Gradering
Varierande
Resa med viss fysisk aktivitet
Resedatum
Inga planerade datum

Baltikums kustremsa längs med Östersjön är som gjord för cykling. Här rullar du fram längs med kritvita stränder, besöker vindpinade fiskelägen och medeltida städer. Du utforskar gamla slott, besöker byggnader från kommunisttiden och får följa med och leta efter bärnsten - Östersjöns guld. På ön Ösel känns det som att tiden har stått stilla när du cyklar förbi väderkvarnar och gamla fyrar. I Litauen får du cykla på det Kuriska näset, en av Europas mest fascinerande platser, som likt en orm slingrar sig fram i den sydöstra delen av Östersjön. Under resan får du även bekanta dig med svenskbygderna i Estlands västra kustområde där ön Kihnu med sin säregna kultur är en av många höjdpunkter. Trots att många år passerat sedan järnridån föll är stora delar av Baltikum okända för de flesta. Den här resan ger dig chansen att upptäcka en del av regionens skatter. Resan inleds i medeltidsstaden Tallinn och avslutas i den arkitektoniska pärlan Vilnius.

Resedetaljer

DagProgram
1 Utforska meltidsstaden Tallinn
2 Estlandssvenska vindar i Aiboland
3 Förbi väderkvarnar på Ösel och ölprovning
4 Fyren Sörve och skeppet Hoppet
5 Med båt till ön Kihnu
6 Unik kultur på ön Kihnu
7 Slottsbesök och natur i Lettland
8 Riga och Jurmala
9 Korskullen och missilbas från kalla kriget
10 Östersjöns guld och kuststaden Klaipėda
11 Cykla längs Kuriska näset
12 Fågelskådning och Litauens Venedig
13 Längs floden Njemen till Kaunas
14 Via historiska Trakai till Vilnius
15 Resan avslutas i Vilnius
Vad ingår i resan?
  • Kvalificerad reseledning
  • Informationspaket med utvald litteratur och karta
  • Samtliga transporter under resan. Du färdas med cykel, minibuss och åker båt vid sju tillfällen.
  • Del i dubbelrum eller annan inkvartering under resan
  • 14 frukostar, 3 luncher och 3 middagar
  • Samtliga utflykter, inträden och aktiviteter som anges i resplanen (museum, kyrkor, nationalparker mm )
  • Rundturer i Tallinn, Hapsal, Kuressaare, Pärnu, Riga, Kaunas och Vilnius.
  • Ölprovning på bryggeri
  • Bärnstensjakt vid Kuriska näset
  • Unikt besök på skeppet Hoppet
  • Lokala guider och tolkar enligt resplan
  • Samtliga formella tillstånd
  • Dricks till lokala guider, tolkar och chaufförer vid aktiviteter enligt resplan
Vad ingår inte i resan?
  • Tåg eller flyg till/från resmålet
  • Måltider som ej nämns ovan
  • Utflykter och aktiviteter utanför resplanen
Resplan dag för dag
Cykla i Baltikum

Dag 1 Utforska meltidsstaden Tallinn

Du möter gruppen och reseledaren på vårt mysiga hotell i Estlands huvudstad Tallinn kl 14. På eftermiddagen får du följa med på en rundtur i stadens gamla kvarter. Du passerar rådhuset, operan, parlamentsslottet och den rysk-ortodoxa domkyrkan. Från den mäktiga stadsmuren (2 km lång och med 26 torn) blickar du ut över den vackra staden. Rundturen avslutas med ett besök i S:t Mikaelskyrkan, en estlandssvensk pärla. Den svenska kyrkoherden berättar om kyrkans historia och du besöker det charmiga estlandssvenska museet i samma byggnader.

Tallinn anses vara Europas bäst bevarade medeltidsstad. Det är en speciell känsla att promenera fram på kullerstensgränderna i stadens gamla stadskärna och beundra murar, gamla torn och färglada byggnader.

