Gradering
Aktiv
Resa med fysiskt krävande inslag
Dagar
16
Resedatum
Inga planerade datum

Följ med oss till Jordanien på en omväxlande resa där den unika vandringen till den mytomspunna klippstaden Petra är en av höjdpunkterna. Under resan besöker du dessutom gamla romerska ruiner, strövar runt i antika städer med sina slingrande gränder och basarer, upplever salta bad vid Döda havet och vandrar i Wadi Rum – ett av världens mest spektakulära ökenlandskap. Men frågan är om inte mötet med lokalbefolkningen blir resans höjdpunkt i detta gästvänliga land. På vår resa besöker du kvinnliga lantbrukare på landsbygden utanför As-Salt och bor hos beduiner i öknen där du sover under en fantastisk stjärnhimmel. Resan avslutas i Akaba, vid Röda havet, där du kan snorkla vid strandnära korallrev.

Resedetaljer

DagProgram
1 Jordaniens huvudstad Amman
2 Världsarv och familjeboende
3 Vandring i naturreservat och ruiner
4 Ottomanska vingslag
5 Prova på livet på landsbygden
6 Simma i Döda havet
7 Moses, mosaik och King's Highway
8 Vandring på Jordan trail
9 På beduinernas stigar
10 Vandring till Little Petra
11 Utforska världsarvet Petra
12 Magiska Wadi Rum
13 Vandring i öknen
14 Mot Röda havet
15-16 Utforska Akaba
Vad ingår i resan?
 • Kvalificerad reseledning
 • Informationspaket med utvald litteratur och karta
 • Samtliga transporter under resan
 • Del i dubbelrum eller annan inkvartering under resan. Två nätter bor du bekvämt hos en familj och två nätter bor du i tält under vandringen
 • 15 frukostar, 8 luncher och 9 middagar ingår
 • Inträde till Petra, Wadi Rum, Jerash och Ajloun
 • Rundturer i Assam, Jerash, As-Salt, Madaba, Petra och Wadi Rum
 • Utflykter med jeep i Wadi Rum
 • En halvdag på resort vid Döda havet
 • Samtliga utflykter, inträden och aktiviteter ingåendes i resplan (romerska ruiner, kyrkbesök, rundturer, museum, besök på landsbygden mm)
 • Lokala guider och tolkar enligt resplan
 • Samtliga formella tillstånd
 • Dricks till lokala guider, tolkar och chaufförer vid aktiviteter enligt resplan
Vad ingår inte i resan?
 • Internationellt flyg till/från resmålet
 • Måltider som ej nämns ovan
 • Utflykter och aktiviteter utanför resplanen
 • Visum utfärdas vid ankomst för 40 JOD (ca 500 SEK).
Resplan dag för dag
Jordanien

Dag 1 Jordaniens huvudstad Amman

Möt gruppen och reseledaren i den historiska storstaden Amman.

Amman är huvudstad och största stad i Jordanien och landets ekonomiska, politiska och kulturella centrum. Med en befolkning på över fyra miljoner är Amman den femte största staden i arabvärlden och anses vara en av de mest moderniserade arabiska städerna.

De tidigaste bevisen för bosättning i Amman finns på en neolitisk plats känd som Ain Ghazal, där några av de äldsta mänskliga statyerna i världen (från 7250 f.Kr.) har grävts fram. Staden vilar på ruinerna av antikens Filadelfia – under romarriket ett viktigt handels- och kulturcentrum i regionen. Här finns en hel del bevarade lämningar från just romarrikets storhetstid. Namnet Amman fick staden först under stadens muslimska period.

AdobeStock_226726540_Preview Amman.jpeg
hisham-zayadnh-btz3EV_ZMto-unsplash väg mot Jerash.jpg

Dag 2 Världsarv och familjeboende

Efter frukost väntar en rundtur i Amman, även kallad "mellanösterns kulturella huvudstad". Utforska stadens gamla kvarter, njut av lokala läckerheter, besök den romerska amfiteatern, de gamla marknaderna och det så kallade Citadellet beläget på stadens högsta punkt.

Resan går vidare från Amman till den grekisk-romerska staden Jerash. Staden, som går under namnet "österns Pompeji", byggdes för över 2 000 år sedan och betraktas som en av de bäst bevarade platserna från Decapolis (historiskt stadsförbund om tio hellenistisk-romerska städer i Mellanöstern). Att vandra runt i den ytterst välbevarade historiska staden är en överväldigande upplevelse. Huvudgatan Cardo Maximus, de enorma teatrarna och Zeus tempel är några av höjdpunkterna.

