Gradering
Varierande
Resa med viss fysisk aktivitet
Resedatum
Inga planerade datum

Följ med till Georgien – ett av Europas minst exploaterade områden. Det lilla landet med den stora gästfriheten ligger inklämt mellan Svarta havet och Kaukasus mäktiga bergstoppar. Under resan får du ta del av ett rikt kulturarv med genuina byar, uråldriga kyrkor samt ett eget skriftspråk. Du färdas genom skogsklädda dalar, förbi snötäckta berg, längs med floder och sjöar och genom byar rika på historia. Du besöker några av Georgiens viktigaste religiösa platser, utforskar grottstaden Vardzia, smakar på de orangea vinerna i vindistriktet Kakheti, åker tåg längs med Svarta havskusten, är med på teprovning i regionen Gurien och besöker en unik form av biodling i Adjarabergen. I Svaneti besöker du några av Europas högst belägna byar och överallt i landet ser du spår från den sovjetiska eran. Resan startar och avslutas i mångkulturella Tbilisi med sin unika arkitektur och pulserande kulturliv.

Resedetaljer

DagProgram
1 Tbilisi – Georgiens vackra huvudstad
2 Kärlekens stad och vinets vagga
3 Vacker arkitektur och tjurtjchela
4 Ekologisk vingård, grottstad och Atenidalen
5 Mot Svaneti i bergskedjan Kaukasus
6 Utforska Mestia och byn Adishi
7 Europas högst belägna by
8 Napoleons dödsmask och tedistriktet Gurien
9 Teprovning och guriska traditioner
10 Med tåg till Batumi vid Svarta havet
11 Biodling och medeltida slott
12 Osttillverkning och grottstaden Vardzia
13 Världsarv och traditionell smyckestillverkning
14 Resan avslutas i Tbilisi
Vad ingår i resan?
 • Kvalificerad reseledning
 • Informationspaket med utvald litteratur och karta
 • Samtliga transporter under resan
 • Del i dubbelrum eller annan inkvartering under resan
 • Frukost alla dagar, 7 luncher och 3 middagar
 • Samtliga utflykter, inträden och aktiviteter som anges i resplanen (museum, slott, grottor, kloster, kyrkor mm)
 • Vinprovning vid fem tillfällen under resan
 • Teprovning och ostprovningar som anges i resplanen
 • Matlagning med familj och tjurtjchela workshops
 • Biodlingsbesök i Adjarabergen
 • Lokala guider och tolkar enligt resplan
 • Samtliga formella tillstånd
 • Dricks till lokala guider, tolkar och chaufförer vid aktiviteter enligt resplan
Vad ingår inte i resan?
 • Internationellt flyg till/från resmålet
 • Måltider som ej nämns ovan
 • Utflykter och aktiviteter utanför resplanen
Resplan dag för dag
Georgien

Dag 1 Tbilisi – Georgiens vackra huvudstad

Tbilisi är Georgiens huvudstad, vackert belägen mellan mäktiga berg vid floden Kura. Är vädret klart kan du se Kaukasus mäktiga berg på avstånd. Staden är känt för sin distinkta arkitektur, som återspeglar stadens historia och består av en unik blandning av medeltida, nyklassicistiska, jugend, stalinistiska och modernistiska byggnader. De slingrande kullerstensgatorna i den gamla stadsdelen kantas av färgglada hus med vackert snidade trädetaljer, vackra kyrkor och gamla synagogor som tillsammans skapar en gemytlig stämning och en oemotståndlig charm. Staden inhyser numera en stor mängd konstgallerier, hantverksbutiker, teatrar, kaféer och barer.

Efter att mött upp med reseledare och grupp är det dags för en rundvandring i staden. Du passerar Metekhikyrkan, belägen på en klippa ovanför floden Kura, och besöker den forntida fästningen Nariqala som till synes vakar över Tbilisi. Här grundades staden år 459 e.Kr. Du promenerar förbi de färgglada husen i de gamla kvarteren, passerar den gamla stadsmuren, imponerande kyrkor, fredsbron, frihetstorget samt svavelbaden i stadens berömda badkvarter. Tbilisi betyder faktiskt "en stad med varma källor". Enligt legenden sköt den iberiske kungen Vachtang Gorgasali på 400-talet en fågel som föll i en het källa. Kungen upptäckte att vattnet var varmt och bestämde sig då för att bygga en stad på platsen.

