Gradering
Varierande
Resa med viss fysisk aktivitet
Dagar
12
Resedatum
Pris
21 500 kr
2024
26 september
- 7 oktober
Börjar:2024-09-26 i Tbilisi.
Avslutas:2024-10-07 i Batumi.
Reslängd:12 dagar
Deltagare:6 - 12
Lediga platser: Ja
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:21 500 kr

Följ med till Georgien – ett av Europas minst exploaterade områden. Det lilla landet med den stora gästfriheten ligger inklämt mellan Svarta havet och Kaukasus mäktiga bergstoppar. Under resan får du ta del av ett rikt kulturarv med genuina byar, uråldriga kyrkor samt ett eget skriftspråk. Du färdas genom skogsklädda dalar, förbi snötäckta berg, längs med floder och sjöar. Du besöker några av Georgiens viktigaste religiösa platser, utforskar grottstaden Vardzia, smakar på de orangea vinerna, njuter av den lokala gastronomin och åker tåg längs med Svarta havskusten. I Svaneti besöker du några av Europas högst belägna byar och får ta del av lokalbefolkningens unika livsstil och traditioner. Överallt i landet ser du spår från den sovjetiska eran vilket skapar en intressant kontrast till det moderna Georgien. Resan startar i den mångkulturella huvudstaden Tbilisi och avslutas i den pulserande kuststaden Batumi.

Resedetaljer

DagProgram
1 Tbilisi – Georgiens vackra huvudstad
2 Grottstad, Atenidalen och familjeägd vingård
3 Mineralvattenkällor och grottstaden Vardzia
4 Osttillverkning, kvinnliga vinmakare och sovjetisk spa
5 Mot Svaneti i bergskedjan Kaukasus
6 Utforska byn Adishi
7 Europas högst belägna by
8 Utforska Mestia
9 Utforska Martviliravinen
10 Teplantage och sovjetisk mosaik i Gurien
11 Med tåg till Batumi vid Svarta havet
12 Resan avslutas i Batumi
Vad ingår i resan?
 • Kvalificerad reseledning
 • Informationspaket med utvald litteratur och karta
 • Samtliga transporter under resan
 • Del i dubbelrum eller annan inkvartering under resan
 • Frukost alla dagar, 7 luncher och 3 middagar
 • Samtliga utflykter, inträden och aktiviteter som anges i resplanen (museum, slott, grottor, kloster, kyrkor mm)
 • Vinprovning vid fem tillfällen under resan
 • Teprovning och ostprovningar som anges i resplanen
 • Matlagning med familj och tjurtjchela workshops
 • Biodlingsbesök i Adjarabergen
 • Lokala guider och tolkar enligt resplan
 • Samtliga formella tillstånd
 • Dricks till lokala guider, tolkar och chaufförer vid aktiviteter enligt resplan
Vad ingår inte i resan?
 • Internationellt flyg till/från resmålet
 • Måltider som ej nämns ovan
 • Utflykter och aktiviteter utanför resplanen
Resplan dag för dag
Georgien map 2024-2

Dag 1 Tbilisi – Georgiens vackra huvudstad

Tbilisi är Georgiens huvudstad, vackert belägen mellan mäktiga berg vid floden Kura. Är vädret klart kan du se Kaukasus mäktiga berg på avstånd. Staden är känt för sin distinkta arkitektur och består av en unik blandning av medeltida, nyklassicistiska, jugend, stalinistiska och modernistiska byggnader. De slingrande kullerstensgatorna i den gamla stadsdelen kantas av färgglada hus med vackert snidade trädetaljer, som tillsammans med vackra kyrkor och gamla synagogor skapar en gemytlig stämning och en oemotståndlig charm. Staden inhyser numera en stor mängd konstgallerier, hantverksbutiker, teatrar, kaféer och barer.

