Gradering
Varierande
Resa med viss fysisk aktivitet
Dagar
16
Resedatum
Pris
22 900 kr

På vårresan kan du välja att lägga till 6 dagar för vandringen till Ciudad Perdida, resan slutar då dag 22 istället för dag 16. Ange i bokningsformuläret om du vill ha tillägget för dagarna i Ciudad Perdida.

2024
6 november
- 21 november
Börjar:2024-11-06 i Bogota.
Avslutas:2024-11-21 i Cartagena.
Reslängd:16 dagar
Deltagare:6 - 12
Lediga platser: Ja
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:22 900 kr
2025
13 februari
- 28 februari
Börjar:2025-02-13 i Bogota.
Avslutas:2025-02-28 i Cartagena.
Reslängd:16 dagar
Deltagare:6 - 12
Lediga platser: Ja
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:22 900 kr
Boka-tidigt-rabatt:- 700 kr
Avslut med tillägg:2025-03-06 i Cartagena.
Tillägg:8 900 kr

Colombia är den magiska realismens hemland och det är inte svårt att förstå varifrån den colombianske författaren Gabriel García Márquez hämtade sin inspiration; Guatavitas legendomspunna lagun, den färgsprakande livliga kolonialstaden Cartagena, Valle de Cocoras vaxpalmer och kolibris, La Guajiras öken och öde stränder. Förutom alla dessa fantastiska platser så skapar människorna en så vänlig atmosfär att du alltid känner dig mer än välkommen.

Resedetaljer

DagProgram
1-2 Huvudstaden Bogotá
3-4 Guatavita & Villa de Leyva
5 Med buss till Honda
6-8 Vandring i Valle de Cocora & kaffe i Salento
9-10 Storstaden Medellin
11-13 Isolerade Guajirahalvön
14-16 Kolonialstaden Cartagena
14 Santa Marta | Tillägget valbart endast under februariresan
15-19 Vandring till Ciudad Perdida
20-22 Kolonialstaden Cartagena
Vad ingår i resan?

 • Kvalificerad reseledning
 • Informationspaket med utvald litteratur och karta
 • Samtliga transporter under resan
 • Inrikes flygplatsskatt och samtliga obligatoriska avgifter
 • Del i dubbelrum eller annan inkvartering under resan (2 nätter i traditionell hängmatta i La Guajira)
 • Mat och måltidsdryck under vistelsen i La Guajira (extra dryck ej inkluderad)
 • Samtliga utflykter och aktiviteter ingåendes i resplanen (Kaffetur i Salento, dagsvandring i Valle del Cocora
 • Inträde och guide vid lagunen Guatavita samt inträde och guide på Magdalenamuseet i Honda
 • Lokala guider och tolkar enligt resplan
 • Samtliga formella tillstånd
 • Dricks till lokala guider, tolkar och chaufförer vid aktiviteter enligt resplan
 • Bidrag i form av skolmaterial till en skola i La Guajira

Vid vandringen till Ciudad Perdida (valbar endast i februari) ingår följande:

 • Våningssäng eller hängmatta med myggnät på lägerplatser i djungeln fyra nätter
 • Mat och måltidsdryck under vandringen till Ciudad Perdida
Vad ingår inte i resan?

 • Internationellt flyg till/från resmålet
 • Måltider som ej nämns ovan
 • Utflykter och aktiviteter utanför resplanen
Resplan dag för dag
Colombia

Dag 1-2 Huvudstaden Bogotá

Samling på hotellet i huvudstaden Bogotá. Du bor i det charmiga området "La Candelaria", som är stadens kulturella och historiska centrum. Här hittar du koloniala byggnader, kyrkor, museer och restauranger. Du kommer att ha tid att upptäcka staden, ta linbanan upp till Cerro de Monserrate för att få en bild av denna fantastiska storstad, som ligger på 2625 m höjd och omgivs av Andernas toppar. Är du intresserad av historia eller konst kan Bogotá erbjuda utmärkta museer, såsom Guldmuseet eller Museo Botero, med verk av Colombias mest kända konstnär Fernando Botero. Mycket av landets nutidshistoria kan tolkas i den gatukonst som fyller Bogotás centrala delar, varför inte utforska den på en organiserad graffitirundvandring?

