En resa till Kuba är en unik upplevelse för den som är intresserad av kultur, samhällsfrågor, historia och natur. Landets historia är ständigt närvarande, i kolonialstäder som Trinidad och Havanna och i revolutionens fotspår. De gamla amerikanska bilarna, slitna fasaderna och historiska gränderna gör att det känns som att tiden stått stilla. Landet står inför ett vägskäl vilket gör det extra intressant att besöka. Följ med på en resa till Kuba med Läs & Res, med oss kommer du närmare!

Kubansk charm
Läs mer om resan
Kuba

Kuba

Januari, oktober, december

Upptäck unika Kuba

19 dagar
Cykling till Guajimico
Läs mer om resan
Cykla på Kuba

Cykla på Kuba

Mars, oktober, december

Möt lokalbefolkningen längs vägarna

17 dagar
Cykling längs kusten
Läs mer om resan
Cykla på västra Kuba

Cykla på västra Kuba

November

Upplev Kuba med cykel

12 dagar
Musiker i Havanna
Läs mer om resan
Musik på Kuba

Musik på Kuba

Juni

Möt Kubas musikliv

14 dagar
Playas del Este där resan börjar
Läs mer om resan
Familjeresa: Kuba

Familjeresa: Kuba

Februari, juni, december

Bland grottor, vattenfall och paradisstränder

14 dagar
Fakta och restips

Pass och visum

Ett vanligt turistvisum gäller i 30 dagar, med möjlighet till 30 dagars förlängning på Kuba. Visum ingår i resans pris och vi ordnar ditt visum. Vi kommer skicka skriftliga instruktioner om din visumansökan ca 2 månader innan resan startar. Vi behöver då:

  • en kopia på passet (sidan med foto)
  • den ifyllda turistkortsblanketten (som skickas till dig per post 2 månader före resans start)
  • kopia på flygbiljetten


Vi behöver dina ansökningshandlingar senast 30 dagar före resans start. Passet måste vara giltigt 6 månader efter hemkomst. För försenade passkopior tar vi ut en expeditionsavgift på 500 kr. Vi skickar tillbaka ditt visum så snart det är klart, dock senast en vecka före resan startar.

Ekonomi på resan


Valuta

I Kuba används två valutor - en för turistsektorn och en för lokalekonomin. Som besökare använder man främst Peso Convertible (även kallad "CUC"). Det går även att växla till sig den nationella valutan Peso Cubano (även kallad "CUP" eller "moneda nacional"). Som besökare kan det dock vara svårt att "lyckas" använda Peso Cubano eftersom alla förväntar sig hårdvaluta från turisterna. Platser där man kan tänkas få användning för Peso Cubano är biografer, frukt- och grönsaksmarknader, lokala bussar samt enklare kaféer eller restauranger, främst utanför storstäder och turistorter. Bankomater och växlingskontor (CADECA) finns i alla större städer. När det gäller kontanter är Euro att föredra eftersom en straffavgift på 10 procent tas ut när man växlar USD. Visa, Mastercard, Cabel och Visa Electron accepteras på banker och större hotell och restauranger, med undantag för vissa kort där siffrorna inte är upphöjda. I bankerna och bankomaterna kan man ta ut CUC med korten. Det är dock relativt höga avgifter på bankomatuttag i Kuba.

OBS! Vi har mottagit information om att flera Mastercard (utfärdade i Sverige) inte fungerar i bankomater i Kuba. Däremot fungerar korten inne på bankerna och växlingskontoren.

Vi rekommenderar att du tar med en del av de pengar du behöver i Euro och växlar till dig CUC på plats. Växla lite på flygplatsen för att ta dig till centrala Havanna, där du får en bättre kurs på växlingskontoren. Vi rekommenderar även att du växlar till dig en mindre summa Moneda nacional (CUP) för att använda där du kan. Fråga gärna vår reseledare hur mycket Moneda nacional du bör växla och var du kan betala med den.

Kostnader för mat

Hur mycket du gör av med på mat beror naturligtvis på var du väljer att äta. I städerna går det att hitta allt från enkla gatukök till lyxigare restauranger. Som besökare blir dock matkostnaderna högre än man skulle kunna tro eftersom man allt som oftast blir hänvisad till restauranger för turister där man betalar i CUC. Räkna därför med att spendera cirka 300-600 kr om dagen.

De statliga restaurangerna är förhållandevis dyra och kvalitén är sådär. Det finns idag privata restauranger, s k Paladares, som erbjuder ett bättre alternativ. Däremot påverkas menyn av vilka råvaror som finns tillgängliga för stunden. Den bästa maten på Kuba får du ofta när du äter i ditt Casa Particular. En middag på ditt "Casa" kostar ca 10 CUC och du får då oftast mer mat än du kommer kunna äta upp. Maten är relativt enkel men det märks på kvaliteten att den är hemlagad med omsorg. En frukost kostar ca 5 CUC och då får du oftast både bröd, ägg, färsk frukt, juice och kaffe/te. Att äta på ditt "Casa" är också ett bra sätt att stödja lokalbefolkningen, även om de familjer som har ett Casa Particular har det relativt gott ställt.

Om du äter på "peso-restauranger", och betalar med Moneda nacional, kan en måltid kosta endast några enstaka kronor. Dessa restauranger är väldigt enkla och erbjuder normalt pizza, mackor, någon form av pasta och ibland ris med bönor och kyckling.