En resa till Kuba är en unik upplevelse för den som är intresserad av kultur, samhällsfrågor, historia och natur. Landets historia är ständigt närvarande, i kolonialstäder som Trinidad och Havanna och i revolutionens fotspår. De gamla amerikanska bilarna, slitna fasaderna och historiska gränderna gör att det känns som att tiden stått stilla. Landet står inför ett vägskäl vilket gör det extra intressant att besöka. Följ med på en resa till Kuba med Läs & Res, med oss kommer du närmare!

Charmiga kvarter i Havanna
Läs mer om resan
Kuba

Kuba

Februari, oktober

Upptäck unika Kuba

19 dagar
Playas del Este där resan börjar
Läs mer om resan
Familjeresa: Kuba

Familjeresa: Kuba

Bland grottor, vattenfall och paradisstränder

Cykling till Guajimico
Läs mer om resan
Cykla på Kuba

Cykla på Kuba

December

Möt lokalbefolkningen längs vägarna

17 dagar
Cykling längs kusten
Läs mer om resan
Cykla på västra Kuba

Cykla på västra Kuba

Upplev Kuba med cykel

Fakta och restips

Klimat och väder

Maxtemperatur Havanna

Nederbörd Havanna (mm)

Kuba är den största ön i Karibien med ungefär 11 miljoner invånare, trots detta är landets yta ungefär en femtedel av Sveriges. Inlandet utgörs till största del av slättlandskap, kullar och ungefär en fjärdedel är berg. Kubas kuster består sandstränder, bukter, klippor och korallrev.

Bästa tiden att besöka Kuba är under månaderna november - april, är Kubas torrperiod och risken för orkaner lägst.

Valuta och priser

Valutan i Kuba är Kubansk peso som förkortas CUP. Du kan endast växla till dig valutan på plats i landet då den är förbuden att handla med utanför Kuba. Så ta med dig en liten summa euro som du kan växla till CUP på plats. Du kan växla på flygplatsen, hotell eller särskilda växlingskontor. Kom ihåg att växla tillbaka till Euro när du åker hem. I städerna fungerar även Visa kreditkort men MasterCard fungerar endast på vissa uttagsautomater.

Prisnivån är lägre än i Sverige då en måltid med tillbehör kostar omkring 90 svenska kronor. Räkna med att 170-250 kr i fickpeng räcker för en dag.

Vaccinationer och Hälsa

Kontakta din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information angående nödvändiga vaccinationer. När du besöker Kuba bör du ha grundskyddet mot polio, stelkramp och difteri som de flesta svenskar har fått. Vi rekommenderar också att du skyddar dig mot hepatit A och B med vaccinet Twinrix.

Vill du ha oberoende information om vaccinationer samt hälsoråd inför din resa kan du klicka här!

Pass och visum

Visum krävs för svenska medborgare som reser till kuba. Se till att ditt pass är giltigt minst sex månader efter resans avslut. Passet måste också vara helt samt ha minst två tomma sidor.

Språk

Spanska är Kubas officiella språk och talas av nästan alla invånare. Men både ordförrådet och intonationen har påverkats av afrikanska språk.

Lär dig gärna några enkla fraser på Spanska för att lättare kommunicera med folket, detta kommer uppskattas.

Religion och folkgrupper

Av Kubas befolkning är 85% katoliker och övriga religioner såsom protestanter, jehovas vittnen, judar och santeria täcker 15%.

Majoriteten i Kuba har spansk härkomst men det finns även en blandning av ättlingar från Afrika och Asien.

Mat och dryck

Det Kubanska köket är en mix mellan det spanska och karibiska men även med influenser från Afrika och Kina. Maten tillagas ofta under en längre tid. Ropa Vieja, är en köttgryta som du kokar i runt 6 timmar. Du kan hitta många små ställen som serverar saker som kubanska piroger, pizza eller mackor för en låg budget.

Tid

I Kuba är det -6 timmar från svensk tid. Så ställ gärna om klockan när du anländer.

El och internet

Kuba använder 110 volt. Det är en amerikansk modell men typerna kan variera. Så vi rekommenderar att du tar med en adaptersats med många alternativ.

Det kan vara dyrt att ringa hem så prata gärna med din mobiloperatör om samtalspriserna i Kuba. I de större städerna finns internetcaféer. Men anslutningen kan vara långsam.