Stadsdelen La Candelaria i Bogotá

Dag 3-4 Guatavita & Villa de Leyva

Nu lämnar du storstaden och reser till lagunen Guatavita som ligger på 3000 m höjd. Här lär du dig om Colombias historia och legender. Sjön var helig för människorna i Muiscakulturen, som levde i detta område och offrade värdefulla gåvor till lagunen, därav legenden om El Dorado. Efter besöket till Guatavita fortsätter du till kolonialbyn Villa de Leyva, med många välbevarade byggnader från 1500-talet. Villa de Leyva ligger i en dal som tidigare var en del av havet och området är rikt på fossiler. Bland fossilerna finns skelettet av en Kronosaurus, som levde för 100 miljoner år sedan och som kan beskådas i byns museum. Byns omgivningar gör den till en utmärkt plats för utomhusaktiviteter, såsom vandring, cykling eller ridning.

Den charmiga kolonialstaden Villa de Leyva
Upptäck omgivningarna kring Villa de Leyva med cykel

Dag 5 Med buss till Honda

Nu reser du från det svala bergsområdet till det varma och fuktiga område där staden Honda ligger. Detta är en viktig stad i Colombias historia på grund av dess läge intill floden Magdalena. I början av 1900-talet var floden den enda transportled som fanns mellan det karibiska havet och Bogotá och Honda var den viktigaste hamnen inne i landet.

Dag 6-8 Vandring i Valle de Cocora & kaffe i Salento

Du reser från Honda till den lilla staden Salento, där du kan promenera runt och beskåda de färgstarka byggnaderna, prova en lokal sötsak på torget och gå uppför kullen Alto de la Cruz för att beundra de fantastiska gröna omgivningarna. Under en dagsvandring upptäcker du nationalparken och molnskogen i Valle de Cocora, med sina höga vaxpalmer. Dalen ligger i nationalparken "Los Nevados". Du vandrar under 6-7 timmar, från ca 2400 m över havet och uppför till 2860 m där du får en fantastisk utsikt över berget Morrogacho. Sedan vandrar du ner i dalen igen. Längs stigen passerar du ett reservat med ca 30 kolibriarter. I området finns även den andinska kondoren och den gulörade papegojan, som lever i vaxpalmerna. Området kring Salento överlever främst på sin kaffeproduktion och den tredje dagen gör du en kaffetur. Du lär dig då hela processen i kaffebönans liv och njuter av en kopp Arabica. Colombia har perfekt klimat för kaffeodling och är den tredje största kaffeexportören i världen. Efter kaffeturen fortsätter du med buss till Medellin.

Dagsvandring i Valle de Cocora
Musiker i Salento

Dag 9-10 Storstaden Medellin

Nu får du chansen att upptäcka Colombias näst största stad; den dynamiska storstaden Medellin, belägen i en dal och känd som "den eviga vårens stad" på grund av sitt behagliga klimat, med 21 grader året om. Ta dig runt staden i linbana och prova på den typiska regionala maträtten bandeja paisa (ris, avokado, chorizo, bönor, ägg, matbanan, stekt fläsk och majsbröd) i en av stadens många utmärkta restauranger. Under eftermiddagen dag 10 flyger du till kolonialstaden Santa Marta, där du övernattar.

Den eviga vårens stad Medellin

Dag 11-13 Isolerade Guajirahalvön

Med jeep till Cabo de la Vela och Punta Gallinas på Guajirahalvön. Ursprungsfolket Wayuu lever självständigt i detta öde område med hav och sand så långt ögat kan nå. Cabo de la Vela är en avlägsen fiskeby där Wayuufolket lever, känd för sin ekoturism och sina vackra omgivningar. Här sover du i hängmatta och besöker ursprungsfolkens huvudstad Uribía. Dag 13 återvänder du till Santa Marta på eftermiddagen.