Tallinn växte fram på 1200-talet och har under århundradena varit i tyska, danska, ryska och svenska händer. Staden var i svensk besittning 1561-1721, kallades då Reval och var faktiskt Sveriges tredje största stad. Under 1600-talet var hela Estland en del av det svenska riket och den perioden går under benämningen "den goda svenska tiden". Gustav II Adolf såg till så att de estniska småbönderna fick betydande förmåner och han hedras än idag. En stor satsning på folkundervisning ledde till att de flesta estniska ungdomar kunde läsa i slutet av 1600-talet.

Härliga gränder i Tallinn
Tallinn med sina medeltida murar och torn

Dag 2 Estlandssvenska vindar i Aiboland

Efter frukost reser du vidare från Tallinn till den lilla hamnstaden Paldinski. Här spelade Lukas Moodysson in delar av succéfilmen Lilja 4-ever.

Äntligen är det dags att ta plats på cykeln. Dagens sträcka (30 km) följer vackra vägar i de gamla svenskbygderna (Aiboland) i nordvästra Estland, förbi gamla byar och odlade fält. Väl framme i den estlandsvenska staden Hapsal väntar ett besök på Aibolands museum där den entusiastiska guiden berättar om estlandssvenskarnas 1000 år långa historia och dess kulturarv. En av höjdpunkterna är en 20 meter lång matta som skildrar estlandssvenskarnas liv och historia. Dessutom finns där flera träbåtar som byggts i gammal estlandssvensk stil. Museet invigdes av kung Carl XVI Gustav år 2002.

Du också tid över att utforska Hapsal på egen hand. Det är en underbar liten stad med smala gator och vackra gamla trähus. Flera områden i staden påminner om bilder från Astrid Lindgrens böcker. Det är ingen slump. Konstnären Ilon Wikland, med rötterna i Hapsal, inspirerades av stadens trähuskvarter när hon illustrerade Bröderna Lejonhjärta och Lotta på Bråkmakargatan. Och stadens medeltidsborg är väldigt lik Mattisbogen från Ronja Rövardotter.

Hapsal, som betyder Asplunden, anses vara ett viktigt kulturcentrum för estlandssvenskarna, eller "kustfolket" som de ibland kallas. Svenskarna bosättare slog sig ner i Estlands västra och norra kustregioner redan på 1300-talet. Men det var först under 1500- och 1600-talet som som den stora inflyttningen skedde. Aiboland är det namn som oftast används för dessa svenskbygder och än idag används svenska namn för många öar, orter och gator. Gamla svenska dialekter talas fortfarande på öar som Ormsö och Ruhnö. I samband med andra världskriget flydde större delen av estlandssvenskarna till Sverige. Men efter landets självständighet har många återvänt eller återupptagit kontakten med sin forna hembygd.

I Estland cyklar du genom odlade fält
Charmiga staden Hapsal med sin koppling till Sverige
Estlandssvensk historia på Aiboland museum

Dag 3 Förbi väderkvarnar på Ösel och ölprovning

Du lämnar Hapsal bakom dig och tar sikte på Estlands största ö – Saaremaa, eller Ösel som den heter på svenska. Först väntar en kortare färjetur över till ön Muhu (Moon). På färjan finns en enklare servering och du bjuds på vackra vyer. Därefter går resan vidare till Ösel (Saaremaa). Vid byn Orissare är det dags att fortsätta färden på cykel. En fantastiskt vacker slingrande cykelresa väntar nu. En av höjdpunkterna under dagen är besöket vid de gamla bevarade väderkvarnar i Angla. På kvällen väntar ett besök på ett väldigt charmigt lokalt bryggeri. Du får delta i en rundvisning och får provsmaka den säregna och väldigt uppskattade lokala ölen koduõlu.

Ösel var känd redan under vikingatiden och under de senaste 700 åren har ryssar, svenskar, danskar och tyskar turats om att styra ön. Ösel har tidigare haft en stor estlandssvensk befolkning, främst längs den västra och södra kusten. Många flydde dock till Sverige i samband med andra världskriget, men vissa bynamn som Svenskbyn och Lilla Sverige lever kvar.