Under rundturen kan du tydligt se att staden är en mångkulturell plats där katolska, ortodoxa och armeniska kyrkor samsas med moskéer och synagogor. Här samsas georgier med mängder av andra etniska grupper. Kvällen avrundas med en välkomstmiddag där du får en första möjlighet att ta del av det omtalade georgiska köket.

Resa Georgien Holy Trinity Tbilisi mostafa meraji.jpg
Färggranna trähus i Tbilisis gamla stadsdel
De gamla svavelbaden i statsdelen Abanotubani är en höjdpunkt i Tbilisi

Dag 2 Kärlekens stad och vinets vagga

Efter frukost lämnar du Tbilisi bakom dig och reser österut till regionen Kakheti, Georgiens främsta vindistrikt som ofta omnämns som "vinets vagga". Här hart man producerat vin i 8000 år och under årtusendena har de unika metoderna förts vidare från generation till generation. Vinet produceras i ett stort lerkrus (kvevri) som begravs i jorden med enbart toppen ovanför marken. Den jämna temperaturen under marken och oxidationsprocessen i lerkärlet ger vinet dess speciella färg och egenskaper. Det ska tilläggas att allt produceras helt naturligt utan tillsatser. Sedan 2013 är kvevrimetoden skyddad som ett immateriellt kulturarv av UNESCO.

Under färden från Tbilisi till regionen Kakheti ser du mängder av vinodlingar på båda sidor av vägen. Dagens första anhalt är en av landets vackraste städer – Sighnaghi. Den lilla staden, som brukar "kärlekens stad", ligger vackert på en kulle med strålande utsikt över Alazanidalens odlade fält och med det snötäckta Kaukasus i fjärran. Sighnaghi, som har anor från medeltiden, är känd för sin vackra arkitektur där färgglada hus med ornamenterade balkonger dominerar. På 1300-talet tröttnade befolkningen nere på slättlandet på mongolernas återkommande plundringståg och flyttade upp till svårintagliga Sighnaghi (stadens namn betyder skydd). Sedermera byggdes ett fort och en fem kilometer lång stadsmur med 23 torn som fortfarande omger staden. Du promenerar genom en labyrint av gator, besöker kyrkor och bestigen den gamla ringmuren.

Inte långt från Sighnaghi ligger klostret Bodbe där det blir ett kortare besök. Även här är utsikten slående. Resan går vidare till en helt unik 300 år gammal vintunnel. Här finns sammanlagt 15 tunnlar med en total längd av 7,7 kilometer. Allt är grävt för hand. Med en naturlig temperatur på 12-16 grader och en luftfuktighet på 70 procent är detta en idealisk plats för vinkonservering. Längs med tunnlarnas väggar förvaras mer än 20 000 vinflaskor. Här får du lära dig mer om den lokala metoden för vinproduktion samt prova flera kakhetiska viner.

Dagen avslutas med en kortare resa till ditt charmiga boende i staden Telavi. Här sover du två nätter.

qvevri AdobeStock_79890924_Preview.jpg
Sighnagi AdobeStock_90919047_Preview.jpg
Resa Georgien Sighnaghi AdobeStock_170574247_Preview.jpg
AdobeStock_394767294_Preview_Editorial_Use_Only.jpg

Dag 3 Vacker arkitektur och tjurtjchela

Dagen inleds med ett besök vid det gamla godset Tsinandali, vars ägor tillhörde den aristokratiska familjen Chavchavadze på 1800-talet. Förutom den vackra byggnaden, ett museum och en vinkällare finns här en enastående trädgård från 1800-talet. Här promenerar du bland exotiska växter från när och fjärran.