På besök i ursprungsfolkens huvudstad Uribia

Dag 14-16 Kolonialstaden Cartagena

Med buss till den vackra och romantiska kolonialstaden Cartagena de Indias. Du bor i stadens gamla del, som är ett UNESCO-världsarv, fullt av välbevarade och färgglada kolonialhus, smala kullerstensgator och ett pulserande gatuliv. Här är du långt ifrån den enda turisten, men stadens skönhet gör den till ett obligatoriskt stopp. Dessa dagar är fria, strosa omkring bland gränderna eller gör en dagstur ut i karibiska havet för att besöka några av paradisöarna i skärgården. Resan avslutas här dag 16. Om du vill lägga till en fantastisk vandringsupplevelse till din Colombiaresa så erbjuder vi möjligheten att utöka din resa med 6 dagar för att besöka ruinerna efter den mystiska, förlorade djungelstaden; Ciudad Perdida. Resan blir då 22 dagar istället för 16 dagar.

Du bor i Cartagenas gamla del som är ett UNESCO världsarv

Dag 14 Santa Marta | Tillägget valbart endast under februariresan

En ledig dag i Santa Marta, Sydamerikas äldsta bevarade stad, där du kommer att ha en fri eftermiddag att gå runt och bara koppla av innan vandringsdagarna börjar. På stadens Museo de Oro (Guldmuseet) kan du se en del av de lergods och smycken som hittats i Ciudad Perdida.

Dag 15-19 Vandring till Ciudad Perdida

Under 5 dagar vandrar du genom djungeln för att upptäcka ruinerna i Ciudad Perdida (den förlorade staden). Det enda sättet att ta sig hit är till fots och vandringen är ansträngande. Observera att Colombiaresan generellt sett har 2 glober i svårighetsgrad medan denna vandring har 3 glober. Längs vägen passerar du små byar där ursprungsfolk lever och du sover i hyddor (i hängmattor eller på madrasser). Detta är en spektakulär naturupplevelse och även en fantastisk historieupplevelse! Staden "försvann" runt tiden för spanjorernas erövring i början av 1500-talet och blev sedan "upptäckt" 1975. Staden, som byggdes av Tayronafolket, är idag en av de största förcolumbianska städer som har upptäckts i Latinamerika, mellan 2000-4000 människor tros ha levt här. Du återvänder till Santa Marta på eftermiddagen dag 19 och tillbringar natten där. Denna vandring erbjuds under februariresorna.

Tayronafolkets ättlingar lever fortfarande i Santa Martas berg
Ruinerna i Ciudad Perdida

Dag 20-22 Kolonialstaden Cartagena

Med buss till den vackra och romantiska kolonialstaden Cartagena de Indias. Du bor i stadens gamla del, som är ett UNESCO-världsarv, fullt av välbevarade och färgglada kolonialhus, smala kullerstensgator och ett pulserande gatuliv. Här är du långt ifrån den enda turisten, men stadens skönhet gör den till ett obligatoriskt stopp. Dessa dagar är fria, strosa omkring bland gränderna eller gör en dagstur ut i karibiska havet för att besöka några av paradisöarna i skärgården. Resan avslutas här dag 22.

Cartagena vid Karibiska havet
Reseledare
Sergio Jiménez 2
Sergio Jiménez Född 1980 i Bogotá, där han bor tillsammans med sin fru och dotter. Sergio är konstnär och många av hans tavlor gestaltar resandet i dess olika former. Han älskar att resa och brinner för att visa upp Colombias alla guldkorn! Han är involverad i ett flertal kulturella projekt och har gjort scenografin till den norsk-colombianska filmen Hjertestart. Han började arbeta för oss våren 2017.
Övrig information om resan

Flyg

Om du köper ditt flyg så att du mellanlandar i USA behöver du inget visum men ett intyg genom Electronic System for Travel Authorization (ESTA). Ditt ESTA är giltigt under 2 år (om du inte byter pass). Det finns flera bluffsidor där man kan ansöka om ESTA, där priset är 89 USD. Rätt sida kommer du till genom att klicka här!