På kvällen kommer du fram till ett familjeboende beläget mitt i det fantastiska naturreservatet Ajloun. Här övernattar du två nätter. Lär känna familjen, hjälp till med middagen och njut av den harmoniska platsen.

Fantastiska Jerash
Möten under familjevistelsen i norra Jordanien

Dag 3 Vandring i naturreservat och ruiner

Doften av nybakat bröd är härlig att vakna till på morgonen. Frukosten som du äter tillsammans med familjen är givetvis helt lokalproducerad.

Idag väntar en lättare guidad vandring i naturreservatet Ajloun. Området är omtyckt för sina kullar och berg som är täckta av ek- och tallskog. Vissa delar har också gott om olivträd och pistascheträd. På våren blommar det fantastiskt i hela reservatet. Då kan du bland annat njuta av svart iris, Jordaniens nationalblomma. Har du tur får du syn på mård, piggsvin, räv eller guldschakal.

Under vandringen passerar du gamla romerska ruiner och vid etappens slut besöker du en tvålfabrik som drivs av ett kvinnokooperativ.

På kvällen njuter du av ännu en hemlagad måltid och umgås med familjen.

Du vandrar i naturreservatet Ajloun
Det gamla slottet i Ajloun

Dag 4 Ottomanska vingslag

Dagen inleds med ett besök vid en olivoljepress. Under vistelsen i Ajloun har du passaret många olivträd och nu får du alltså se hur oliver blir till olivolja.

Därefter går färden vidare söderut genom Jordandalen till den historiska staden As-Salt, som utsetts till världsarv av UNESCO. Staden har ett stort historiskt värde då staden en gång var det ottomanska rikets handelscentrum. Mycket av dess vackra ottomanska arkitektur finns fortfarande kvar. Staden har runt 650 betydande historiska byggnader som utgör en blandning av europeisk jugendstil och neokolonial stil kombinerat med lokala traditioner. Du promenerar i stadens gamla kvarter med marknader och butiker och tar del av det som erbjuds; lokal mat, kläder, handgjorda parfymer, gamla arabiska sängkläder och traditionellt hantverk. Al Ein Plaza anses vara stadens hjärta. Här ser du stadens äldre generation spela ett traditionellt spel som heter Mancala (påminner om Kalaha).

Stadens icke-segregerade utveckling som tydligt visar på en tolerans mellan muslimer och kristna är något som förtjänar både beundran och respekt från besökaren.

Övernattning sker på ett pensionat i staden. Här bor du två nätter.

Olivträd vid Ajloun
Njut av atmosfären i den ottomanska staden Es-Salt

Dag 5 Prova på livet på landsbygden

Idag ligger fokus på att besöka ett antal familjer på landsbygden utanför As-Salt. Du besöker en gård där familjen har hjortar, getter, duvor, hållbar bevattning och en naturlig grotta som används som sovrum. Du besöker även en biodlare i närheten samt en kvinna som visar hur man gör Zaatar – en populär örtpasta.

På eftermiddagen får du träffa kvinnan Um som fått stöd i sitt arbete som bonde genom ett biståndsprojekt som riktar sig till kvinnor i området. Här får du prova på att mjölka en get, mata getter, studera hur hon tillverkar smör och saj-bröd samt dricka arabiskt kaffe. Um berättar gärna om sitt liv och kommer garanterat att vara nyfiken på ditt. Avslutningsvis bjuder hon på hemlagade rätter som; färskt getsmör, äggröra, oliver, gallayieh (kokta tomater i olivolja) och sallad. Alltihop serveras under en 400 år gammal ek. Du återvänder till As-Salt på kvällen.

Prova på livet som biodlare
Zaatar

Dag 6 Simma i Döda havet

Resan går vidare från Es-Salt till Döda havets stränder. Slappa på stranden, flyt i Döda havet, smörj in dig med leran som är full av nyttiga mineraler eller nyttja poolerna som du har tillgång till under dagen. Döda havet ligger 422 meter under havsytan och är världens lägst belägna punkt. Salthalten ligger på 34% vilket kan jämföras med futtiga 3% på den svenska västkusten.

På eftermiddagen åker du en kortare sträcka till den kristna staden Madaba, mest känd för sina många och gamla bysantinska mosaiker. Här får du egen tid att utforska staden och dess många kyrkor, hantverksbutiker och moskéer. Här finns exempelvis moskén Jesus kristus som är en viktig symbol för landets strävan efter samexistens mellan muslimer och kristna som har utvecklats under århundraden.

