Gradering
Lugnare
Resa utan större fysisk aktivitet
Resedatum
Inga planerade datum

Hur kommer det sig att Kuba fött så många begåvade musiker och skapat så mycket minnesvärd musik? På den här specialresan söker du svaren genom möten med människorna. På resan tvärs över ön upplever du musik som salsa, son, mambo, cha-cha-cha och latin jazz. Du besöker replokaler, jazzklubbar och musikskolor. Du besöker även historiska platser och natursköna områden.Resedetaljer

DagProgram
1-2 Havanna, Kubas kulturella hjärta
3-5 Baracoa, Kubas äldsta stad
6-8 Son i Santiago de Cuba
9 Bayamo - trubadurmusik i en typisk kubansk småstad
10 Musik och konst i Camagüey
11-12 Trinidad, kolonialstad nära till sköna bad
13-14 Buss till Havanna
Vad ingår i resan?

 • Kvalificerad reseledning
 • Informationspaket med utvald litteratur och karta
 • Visum (turistkort)
 • Samtliga transporter under resan
 • Inrikes flygplatsskatt och samtliga obligatoriska avgifter
 • Del i dubbelrum eller annan inkvartering under resan (casas particulares)
 • Samtliga utflykter och aktiviteter ingåendes i resplanen (möten med lokala musiker i Baracoa (musikstilen Nengon-Kiriba), Santiago de Cuba (musikstilen Son) och Bayamo (Kubas trubadurmusik - La Trova) samt tre danslektioner i salsa)
 • Lokala guider och tolkar enligt resplan
 • Samtliga formella tillstånd
 • Dricks till lokala guider, tolkar och chaufförer vid aktiviteter enligt resplan
 • Bidrag till utbildningsprojektet Educa a tu hijo


Vad ingår inte i resan?

 • Internationellt flyg till/från resmålet
 • Måltider som ej nämns ovan
 • Utflykter och aktiviteter utanför resplanen
Resplan dag för dag
Musiken på Cuba ny -14

Dag 1-2 Havanna, Kubas kulturella hjärta

Havanna är Kubas huvudstad och landets kulturella hjärta. Alla Kubas musiktraditioner går att finna här och du får chansen att bekanta dig med den kubanska musikens rötter. Du kommer att utforska musik som är besläktad med Yoruba-religionen och har afrikanska rötter. Musikstilen rumba föddes i stadens fattigare delar och har lagt grunden till latin jazz. Havanna erbjuder ett brett spektrum av konsertlokaler och musikklubbar att utforska, passa på att besöka den trevliga jazzklubben "La zorra y el cuervo". Det finns mycket att göra i Havanna! Vandra längs Malecón i solnedgången eller i Habana Viejas (gamla stans) historiska gränder. Låt musiken hitta dig, den finns överallt!

Kubansk charm
Kvällspromenad längs strandpromenaden El Malecon

Dag 3-5 Baracoa, Kubas äldsta stad

Flyg till Baracoa, Kubas äldsta stad och platsen där Columbus gick i land år 1492. I möten med lokala musiker lär du dig om nengon och kiriba, varifrån den populära musikstilen son växte fram. Baracoa är en trevlig stad att strosa omkring i - besök självständighetsparken Parque de la Independencia och prova den lokala chokladen på något fik. Den stora mängden kakaoträd i regionen har gjort Baracoa till Kubas "chokladhuvudstad". Baracoa ligger i ett naturskönt område och det finns goda möjligheter till bad och kortare vandringar. Du kan till exempel vandra uppför berget "El Yunque" (ca 4 timmars vandring) och sedan svalka av dig i den kristallklara floden Duaba.

Trafiken i Baracoa
Utsikt från berget El Yunque i Baracoa

Dag 6-8 Son i Santiago de Cuba

Buss till Santiago de Cuba, Kubas andra stad som har en stark afrokubansk identitet. Santiago har fostrat många av Kubas främsta musiker och en av kvällarna kan du besöka jazzklubben Iris där unga populära band ofta uppträder. Du kommer även att möta en grupp lokala musiker och se ett uppträdande i musikstilen son (som bl a salsan har sina rötter i). Salsa kommer du att prova på genom en danslektion en av dagarna. Under juli månad äger ett av Kubas viktigaste kulturella evenemang "El Festival del Caribe" rum. Du kan ta del av det breda kulturella programmet, med bland annat musik och dans. I Santiago inleddes revolutionen på 1950-talet och du kan besöka flera historiska platser.