Efter att mött upp med reseledare och grupp är det dags för en rundvandring i staden. Du passerar Metekhikyrkan, belägen på en klippa ovanför floden Kura, och besöker den forntida fästningen Nariqala som till synes vakar över Tbilisi. Här grundades staden år 459 e.Kr. Du promenerar förbi de färgglada husen i de gamla kvarteren. Du passerar stadsmuren, kyrkor, fredsbron, frihetstorget samt svavelbaden i stadens berömda badkvarter. Tbilisi betyder faktiskt "en stad med varma källor". Enligt legenden sköt den iberiske kungen Vachtang Gorgasali på 400-talet en fågel som föll i en het källa. Kungen upptäckte att vattnet var varmt och bestämde sig då för att bygga en stad på platsen.

Under rundturen kan du tydligt se att staden är en mångkulturell plats där katolska, ortodoxa och armeniska kyrkor samsas med moskéer och synagogor. Här samsas georgier med mängder av andra etniska grupper. Kvällen avrundas med en välkomstmiddag där du får en första möjlighet att ta del av det omtalade georgiska köket.

Resa Georgien Holy Trinity Tbilisi mostafa meraji.jpg
Färggranna trähus i Tbilisis gamla stadsdel
De gamla svavelbaden i statsdelen Abanotubani är en höjdpunkt i Tbilisi

Dag 2 Grottstad, Atenidalen och familjeägd vingård

Idag är det dags att ta sikte på regionen Kartli i centrala Georgien. Du reser genom storslagen natur till grottstaden Uplistsikhe, belägen strax utanför staden Gori. Uplistsikhe, ett erkänt världsarv av UNESCO, var en betydande knutpunkt på den gamla Sidenvägen. Här har tempel, bostäder, teatrar och offentliga byggnader skapats genom att hugga ut håligheter i klipporna. Staden började byggas redan 200 f.Kr. och nådde sin storhetstid fram till 500 e.Kr., då kristendomens intåg skapade nya viktiga platser. Trots detta fortsatte Uplistsikhe att blomstra fram tills dess att mongolerna ödelade platsen på 1300-talet.

På eftermiddagen fortsätter resan till en familjeägd vingård, där du får möjlighet att bekanta dig med unika vinsorter från Kartli. Här kan du avnjuta en utsökt hemlagad middag och provsmaka viner som speglar regionens rika vintraditioner. Kvällen avrundas med en övernattning på vingården, där du kan koppla av och njuta av den genuina georgiska gästfriheten.

Resa Georgien Uplistsikhe grottstad
Resa Georgien ivars-utinans-U83n5GMxJsQ-unsplash.jpg

Dag 3 Mineralvattenkällor och grottstaden Vardzia

Dagen inleds med en färd till staden Borjomi, känd för sina naturliga mineralvattenkällor. Staden ligger i en naturskön dal omgiven av Kaukasusbergen och är en populär kurort tack vare sitt helande vatten. Mineralvattnet från Borjomi har varit känt för sina hälsofrämjande egenskaper sedan antiken och används både som dryck och för terapeutiska bad.

Innan ankomst till Vardzia blir det ett kort stopp vid den lilla bergbyn Saro i hjärtat av Meskheti. Den gamla byn ligger högt på en ås ovanför floden Chobaretiskhevi, omgiven av breda dalar och enorma vulkaniska stenplattor. Du besöker det gamla kapellet från 700-talet och välkomnas av syster Teona och de andra nunnorna som ivrigt visar upp kapellet.

Eftermiddagen vigs åt ett besök vid den mäktiga klippstaden Vardzia (UNESCO-världsarv). Klippstaden sträcker sig cirka 900 meter längs Erusjetibergets sluttning längs den norra sidan av Mtkvarifloden. Till skillnad från Uplistsikhe byggdes Vardzia under 1100-talet som en gömd försvarsanläggning under de massiva invasionerna av mongolerna. Det var Tamar den store, Georgiens första kvinnliga härskare, som såg till så att byggnationen av grottstaden slutfördes. Som mest var staden hem för 6000 innevånare. Legenden säger att drottning Tamar hade 366 rum för sig själv, så fienderna aldrig skulle kunna gissa vilket rum som var hennes faktiska sovrum. På den tiden var det enda sättet att ta sig in i den underjordiska staden genom en hemlig tunnel vars ingång var gömd någonstans vid stranden av floden Mtkvari.

