensiska dollar och du ansöker om det genom att klicka här!

Boende

Under resan till Bolivia kan enkelrum erbjudas 8 av resans 15 nätter. I Uyuni bor du på vandrarhem, vanligtvis 4 personer i ett rum, ibland 6 personer, och du sover två nätter på buss mellan Uyuni och La Paz. I byn i Amazonas bor du en natt hemma hos en familj och två nätter i dubbelrum i en stuga.

Hälsa

Hög höjd

Under delar av den här resan kommer du att vistas på hög höjd. Det är vanligt att man under början av höghöjdsvistelsen lätt blir andfådd, känner sig trött, får huvudvärk och har svårt att sova. Det är viktigt att ta det lugnt och lyssna på kroppens signaler under de första dagarna på hög höjd. Oftast försvinner dessa symptom efter några dagar. Det finns en rad saker du kan göra för att underlätta kroppens anpassning:

 • Undvik tung mat och ät lite och ofta istället för mycket och sällan.
 • Drick rikligt med vatten men undvik alkohol.
 • Överansträng dig inte och se till att vila när du känner dig trött.
 • Värktabletter kan hjälpa mot lindriga symptom

I sällsynta fall kan höjdsjukan förvärras. För information om detta bör du kontakta en läkare. Benägenheten att utveckla höjdsjuka är mycket individuell och har inget samband med fysisk kondition eller ålder hos i övrigt friska personer. Personer med avancerad blodbrist, kärlkramp, hjärtbesvär, nedsatt lungfunktion samt vissa ärftliga blodsjukdomar bör kontakta en läkare innan de utsätter sig för de risker som höga höjder kan medföra. De som dock har störst risk att råka illa ut i samband med höga höjder är de personer som förnekar tidiga symptom av höjdsjuka och inte lyssnar på sin kropps signaler.Särskilt för resan till Bolivia

Bolivias myndigheter kräver formellt sett ett intyg som visar att du är vaccinerad mot gula febern om du nyligen har besökt länder i Afrika och Sydamerika där risk för sjukdomen finns. Vänd dig till din vaccinationsmottagning för att få aktuell information om vilka länder det gäller. I praktiken brukar resenärer som anländer till Bolivia dock inte behöva visa upp sitt vaccionationskort eller liknande intyg.

Flera hälsoråd inför din Boliviaresa kan du läsa på följande hemsida: http://www.1177.se/Skane/Tema/Vaccinationer/Varldsdelar/Varldsdelar-Amerika/Bolivia/