Resan går vidare till en vackert belägen gård där allt som odlas är ekologiskt. Förutom vin framställs här bröd, torkad frukt samt den traditionella godsaken tjurtjchela. Efter en ekologisk lunch får du prova på att göra denna populära sötsak. Valnötter, hasselnötter, mandel och russin fästs på en sträng som sedan doppas druvsaft som kokats till en tjockare konsistens. Metoden påminner faktiskt om ljusstöpning och efter att ha torkat får den formen av ett ljus eller kanske snarare en korv. Under resan kommer du få se tjurtjchela på diverse marknader runt om i landet.

Resten av eftermiddagen utforskar du Telavi på egen hand. Precis som Sighnaghi vimlar det av vacker arkitektur i Telavi. Besök fortet från 1600-talet, njut av de många vackert snidade träbalkongerna, passera det 900 år gamla platanträdet (landets äldsta), besök stadens marknad eller titta in i någon av de många hantverksbutikerna.

Det blir många möten i vindistriktet Kakheti
churchkhela-4823529.jpg
Telavi AdobeStock_411549973_Preview.jpg

Dag 4 Ekologisk vingård, grottstad och Atenidalen

Idag väntar en av höjdpunkterna under vistelsen i Kakheti. Du får nämligen besöka en familj som driver en helt ekologisk vingård där framställningen sker helt med traditionella metoder. Är det någon som kan kalla sig mästare på att producera vin med kvevri (de stora lerkrusen) så är det Iago. Han har 22 lerkrus nergrävda i sin källare och han var först i regionen med att återuppta produktion helt enligt de gamla uråldriga metoderna. Han älskar den naturliga processen och filosofin som finns bakom den. Här får du lära dig hur produktionen går till och här blir det även lunch med möjlighet att smaka på hans berömda orangea viner.

Därefter är det dags att lämna Kakhetiregionen och ta sikte på regionen Kartli i centrala Georgien. Du reser genom vacker natur till grottstaden Uplistsikhe, strax utanför staden Gori, som är ett erkänt världsarv av UNECO. Platsen var ett viktigt stopp på den gamla Sidenvägen. Här har tempel, bostäder, teatrar och offentliga byggnader skapats genom att hugga ut håligheter i klipporna. Staden började byggas redan 200 f kr och hade sin storhetstid fram till 500 e kr då kristendomens intåg skapade nya viktiga platser som långsamt blev viktigare. Uplistsikhe fortsatte dock att vara en välmående stad fram tills dess att mongolerna ödelade platsen på 1300-talet.

Övernattning sker på ett charmigt familjeägt boende i den vackra Atenidalen strax söder om Gori. Här kommer du att bekanta dig med unika sorters viner från Kartli.

Regionen Kakheti i Georgien brukar kallas för vinets vagga
Uplistsikhe AdobeStock_278666474_Preview.jpg
Resa Georgien ivars-utinans-U83n5GMxJsQ-unsplash.jpg

Dag 5 Mot Svaneti i bergskedjan Kaukasus

Tidig avresa mot Svaneti. Detta är den längsta resdagen på resan och totalt är det ungefär 6-7 timmar i minibuss.

På vägen blir det ett stopp vid grottan Prometheus. Platsen anses vara ett av Georgiens naturliga underverk. Grottans totala längd är 22 kilometer och här finns 22 större "rum". Du får möjlighet att besöka några av rummen och möts av hängande istappsliknande stalaktiter, droppstensformade stalagmiter, förstenade vattenfall, grottpärlor, underjordiska floder och sjöar.

Efter lunch fortsätter resan genom storslagen natur mot bergsområdet Svaneti. Med jämna mellanrum ser du Kaukasus mäktiga toppar på avstånd. Vid middagstid anländer du till staden Mestia på 1500 meters höjd. Du befinner dig nu på en av de mest fascinerande platserna i Georgien. Området har under lång tid varit relativt isolerat från övriga delar av Georgien på grund av då många höga bergen och bristen på bra vägar. Den ofrivilliga isolering har starkt bidragit till att Svanetis tusenåriga traditioner bevarats fram till idag. Här har svanfolket bott under årtusenden och de har fortfarande sitt eget språk, unika nationaldräkter, sin egna musik och en härlig matkultur. De utövar en religion som är en hybrid av kristendom och hedendom och så har de sina gamla byar som domineras av stenhus, kyrkor samt de vackra försvarstornen från 800-talet som kallas för koshki. Allt ramas in av gröna dalar och snöklädda bergstoppar.