Under 1200-talet var Vardzia en självförsörjande stad med komplext bevattningssystem och bördiga odligar. Men år 1283 förstörde en jordbävning sora delar av Vardzia. Cirka 75 procent av staden och en bit av bergssluttningen rasade. Den tidigare dolda grottstaden blev nu synlig för angripare och blev ett lättare mål för fienden. Det är anledningen till att man idag kan se grottorna på bergssidan när man besöker Vardzia. Numera består staden av 600 rum där många är bostäder medan andra är kyrkorum, skattkammare, bibliotek, bad och förråd. Trappor och tunnlar binder samman de olika rummen och våningarna. Stora kyrkan är hela nio meter hög och inuti finns en hel del välbevarade konstverk. Här finns även 25 vinkällare och 185 nergrävda kvevri (lerkärl).

Resa Georgien Saro
Du besöker den 1000 år gamla klippstaden Vardzia
En av kyrkorna i grottstaden Vardzia
Mäktiga klippstaden Vardzia

Dag 4 Osttillverkning, kvinnliga vinmakare och sovjetisk spa

På morgonen beger fortsätter resan till en lokal gård för att bevittna hur osten tenili tillverkas. Du besöker ett traditionellt meskhetiskt hus där familjen visar hur man gör den traditionella osten. Du får även smaka på denna delikatess. Under sovjetiskt styre reducerades landet till att endast producera fyra sorters ost. Endast en handfull meskhetianska familjer fortsatte att tillverka tenili för privat konsumtion. På senare år har dock produktionen av osten återupplivats i regionen.

Tenili tillverkas av riktigt fet mjölk från kor eller får. Osten kokas tills den blir en mjuk, smidig massa. Därefter drar ostmakaren osten för hand så det blir fina, garnliknande trådar. Osten läggs sedan i kallt saltat vatten och torkas på en stång i några timmar till några dagar. Ostmakaren doppar sedan trådarna i tjock grädde och pressar dem i lerkrukor och täcker allt med en trasa. I dessa lerkrukor kan tenili åldras upp till ett år. Den är tänkt att avnjutas vid mycket speciella tillfällen.

Resan fortsätter västerut till det minst tusen år gamla Saparaklostret, beläget i ett avlägset och naturskönt område omgivet av skogar och klippor. Denna fridfulla och mystiska plats rymmer några av de finaste exemplen på medeltida georgisk muralmålning.

Därefter går resan i riktning mot Tskaltubo, med ett stopp vägen vid Baias vingård i byn Meore Obcha. Här möts du av värme och gästfrihet från en lokal familj som producerar ekologiskt vin. Det är ovanligt att kvinnor driver vingårdar i Georgien. Så det är speciellt att träffa systrarna Baia och Gvantsa som tillsammans sköter vingården. De utmanar stereotyper och inspirerar en ny generation av kvinnliga vinmakare. Givetvis får smaka på vinerna.

På eftermiddagen anländer du till Tskaltubo, en viktig kurort i västra Georgien. Under Sovjettiden var detta en mycket populär destination. De mineralrika källorna och spaanläggningarna lockade besökare från hela Sovjetunionen, inklusive den sovjetiske ledaren Josef Stalin, som hade sitt eget privata badhus där. Efter Sovjetunionens fall förändrades dock Tskaltubos öde. Många av de stora sanatorierna och hotellen förföll och staden förlorade sin tidigare glans. Under 1990-talet, när krigen i Abchazien och Sydossetien tvingade många människor att fly sina hem, blev Tskaltubo en fristad för tusentals flyktingar. Många av de gamla sanatorierna och hotellen omvandlades till temporära bostäder för dessa flyktingar, och flera av dem bor kvar där än idag. Trots dessa förändringar behåller Tskaltubo en viss charm och historisk betydelse. Stadens mineralrika källor används fortfarande, och några av de gamla spaanläggningarna har renoverats och öppnats igen för turister.

Du följer med på en rundvandring i staden. Njut av en spabehandlingar mot en liten extra kostnad.

Resa Georgien tenili
Sapara är ett av Georgiens vackraste kloster
Resa Georgien Baia
Du besöker en ekologisk vingård som drivs av två systrar
Ett övergivet sovjetiskt badhus i Tskaltubo

Dag 5 Mot Svaneti i bergskedjan Kaukasus

Resan fortsätter genom storslagen natur mot bergsområdet Svaneti. Med jämna mellanrum ser du Kaukasus mäktiga toppar i fjärran.