Ösel har lyckats behålla sin unika charm genom åren. Här finns fortfarande gamla stenmurar, hus med halmtak i de gamla byarna, vackra folkdräkter och en speciell dialekt. Enbär, väderkvarnar, vackra fyrar och den lokala ölen (koduõlu) är alla viktiga symboler för Ösel.

Du cyklar i härliga miljöer på ön Saaremaa
De vackra väderkvarnarna på Ösel
Slottet i Kuressaare på ön Ösel

Dag 4 Fyren Sörve och skeppet Hoppet

Dagens mål är den vackra Sörvehalvön med Östersjöns högsta fyr längs ut på udden. Färden dit går på cykel (45 km) och bjuder på underbara vyer längs med kusten.

Redan år 1646 lät Livlands generalguvernör Gabriel Oxenstierna uppföra ett en eldtunna på en liten ö strax utanför Sõrvehalvön. Snart visade det sig att Sörvehalvöns spets var en bättre plats för eldtunnan. År 1770 restes där en fyr i sten som förstördes under första världskriget. Den nuvarande strutformade fyren byggdes år 1960 och är hela 53 meter hög. Det går utmärkt att ta trapporna upp till toppen och njuta av utsikten. Sörvehalvön beboddes under en lång tid i stort sett enbart av estlandssvenskar. Kanske möter du någon som fortfarande minns den tiden.

Resan fortsätter sedan med minibuss, eller för den som vill, på cykel till öns största stad Kuressaare. Här väntar ett besök i slottet från medeltiden samt en härlig vistelse på skeppet Hoppet som ligger i hamnen. Den gamla estlandssvenska skonaren från 1926 har renoverats varsamt och här bjuds det på estlandssvensk middag med lokala, ekologiska råvaror. Skepparen berättar om en svunnen tid och beskriver hur renoveringen har gått till.

Du cyklar till den mäktiga fyren Sörve på Ösels sydostligaste udde
Du seglar med en gammal estlandssvensk skonare från 1926

Dag 5 Med båt till ön Kihnu

På förmiddagen utforskar du Kuressaare på egen hand. Besök något av de stadens små men genuina museum, promenera i den genuina stadskärna eller varför inte boka en en spabehandling.

Efter lunch lämnar du Ösel bakom dig och tar sikte på ön Kihnu. Först väntar en vacker bussfärd genom varierat landskap och därefter en timmeslång båttur. Kihnu, med sina 700 öbor, är känd för sin säregna kultur. Öns musik, dialekt, kläder och hantverk finns faktiskt med på UNESCO: s lista över immateriella kulturarv. Här har säljägare, sjömän och fiskare bott relativt isolerat sedan 1500-talet vilket har bidragit till att kulturen bevarats genom åren. Under århundradena har öns manliga befolkning stannat långa perioder till havs. Kvinnorna stannade kvar och ansvarade för hus och djurhållning och blev med tiden öns kulturbärare för hantverk, dans, spel och musik. Än idag kan du se kvinnor från Kihnu fara fram på motorcyklar iklädda sina hemmagjorda randiga kjolar (kört).

På kvällen bjuds du på traditionell middag och du övernattar i ett härligt gammalt hus på ön. Om vädret tillåter avslutar du kvällen framför en brasa nere vid en av öns många stränder.

Gamla fina trähus
Fantastiskt charmiga ön Kihnu

Dag 6 Unik kultur på ön Kihnu

Kihnu är som gjord för att utforskas på två hjul. Du trampar runt (23 km) mellan öns fyra byar Lemsi, Rootsiküla (svenskbyn), Linaküla och Sääre. Turen ger en väldigt bra bild av livet på ön och det blir många intressanta stopp på vägen. Du besöker fyren, stannar du till vid hantverkare och hantverksbutiker, ser fiskare ta hand om sin fångst och beundrar de vackra trähusen.