Döda havet
Resa Jordanien Madaba moske

Dag 7 Moses, mosaik och King's Highway

Dagen inleds med ett besök i den grekisk-ortodoxa kyrkan S:t Georges där man under slutet av 1800-talet upptäckte en karta i mosaik från 500-talet som ursprungligen täckte kyrkans golv. Kartan är känd som Madaba-kartan och är den äldsta kartan vi känner till över det heliga landet. Mosaikkartan består av två miljoner stenar i olika färgtoner och återger dåvarande Palestinas utbredning.

Resan går vidare till det närliggande berget Mt Nebo som omnämns i Femte Moseboken som den plats där Moses enligt traditionen ska ha skådat Kanaans förlovade land. Det var även här Moses dog och begravdes. Besök kyrkan och beundra utsikten över Döda havet, Jerusalem och Betlehem.

Färden fortsätter söderut på den vackra King's Highway, en gammal handelsväg som använts under tusentals år. Färden bjuder på oerhört vackra vyer över det närbelägna området. Du färdas bland annat genom det som brukar kallas "Jordaniens Grand Canyon". Det blir ett stopp vid Wadi bin Hammad - en vacker och grönskande flodravin som rinner ut i Döda havet. På kvällen kommer du fram till ditt boende i den lilla byn Dana, med sina 500 år gamla stenhus, vackert belägen vid Jordan Trail.

Världen äldsta karta över det heliga landet finns i Madaba
Vackra Mt Nebo
Kings Highway bjuder på vackra vyer

Dag 8 Vandring på Jordan trail

Nu är det äntligen dags att snöra på sig vandringskängorna. Du har nu tre vandringsdagar framför dig genom otroligt vacker och fantasieggande natur. Bergen är helt unika då vind och vatten under årtusenden har skapat otroliga formationer i sandstensklipporna. Du sover två nätter under stjärnorna och möter lokala familjer och beduiner.

Första dagens vandring är 23 km och utgår ifrån Dana. Stigen går genom svindlande raviner kantade av lämningar från olika historiska civilisationer. Du vandrar nedför från 1700 meter till 200 meter under havsytan vid Feynandalen. Här upplever du hur naturen skiftar från grönskan i Dana nationalpark till öknen i Feynan. Du passerar gamla romerska koppargruvor innan ankomsten till Wadi Malaga, där middag och övernattning väntar.

Vacker vandring
Det bjuds på mycket te under vandringen och i Wadi Rum

Dag 9 På beduinernas stigar

Andra dagens vandring är något tuffare än den första dagen, men betydligt kortare (14 km). Inledningsvis går vandringen genom Wadi Malaga, men övergår till en ganska brant stigning som leder dig upp i bergen. Du når passet Ras Naqb där du pausar för de vackra vyerna. Vandringen fortsätter på en stig som varit välkänd för beduiner under väldigt lång tid. Dagen avslutas vid Ras Al Fied, där du njuter av maten, lugnet och stjärnorna.

Vandringen på vackra Jordan trail är en av många höjdpunkter på resan

Dag 10 Vandring till Little Petra

Dagens vandring är medelsvår och relativt lång (22 km). Stigen går inledningsvis uppåt genom sandstensbergen, men landskapet förändras successivt och snart vandrar du genom mer och mer växtlighet. Du passerar gamla bosättningar som är inhuggna i bergen och är ett arv från nabatéerna. Denna folkgrupp kom till området runt 500 f.Kr. och byggde under de kommande 500 åren bland annat klippstaden Petra.

Under dagens vandring möter du beduiner som tillhör olika folkgrupper och som funnits i området i tusentals år. De fortsätter att utöva sina gamla traditioner samtidigt som de väver in en hel del från den moderna världen. På kvällen anländer du till Little Petra (Siq al-Barid) som ligger nära Petra och Wadi Musa. Här välkomnas du av beduiner och övernattar i en gammal grotta (med alla nödvändiga bekvämligheter).

Härlig vandring på Jordan trail
En karavan av kameler i närheten av Petra

Dag 11 Utforska världsarvet Petra

Idag väntar en av resans höjdpunkter: besöket i klippstaden Petra. Först utforskar du dock Little Petra som fungerade som handelsplats under Petras storhetstid. Liksom Petra är platsen uppförd av nabatéerna med byggnader snidade in i sandstensklipporna. Som namnet antyder är platsen mycket mindre än Petra och består av tre bredare öppna områden förbundna med en 450 meter lång ravin. Här beundrar du tempel, gravar, vattenkanaler och cisterner.