Du gör ett stopp i staden Zugdidi, där du besöker det historiska museet inrymt i det mäktiga Dadianipalatset. Den neogotiska byggnaden, uppförd på 1840-talet, anses vara ett av de mest framstående palatsen i Kaukasus. Här finns flera intressanta utställningar med fokus på den europeiska medeltiden, franska hovet, Napoleon samt viktiga lokala släkter. Bland annat finns här en av fyra kopior av Napoleons dödsmask. Du får också promenera igenom den intilliggande botaniska trädgården. Du besöker även en fantastisk etnografisk by där du får en inblick i samegrelo-regionens rika historia och fascinerande seder.

Vid middagstid anländer du till staden Mestia på 1500 meters höjd. Du befinner dig nu på en av de mest fascinerande platserna i Georgien. Området har under lång tid varit relativt isolerat från övriga delar av Georgien på grund av då många höga bergen och bristen på bra vägar. Den ofrivilliga isolering har starkt bidragit till att Svanetis tusenåriga traditioner bevarats fram till idag. Här har svanfolket bott under årtusenden och de har fortfarande sitt eget språk, unika nationaldräkter, sin egna musik och en härlig matkultur. De utövar en religion som är en hybrid av kristendom och hedendom och så har de sina gamla byar som domineras av stenhus, kyrkor samt de vackra försvarstornen från 800-talet som kallas för koshki. Allt ramas in av gröna dalar och snöklädda bergstoppar.

Daidianipalatset i Zugdidi
Samegrelo
Mestias vackra försvarstorn

Dag 6 Utforska byn Adishi

Efter frukost gör du en avstickare till en av Svanetis mest pittoreska byar – Adishi. Denna by är belägen i en häpnadsväckande vacker dal, omgiven av de majestätiska topparna i Kaukasusbergen. Adishi är, likt andra byar i Svaneti, känd för sina traditionella stentorn, historiskt sett använda som försvar mot inkräktare. Här får du en unik inblick i den traditionella svanska kulturen och arkitekturen, där stenhus och torn harmoniskt smälter in i det karga landskapet.

Adishi är en plats där få turister hittar och där känslan av att tiden stått still är påtaglig. Promenera runt i byn, besök de gamla kyrkorna och upplev atmosfären. Du äter lunch hos en lokal familj, och det finns även tid att utforska delar av den närliggande glaciären.

På eftermiddagen fortsätter resan till Ushguli, där du övernattar två nätter.

Besök i den lilla byn Adishi
Byn Adishi med sin vackra omgivning

Dag 7 Europas högst belägna by

Ushguli är Europas högst belägna permanent bebodda by (2100 möh). Ushguli består egentligen av fem mindre byar och tillhör precis som Mestia området Övre Svaneti. Hela detta område med sina karakteristiska försvarstorn är sedan 1996 erkänt som världsarv av UNESCO. Men medan Mestia har påverkats av den moderna världen har Ushguli, likt Adishi, undgått influenser från omvärlden tack vare sin otillgänglighet. Du njuter av den lugna atmosfären och besöker bland annat ett etnografisk museum beläget i en byggnad från 1100-talet. Du kan också besöka Lamariakyrkan och vandra mot Sjcharaberget - Georgiens högsta berg (6068 m).

Resa Georgien Ushguli dalen
En herde i bergsområdet nära Mestia

Dag 8 Utforska Mestia

Du lämnar Ushguli bakom dig och åker tillbaka till Mestia. Här besöker du ett etnografiskt museum som skildrar svanfolkets liv och kulturarv samt ett museum tillägnat den lokala bergsbestigaren Mikheil Khergiani. Museet är inhyst i Kherganis gamla bostad och berättar om hans fascinerande liv. Han kallades för "klippornas tiger" och fick mängder av priser och utmärkelser på 50- och 60-talet. Här kan du också gå upp i ett av byns gamla stentorn för vackra panoramavyer.

Passa även på att ta en kaffe vid torget i Mestia, promenera förbi de gamla försvarstornen, lyssna och dansa till traditionell folkmusik på kvällen och njut av maten.