OBS! Alla resenärer från länder som ingår i USAs Visa Waiver Programme (t ex Sverige) och som har besökt Iran, Irak, Sudan eller Syrien efter den 1.3 2011 måste ansöka om vanligt visum till USA (inte ESTA). Se till att du har minst 3 timmar mellan dina flyg om du ska resa via USA då köerna till säkerhetskontrollerna kan vara väldigt långa. Du behöver även hämta ut och checka in ditt bagage.

Om du mellanlandar i Kanada behöver du ett eTA (Electronic Travel Authorization). Du ansöker om det genom att klicka här!

Boende

Under resan till Colombia kan enkelrum erbjudas 13 av resans 15 nätter. Under de två nätterna i La Guajira sover du i en traditionell hängmatta (så kallad chinchorro). Här finns inga myggnät och inga mygg. Däremot finns det flugor, vill du undvika dem när du sover bör du ta med ett myggnät.

Under vandringen till Ciudad Perdida sover du 4 nätter på madrasser eller i hängmattor på lägerplatser i djungeln. Här finns myggnät och filtar att låna.

Utrustning

 • Under en av dagarna i La Guajira kommer gruppen att besöka en skola som du genom din medverkan på resan stödjer. Reseledaren köper med skolmaterial till barnen som är i åldrarna 4-9 år. Vill även du ta med någon present så går det självklart bra, antingen från Sverige eller inköpt på plats.
 • För dig som ska göra vandringen till Ciudad Perdida rekommenderar vi att du tar med en vandringsstav, knäskydd, ett starkt myggsfift (lokala nopikex fungerar utmärkt) och pannlampa.

Hälsa

Hög höjd

Under delar av den här resan kommer du att vistas på hög höjd. Det är vanligt att man under början av höghöjdsvistelsen lätt blir andfådd, känner sig trött, får huvudvärk och har svårt att sova. Det är viktigt att ta det lugnt och lyssna på kroppens signaler under de första dagarna på hög höjd. Oftast försvinner dessa symptom efter några dagar. Det finns en rad saker du kan göra för att underlätta kroppens anpassning:

 • Undvik tung mat och ät lite och ofta istället för mycket och sällan.
 • Drick rikligt med vatten men undvik alkohol.
 • Överansträng dig inte och se till att vila när du känner dig trött.
 • Värktabletter kan hjälpa mot lindriga symptom

I sällsynta fall kan höjdsjukan förvärras. För information om detta bör du kontakta en läkare. Benägenheten att utveckla höjdsjuka är mycket individuell och har inget samband med fysisk kondition eller ålder hos i övrigt friska personer. Personer med avancerad blodbrist, kärlkramp, hjärtbesvär, nedsatt lungfunktion samt vissa ärftliga blodsjukdomar bör kontakta en läkare innan de utsätter sig för de risker som höga höjder kan medföra. De som dock har störst risk att råka illa ut i samband med höga höjder är de personer som förnekar tidiga symptom av höjdsjuka och inte lyssnar på sin kropps signaler.

Formellt sett krävs ett intyg som visar att du är vaccinerad mot gula febern om du ska göra vandringen till Ciudad Perdida. I praktiken behöver resenärer dock inte behöva visa upp sitt vaccionationskort eller liknande intyg. Då det har förekommit fall av gula febern i Sierra Nevada de Santa Marta rekommenderar vi denna vaccination för de som gör vandringen.

Ytterligare restips inför en resa till Colombia hittar du här.

Du som bokar en resa med oss till Colombia kommer senare att få ytterligare information inför just din resa.

Du hittar även generell reseinformation under menyalternativet Att resa med oss.