Träna dina danssteg på en av salsalektionerna!
Middag på Casa Particular

Dag 9 Bayamo - trubadurmusik i en typisk kubansk småstad

Buss till Bayamo, en typisk kubansk småstad med lugna gator, skuggiga torg och välbevarade kolonialhus. I staden där självständighetskampen mot spanjorerna inleddes får du bekanta dig med La Trova - Kubas egen trubadurtradition. La Trova delas upp i tre delar, den humoristiska, den romantiska och den politiska (som kallas La Nueva Trova och som uppstod efter revolutionen 1959).

Besök hos musiker i Bayamo

Dag 10 Musik och konst i Camagüey

Med buss till Camagüey, som är en livlig universitetsstad och Kubas tredje största stad med 300 000 invånare. Njut av de koloniala byggnaderna, de smala, labyrintiska gatorna och det pulserande gatulivet. Stadens välbevarade historiska centrum är numera ett världsarv. Tillsammans med din reseledare kommer du att upptäcka stadens musik- och dansliv.

Ett torg i Camagüey

Dag 11-12 Trinidad, kolonialstad nära till sköna bad

Charmiga Trinidad är Kubas bäst bevarade kolonialstad med kullerstensgator och hus i starka färger, grundad 1514. Trinidad erbjuder många bra dansskolor och här väntar en till salsalektion. Du får tid att koppla av och goda möjligheter att använda dig av dina nyvunna kunskaper om kubansk musik, ute på dansgolvet. Du kan göra en utflykt till "Parque Nacional El Cubano" för att göra en kortare vandringstur, med ett dopp i vattenfallet eller besöka någon av de vackra stränderna i närheten.

Trafiken i Trinidad.

Dag 13-14 Buss till Havanna

Med buss tillbaka till Havanna. Här avslutas resan.

Gatumusikant i Havanna.
Reseledare
Reseledaren Eva vid Valle de Los Ingenios.
Eva Garcia

Född 1979. Mångsysslare som de flesta kubaner. Utbildad inom kommunikationsvetenskap och arbetar med olika filmprojekt. Bor med sin dotter utanför Havanna. Började arbeta för oss 2008.

Brenda Besada
Brenda Besada

Född 1988 i Santa Clara. Sedan 2010 bosatt i Havanna där hon studerat musik och nu producerar musikprogram för TV och radio. Sysslar även med mycket annat inom musik och dans. Hela hennes familj sysslar med musik i olika former. Nära vän till Eva Garcia. Började arbeta som reseledare våren 2016.

Övrig information om resan

Flyg

Visum (turistkort) till Kuba ingår i priset för denna resa men om du väljer att flyga via USA kan vi inte ordna visum åt dig utan då behöver du själv ordna visum i USA.

Om du köper ditt flyg så att du mellanlandar i USA behöver du inget visum men ett intyg genom Electronic System for Travel Authorization (ESTA). Ditt ESTA är giltigt under 2 år (om du inte byter pass). Det finns flera bluffsidor där man kan ansöka om ESTA, där priset är 89 USD. Det rätta priset är 14 USD och rätt sida kommer du till genom att klicka här!

OBS! Alla resenärer från länder som ingår i USAs Visa Waiver Programme (t ex Sverige) och som har besökt Iran, Irak, Sudan eller Syrien efter den 1.3 2011 måste ansöka om vanligt visum till USA (inte ESTA). Se till att du har minst 3 timmar mellan dina flyg om du ska resa via USA då köerna till säkerhetskontrollerna kan vara väldigt långa. Du behöver även hämta ut och checka in ditt bagage.

Om du mellanlandar i Kanada behöver du ett eTA (Electronic Travel Authorization). Det kostar 7 kanadensiska dollar och du ansöker om det genom att klicka här!

Boende

Vi använder oss i första hand av Casas Particulares, som kan liknas vid små privata Bed and Breakfasts. I dessa bor du i en familjs hus. Familjerna är ofta väldigt vänliga och hjälpsamma men de pratar sällan engelska. Enkelrum kan erbjudas samtliga av resans nätter.