Dagen bjuder även på ett besök på en bondgård samt en rundvisning på öns museum. Här får du en fördjupad inblick i öns historia, får höra om den mytomspunna kaptenen Jõnnis liv samt lär dig mer om öns traditionella handarbeten. Det som framförallt brukar fånga besökarens uppmärksamhet är kvinnornas klädedräkt, gjord av ull i starka färger, med kraftiga ränder och broderier. Du får också höra berättelser från tiden då många på ön pratade svenska. Faktum är att dialekten som talas på Kihnu innehåller många svenska låneord.

Sen eftermiddagen tar du båten tillbaka till fastlandet och besöker kurorten Pärnu, som går under smeknamnet "Estlands sommarhuvudstad”. Områdets många spaanläggningar, de vackra stränderna och den stora mängden soltimmar drar besökare varje sommar. Staden utsågs nyligen till Östersjöns mest hållbara destination. Du får följa med på en kort rundtur bland gamla trähus och byggnader från hansatiden. Du besöker även Tallinnporten, uppförd i slutet av 1600-talet, som ursprungligen hette Carl Gustavporten.

Musiken är en viktig del av kulturen på ön Kihnu
Från fyren på Kihnu har du strålande utsikt
På ön Kihnu får du ta del av en särpräglad kultur

Dag 7 Slottsbesök och natur i Lettland

Tidig morgon går resan vidare söderut. Du färdas längs med den härliga Östersjökusten och passerar gränsen till Lettland. Dagens första stopp blir vid kuststaden Saukraste . Du cyklar inåt land genom väldigt vacker och frodig natur i Gaujas nationalpark. Så småningom kommer du fram till borgen Turaida, belägen vid floden Gaujas mäktiga flodklippor strax utanför staden Sigulda.

Borgen uppfördes på 1200-talet av Svärdsriddarna – en riddarorden vars uppgift var att kristna de hedniska letterna och esterna. Under århundradena förstärktes borgen i flera etapper. Under 1700-talet minskade intresset för Turaida och efter en brand år 1776 övergavs borgen och lämnades i ruiner. Sedan 1900-talet början har borgen restaurerats på ett bra sätt. Från borgens högsta torn får du en fantastisk vy över det unika landskapet runt Gaujafloden.

På eftermiddagen går resan vidare till Lettlands huvudstad Riga där du bor två nätter.

Mäktiga Gauja nationalpark
Du cyklar till slottet Turaida

Dag 8 Riga och Jurmala

Riga ligger vid floden Daugava, nära dess utlopp i Östersjön. Med knappt en miljon innevånare är Riga Baltikums största stad. Staden har ett rikt kulturutbud och charmar besökare med art nouveau arkitektur samt den gamla medeltida stadsdelen som finns med på UNESCO:s världsarvslista. Staden kallas bland annat "Nordens Paris" och "Östersjöns pärla".

Riga blev tidigt en viktig handelsstad som band ihop Västeuropa med Ryssland. Under den svenska perioden på 1600-talet var Riga faktiskt Sveriges största och rikaste stad. Svensktiden anses än idag som en bra period i den lettiska historien. Från 1700-talet fram till Lettlands självständighet 1991 var Riga en del av det ryska imperiet samt Sovjetunionen

Efter frukost väntar en rundtur i Rigas gamla kvarter. Du passerar frihetsmonumentet, stadens slott, stadens äldsta hus från 1400-talet samt katedraler och kyrkor. Den vackra Svenskporten och Kruttornet, numera ett museum, är de tydligaste spåren från stadens svenska period.

Efter lunch väljer du själv om du vill cykla till den gamla kurorten Jurmala vid kusten eller om du vill stanna i Riga. Jurmala är en sammanslagning av 14 små fiskebyar längs med den lettiska Östersjökusten. Orten är känd för sitt mineralvatten, hälsofrämjande lerbad, stora sandstränder och vackra tallskogar.