Därefter vandrar du i cirka två timmar tills du når klostret Ad-Deir med sin 40-meter höga snidade fasad. Du är nu framme vid Petra och här väntar en guidad tur genom den antika staden. Petra, som betyder sten på arabiska, hade sin storhetstid i början av vår tideräkning. Då bodde det runt 30 000 människor i staden. På 100-talet förlorade Petra sin betydelse som handelscentrum efter att handelsvägarna började gå via Palmyra (Syrien) och Röda havet i stället för genom Petra. Två jordbävningar har förstört mycket av staden men idag finns fortfarande 800 byggnader och monument bevarade. Mest känd av byggnaderna är Skattkammaren - Khazne al-Firaun. Andra kända platser är Obeliskkammaren, Kungagravarna och Siq (en smal passage).

Vandringen bjuder på omväxlande miljöer
Petra
Stämningsfullt vid kvällsbesök av Petra

Dag 12 Magiska Wadi Rum

Efter frukost styrs kosan mot Wadi Rum, landets största öken och ett av de mest spektakulära ökenlandskapen i världen. Under två dagar får du möjlighet att utforska landskapet med jeep och till fots. Wadi Rum, även kallad månens dal, har varit befolkad av flertalet förhistoriska kulturer. Under vistelsen får du se ett par olika klippmålningar som påminner om det förgångna.

Förutom den rödfärgade sanden domineras området av cirka 500 miljoner år gamla monoliter som skjuter upp ur sanden. Det är lätt att få en utomjordisk känsla här, och faktum är att många rymdfilmer spelats in här; the Martian, Red Planet och Transformers är några exempel. Den brittiske officeren T.E. Lawrence förälskade sig i Wadi Rum under den arabiska revolten (1917-18) och filmen Lawrence of Arabia spelades in här. Du besöker "Lawrence spring" där han sägs ha bott under sin tid i öknen.

Dagens middag tillagas över öppen eld (om du vill kan du hjälpa till) och natten tillbringar du under stjärnorna i ett beduinläger.

Fantastiska Wadi Rum
Besök hos beduiner vid Wadi Musa
Skymning i Wadi Rum

Dag 13 Vandring i öknen

Efter frukosten är det dags för andra dagen i detta unika ökenlandskap. Denna dag gör du en cirka fyra timmars vandring till berget Jebel Burdha. För att nå toppen behöver du gå över en naturlig stenbro - en upplevelse i sig. Utsikten från toppen är högklassig. Det blir även ett besök vid stenformationen "Seven pillars of wisdom", som namngetts av T.E. Lawrence.

På eftermiddagen återvänder du till beduinlägret för ännu en natt under stjärnorna.

Vandring i Wadi Rum
En av flera stenbroar i Wadi Rum

Dag 14 Mot Röda havet

På morgonen får du återigen chansen att njuta av Wadi Rum i form av en kortare vandring genom en ravin i öknen. Därefter går resan vidare till Akaba vid Röda havet. Efter incheckning på hotellet har du eftermiddagen fri. Slappa på stranden och tvätta av dig sanden från öknen.

Slappa på stranden i Akaba

Dag 15-16 Utforska Akaba

Dag 15 utforskar du Akaba på egen hand. Här kan du sola och bada, eller varför inte snorkla vid de närbelägna korallreven?

Resan avslutas i Akaba dag 16. Flyg går från Akaba eller Amman. Alternativt stannar du några extra dagar för mer sol och bad.

Fantastisk snorkling vid korallrev i Röda havet
Reseledare
Lama Hamdan
Lama Hamdan

Lama är född 1981 och bor i Amman. Hennes kärlek och passion för naturen drev henne till att byta karriär från grafisk design till att utbilda sig till och arbeta som professionell guide. Hon var den första inhemska kvinnan som vandrade hela "Jordan trail", en vandring på 40 dagar där hela Jordanien korsas. Hon brinner för att visa upp sitt hemland för resenärer och är aktiv inom flera ekoturism och hållbarhetsprojekt.

Belal Amer
Belal Amer

Belal är bosatt i Amman och är i grunden språklärare (engelska och ryska). Hans stora intresse för resor och turism bidrog till att han tog steget in i resebranschen för ungefär 15 år sedan. Räkna med många leenden under resan.

Övrig information om resan

Flyg

På den här resan flyger du enklast till Amman och hem från Akaba. Flyg kostar från 3500 kr tur och retur. Fyll i "multi-city" när du söker på exempelvis Flygresor.se. Du kan även enkelt återvända landvägen till Amman och flyga hem därifrån.

Resan inleds kl. 18.00 dag 1 med informationsmöte, så se till att anlända i god tid för detta.

Vill du ha hjälp med din flygbokning så går det bra att använda vår samarbetspartner för flygbokningar. Kontakta oss för mer information.