Du övernattar tre nätter i Mestia.

AdobeStock_284686630_Preview.jpg
Mestia AdobeStock_300135625_Preview.jpg

Dag 6 Utforska Mestia och byn Adishi

Efter frukost är det dags för en liten avstickare till en av Svanetis vackraste byar – Adishi. Hit hittar inte många turister och känslan är att tiden har stått still här. Promenera runt i byn och besök de gamla kyrkorna. Här äter du lunch hos en familj och det finns även tid för att se delar av glaciären i närheten.

På eftermiddagen utforskar du Mestia. Du besöker ett etnografiskt museum som skildrar svanfolkets liv och kulturarv samt ett museum tillägnat den lokala bergsbestigaren Mikheil Khergiani. Museet är inhyst i Kherganis gamla bostad och berättar om hans fascinerande liv. Han kallades för "klippornas tiger" och fick mängder av priser och utmärkelser på 50- och 60-talet. Här kan du också gå upp i ett av byns gamla stentorn för vackra panoramavyer.

Passa även på att ta en kaffe vid torget i Mestia, promenera förbi de gamla försvarstornen, lyssna och dansa till traditionell folkmusik på kvällen och njut av maten.

Du vandrar till den lilla byn Adishi
Mestia med sina vackra försvarstorn från 800-talet

Dag 7 Europas högst belägna by

Idag går färden till Ushguli, en av Europas högst belägna byar (2100 möh). Ushguli består egentligen av fem mindre byar och tillhör precis som Mestia området Övre Svaneti. Hela detta område med sina karakteristiska försvarstorn är sedan 1996 erkänt som världsarv av UNESCO. Men medan Mestia har påverkats av den moderna världen har Ushguli, likt Adishi, undgått influenser från omvärlden tack vare sin otillgänglighet. Du njuter av den lugna atmosfären och besöker bland annat ett etnografisk museum beläget i en byggnad från 1100-talet.

På vägen hem mot Mestia väntar en till höjdpunkt. Du får nämligen åka linbana till toppen av bergen Hatsvali. Här väntar en kortare vandring och makalösa vyer över kaukasus på dig. Åter till Mestia på eftermiddagen.

Resa Georgien Ushguli dalen
Zuruldi AdobeStock_285885341_Preview.jpg

Dag 8 Napoleons dödsmask och tedistriktet Gurien

Du lämnar Svaneti bakom dig och åker söderut, återigen genom spektakulär natur. Den här gången åker du nerför från bergen och ser det fantastiska landskapet från ovan när du färdas genom regionen Megrelien. Det blir ett kortare stopp vid Enguridammen, som för närvarande är världens fjärde högsta bågdamm av betong med en höjd av 271 meter.

Du besöker även det historiska museet som är inhyst i det mäktiga Dadianipalatset i Zugdidi. Den neogotiska byggnaden, uppförd på 1840-talet, anses vara ett av de mest framstående palatsen i Kaukasus. Här finns flera intressanta utställningar med fokus på den europeiska medeltiden, franska hovet, Napoleon samt viktiga lokala släkter. Bland annat finns här en av fyra kopior av Napoleons dödsmask. Du får också promenera igenom den intilliggande botaniska trädgården.

I slutet av dagen anländer du till regionen Gurien där får koppla av på ett lokalt familjepensionat. Här övernattar du två nätter. Gurien är en jordbruksregion i sydvästra Georgien med subtropiska plantage och teodlingar. Här finns väldigt mycket orörd natur men även stränder och kust vid Svarta havet.

Dadiani AdobeStock_167363926_Preview.jpg
Gurien max-slch-_um2-C7008M-unsplash (2).jpg

Dag 9 Teprovning och guriska traditioner

Dagen vigs helt och hållet åt Gurien och dess traditioner och seder. Det blir en lugn och avslappnad dag. Du besöker familjer som har teplantage och får givetvis plocka och smaka lokala teer. På kvällen bjuds det på traditionella folkvisor och flerstämmig sång, typisk för just Gurien.