Besöket i Riga är en riktig höjdpunkt
Svenskporten i Riga berättar om den historiska svenska närvaron

Dag 9 Korskullen och missilbas från kalla kriget

Resan går vidare söderut med minibuss in i Litauen. Dagens första stopp blir vid den mytomspunna Korskullen, en av de mest extraordinära platserna i hela Baltikum. Det är oklart varför folk i området började sätta upp kors på platsen för hundratals år sedan. Enligt en av många legender ska det ha skett ett mirakel på kullen och att den därefter ansågs vara helig. På 1800-talet restes kors för att hedra de som stupat under upproren mot Tsarryssland. Efter Sovjetunionens maktövertagande vid andra världskrigets slut ökade antalet kors på kullen lavinartat. Vid tre tillfällen avlägsnade kommunistpartiet korsen med bulldozers, men lokalbefolkningen satte envist upp nya kors vid varje tillfälle.

Idag är Korskullen en viktig pilgrimsplats med hundratusentals kors i varierande storlekar och material. En del kors hedrar avlidna personer medan vissa kors är minnesmärken för folk som deporterades till Sibirien. För många symboliserar Korskullen idag en sorts nationalism och tro för den litauiska befolkning. Platsen får definitivt besökaren att på ett bättre sätt förstå landets mörka historia samt påminner om befolkningens orubbliga tro på en bättre framtid.

Efter Korskullen går resan vidare västerut till nationalparken Zemaitija. Här bjuds du på en vacker cykeltur genom inspirerande miljö. Det här är ett av landets vackraste områden. Här blir det även ett intressant besök vid en gammal sovjetisk missilbas som idag är ett museum med fokus på kalla kriget. Basen hade tillräckligt kraftiga missiler för att utplåna hela Europa. Det blir en rundvisning både på marknivå samt framförallt under mark. Du får se kommunikationscentraler, propagandamaterial, korta filmer samt besöker en av de gigantiska silos som huserade avfyrningsklara missiler.

Övernattning sker på en vacker gård belägen vid en sjö i Zemaitija. Området tillhör den historiska regionen Samogitien. Din värd berättar om vad som utmärker regionen samtidigt som du avnjuter en samogitisk middag.

Korskullen med hundratusentals kors
Ett av många kors på Korskullen
Den gamla missilbasen mitt ute i skogen som numera är ett museum

Dag 10 Östersjöns guld och kuststaden Klaipėda

Du anländer till kustpärlan Palanga med minibuss. Staden är en populär badort med vackra stränder, en fin gammal pir och flera kulturella pärlor. Staden utvecklades under 1800-talet då staden snabbt blev en populär kurort. Än idag finns många byggnader från den tiden bevarade. Det finns bland annat en känd "trähusled" man kan följa genom staden som passerar 27 av de ståtligaste trävillorna från 1800-talet och början av 1900-talet.

Du besöker ett fantastiskt bärnstensmuseum beläget i ett renoverat 1800-tals palats omgivet av stadens botaniska trädgård. Du ser bland annat den 3,5 kilo tunga "bärnstenssolen". Längs med Östersjöns ostkust har bärnstenen varit en viktig del av folktron och mytologin under tusentals år. Stenen har använts som valuta, dekoration och som botemedel. Bärnstenen kan användas när man tillverkar snaps och har man stenen i fickan sägs det att kraften från stenen överförs till bäraren. En av de mest populära legenderna i Litauen handlar om Jūratė och Kastytis som bor i ett bärnstenspalats under Östersjön. När åskguden Perkūnas attackerar palatset sprängs det i miljoner bitar. Enligt legenden är det därför som bärnstensbitar spolas upp på de litauiska stränderna. Från slutet av 1700-talet var Palanga centrum för bärnstensutvinning för det ryska kejsardömet.

Från Palanga cyklar du längs en väldigt trevlig kustväg till staden Klaipėda (27 km). Du glider fram genom vacker tallskog längs med Östersjökusten och passerar den 24 meter höga klippan Dutchman's Cap innan det blir ett stopp i den charmiga fiskebyn Karkle. Här får du följa med en riktig bärnstensjägare och lära dig hur man hittar bärnsten. Du får många tips om hur du lyckas på bästa sätt och guiden hjälper dig så klart att kontrollera dina fynd.