Mestia med sina vackra försvarstorn från 800-talet

Dag 9 Utforska Martviliravinen

Efter frukost går resan vidare till Martviliravinen, känt för sin naturliga skönhet. Ravinen bjuder på fantastiskt turkost vatten som slingrar sig genom höga klippor och skapar ett pittoreskt landskap. Här finns en vacker vandringsled på 1 km som ger dig de vackraste vyerna över ravinen. Du promenerar över broar och stannar vid utsiktsplatser. Det är en speciell plats där smala trädstammar slingrar sig över enorma stenblock täckta av mossa som hänger över glittrande turkosblått vatten. Den höga luftfuktigheten betyder att det är grönt nästan året runt. Platsen brukade vara en favoritplats för familjen Dadiani som styrde denna del av Georgien fram till 1867. De hade en privat trappa för att komma åt poolerna som du kan se än idag.

Det finns även tid att besöka Martviliklostret samt något av stadens museum. Du övernattar på ett charmigt boende i Martvili.

Du promenerar längs den vackra Martviliravinen
Resa Georgien Martvili monastery

Dag 10 Teplantage och sovjetisk mosaik i Gurien

Resan fortsätter till Ozurgeti i regionen Gurien i sydvästra delen av landet. Gurien är mest känt för sina tefält och hasselnötsplantager. Under sovjettiden var Georgien den största teproducenten i Sovjetunionen och majoriteten av gårdarna låg i varma och fuktiga Gurien. När du reser runt i regionen kommer du förmodligen se rostiga skelett från stängda tefabriker, rester av vackra busshållplatser och mosaiker i sovjetisk stil.

Du besöker byn Shemokmedi och besöker Varlam Simonishvilis bymuseum samt Shemokmediklostret. Här kan vi njuta av den vackra utsikten över det omgivande landskapet. Vi besöker en lokal familj i Komli där vi får provsmaka lokalt te, besöka ett liten familjeägd teplantage och njuta av en lunch med utsökta hemlagade rätter. Lunchen ackompanjeras av lokala sångare som framför traditionella folksånger.

Du övernattar i Guriens största stad, Ozurgeti, som egentligen är en liten och ganska sömnig stad. Här finns en vacker teater och många sovjetiska byggnader. Den stora behållningen är den livliga marknaden, där regionens bönder säljer sina produkter. Här hittar du färska grönsaker, frukter, halmhattar och mängder av hasselnötter. Gurien är nämligen en stor producent av denna mångsidiga nöt, som bland annat används vid framställning av tjurtjchela.

Du provar te på en gård i Gurien
Khachapuri med ost är en georgisk läckerhet
Du ser mängder av teodlingar i Gurien

Dag 11 Med tåg till Batumi vid Svarta havet

Du lämnar Gurien bakom dig och reser med tåg längs med den vackra Svarta havskusten till den populära sommardestinationen Batumi. Staden är landets näst största och lockar många besökare med sin moderna arkitektur och livliga nattliv. Stadens subtropiska klimat med milda vintrar och varma fuktiga somrar gör Batumi till en populär semesterort. Du får gott om tid att utforska staden på egen hand. De flesta av platser av intresse ligger inom gångavstånd, vilket underlättar. Promenera längs den palmkantade boulevarden, beundra den rörliga skulpturen av kärleksparet Ali och Nino och ta in den avslappnade atmosfären och den sköna havsbrisen. Kvällstid lyser staden upp i färgglada färger när belysning riktas mot byggnader och fontäner.

Resa Georgien Batumi tåg max slch.jpg
Solnedgång vid Batumi

Dag 12 Resan avslutas i Batumi

Idag avslutas resan i Batumi. Förläng resan eller flyg hemåt.

Batumi vid Svarta havet
Övrig information om resan

Flyg

Resan börjar och avslutas i Georgiens huvudstad Tbilisi (TBS). Flygbiljetter kostar från 2200 kr tur och retur.
Det går också att ta sig med tåg till Georgien, anting en sträcka eller fram och tillbaka. Hör av dig till oss om du vill ha hjälp med bokning av tågbiljetter.