Gurien är en av Georgiens minst besökta regioner men samtidigt en av de mest intressanta. Här har befolkningen sin egna dialekt och sina egna unika seder och traditioner. De har även en egen variant av den georgiska nationalrätten khatchapuri (ostfyllt bröd). Den lokala varianten har skivar kokt ägg inuti.

Under sovjettiden var Georgien den största teproducenten i imperiet och majoriteten av gårdarna låg i varma och fuktiga Guria. Än idag lan man se rostiga skelett från nergångna tefabriker, rester av vackra busshållplatser och vacker mosaik i sovjetisk stil.

te och kachapuri AdobeStock_389285912_Preview.jpeg
Te Guria Komli.jpg

Dag 10 Med tåg till Batumi vid Svarta havet

Efter frukost är det dags för ett besök i Guriens största stad Ozurgeti. Det är en liten, ganska sömnig stad med en vacker teater och mängder av sovjetiska byggnader och mosaik. Den stora behållningen här är den populära marknaden, som du också besöker. Den domineras av produkter från regionens bönder. Här finns grönsaker, frukt, halmhattar och massor av hasselnötter. Gurien är nämligen en stor producent av denna mångsidiga nöt som exempelvis används vid framställning av tjurtjchela.

Du lämnar Gurien bakom dig och reser med tåg längs med den vackra Svarta havskusten till den populära sommardestinationen Batumi. Staden är landets näst största och lockar många besökare med sin moderna arkitektur och livliga nattliv. Stadens subtropiska klimat med milda vintrar och varma fuktiga somrar gör Batumi till en populär semesterort. Du får gott om tid att utforska staden på egen hand. De flesta av platser av intresse ligger inom gångavstånd, vilket underlättar. Promenera längs den palmkantade boulevarden, beundra den rörliga skulpturen av kärleksparet Ali och Nino och ta in den avslappnade atmosfären och den sköna havsbrisen. Kvällstid lyser staden upp i färgglada färger när belysning riktas mot byggnader och fontäner.

Resa Georgien Butami tåg max slch.jpg
Solnedgång vid Batumi
Batumi vid Svarta havet

Dag 11 Biodling och medeltida slott

Idag har du en ganska lång resa framför dig (4 timmar) till staden Achaltsiche. Färden går västerut genom frodig natur och långsamt upp i bergigare områden längs med Georgiens södra delar, inte långt från gränsen till Turkiet.

Efter ungefär en timme blir det ett unikt besök vid en typ av biodling som bara finns i Adjara bergen i södra Georgien. Ingen vet hur gammal metoden (Gejuri) är men det handlar om hundratals år. Flera lokala sägner berättar att lokalbefolkningen i området hittade bin i trädhålor som de kallade för "biträd". De förstod ganska snart att dessa biträd kunde kopieras. De samlade in svärmar av vilda bin och placerade dem i urholkade trästockar och placerade dem sedan högt upp i träd för att skydda dem från björnar. Sådana trästockar kallas för jara. På 1800-talet kom de moderna rambikuporna till Georgien men här i Adjarabergen fortätter alltså biodlare att använda jara-bikupor. Du får så hur denna ekologiska och vilda honung än idag produceras.

På eftermiddagen anländer du till staden Achaltsiche. Vi kommer att köra till staden Achaltsiche, här var fästningsstaden Rabati 2011 rekonstruerade. Rabati är ett arabiskt ord och betyder en plats för handel eller bosättning som bebos av köpmän. Denna fästningsstad har dykt upp i Georgiens historia på IX-talet och har alltid spelat en viktig roll. Achaltsiche (Newcastle på engelska) var ett centrum i medeltida sydöstra Georgien.