Väl framme i Klaipėda får du tid att utforska staden på egen hand. Promenera i hamnen eller i den gamla delen av staden. Passa på att beundra någon av de många bronsskulpturer som finns runt om i staden. De mest kända är "Det svarta spöket", "Den gyllene musen" och "Kyssen". Övernattning i Klaipeda.

Bärnstensmuseet i kuststaden Palanga
Du cyklar förbi klippan med namnet dutchman's cap
Gamla vackra hus i Klaipeda

Dag 11 Cykla längs Kuriska näset

Efter frukost cyklar du till färjeläget och tar den lilla färjan över till Kuriska näset (tar bara 5 minuter). Under dagen kommer du cykla hela den Litauiska delen av Kuriska näset (50 km). Cykelvägen är enastående fin hela vägen och slingrar sig genom tallskog, förbi oräkneliga sanddyner och genom små bevarade fiskebyar. Motorfordon är förbjudna vilket förhöjer känslan ytterligare. Du stannar till vid de vackraste utsiktsplatserna och besöker några av byarna där du ser fiskarstugor med spetsiga tak och fisknät som torkar i närheten. Du passerar kustfyrar och milslånga stränder, spanar efter gråhäger och ser mängder av skarvkolonier. I fiskebyn Juodkrantė besöker du den intressanta Häxkullen med sina träskulpturer som påminner om landets hedniska period. På eftermiddagen kommer du fram till byn Nida belägen mitt på det Kuriska näset endast någon km från den ryska gränsen. Här besöker du ett fiskemuseum innan det för dags för lite välförtjänt egentid. Promenera genom den lilla byn och njut av de vackra trähusen.

Kuriska näset en 100 km lång och mycket smal (500 meter till 4 km bred) landtunga av sand. Det vackra näset omges av Östersjön på ena sidan och av Kuriska sjön på andra sidan. Här har människor bott sedan stenåldern och genom tiderna ständigt kämpat mot naturens krafter. På 1600- och 1700-talet begravdes fjorton byar under väldiga sandmassor. Befolkningen hade under flera hundra års tid huggit ner alla träden på näset. Nu insåg man att träden hade varit nödvändiga för att binda sanden. På 1800-talet började befolkningen plantera tallar för att på sikt återställa den naturliga balansen mellan sand och träd. Sedan 90-talet är hela Kuriska näset en nationalpark och år 2000 sattes det upp på Unescos världsarvslista. Det här är definitivt ett av de mest unika områdena i hela Östersjöområdet.

Du cyklar ett par dagar på det magiska Kuriska näset
Du besöker den fascinerande Häxkullen full av gammal folktro
En lugn vacker morgon vid hamnen i Nida på Kuriska näset
Gemytliga Nida på Kuriska näset

Dag 12 Fågelskådning och Litauens Venedig

Efter en lugn morgon tar du dig med båt från Nida till den lilla staden Uostadvaris på Litauens fastland. Du befinner dig nu i floden Njemens delta. Njemen, eller Nemunas som den heter i Litauen, är landets längsta flod. Den har sin källa i Belarus och slingrar sig fram 937 km till det omfattande deltat vid Kuriska sjön. Deltat har mängder av kanaler och bifloder där båten är det främsta transportmedlet. Området är numera en gigantisk nationalpark och ett paradis för fågelskådare och naturintresserade. Det finns gott om charmiga fiskebyar i deltat där och området brukar ibland kallas för "Litauens Venedig".

Du cyklar (30 km) genom nationalparken i ett väldig vackert landskap. Du stannar till för lunch vid ett av nationalparkens finaste ställen. Väl framme i byn Vente får du besöka en av Europas äldsta ringmärkningsstationer belägen vackert på en udde med utsikt mot Kuriska näset. Under vissa veckor i september passerar tre miljoner fåglar området dagligen. Här ringmärks runt 70 000 fåglar varje år. Du besöker det informativa museet och får också möjlighet att gå upp i den hundra år gamla fyren.

Övernattning på en vacker gård i utkanten av nationalparken.

Du ser mängder av fåglar under resan. Här en kungsfiskare i södra Litauen
Du besöker en ringmärkningsstation vacker belägen nära Njemens nationalpark

Dag 13 Längs floden Njemen till Kaunas

Efter frukost går resan vidare med buss till staden Vilikija. Här tar du färjan över till andra sidan floden. Här börjar dagens cykeletapp (32 km) som följer floden Njemen genom byar som Zapyškis och Kačerginė. Det är en väldigt fin och lugn cykelväg med en blandning av skog, öppna landskap och gamla byar. Det blir ett stopp vid den gotiska kyrkan Johannes döparen från 1500-talet som ligger vackert i ensam majestät vid floden. Detta är Litauens äldsta kyrka och legenden säger att den är byggd på platsen där ett äldre hedniskt tempel låg.

Väl framme i Kaunas blir det en rundtur i staden samt ett besök vid det etnografiska museet Rumšiškės. Här får du en unik inblick i hur livet såg ut på 1800-talet. Museet är ett av de största av sitt slag i Europa.

Kaunas är Litauens näst största stad och utsedd till Europas kulturhuvudstad 2022. Staden är belägen centralt i landet vid sammanflödet av landets två största floder, Neris och Njemen. Kaunas är känd för sin modernistiska mellankrigsarkitektur, sitt rika kulturutbud och sin naturliga skönhet.

Övernattning på ett mysigt hotell i Kaunas gamla stadsdel.

Du cyklar förbi landets äldsta kyrka vid byn Zapyškis
Kaunas i Litauen har bjuder på konstupplevelser för alla smaker

Dag 14 Via historiska Trakai till Vilnius

Dagen inleds med en kort bussresa till byn Semeliskes. Här väntar resans sista cykeletapp (28 km) fram till sjön Galvė och Trakai, en av landets viktigaste historiska städer. Idag har staden endast 5000 innevånare, men på 1300-talet var Trakai landets huvudstad. I staden finns fortfarande Karaimer, ett turkfolk med ett eget språk och särpräglad religion. De fördes med till staden på 1400-talet efter ett förlorat slag vid Krim, och deras ättlingar lever alltså än idag i Trakai. En viktig del av deras kultur är bakverket "kibinai" som du rekommenderas att prova på under ditt besök i staden. Du får också tid att besöka det magnifika slottet.

Efter lunch fortsätter du med buss till Vilnius. Där väntar en rundtur där du får stifta bekantskap med de många olika epokerna i Vilnius historia. Du promenerar genom gamla stan förbi den gotiska kyrkan St Anna från 1400-talet, Vilnius katedral, det gamla universitetet och Gryningsporten.

Avslutningsmiddag med gruppen och reseledaren på kvällen.

Du besöker det mäktiga slottet Trakai i södra Litauen
Fantastisk vy över Vilnius

Dag 15 Resan avslutas i Vilnius

Dag 15 avslutas resan i Vilnius.

Res tillbaka till Sverige eller förläng din resa på plats. Vill du exemeplvis ta båten från Riga tillbaka så hjälper vi till med bokning av transport från Vilnius.

Solnedgång i Vilnius
Reseledare
Mindaugas Jucius.jpg
Mindaugas Jucius

Mindaugas är född 1983 och växtre upp i det sovjetockuperade Litauen. Han har en examen i turiststudier och har jobbat med turism sedan 2014. Mindaugas är en naturälskare av rang med stort intresse för flora och fauna. Han gillar vandring, cykling och klättring men varvar dessa aktiviteter med lugnare intressen inom kreativt skapande.

Övrig information om resan

Flyg

Den här resan börjar in Tallinn och avslutas i Vilnius. Flyg kostar från 900 kr tur och retur.

Vill du undvika flyg och resa med båt kan vi hjälpa dig att ordna anslutning från Vilnius till Riga efter avslutad resa. Kostnad för färja går på ungefär 1000 kr tur och retur.

Boende

Under resan bor du omväxlande i personliga hotell, gamla herrgårdar och enklare gårdar på landsbygden. På ön Kihnu delas gruppen upp i flera personliga boenden.

Enkelrum är möjligt att få under 13 av resans 14 nätter.