Jara beekeeping.jpeg
Rabati och Ahmadiyya moskemn AdobeStock_295548718_Preview.jpg

Dag 12 Osttillverkning och grottstaden Vardzia

Dagen inleds med en kortare färd genom spektakulärt natur till klostret Sapara, vilket mycket väl kan vara landets allra vackraste. Därefter till byn Andriatsminda för ett besök hos en familj som tillverkar osten tenili. Det är en mycket gammal teknik som numera endast hålls vid liv av en handfull familjer i Georgien. Givetvis får du provsmaka.

Lunch hos en lokal Armenisk familj innan eftermiddagen vigs åt ett besök vid de mäktiga klippgrottorna Vardzia (UNESCO världsarv). Till skillnad från Uplistsikhe byggdes Vardzia under 1100-talet som en gömd försvarsanläggning under de massiva invasionerna. Klippstaden sträcker sig cirka 900 meter längs Erusjetibergets sluttning längs den norra sidan av Kurafloden. Staden är, likt Lalibela i Etiopien och Petra i Jordanien, uthuggen direkt ur klipporna. Vardzia består av cirka 600 rum där många är bostäder medan andra är kyrkorum, skattkammare, bibliotek, bad och förråd. Trappor, akvedukter och tunnlar binder samman de olika rummen och våningarna. Stora kyrkan är hela nio meter hög och inuti finns en hel del välbevarade konstverk. Här finns även 25 vinkällare och 185 nergrävda kvevri (lerkärl).

Du besöker den 1000 år gamla klippstaden Vardzia
Vardzia AdobeStock_158987364_Preview.jpg

Dag 13 Världsarv och traditionell smyckestillverkning

Efter en tidig frukost påbörjar du resan mot Tbilisi. Dagens första anhalt blir vid till Pokaklostret som ligger vackert vid slätterna ner mot sjön Parvani. Du besöker klostret samt nunneklostret som ligger i närheten. Nunnorna deltar aktivt i det offentliga livet och driver skola, vårdcentral och emaljverkstad. De lägger stor vikt vid att bidra med jordbruksverksamhet, djuruppfödning, spannmålsodling, växtodling och växthus.

Du reser vidare mot Tbilisi men stannar först till vid en liten by där en gammal tradition hålls vid liv. Under århundraden har Georgiens azerbadjanska befolkning vävt en typ av mattor som kallas Borchalo. Numera är det bara ett tiotal familjer som håller den kunskapen och traditionen vid liv. Du får ta del av hur kvinnorna färgar och väver dessa mattor och hur detta kulturarv ska kunna bevaras för framtida generationer.

Efter lunch besöker du Jvariklostret, strax utanför Tbilisi, som byggdes redan på 600-talet. Från klostret har du fantastisk utsikt över Mtskheta, den antika huvudstaden i det östra georgiska kungariket. Sammanflödet av två stora floder i landet - Mtkvari och Aragvi kan också ses härifrån. Därefter besöker du Mtskheta där den mäktiga Svetitskhoveli-katedralen drar blickarna till sig. Katedralen är ett mästerverk från tidig medeltid och är upptagen på UNESCO: s världsarvslista. Svetitskhoveli är en av de största religiösa byggnader i Georgien och enligt sägnen är Kristi mantel är begravd här.

Sedan kommer vi att besöka socialt företag Ikorta, där vi kommer att se hur georgisk traditionell cloisonné emaljersmycken görs. Det är anmärkningsvärt att konsten att georgisk cloisonnéemalj har inte mindre än 1200 år av existens.

Njut av en sista kväll med gruppen på någon av stadens många trevliga restauranger.

Kosalar mattor
Klostret Jvari vackert beläget vid Mtskheta
Resa Georgien Anaruri AdobeStock_137378524_Preview.jpg

Dag 14 Resan avslutas i Tbilisi

Idag avslutas resan i Georgiens huvudstad Tbilisi. Förläng resan eller flyg hemåt.

Ett upplyst Tbilisi nattetid
Övrig information om resan

Flyg

Resan börjar och avslutas i Georgiens huvudstad Tbilisi (TBS). Flygbiljetter kostar från 2200 kr tur och retur.
Det går också att ta sig med tåg till Georgien, anting en sträcka eller fram och tillbaka. Hör av dig till oss om du vill ha hjälp med bokning av tågbiljetter.